Αποστολέας Θέμα: Ποιοι είναι top χριστουγεννιάτικοι προορισμοί κατά τη γνώμη σας?  (Αναγνώστηκε 10246 φορές)

Αποσυνδεδεμένος evi

• Hero Member
Παράθεση
Στο εξωτερικό δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στα χριστούγεννα και κάνουν τα πάντα για να περάσουν καταπληκτικά

ένας από τους κύριους λόγους για αυτό είναι η διαφορά του δόγματος: οι καθολικοί δίνουν μεγαλύτερη βάση στα Χριστούγεννα και για αυτούς δεν είναι τόσο σημαντικό το Πάσχα που είναι εν αντιθέσει για τους ορθόδοξους.

Ωραίοι προορισμοί για τα Χριστούγεννα;

Σίγουρα όχι η Αγγλία - αν πηγαίνεις ως τουρίστας- με την έννοια ότι είναι τα πάντα κλειστά ( ακόμη και οι συγκοινωνίες) και θα αποκλειστείς στο ξενοδοχείο σου και θα περιοριστείς σε λύσεις ανάγκης. Τα πρώτα Χριστούγεννα που πέρασα εκεί ήμουν τυχερή να με προειοποιήσουν οι ντόπιοι και να μου κλείσουν τραπέζι για να φάω κάπου!!

Εξαρτάται και το τι θέλει κανείς. Φαντάζομαι ότι αν θέλεις κλασσικά Χριστούγεννα ωραίος προορισμός είναι η Βιέννη ( χιόνια, βαλς κλπ) , εορταστική ατμόσφαιρα έχουν σχεδόνο όλες πι πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Αποσυνδεδεμένος vasilis_sta

• Sr. Member
Πιστευω πως οι περισσοτερες ευρωπαικες πρωτευουσες ειναι top χριστουγεννιάτικοι προορισμοί αλλα παραδοσιακα θα πω το Ροβανιέμι, το χωριό του Αϊ Βασίλη στη Φινλανδία γιατι θα ηθελα να βρεθω τετοιες μερες εκει.
πολυ ωραιο αν και το εχω δει μονο απο φωτογραφιες...παντα ηθελα να παω εκει
e-airtickets.gr | Μηχανή Αναζήτησης Αεροπορικών Εισιτηρίων

• Sr. Member
Βιέννη, απλά υπεροχη, ειδικά τα Χριστουγεννα. Επισης αν και δεν εχω πάει καθολου Γερμανία, εχω ακουσει τα καλυτερα για Νυρεμβέργη και Χαιδελβεργη. Να και ενα σχετικο αρθρο. http://www.travelstyle.gr/portal/gr/destination_articles.php?dest_id=1&id=3967
πολυ ωραιο το αρθρο ωραιες πληροφοριες,και σε αλλα τοπικ ολοι λενε για χριστουγεννα γερμανια.και γω επιβεβαιωνω καθως εχω περασει 2 φορες τα χριστουγεννα νυρεμβεργη που εινα μαγευτικη πραγματικα

Αποσυνδεδεμένος evi

• Hero Member
Παράθεση
πολυ ωραιο αν και το εχω δει μονο απο φωτογραφιες...παντα ηθελα να παω εκει  

Δεν το έχω επισκεφτεί Χριστούγεννα, αλλά Αύγουστο!! Αλλά δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο, μια κωμώπολη της Φινλανδίας στις άκρες του Αρκτικού Κύκλου. Μια παιχνδούπολη με έναν ηθοποιό ντυμένο Αη Βασίλη που ξέρει να λέει Χρόνια Πολλά σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Και με χριστουγεννιάτικα τραγούδια να ακούγονται από τα μεγάφωνα. Τουλάχιστον εγώ αυτό έζησα το 2002 που πήγα εκεί.

• Sr. Member
Εγω παντως τοπ προορισμο θεωρω τσεχια δεν ξερω αλλα εχει κατι μαγικο που σε δενει,ειναι οντως σαν παραμυθι...Ενταξει το κρυο ειναι ενα μικρο θεματακι αλλα...Στην Τσεχια παντως εκτος απο την πανεμορφη χριστουγεννιατικη Πραγα με τους φωτισμενους δρομους της και τις αγορες τις μπορεις να πας και στην πανεμορφη  Cesky Krumlov που ειναι μαγικη πολη και σου δινει την εντυπωση παραμυθιου

αααα και κατι ασχετο.Η Τσεχια ειναι απο τις κορυφαιες χωρες οσο αναφορα την τεχνη του ξυλου του χαρτιου και του γυψου σε θεματολογια που εχει να κανει με την Θεια Γεννηση

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
  • Φύλο: Γυναίκα
Ολες οι κατ εξοχην "καθολικες" πρωτευουσες, ειναι στις 25 και 26 κλειστα . Μονο κατι λιγα τουριστικα εινσι ανοιχτα.
  Πραγματικα οι ορθοδοξοι δινουν περισσοτερο βαρυτητα στο Πασχα και την ανασταση απο την γεννηση, μονο θεολογικα  .
  Ο  πλουσιος στολισμος των "δυτικων" πρωτευουσων, τωρα ειναι μεν μοδα, αλλα πολλα εθιμα εχουν μεινει ακομα και απο τις
 ρωμαικες παγανιστικες εορτες που συνεπεφταν με την ημερομηνια της εορτης των γενεθλιων του ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ . Μια και
 η πιο σημαντικη απο αυτες ηταν τα Σατουρναλια

Τα Σατουρνάλια ήταν γιορτή των Ρωμαίων αφιερωμένη στο θεό Σατούρνους, ο οποίος αντιστοιχεί στον ελληνικό θεό Κρόνο. Πραγματοποιόταν κατά τους χειμερινούς μήνες κατά την περίοδο του χειμερινού ηλιοστασίου, συνήθως στις 17 Δεκεμβρίου, αλλά αργότερα η γιορτή κρατούσε έως και μια βδομάδα, μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου.{ Διαδεχτηκε την αντιστοιχη γιορτη του θεου Ηλιου}

Τα Σατουρνάλια ήταν μεγάλη και σημαντική γιορτή για τους Ρωμαίους.
 Εκτός από τις τυπικές θυσίες, η γιορτή περιλάμβανε δημόσια αργία, καθώς και διάφορα έθιμα, όπως την ανταλλαγή μικρών δώρων ή υπαίθριες αγορές. Επιτρέπονταν τα τυχερά παιχνίδια ακόμα και για τους δούλους  κάτι που οδηγούσε σε ξέφρενο γλέντι, άφθονη οινοποσία . Απο εκει εμεινε το
εθιμο στην δυση , της ανταλλαγης δωρων και του στολισμου με  φωτα, πρασιναδες γκυ και ου των σπιτιων και δρομων, επειδη στους κατοπινους
χριστιανους ρωμαιους αρεζε αυτος ο στολισμος.
  Τα χριστουγεννα αρχισαν να εορταζονται ας πουμε "επισημα" απο την καθολικη εκκλησια μολις το 354 μΧ γιατι πολλοι θεολογοι θεωρουσαν
 ασεβεια και βλασφημια να εορταζονται τα γενεθλια ενος αιωνιου ΘΕΟΥ. Αλλα με την δικαιολογια οτι εορταζεται η γεννηση του ΑΝΘΡΩΠΟΥ
 Χριστου, αρχισαν να γιορταζονται και μαλιστα οπως προανεφερα υιοθετωντας εθιμα παγανιστικα .
  Η {κατοπινη} ορθοδοξη εκκλησια της ανατολης υιοθετησε την γιορτη των χριστουγεννων ως αποτελεσμα της αναβίωσης του καθολικισμού μετά το θάνατο του φιλο αριανου  αυτοκράτορα Βαλεντιου στη μάχη της Αδριανούπολης το 378. Η γιορτή καθιερώθηκε στην Κωνσταντινούπολη το  380. Η γιορτή εξαφανίστηκε με τις αντιδρασεις του  Γρηγορίου του Ναζιανζηνού  και καθιερωθηκε εκ νέου από τον Ιωάννη του Χρυσοστόμου  περίπου το 400.

Κατα το Μεσαίωνα, τα χριστουγεννα  είχαν ηδη γίνει τόσο σημαντικα ώστε χρονικογράφοι  σημειωνουν τον τροπο που γιορταζαν διάφοροι μεγιστάνες  τα Χριστούγεννα. Π.χ ο βασιλιάς Ριχάρδος Β 'της Αγγλίας κατα την διαρκεια της γιορτής των  Χριστουγέννων το 1377 καταναλωσαν αυτος και οι καλεσμενοι {υπηκοοι του}  είκοσι οκτώ βόδια και τριακόσια πρόβατα !!!

Τα καλαντα εγιναν απο τοτε δημοφιλη,  και ήταν αρχικά μια ομάδα χορευτών, που τραγουδούσς. . Διάφοροι συγγραφείς-θεολογοι της εποχής καταδίκασαν  τα caroling ως χυδαία,  αναφερομενοι ότι ακολουθουν τις  παραδόσεις της Saturnalia. Αφου ηδη ειχαν υιοθετησει τα υπολοιπα εθιμα
οπως στολισμο στην αρχη με κισσους και πουρναρια  και λαμπιονια {κερια -δαδες τοτε}για να φτασουν και στο ελατο μετα την χριστ. αναμορφωση.
Οι φάτνες  ηταν γνωστές από τον 10ο αιώνα στη Ρώμη. Διαδοθηκαν από τον Άγιο Φραγκίσκο της Asissi από 1223 και γρήγορα εξαπλώθηκαν σε όλη την Ευρώπη
Η σύγχρονη παράδοση τoυ χριστουγεννιάτικου δέντρου πιστεύεται ότι άρχισε  στη Γερμανία τον 18ο αιώνα . με την αντικατάσταση του Κισσου και αλλων πρασινάδων που δεν εβρισκαν ευκολα, με τα αειθαλή τους έλατα, που ειχαν κατ εξοχη εν αφθονια.

Από τη Γερμανία το έθιμο εισήχθη στη Βρετανία,  μέσω της βασιλισσας Charlotte, σύζυγος του Γεωργιου του III, στις αρχες του 1800 !!
 Ο δε περιφημος  Santa Claus δεν ειναι αλλος απο τον δικο μας επισκοπο Αγιο Νικολαο επισκοπο Μυρας Μ Ασιας με τον γνωστο θρυλο που
ολοι γνωριζετε. Το ονομα του παραφραστηκε απο τους Αγγλους, οταν αντεγραψαν το ολλανδικο Sinterklaas, οπου Κlaas=Nikolas.

Σημερα τα Χριστούγεννα είναι  το μεγαλύτερο ετήσιο οικονομικό κίνητρο  για πολλά έθνη σε όλο τον κόσμο χριστιανικων και μη, εχοντας χασει  καθε επαφη με την πραγματικη εννοια τους. :sad:
...και αν εχω τα παντα και εχω κερδισει τον κοσμο ολο, αγαπη αν δεν εχω...ειμαι ενα τιποτα

• Sr. Member
carmen εισαι πραγματικα θησαυρος σε ευχαριστουμε για ολες τις πληροφοριες που μας δινεις

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
 :blush: :blush: , νασαι καλα , σ ευχαριστω..
...και αν εχω τα παντα και εχω κερδισει τον κοσμο ολο, αγαπη αν δεν εχω...ειμαι ενα τιποτα

Αποσυνδεδεμένος fei

• Hero Member
Δηλαδή 26 Δεκέμβρη που προσγειωνόμαστε θεού θέλοντος Ρώμη δε θα βρούμε τίποτε ανοικτό??? :o
Επίσης έχει πάει κανείς Χριστούγεννά?Πως είναι η ατμόσφαιρα από πλευράς στολισμού,εκδηλώσεων κλπ?

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
 Χμμμ, εγω καλυτερα να μην μιλησω, δεν τα παω καλα με την Ρωμη  :pardon:
 ανοιχτα, δεν θα βρεις τιποτα και κανονισε να εχεις κλεισει τραπεζι καπου να φας
γιατι σε βλεπω να την βγαζεις με ψωμοτυρο  :scratch: