Αποστολέας Θέμα: Η Ισπανία σε σχέση με τους Έλληνες  (Αναγνώστηκε 25251 φορές)

Αποσυνδεδεμένος Σπύρος

• Hero Member
  • Φύλο: Άντρας
Απ: Η Ισπανία σε σχέση με τους Έλληνες
« Απάντηση #40 στις: Νοέμβριος 04, 2011, 00:38:13 πμ »
Παράθεση
Το να πιστεύω ότι κάποιος είναι καλύτερα να είναι ελεύθερος δεν  είναι δικαίωμά μου είναι υποχρέωση!

Άποψή σου. Δεν έχει νόημα να συνεχίζεται αυτή η κουβέντα, δεν έχεις καταλάβει τι εννοώ και ίσως είναι φυσικό μέσα από διαδιχτυακά μηνύματα. Μην δείχενις πάντως τόσο μεγάλη εμπάθεια, δεν με γνωρίζεις καν ούτε έχεις να μοιράσεις τίποτα μαζί μου. Δικαίωμά σου να πιστεύεις ό,τι θέλεις και δικαίωμά μου να πιστεύω και εγώ ό,τι θέλω. Ας σταματήσει εδώ καλύτερα αυτή η κουβέντα. Καλό σου βράδυ. 
Δεν υπάρχει καμιά εμπάθεια. Την αποψή μου εκφράζω. Δεν είναι ανάγκη να συμφωνούμε σε όλα.
Καλό βράδυ και σε σένα.
Σπύρος  :)

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
  • Φύλο: Γυναίκα
« Απάντηση #41 στις: Νοέμβριος 04, 2011, 01:08:29 πμ »
 600 πχ.
 Μια χουφτα ανθρωπο μεσα σε μια τριηρη, αποφασισαν να εποικισουν την " ΔΥΣΗ ", η αλλιως την " ΕΣΠΕΡΙΑ " , οπως ονομαζαν την ισπανια
 οι αρχαιοι μας προγονοι.
  Αλλωστε αυτο μας απεδειξε και ο Ηρακλης μας, οταν καλεστηκε να φερει { στον αθλο του}, πισω στην Ελλαδα, τα μηλα των εσπεριδων.
 Ειναι γνωστο και ιστορικα αποδεδειγμενο, οτι εφτασε μεχρι το Γιβραλταρ { εκει ηταν τοποθετημενος ο κηπος των εσπεριδων},
 ισως γιατι ηταν το δυτικοτερο γνωστο στους ελληνες  τμημα της ευρωπαικης χερσονησου, αν και προσωπικα πιστευω οτι γνωριζανε  και τα
 ακομη πιο μακρινα μερη { ατλαντις κλπ }. :wink:
  Ας μην ξεχναμε οτι τα διασημα " χρυσα μηλα" των επεριδων {γαμηλιο δωρο της Ρεας προς την Ηρα} , δεν ηταν τιποτα αλλο απο τα σημερινα
 σε μας γνωστοτατα ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ  {χρυσα στο χρωμα!!!} και μαλιστα " εσπεριδοειδη !!!
  Υποθετουν οι ιστορικοι, οτι δεν πρεπει η ελλαδα να ειχε πορτοκαλια εκεινη την εποχη αλλα μεταφερθηκαν απο την ισπανια, οπως και πολλα
 αλλα  πραγματα  :good:
  Ετσι λοιπον αναμεσα σε πολλους αλλους αποικιοκρατες, Φωκαεις, απο την Φωκιδα της Μ. Ασιας , που ηταν τοτε ελληνικη, αποφασισαν να ερθουν
 κατα δω μερια να δημιουργησουν πολεις  και να εκμεταλλευτουν τον εγχωριο πλουτο.
  Και μονο η πορεια του προς τα εδω, γεματη σκυλες και χαρυβδες  :o  ηταν αξιοθαυμαστη !!!
 Στα παραλια της Καταλωνιας δεν βρηκαν ιδιαιτερα προσβασιμες ακτες καθοτι η " Κοστα Μπραβα " ειναι απο τους πιο αγριους βραχοτοπους της
 περιοχης. Αποκρυμνες βραχοπλαγιες πεφτουν μεσα στην θαλασσα δημιουργοντας αφιλοξενες ακτογραμμες. :sad:
 { Οι σημερινες διασημες παραλιες της  Κοστα Μπραβα ειναι αλλωστε ολες τεχνητες, αποτελεσμα εκχερσωσης τεραστιων ογκων βραχων και
   μεταφορας  και τοποθετησης αμμου απο τα ενδοτερα -ερημους- στην θεση τους.} :clap:
 Το ονομα κοστα μπραβα= καλη, ησυχη ακτη ειναι κατ   ευφημισμον δοσμενο , οπως αντιστοιχα και ο ειρηνικος ωκεανος .
 Ετσι αφου περιπλανηθηκαν κατα την ακτογραμμη, μη μπορωντας να αποβιβαστουν πουθενα,  :scratch:  φτασανε στα περιπου  100 χλμ απο
 Βαρκελωνη  - καμμια  50 ρια χλμ πριν  τα γαλλικα συνορα, οταν επιτελους βρηκαν μια αμμουδια και βγηκαν ασφαλεις στην ξηρα !!! :yahoo:
  Γρηγορα σχετικα για εκεινη την εποχη, μεσα σε 3 χρονια φτιαξανε μια ελληνικη πολη που ονομαστηκε  " ΕΜΠΟΡΙΟΝ' και μαλιστα χτιζοντας
 σπιτια και ναους απο μαρμαρο που εφερναν απο την ελλαδα , { απο πολλα μερη της μεταξυ αλλων και απο την αττικη }.
  Το "εμποριον" ηταν ονομα και πραγμα που λενε, ηταν μια πολις εμπορικη. Εκει μαζευοταν ολος ο χαλκος και σιδηρος σε μικτο μεταλλευμα,
 εφτανε στην ελλαδα , εκει "καθαριζοταν" και φτιαχνανε ολα τα απαραιτητα αγαθα απο αυτα τα πολυ χρησιμα μεταλλευματα , μεταξυ αλλων και
 πολεμικο  εξοπλισμο, σπαθια, δορατα , ασπιδες κπλ. :kill:
  Ηταν πολυ πιο πολιτισμενοι απο τους ντοπιους κελτιβηρες , που ζουσαν ακομα σε σπηλαια η σε καλυβες απο καλαμια με μονωση λασπη η
 κοπριες  :mamba:
  Οι φωκαεις ειχαν χτισει πολη με τετραγωνη ρυμοτομια , αγορα  :cool: , ναους και τελειο αποχετευτικο συστημα... :brain:
 Μαλιστα ενας απο τους 2 ναους που βρεθηκαν ανηκε στον Ασκληπειο, του οποιου το αγαλμα βρεθηκε ολοκληρο, και που ειναι παρακαλω
 φτιαγμενο απο Πεντελικο !!!! μαρμαρο. !!!! :yahoo:
   Το εξαγωγικο τους εμποριο, τους αναγκασε να εισαγουν στην ισπανια και το νομισματικο συστημα της δραχμης για την ευκολια των
 συναλλαγων τους. :clap:
  Τα τελευταια 10 χρονια γινονται συστηματικες εκσκαφες και εχουν βρει παρα πολλα αρχαια αντικειμενα που αναγκαστικαν να φτιαξουν ενα
 μικρο μουσειο για την εκθεση και φυλαξη τους. :good:
 Μεταξυ αγγειων , νομισματων, εργαλειων {ακομα και χειρουργικων} εντυπωση κανει και ενα "παραγγελειοχαρτο" απο μολυβδο, οπου
 καποιος "πελατης" απο ελλαδα , παραγγελει καμποσα "μετρα " χαλκου , για την δουλεια του !!!
  Η πολις αυτη , δυστυχως καταποντηστικε περιπου το 400 πχ   :pardon:
 και ξαναχτιστηκε επανω στο διπλανο λοφο-βραχο με το ονομα Νεαπολις , σχεδον πανομοιοτυπη με το εμποριον.
 Ομως η Νεαπολις κατα  το  218 πΧ, επεσε στα χερια των ρωμαιων υπο την αρχηγια του  Gnaeus Cornelius Scipio , οταν ο δευτερος
 τους ξεγελασε . Η ρωμη αντιμετωπιζε τον 2 καρχηδονιακο πολεμο εκεινη την εποχη και ο ρωμαιος ζητησε απο τους ελληνες φωκαεις
 να τον βοηθησουν απο θαλασσης να διωξουν τους καρχηδονες. { Γιατι αρκετοι θα αποβιβαζοντο εκει κοντα} :nea:
 Σε ανταλλαγμα προσεφερε την εσαει ανεξαρτησια τους. Ομως , μετα την κερδοφορα για την Ρωμη εκβαση του πολεμου , οι ρωμαιοι δεν
 κρατησαν τον λογο τους και κατελαβαν την Νεαπολη, μετατρεποντας την σε ρωμαικη πολη. :agre:
  Οι αρχαιες ανασκαφες γινονται στην παλια πολη { εμποριον} αφου η νεαπολις σωζεται γεματη {πλεον} ρωμαικα κτηρια  :mad: :mad:
  Η Νεαπολις παρηκμασε κατα τα πρωτοχριστιανικα χρονια και εγκαταληφθηκε μετα τις επιδρομες των βησιγοτθων... :sad:
    Ειναι απο τους "καλυτερους αρχαιολογικους χωρους της Καταλανιας  kai  οι καταλανοι, το νεο ψαρo-χωρι που χτιστικε εκει κοντα
 ονομασαν L escala de empuries !!!!  :clap: :clap:

...και αν εχω τα παντα και εχω κερδισει τον κοσμο ολο, αγαπη αν δεν εχω...ειμαι ενα τιποτα

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
« Απάντηση #42 στις: Νοέμβριος 11, 2011, 13:33:22 μμ »
 Η ισπανικη εκπαιδευση και η ελληνικη..
 Γιατι αραγε οι Ελληνες , που ακομα μεχρι την εποχη του Βυζαντιου , εδιδασκαν γραμματα, επιστημες , τεχνες, ενεπνευσαν την δυση
 στην περιφημη "Αναγεννηση", ξαφνικα , μενουν πισω και αναπτυσσεται ραγδιαια η δυση?
  Δεν ειναι βασικη  δικαιολογια ουτε η τουρκοκρατια , αλλα ουτε οι πολεμοι, αφου και την δυση κλυδωνιζουν ενα σωρο πολεμοι και κατοχες.
  Η μιση Ιταλια ειναι υποδουλη στην Αυστροουγγρικη αυτ/ρια, Η Γαλλια πολεμα με την Αγγλια και με την Ισπανια.
  Ι Ισπανια εχει ανοιξει πολεμικα μετωπα σχεδον παγκοσμια..
  Η γερμανια, πολεμα με τον βορρα και τους γαλλους.
  Η αγγλια μ ολους...  Ο ενας υποδουλωνει τον αλλον εν αλλαξ!!!
  Τοτε?
...και αν εχω τα παντα και εχω κερδισει τον κοσμο ολο, αγαπη αν δεν εχω...ειμαι ενα τιποτα

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
« Απάντηση #43 στις: Νοέμβριος 15, 2011, 19:10:53 μμ »
 Αφησα το θεμα στην ερωτηση, πιστευοντας οτι εχετε καποια αποψη η πληροφορια η δικαολογια..
 Εχετε να προτεινετε τιποτα ? η να το μαρτυρησω ? :mocking:

Αποσυνδεδεμένος koyrsaros_gr

• Hero Member
  • εχω μια πελωωωρια λαχταρα για ΤΑΞΙΔΙΑ
    • koyrsaros-gr blog
« Απάντηση #44 στις: Νοέμβριος 15, 2011, 20:48:38 μμ »
Όμορφη πόλη, με μια σκέψη την ώρα μας περνάμε
πως θα φύγουμε από δω κι ας είναι πίσω να γυρνάμε....

http://koyrsaros-gr.blogspot.com/

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
« Απάντηση #45 στις: Νοέμβριος 15, 2011, 21:06:44 μμ »
χμμμμμ. ενδειαφερον βιβλιο αληθεια, αλλα δεν μας λεει γαιτι εμεις τελικα μειναμε πισω... :sad:

Αποσυνδεδεμένος ChristosGk.

• Sr. Member
« Απάντηση #46 στις: Νοέμβριος 15, 2011, 21:26:07 μμ »
Αφησα το θεμα στην ερωτηση, πιστευοντας οτι εχετε καποια αποψη η πληροφορια η δικαολογια..
 Εχετε να προτεινετε τιποτα ? η να το μαρτυρησω ? :mocking:

Εγώ λέω να μας το μαρτυρήσεις, για να το μάθουμε και αυτό, όπως μάθαμε και τόσα άλλα που μας έγραψες.

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
« Απάντηση #47 στις: Νοέμβριος 16, 2011, 01:26:42 πμ »
Ok λοιπον..

Αποσυνδεδεμένος evi

• Hero Member
« Απάντηση #48 στις: Νοέμβριος 16, 2011, 02:19:38 πμ »
Πάλι θα γίνω αντιπαθητική μου φαίνεται! :laugh:

Για ποια Αναγέννηση μιλάμε κατ' αρχήν; Γιατί για κάθε ευρωπαική χώρα η λεγόμενη Αναγέννηση είχε άλλη περίοδο.

Ποιοι Έλληνες και ποια Ελλάδα μένει πίσω σε αυτήν την περίοδο; ( για ποια περίοδο μιλάμε; ) Τότε που δεν υπήρχε καλώς ή κακώς ελληνικό έθνος και ήταν υποδουλευμένο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία; Πιο πριν;

Οι Άγγλοι με ποιους πολεμούσαν; ( πάλι σε ποια περίοδο αναφέρεσαι;) Στην κατατρόπωση της Ισπανικής αρμάδας επί Ελισάβετ;

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
« Απάντηση #49 στις: Νοέμβριος 16, 2011, 03:19:15 πμ »

Ο,τι ειχε η δυση μεχρι την εποχη του μεσαιωνα, σχεδον ηταν κληρονομια απο τις ελληνικες επιστημες και ερευνες.
Και οσα δεν ηταν αμεσα, ητανε εμεσα. Ακομα και κατα την διαρκεια της αναγεννησης  πολλοι ελληνες επιστημονες και
 λογιοι διεφυγαν προς την δυση οπου συνεχισαν να διαδιδουν το ελληνικο πνευμα.
Ως Αναγεννηση  αναφερεται ιστορικα ενα  πολιτιστικο
 κινημα που κρατησε  απο τον 14 εως το 17 αιωνα.
 Ενα πολιτιστικό κίνημα, που περιλάμβανε μια άνθηση της  της επιστήμης, της τέχνης, θρησκείας και πολιτικής, την αναζωπύρωση της μάθησης με βάση κλασικές πηγές, την
ανάπτυξη της γραμμικής προοπτικής στη ζωγραφική, και την
 σταδιακή αλλά ευρέως διαδεδομένη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.
 Παραδοσιακά, και σιγα σιγα, αυτή η πνευματική μεταμόρφωση είχε ως αποτέλεσμα την Αναγέννηση, που θεωρειται ως μια γέφυρα
μεταξύ του Μεσαίωνα και τη σύγχρονη εποχή. Ακομα και η λεξη μεσαιωνας ειναι σχετικη.Εχει διαρκεια
 καμποσους αιωνες,.... καμμια 1000 χρονια.
 {Αν και η Αναγέννηση είδε επαναστάσεις σε πολλές πνευματικές ενασχολήσεις, καθώς και κοινωνικές και πολιτικές
αναταραχές}
 Στην ανθηση της αναγεννησης εχουμε στην κεντρικη ευρωπη μια ηγετικη προσωπικοτητα που θα χαρακτηρισει το
ευρωπαικο εκαπιδευτικο συστημα.
 Η αυτοκρατειρα Μαρια Θηρεσια {Βαλμπουργκα Αμαλια , Κριστινα} η μοναδικη γυναικα ηγετης της δυναστειας των
 Αψβουργων.
 Ουσα μητερα , η ιδια, 16 παιδιων { απο τα οποια εζησαν τελικα τα 13} ειχε συνειδητοποιησει απο νωρις ποσο
σημαντικη ειναι η εκπαιδευση στα παιδια και μαλιστα απο νεαρη ηλικια.
 Η αυστρο-ουγγρικη αυτ/ρια ειχε τοτε υπο την κυριοτητα της, την Ουγγαρια,την Κροατια, την Παρμα {Ιταλιας}
Μαντοβα, το Μιλανο την Τοσκανη και πιο βορεια την την Λωρραινη,την Λοντομερια και Γκαλισια {περιοχες  μεταξυ
Πολωνιας και ουκρανιας} και την Ολλανδια.
 Ενω εφερε επισημα και τον τιτλο της ατοκρατειρας της Αγιας Ρωμαικης αυτ/ριας που συμπεριλαμβανε κρατη οπως
{σημερα} η Γερμανια, το Βελγιο,Τσεχια, Λιχτενσταϊν,Λουξεμβουργο,Σλοβενια, ελβετια, Κροατια, Γαλλια, Σλοβακια
 Ουγγαρια και Δανια.Οπως βλεπετε πολυ λιγα κρατη της σημερινης ευρωπης ηταν απ εξω...
 Ηδη ειχαν συγκενεψει με τον Ισπανικο θρονο απο το 1500 και μαλιστα συχνα ειχαν κοινους βασιλεις , ακομα και
 ισπανο {βαρκελωνεζο}-αυστριακο{αψβουργο} αυτοκρατορα {Καρολος ο 5 }
 Θεωρητικα με εξαιρεση την Αγγλια η υπολοιπη ευρωπη, ηταν θεωρητικα υπο την αιγιδα της Α.Ρ.Αυτ/ρας Μαριας Θηρεσιας.

Η Μαρία Τερέζια ήταν πολυ συντηρητική στα ήθη του κράτους και της θρησκείας, αλλά εθεσε σε εφαρμογή σημαντικές
 μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της στρατιωτικής και γραφειοκρατικής και εκπαιδευτικης αποτελεσματικότητας
 της Αυστρίας και των υποτελων κρατων της.
  Ξεκινησε με την ιδρυση του πρωτου κρατικου νοσοκομειου στην Βιεννη, ενω ανεθεσε στον γιατρο Van Swieten,
 να μελετήσει το πρόβλημα της βρεφικής θνησιμότητας στην Αυστρία.
Μετά τη σύστασή του, έκανε ένα διάταγμα οπου η αυτοψία θα είναι υποχρεωτική για όλους τους θανάτους σε νοσοκομείο στις
 πόλεις της επικτατειας της.
Ενω η απόφασή της να εμβολιάστούν  τα παιδιά της  μετά την επιδημία ευλογιάς του 1767 ήταν υπεύθυνη για την
  αλλαγή της αρνητικής άποψης των αυστριακων γιατρών κατα του εμβολιασμού, που αρχισε να εξαπλωνεται σ ολη την
ευρωπη.
 επισης
 Γνωρίζοντας την ανεπάρκεια της γραφειοκρατίας στην Αυστρία και, προκειμένου να τη βελτιώσει, η Μαρία Τερέζα
ζητα την  μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης το 1745.
 Το νέο σχολικό σύστημα βασίζεται στην Πρωσικο πρωτυπο ομως τωρα, όλα τα παιδιά και των δύο φύλων από την
 ηλικία των 6 έως 12 έπρεπε να πηγαίνουν υποχρεωτικα στο σχολείο.
 Θεσπισε με λιγα λογια την υποχρεωτικη δημοτικη εκπαιδευση που ΕΠΕΒΛΗΘΗΚΕ σε ολη την ευρωπαικη επικρατεια της
 και φυσικα στη συγγενη της Ισπανια.
Η  εκπαίδευτικη μεταρρύθμισης συναντησε πολλους εχθρους, ιδιαιτερα δυστυχως απο τον επιστημονικο κλαδο καθοτι
 μεχρι τοτε ηταν ιδιωτικη και προνομοιο ολιγων που πληρωναν ακριβα την μορφωση των παιδιων τους.
 Ξεσηκωσαν πολυ κοσμο και μεγαλες πορειες και ταραχες δημιουργηθηκαν στην χωρα.
 Η Μαρία Τερέζα συνθλιβεί τη διαφωνία αυτη, διατάσσοντας τη σύλληψη του όλων αυτών των εναντιουμενων.
  Η αυτοκράτειρα επιτρέπεται και μη Καθολικούς να πάνε στο πανεπιστήμιο και  επιτραπηκε η εισαγωγή των
 κοσμικών θεμάτων (όπως το δίκαιο), τα οποία επηρέασαν την πτώση της θεολογίας ως το κύριο θεμέλιο της
πανεπιστημιακής εκπαίδευσης!!!
 Επεβαλε την εισαγωγη λογοτεχνικων και μουσικων θεαματων καθως και μουσικων σπουδων στην δημοτικη εκπαιδευση
 ακομα επιδοτωντας τις φτωχοτερες ταξεις.
 Φυσικα αυτες οι μεταρρυθμισεις υιοθετηθηκαν αμεσα απο τους "συμπεθερους,ξαδελφους,θειους και ανηψιους" βασιλεις
 της Ισπανιας
  Ετσι,Τα παιδακια της πχ, Αυστριας , Ισπανιας Μιλανου ιταλιας και λοιπων κτησεων της Αυστριας,
 οχι μονο μαθαινουν ΥΠΟΧΡΩΤΙΚΑ γραμματα ,λογοτεχνια, φυσικη χημεια  μαθηματικα και λοιπες επιστημες, αλλα
 μαθαινουν εικαστικες τεχνες, ζωγραφικη και γλυπτικη αλλα και μουσικα οργανα και ειναι και υποχρεωμενα να
 επισκεπτονται κονσερτα κλασσικης μουσικης ,{ισως τοτε ο Μοτσαρτ να ηταν ο Ρουβας της σημερινης νεολαιας...}
  Δεν τολμω, να συγκρινω τετοιες εκπαιδευτικες προυποθεσεις με το μελλον των ελληνοπουλων, που τα αντιστοιχα
 χρονια, μετοικουσαν απο τοπο σε τοπο , με ενα δισακι στον ωμο, προσπαθωντας να αποφυγουν τα μαχαιρια των
 καταλανων στην αρχη, των λομβαρδων και ενετων μετα των φραγκων, σερβων, βουλγαρων, και κατα το πλειστον
 των οθωμανων.Η καθημερινη μεριμνα τοτε δεν ηταν πως να εισπραξουν την επιδοτηση του κρατους για να παρακολου
θησουν κονσερτα και οπερες αλλα να κλεψουν λιγα σπορια σταρια, για να επιβιωσουν.
 Και η μεγαλη διαφορα που ζει ο ελληνισμος σε σχεση με τους ισπανους και λοιπους ευρωπαιους, ειναι οτι στους
  κατακτητικους πολεμους που βιωνουν οι δυτικοι λειπουν οι μεγαλες σφαγες και λεηλασιες αμαχου πληθυσμου και
καταστροφη πολεων οπως η κατακτηση του Μιλανου και της Βενετιας απο τους Αυστριακους { οπου σφαγιαστηκε ο στρατος
αλλα το αμαχο πληθος δεν πειραχτηκε , ουτε οι πολεις} , ενω στην ελληνικη επικρατεια σβυνονται πολεις και χωρια
 απο τον χαρτη και ανθρωποι, μαχημοι και μη θυσιαζονται στο ελεος των κατακτητων.
 Τα "Μιλανεζοπουλα" [ας μου επιτραπει η εκφραση] αν και υπο κατακτηση, απολαμβανουν και καρπωνονται τις πολιτιστικες
 μεταρρυθμισεις της Μαριας Θηρεσιας ενω τα ελληνοπουλα "απολαμβανουν" σφαγες και παιδομαζωμα.{γενιτσαροι}
 Το εκαπιδευτικο συστημα στην Ελλαδα , αρχισε ουσιαστικα να λειτουργει καπως απο το 1960 !!!!
 Και αυτο που καταφερανε μεχρι σημερα ΗΔΗ ,να διακρινονται  παγκοσμιως, ειναι ΑΘΛΟΣ.