Αποστολέας Θέμα: Τα αστέρια της Ελβετίας (Λουκέρνη-Ζυρίχη-Ιντερλάκεν-Βέρνη-Λωζάννη-Γενεύη)  (Αναγνώστηκε 148949 φορές)

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
  • Φύλο: Γυναίκα
Ο δρομοi για τα ψωνια "χωρις να παθεις μεγαλο εγκεφαλικο } H Grendelstrasse μπροστα  μας , Ledergasse αμεσως αριστερα και Gerbergasse ακομα πιο αριστερα..

Και εδω στο κεντρο θα δειτε επισης την κοινοτητα της Λουκερνης να μας θυμιζει ...ελβετια ξε-ελβετια δεν εχει και εδω κλεβουν και πολυ μαλιστα και δωστε την απαιτουμενη προσοχη !!!!!!! = φόρζιχτ Vorsicht

Εδω , ισια κατω στην φωτο-σκιτσο του κεντρου οπως βλεπετε, διακρινεται κατι θαλασσια τετραγωνακια. Ειναι τα θαλασσια [ λιμνησια εδω] ποδηλατα που μπορει να νοικιασει κανεις για να τριγυρισει στην λινη και να κανει οικονομια τα 2 εισητηρια της κρουαζιερας, Τωρα σιγουρα δεν θα εχετε κουραγιο να φτασετε μεχρι το  Buochs  , αλλα απο το ολοτελα καλη 'ν κι η Παναγιωταινα  :laugh:

Εμεις τωρα θα ακολουθησουμε τον παραλιακο δρομο συμφωνα με το πλανο μας και θα παμε κατα την "αριστοκρατια μερια", Η Quai, η προβλητα...

Εδω το 1845 χτιστηκε το πολυτελες ξενοδοχειο Schweitzer Hof και αμεσως μετα για τις αναγκες του "καλου" κοσμου απο διπλα το Καζινο. Η περιοχη,λοιπον , ηθελε δεν ηθελε , εγινε για τους ..πολλα εχοντες

kαι πιο κατω το Grand Hotel

H βολτα εδω στην παραλια ειναι πολυ ευχαριστη και πολλοι ντοπιοι ερχονται κατα εδω για να ευχαριστηθουν το μερος..{οχι μονο οι τουριστες},
αλλωστε ενα καφεδακι εδω , μπροστα στο κυμμα δεν ειναι ασχημα, ε??

Αλλα, ας μην παμε μακρια. Πρεπει να γυρισουμε γιατι εχουμε να παμε να δουμε την εκκλησια του Sant  Leodegar,  ο καθεδρικος , και την υπολοιπη βολτα

...και αν εχω τα παντα και εχω κερδισει τον κοσμο ολο, αγαπη αν δεν εχω...ειμαι ενα τιποτα

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
 Αυτος ο  καθεδρικος  ναος, που αφιερωθηκε και στον Αγιο Λέοντεγκαρ, απο τους πρωτους μοναχους που ιδρυσαν εδω την ρομανικη  βασιλικη  το 1455 , στην θεση ενος μοναστηριου, χτιστηκε το 1639 γιατι η παλια εκκλησια καηκε ολοσχερως το 1633.
Μαλλον οχι τοσο ολοσχερως αφου οι δυο γοτθικοι πυργοι διασωθηκαν. Αυτοι βεβαια ειναι καθαρα γοτθικης αρχιτεκτονικης με τις μυτερές σκεπες τους
ο ενας με εναν σταυρο {γοτθικο λιλιουμ} επανω και ο αλλος με ενα κοκκορα ανεμοδεικτη.
 Ο καθενας 69 μετρα ψηλοι σε μια τεραγωνη βαση των 9 μετρων. { καποια απο αυτα τα μετραζ, ηταν κλισσε και αντιγραφονταν απο ναο σε ναο, συμφωνα με τις επιταγες του Θεου για την κατασκευη του ναου του Σολομωντα, θεωρουσαν οτι αν παρεξεκκλιναν απο αυτα τα μετραζ οι μεγαλοπρεπεις τεραστιοι ναοι της μεσαιωνικης  εποχης θα πεφτανε -.. 69 μ ειναι το φαρδος και  της Νοτρ Νταμ,}
 με οκτω καμπανες απο 800 κιλα μεχρι 5,5 τοννους !!

Το κεντρικο κλιτος βεβαια ειναι καινουριο, οσο καινουριο μπορει να θεωρηθει κατι που χτιστηκε το 1639 και η ειδοσος φυσικα ειναι πανεμορφη

Η λεπτομερεια στο ωρολοι ειναι απο μαργαριταρια και πλατινα { προσωπικα αμφιβαλλω αν ειναι τα γνησια την σημερον ημερα}

Η δε πορτα ειναι απο μαονι και ξυλο τριανταφυλλιας

Μπαινοντας στην εκκλησια, θα διαπιστωσουμε οτι δεν ειναι φορτωμενη, αλλα τα λιγα πραγματα που διαθετει ειναι πανεμορφα και ανεκτιμητης αξιας.
 Το "οργκελ", που διαθετει { το οργανο δηλαδη}  ειναι απο τα μεγαλυτερα της ευρωπης.

Αλλα και το ιερο ειναι πανεμορφο, με μαυρο μαρμαρο γεματο πολυτιμα και ημιπολυτιμα διακοσμητικα. Ενας πινακας του 14 αιωνα
με την αγωνια στον κηπο της Γεσθημανη στολιζει το κεντρο του Giovanni Lanfranco.

...και αν εχω τα παντα και εχω κερδισει τον κοσμο ολο, αγαπη αν δεν εχω...ειμαι ενα τιποτα

Αποσυνδεδεμένος vasilis_sta

• Sr. Member
Πολυ ενδιαφέρουσες πληροφορίες όλες.εχω βρεθεί και γω σε αυτόν τον ναό και μπορώ να πω πως είναι πολυ εντυπωσιακά όλα.μου είχε κάνει πολυ εντύπωση το ύψος του... :good:
e-airtickets.gr | Μηχανή Αναζήτησης Αεροπορικών Εισιτηρίων

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
 Μαυρος Βασαλτης λοιπον , χρυσα και αλλα διακοσμητικα απαρτιζουν το ομορφο αυτο ιερο, Αλλα και το βαπτιστηριο { η κολυμπηθρα } ειναι πανεμορφη

Μετα την εντυπωσιακη εκκλησια συνεχιζουμε για ενα αλλο σπουδαιο αξιοθεατο, το λιονταρι που πεθαινει... Βγαινοντας απο την εκκλησια κανεις δεξια για να ξαναβγεις στον κεντρικο δρομο και μολις δεις αυτην την πλατεια κανεις δεξια και μπαινεις μεσα στο στενο.

Το χαρακτηριστικο μαγαζι world swiss house υπαρχει εδω και 100 χρονια !!

Μπροστα μας θα εμφανιστει ενα ομορφο παρκο με μια τεχνητη λιμνουλα και ενα συγκινητικοτατο γλυπτο λιονταρι που ψυχορραγει

ο χωρος ειναι ωραιοτατος και η ιστορια του λιονταριου πολυ συγκινητικη !!
Ψυχορραγει , καρφωμενο απο ενα δορυ που εχει σπασει

Αποσυνδεδεμένος coolalexis

• Hero Member
  • Φύλο: Άντρας
  • Φεύγω...πάλι!
    • Αμμουδιά Σερρών
Πόσο όμορφα μας ταξιδεύεις Carmen...Με όλη τη σημασία της λέξης...

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
Πόσο όμορφα μας ταξιδεύεις Carmen...Με όλη τη σημασία της λέξης...

Σ ευχαριστω πολυ,
 Νοιωθω οτι ειμαστε μια μεγαλη παρεα, "φιλαρακια" και μου βγαινει με πολυ χαρα.
 Νασαι καλα, μου δινεις κουραγιο να συνεχιζω..

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
 1792 , στο ανακτορο Tuilerie του Παρισιου κρυβεται η βασιλικη οικογενεια του Λουϊ { Λουδοβικου} 16 . Η "πιστη" προσωπικη φρουρα
 { οπως και των παπων} του βασιλια, απαρτιζεται απο 1.100 μισθοφορους ελβετους στρατιωτες, που ακολουθει την οικογενεια πιστα για να την προστατευσει εγκαταλλειποντας το ανακτορο των Βερσαλλιων. Φοβουμενοι το εξαγριωμενο πληθος οι βασιλεις το εχουν σκασει και απο εκει και
 πηγαν και κρυφτηκαν στην στρ.ακαδημια ιππασιας{ manege} Οι φημες εξαπλωθηκαν στην Τουιλερί, αλλα μη οντες σιγουροι οι ελβετοι φρουροι
 και επειδη κανεις δεν τους διεταξε,να εγκαταλειψουν το παλατι , παρεμειναν εκει.
 Η συμπλοκη ηταν ανιση και σχεδον 760 βρηκαν τραγικο αλλα και ΑΔΙΚΟ θανατο υπερασπιζομενοι εναν ΑΔΕΙΟ πυργο.
  Για την πιστη και την αφωσιωση τους ο λοχαγος Καρλ Πφιφερ, εκανε ερανο για να μαζεψει χρηματα για την ανεγερση ενος μνημειου.
Ο δανος γλυπτης Bertel Thorvaldsen μαζι με τον λατομο μαστορα Lukas Ahorn, αποφασισαν να χαραξουν αυτο το ωραιοτατο γλυπτο, πανω στον
φυσικο γρινιτενιο ογκο του παρκου. Τελειωσε το 1821 !!!
 Τα γραμματα μεσα ειναι τα ονοματα των νεκρων και τον πιθανο αριθμο τους (DCCLX = 760), αλλα και αυτων που διεφυγαν (CCCL = 350)
 η επικεφαλις helvetiorum fidei ac virtuti σημαινει "αφιερωμενο" στην πιστη και αρετη των ελβετων !!
 Ο αμερικαος συγγραφεας Marc Twain χαρακτηρισε το λιονταρι στης Λουκερνης σαν το θλιβεροτερο μνημειο της γης...
{ ενα πιστο αντιγραφο του βρισκεται και στο στρ. κοιμητηριο του Oakland στην Ατλαντα.}

Αλλα, η ζωη κυλα, δυστυχως τα παθηματα δεν γινονται μαθηματα και  παμε παρακατω γιατι αρκετα ψυχοπλακωθηκαμε. Εκει η περιοχη τριγυρω εχει
δυο μεγαλα σαν μουσεια , ιδρυματα το Bourbaki και το μουσειο παγετωνων. Καμμια σχεση δεν εχουν με το αντικειμενο που διαφημιζουν, ...
 Το panorama Bourbaki ειναι μια τεραστια τοιχογραφια, ιστορια τοθ 19 αιωνα ενω το μουσειο παγετωνων ειναι μια "παιδικη" προχειροδουλεια.
Δεν σας τα συνιστω καθολου.Και τα παρακειμενα κατ/τα σουβενιρ , ειναι πανακριβα Θα βρητε τα ιδια πραγματα στην παλια πολη πολυ φτηνοτερα.

Οποτε προσπερναμε τα δυο αυτα κτηρια για να επανελθουμε στην παραπανω πλατεια με το παρκινγκ των λεωφορειων και παμε ισια απεναντι να βρουμε τα τειχη

Τα τειχη αυτα που ονομαζονται Μuseggmauer { Mουζέγκ-μάουερ} πρεπει να χτιστικαν καπου στο 1370, αν και προηπηρχαν καποιες ψιλο-οχυρωσεις
της πολης.
 Εκτος απο ενα κομματι 40 περιπου μετρων που καταστραφηκε καπου 870 μετρα σωζονται ακαιρεα, μαζι με τους 9 πυργους φυλακια . Ειναι μεσο ορο
9 μετρα ψηλα και εχουν παχος 1,5 μετρο.

και μια απο ψηλα,

Οπως ειχαμε πει, δεν χρειαζεται να το περπατησετε ολο , εκτος και εχετε δοαθεση για βολτα, η αρχη και το τελος φτανουν. Τωρα θα ακολουθησουμε την κοκκινη πορεια για νε βρεθουμε την πλατεια  Φάλκεν {Falkenplatz} για να μπουμε στην παλια πολη και να αρχισουμε να βλεπουμε μερικα απο τα
πιο εντυπωσιακα κτηρια απο το 1400 μερικα, με φανταστικα Σγκραφιτι.
 { Το ειδος αυτης της τοιχογραφιας ονομαζεται  sgraffito πλυθ. sgraffiti , και δεν ειναι λαθος που κανω , οπως κατα λαθος με διορθωνουν μερικοι που , νομιζουν οτι γνωριζουν...αλλα γνωριζουν  μονο την νεα παραλλαγη του μοντερνου και  ερασιτεχνικου Graffiti}

και πιο κατω στο εστιατοριο Fritschi  στην Sternplatz 5 , εντυπωσιακοτατο..

ενω παραδιπλα εχει ενα ακομη παρα πολυ ομορφο εστιατοριο..

Αποσυνδεδεμένος vasilis_sta

• Sr. Member
carmen σε ευχαριστουμε για ολες σου τισ πληροφοριες
e-airtickets.gr | Μηχανή Αναζήτησης Αεροπορικών Εισιτηρίων

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
carmen σε ευχαριστουμε για ολες σου τισ πληροφοριες

:wink:

Αποσυνδεδεμένος fei

• Hero Member
Μας ταξίδεψες μεσα από μια υπέροχη διαδρομή,πανέμορφες φωτό,πλούσιες πληροφορίες!Ευχαριστούμε!!! :clap: