Αποστολέας Θέμα: Τα αστέρια της Ελβετίας (Λουκέρνη-Ζυρίχη-Ιντερλάκεν-Βέρνη-Λωζάννη-Γενεύη)  (Αναγνώστηκε 148985 φορές)

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
  • Φύλο: Γυναίκα
 Μετα το Γκίσβιλ, ερχεται αλλη μια πολυ ομορφη λιμνη η Λούνγκεν { Lungen}. H λιμνη αυτη εχει το πιο γαλανο χρωμα απο ολες

Και απο αυτο το σημειο αρχιζουμε και ανεβαινουμε πανω στο βουνο με σκοπο να φτασουμε στο μπρούνινγκ πας , ας το πουμε την αντιστοιχη
....καταρα της ελλαδας.

Εκει στην ανηφορα βρισκεται και το χωριο Λούνγκεν, που ειναι πολυ γραφικο και εχει και ομορφες ταβερνες αλλα και μια ωραια εκκλησια

Μετα το χωριο στις αρχες του βουνου εχει ενα πλατωμα στο οποιο σταματανε ολα τα αυτοκινητα και λεωφορεια για να παρουν απιθανες φωτογραφιες

Και βαδιζουμε ολοταχως προς το Βruening Pass, στα 1008 μετρα υψος σχετικα το πιο ευκολο περασμα μεσα σε αλπεις.

...και αν εχω τα παντα και εχω κερδισει τον κοσμο ολο, αγαπη αν δεν εχω...ειμαι ενα τιποτα

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
 Και πηραμε την κατηφορα , σιγα σιγα και προσεκτικα γιατι παρ ολο που ειμαστε ακομη στον εθνικο δρομο , εχει γινει στενος και με αρκετες στροφες.
 Καπου , χρειαστηκε να τρυπησουν και τον βραχο για να μεγαλωσει ο δρομος και να περναν νταλικες και λεωφορεια. { Τωρα καρασκευαζεται ενα μεγαλο τουνελ που θα περνα ολο το βουνο απο κατω..., θα χανουμε ομως την μαγεια του πανεμορφου αλπικου τοποιου}

Φτασαμε κατω , επιτελους, και φυσικα θα ακολουθησουμε την πινακιδα που μας δειχνει προς το Ιντερλακεν.

Γιατι αν δεν παμε απο δω δεν θα βγουμε στην λιμνη Brienz { Μπριιντζ} αλλα στην κοιλαδα του Γκριμζελ. Πολυ ομορφη και αυτη , αλλα δεν μας παιρνει
ο χρονος για να την εξερευνησουμε.Παρ αυτα θα ριξουμε μια κλεφτη ματια. Ειδικα την ανοιξη που λιωνουν τα χιονια γεμιζει καταρρακτες

Το Ιντερλακεν βρισκεται μεταξυ δυο λιμνων , την Μπιιντζ που βλεπουμε τωρα και την Τουνερζεε, που ειναι αμεσως μετα. Και απο τις δυο ή μαλλον και
τις δυο τις διασχιζει ο ποταμος Ααρε, που θα θαυμασουμε με το παραπανω στην Βερνη.
Τοσο Η Τουνερζεε , οσο και η Μπριντζ, ειναι αρκετα μεγαλες λιμνες και καλοκαιρινα θερετρα διακοπων....
Και με πολλα καμπινκγ σαν αυτο

Την λιμνη διαπλεουν πολλα καραβια που σε πανε απο την μια μερια στην αλλη στα ατελειωτα και ειδυλλιακα χωριουδακια που ειναι βεβαια γεματα
απο ξενοδοχειακες μοναδες , μια απο τις πιο γραφικες το Grand Hotel Giessbach, που πηρε το ονομα του απο τον διπλανο ποταμο-καταρρακτη
Γκιισμπαχ

...και αν εχω τα παντα και εχω κερδισει τον κοσμο ολο, αγαπη αν δεν εχω...ειμαι ενα τιποτα

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
 Το κεφαλοχωρι, το Μπριντζ ειναι παρα πολυ ομορφο και εχει και μια παραδοση στα ρολογια κουκο.
 Μια σχολη ξυλογλυπτικης απο το 1862 ειναι σημερα το μονο χωριο που πουλα αυθεντικους χειροποιητους κουκους.
 Το Μπριντζ θα ελεγα κανει συλλογη σε παραδοση , ετσι διατηρει απο το 1892 την πρωτη ατμομηχανη την Brienz Rothorn Bahn, που σ ανεβαζει πανω
 στην πρωτη βουνοκορφη το Ροτχορν.

Και ο κεντρικος δρομος του χωριου εξ ισου γραφικος. Αλλα ολα αυτα θα τα δουμε αν "ξεστρατησουμε απο τον αυτ/μο, γιατι αλλιως θα μας χωσει στο τουνελ, που εκτινεται κατα μηκος της λιμνης

Χωνομαστε και μεις στο τουνελ που αν θυμαμαι καλα ειναι καμμια 10ρια χιλιομετρα και βγαινουμε κοντα στο Ιντερλακεν.
Αυτο που συνανταμε σιγουρα ειναι κατι που δεν το περιμεναμε και δεν ταιριαζει με το τοπιο. Ενα Θεματικο Παρκο το "Μυστερυ Παρκ", του Εριχ Φον
Νταινικεν. Τα 7 περιπτερα μας μεταφερουν στον μυστικο "εξωγηινο" κατα τον Νταινικεν  κοσμο του ενω η σφαιρα στο κεντρο εχει υψος 42 μετρα
και εκθετει εργα του Νταινικεν, και ειναι το πρωτο πραγμα που βλεπει κανεις απο μακρια.
Θεματα του ειναι η κατεστραμενη πολις των Nazca στο  Peru, το Contact  που εξερευνα εξωγηινους πολιτισμους,
 MegaStones με θεμα το Stonehenge και τις ογκολιθους.Φυσικα ο χαμενος πολιτισμος των  Maya και το ημερολογιο τους. Το  Orient που ερευνα
την μεγαλη  Pyramid of Giza, το  Vimana που ερευνα τις ιπταμενες μηχανες που εξιστορουνται στο επος Mahabharata και το Rig Veda.Και τελος το
 Challenge που καλυπτει τις διαστημικες πτησεις και την εξερευνηση του Αρη

Για οσους ελκονται απο τις μυστηριωδεις ιστοριες του Νταινικεν, το μερος αυτο ειναι ο παραδεισος σας. Εκει γινονται συχνα και αεροπωρικες
επιδειξεις. Το παρκο εκλεισε καποιες χρονιες , μαλλον για οικονομικους λογους αλλα το 2010 , ξανανοιξε

Συνδεδεμένος dk

• Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat
Το κεφαλοχωρι, το Μπριντζ ειναι παρα πολυ ομορφο και εχει και μια παραδοση στα ρολογια κουκο.

Πανεμορφο!!! :good:

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
To Interlaken μεχρι το 1891 ονομαζοταν  Aarmühle [ μυλος του Ααρ} που ξεκινησε σαν μοναστηρι  Αυγουστινων μοναχων, οικισμος για να εξελιχθει σε κομβο καλοκαιρινων και χειμερινων διακοπων λογω της θεσης του τοσο αναμεσα απο τις λιμνες Μπριντζ και Τουν, οσο και κατω απο το βουνο, Jungfrau,  με τα εντυπωσιακα 4,158 μετρα υψομετρο

που ειναι μονιμο χειμερινο θερετρο με τον διασημο παγετωνα Aletsch Glacier που σημαινει η περιοχη που εχει μονιμα παγο.{ Εκει ειναι και το  παγωμενο ξενοδοχειο}

Εκει σε μια διαδρομη με το Γιουνγκφραου εξπρες προς την κορυφη, ειδα για πρωτη φορα  και την "μαλλινη-χειμερινη" αγελαδα της ελβετιας..  :laugh: :laugh:

Το Ιντερλακεν ειχει σημερα περιπου 5.500 κατοικους , πολλα ξενοδοχεια,νερα  :bigr:  και ενα πολυ ομορφο Αρτ Νουβω καζινο.

Μαζευει επιπλεον,  παρα πολυ κοσμο εξ αιτιας των παραδοσιακων "μεσαιωνικων" αγωνων που αναβιωνουν στο χωριοτον Ιουλιο,
  τα Unspunnenfest, που  οφειλονται στην παραδοση της μεσαιωνικης οικογενειας Scharnachthal, η οποια το ετος 1425  ζωντας στο παρακατω πυργο απο τον οποιο δυστυχως σημερα εχουν μεινει μονο ερειπια...θεσπισε στην περιοχη σαν ευγενη αμιλλα μεταξυ των οικογενειων

Δειτε ενα μικρο αποκομα

Η διαδρομη μας ξεκιναει παντα απο τον σταθμο, τοσο γιατι ειναι παντα κοντα στο κεντρο , οσο γιατι βρισκουμε παντα παρκινγκ και μαλιστα ΤΣΑΜΠΑ...
Νατος ο σταθμος...{απλα ακολουθουμε την πινακιδα - Bahnhof} περνατε τις γραμμες και να...εκει στα δεξια παρκαρουμε...τσαμπα  :bigr:

Περναμε ξανα τις γραμμες, και συνανταμε την κεντρικη πλατεια του χωριου. πολυ ομορφη

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
 Η περιοχη που βρισκομαστε τωρα ειναι οπως ειπαμε η καρδια του χωριου και φυσικα εκει βρισκονται ολα τα μαγαζια και ιδιαιτερα τα "Σουβενιρ-αδικα"
που συνηθως ελκουν ολους τους τουριστες..

Αφου καταφερα να σας ξεκολλησω απο τα μαγαζια απ οπου { σας ειδα...μην μου κρυβεστε} αγορασατε κουκους, ρολογια χειρος, σουγιαδες, Τ-Shirt
 "Ι love Swiss"...κουπες καφε και ...ο,τι μπορειτε να φανταστειτε... προχωραμε παρακατω ολο ευθεια περνωντας απο το ξενοδοχειο Krebs { το αγαπημενο μερος μου για καφε}...

Πισω απο το ξενοδοχειο αυτο εχει μια πλατειουλα που γινεται καθε πρωι η "λαικη" αγορα, αλλα και δυο πολυ ομορφα και περιεργα κτηρια.
Το ενα ειναι αυτο το κουκλιστικο

και αυτο με το παραξενο αυτο γλυπτο............... :laugh: :laugh:

Θα παμε ολο ευθεια τον δρομο μεχρι να δουμε το ποταμι αφου προς τα εκει  βρισκεται ενα καταπληκτικο ξενοδοχειο, το καζινο και φυσικα
το φαρδυ μερος του ποταμου Ααρ. Πρωτα λοιπον συναντουμε το ξενοδοχειο  Βικτωρια Γιουγκφραου ..ομορφο αλλα και ακριβο..

Προς το τελος του δρομου βρισκουμε το Καζινο Κούρζααλ, που παλια ηταν πιο πολυ μερος για Σπα, αλλα το gambling { τυχερο παιχνιδι} το κερδισε περισσοτερο και ετσι σημερα ειναι ενα πανεμορφο καζινο...ακομα και αν δεν παιξετε...δεν χρειαζεται, μπειτε μεσα να το δειτε..

Και απο πισω απο το καζινο βρισκουμε τον Ααρ. Επιβλητικο , καθαρο, να τρφεχει προς την λιμνη Τουν, και μετα προς την Βερνη!!!!

Τωρα ομως ας βιαστουμε, γιατι εχουμε να ανεβουμε πανω στο Γιουγκφραου στα 4 χιλιαδες μετρα, με το τραινο...παμε προς τον σταθμο...
Εκει οπως σας ειπα αφου σουμε την διαδρομη , φτασουμε στον υψηλοτερο σιδ/κο σταθμο στον κοσμο, θα δουμε και την κορυφη Ροτχορν,
και θα επισκευτουμε το παγωμενο παλατι του παγετωνα.....

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
 Και αφου ευχαριστηθηκαμε το Ιντερλακεν, ηρθε η ωρα να παμε παρακατω. Ταξιδευουμε κατα μηκος της λιμνης Τουν, μπαινοντας σε κανα δυο τουνελ,
αλλα η λιμνη με την ομορφια της και τα υπεροχα χωριουδακια της μας εχει ηδη μαγεψει. Αν ειχαμε ατελειωτες μερες { ή αν ειμασταν τροχοσπιταδες-
εχει πολλα καμπιγκ τριγυρω} θα μεναμε οσο θελαμε ξεσκονιζοντας καθε δρομακι απο καθε χωριο. Ειναι απλα μαγευτικα. Να, ενα απο αυτα το Spietz.
 Το Σπιτς εχει καμμια δεκαρια χιλιαδες κατοικους και ας μην του φαινεται γιατι ειναι σκορπισμενοι σε διαφορες κοινοτητες και ενα καστρακι της αρχοντικης οικογενειας που ζουσε εκει, που ειναι απλα υπεροχο

Εχει μια πολυ γραφικη παραλια, οπου αραζει και το ατμοπλοιο που κανει την βολτα μεσα στην λιμνη

Αλλα και απο την αλλη πλευρα εχει εναν μωλο που αραζουν τα μικροτερα ιδιωτικα πλοιαρια

Για να δουμε και τον πυργο που χρονολογειται απο τον 16 αιωνα και να μπουν να τον επισκευτουν αφου ειναι πλεον μουσειο,
και να δουν την ωραια αιθουσα δεξιοσεων, που διαμορφωθηκε συμφωνα με τα ντοκουμεντα του σπιτιου το  1614.

Προχωρουμε ακαθεκτοι για Βερνη αλλα, θα μας ξελογιασει για  λιγο ακομα η επομενη πολη που ειναι το Thun, {Τουν}, η πολις που εδωσε και το
ονομα της στην λιμνη. Βρισκεται στο τελος της λιμνης αλλα και στην "εξοδο"του ποταμου Ααρ απο την λιμνη και κατα μηκος του , μεχρι ενα σημειο γιατι αυτος συνεχιζει προς την Βερνη!!!
Και εδω μας θυμιζει ο αυτ/μος να βγουμε και να παμε κατα την παραλια...

Η περιοχη εδω ειναι παρα πολυ ομορφη και ακρως.....ρομαντικη. Η παραλια ειναι υπεροχη,  με παπιες και κυκνους, ο,τι πρεπει για να "αραξετε"
με το αγαπημενο προσωπο σας και να ρεμβαζετε.

Και φυσικα αυτη η υπεροχη μερια βρισκεται στο νησακι ....που εγω το λεω το "Ποντικονησι"  της Τουν...

Μα δεν ειναι υπεροχο??  Σαν ζωγραφια !!!!

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
Λιγο πιο κατω απο το "ποντiκονησι", βρισκεται ενα αλλο υπεροχο αξιοθεατο το παλατι Schloss Schadau.
Σε ενα ομορφο κηπο-παρκο  αγγλικου τυπου βρισκεται αυτο το υπεροχο παλατακι.Το παλατι Σαντάου.
Σημερα το παλατι αυτο φιλοξενει το πολυ σικ εστιατοριο Αrts και το ελβετικο μουσειο Γαστρονομιας. Το κτηριο αυτο χτιστηκε για τον
τραπεζιτη  Denis de Rougement, σε ρομαντικο νεο-γοτθικο στυλ. Απο το 1925 {που πεθανε ατεκνος ο τραπεζιτης} το κτηριο αυτο
περασε στα χερια της πολης Τουν.
Το εστιατοριο Αρτς ειναι εστιατοριο υψηλης κουζινας, με 3 αστερια Μισελεν...αυτα...{οπως εχουμε ηδη πει} οτι σερβιρουν 3 κουτσουλιες
που τις πληρωνεις "κουκο-αηδονι".... :bigr: Παρ αυτα ειναι ,οπως βλεπετε, μια πολυ ομορφη τοποθεσια και ενα υπεροχο μερος για βολτα

Ας αφησουμε ομως τους ρομαντισμους και παμε προς τον κοινοτυπο πλεον σιδ/κο σταθμο, που ειναι σταθερα το ορμητηριο μας τουλαχιστον μεχρι εδω, που θα μας στειλει στο κεντρο της πολης

Απο κει , αφου παρκαρουμε αριστερα του σταθμου γιατι οπως ειδατε δεξια εχει κιτρινη ζικ ζακ γραμμη που σημαινει ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ....{ γιατι εκει πανε
τα λεωφορεια} προχωραμε προς την πρωτη ομορφη πλατεια της πολης. Το ιστορικο κεντρο της πολης και ο πυρηνας της δεν ειναι "παραλιακα"
αλλα πανω στον ποταμο περιπου χιλια μετρα πιο μεσα απο την λιμνη.
Σημερα εχει περιπου 43.000 κατοικους,  και θεωρειται απο τις πιο παλιες πολεις της Ελβετιας. Καποια νεολιθικα ευρηματα του 2500 πΧ. βρεθηκαν κοντα στο κεντρο της πολης αλλα αυτο που εχει ιδιαιτερη σημασια ειναι το καστρο-παλατι της ισχυροτατης ελβετικης οικογενειας Herzöge von Zähringen , { Δουκες του Τσέ-ινγκεν}, ιδρυτες της Βερνης. Το παλατι ηταν το "εξοχικο" τους και οταν το 1264 η περιοχη αναπτυχθηκε αρκετα
αγορασαν οι Τσεϊνγκεν την πολη του Τουν.

Απο την κεντρικη πλατεια περναμε απεναντι την γεφυρα για να βρεθουμε στο νησακι  Βάllitz {Mπέλιτζ},που εκει αναπτυχθηκε το ιστορικο κεντρο της πολης.

Εκει, στο νησακι Μπέλιτζ, εχει κατα μηκος του ποταμου, ομορφα ταβερνακια που , αξιζει τον κοπο να καθισουμε να πιουμε ενα καφεδακι....{ αφου
τις μπυρες ...τις κοψαμε  :bigr:}
Το νησακι στο κεντρο του ειναι πεζοδρομος με ομορφα μαγαζακια και σοκακια για βολτες

Απο την πισω πλευρα η θεα ειναι καταπληκτικη βλεποντας το Παλατι των Τσεϊνγκεν.
Το παλατι αυτο ειναι ενα τεραστιο r Donjon { παλατι -φρουριο}  που χτιστηκε κατα το  1190 απο τον Δουκα  Berthold τον 5 von Zähringen.
Απο το 1375, δοθηκε στην πολιτεια και εγινε η εδρα της διοικησης της πολης του Τουν. Για να χωρεσουν ολες οι διοικητικες υπηρεσιες χτιστηκε απο διπλα ενα επιπλεον οικοδομημα, χωρις βεβαια να εχει καμμια σχεση με το ομορφο οχυρο...
  Το 1888 , οταν συρικνωθηκαν οι δημοσιες υπηρεσιες στο παλατι φιλοξενηθηκε και το ιστορικο μουσειο της πολης. Εδω συνεδριαζε και μεχρι το
2009 το ανωτατο δικαστηριο της περιοχης , ενω το παλατι ξανα-αγοραστηκε απο το καντονι της Βερνης μολις το 2006!!!!!!

Περναμε απεναντι στην ακτη και  απο στενα σοκκακια και σκαλες  ανεβαινουμε πανω για να δουμε το παλατι απο κοντα...

Υπεροχο το θεαμα , εντυπωσιακο το κτηριο, αλλα ....... εμεις εχουμε να παμε παρακατω...
Πρεπει να συνεχισουμε τον δρομο μας και να θυμηθουμε, οτι στον δρομο μας προς την Βερνη, στα δεξια μας εχουμε την κοιλαδα Εμμενταλ!!!!!
Ναι , ιδιο ονομα με το τυρι, αφου ΕΔΩ κατασκευαζεται το ομονυμο ελβετικο τυρι ,,,με τις τρυπες , το Εμμενταλ , αφου η κοιλαδα του χαρισε το ονομα της. Παμε να δουμε σ ενα χωριουδακι πως γινεται το τυρι αυτο
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουάριος 10, 2012, 00:35:41 πμ by carmen »

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
  Η παραγωγη τυριου Εμμενταλ ξεκινησε  σ αυτην τη περιοχη απο το 1292.!!!
 Και μιλαμε για αυτην την κοιλαδα την  Εμμεν { ταλ θα πει κοιλαδα στα γερμανικα}

Ειναι μια πολυ ομορφη κοιλαδα με παραμυθενια χωριουδακια και κουκλιστικα σπιτακια

Παμε στο Signau να δουμε ενα τυροκομειο
Ναι, αυτο το πανεμορφο σπιτακι ειναι το τυροκομειο μας

Οι τρυπες στο τυρι αυτο σχηματιζονται επειδη χρησιμοποιουν καποια βακτηριδια που με την ζυμωση που προκαλουν δημιουργουνται φουσκες απο διοξιδιο του ανθρακος. Και αλλες χωρες εκει τριγυρω κανουν τυρι εμμενταλ αλλα δεν εχει καμμια σχεδον σχεση με το οριτζιναλ. Ηδη ομως απο το 1882 το ονομα αυτο προστατευτηκε κατι σαν το σημερινο Π.Ο.Π.
Η μεγαλη διαφορα εγκειται στο οτι το ελβετικο εμμενταλ γινεται απο ακατεργαστο γαλα, ενω οι υπολοιπες χωρες χρησιμοποιουν παστεριωμενο.

Για να γινει ενα κιλο τυρι εμμενταλ χρειαζονται περιπου 12 κιλα γαλα. Χρειαζεται μια περιοδο ωριμανσης  6 με 7 εβδομαδες.
Αν καθισει παραπανω γινεται πιο πικαντικο... Οι ελβετοι τρωνε περιπου 3,5 κιλα τυρι ανα ατομο ετησιως....
Αυτοι το θεωρουν παρα πολυ, αλλα μαλλον δεν εχουν δει τους Ελληνες να τρωνε φετα  :laugh:

Λοιπον, καλη ορεξη και παμε να μπουμε τελικα μεσα στην πολη της Βερνης. Ας μην ξεχναμε οτι ειναι η πολιτικη πρωτευουσα της ελβετικης
συνομοσπονδιας...
 Ειναι μια πανεμορφη πολη, μεσα στην οποια ο ποταμος Ααρ κανει και τα ....κορδελακια του..Ομορφη μεσαιωνικη, γραφικη , σοβαρη, αφου εδω βρισκεται και η κεντρικη βουλη της ελβετιας.

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
Ο δρομος θα μας φερει  απο την κατω αριστερη πλευρα ακολουθωντας την πινακιδα Bern Zentrum και ειδικα τις ΚΑΦΕ πινακιδες που αναφερονται στα
τουριστικα αξιοθεατα. Ιστορικο κεντρο λοιπον  Historisches Zentrum και θα βρεθουμε κατω αριστερα στην φωτο μας στην πρωτη μεγαλη γεφυρα.
Κατω αριστερα , ειναι και το δωρεαν παρκινγκ αυτοκινητων