Αποστολέας Θέμα: Γύρος της Ιβηρικής σε 13 ημέρες  (Αναγνώστηκε 21550 φορές)

Αποσυνδεδεμένος panpan

• Hero Member
  • Φύλο: Άντρας
Απ: Γύρος της Ιβηρικής σε 13 ημέρες
« Απάντηση #70 στις: Απρίλιος 30, 2012, 03:06:29 πμ »
Η γεφυρα του Vasco da Gama, ηταν το θεμα που συζητουσαμε το υπολοιπο  της ημερας καθως ξεκουραζομασταν στο ξενοδοχειο.
Εντυπωσιακοτατη.
Αλλωστε ειναι η μεγαλυτερη γεφυρα στην ευρωπη, με συνολικο μηκος 17,2 χιλιομετρα!!! Αλλα ειναι και αρκετα φαρδυα αφου με τα 30 μετρα της  μπορει να αναπτυχθει σε 8 λωριδες.
Κατασκευαστηκε για να ξελαφρωσει την παρα πολυ αυξημενη κινηση της προυπαρχουσας γεφυρας ονοματι "25ης Απριλιου" , αλλα και για να ενωσει τους
αυτοκινητοδρομους με την πολη,που εκαμναν παλια τον κυκλο ολου του κολπου του ποταμου Ταγου μπροστα απο την πολη.{βλεπε χαρτη}

Μερικα απο τα κατασκευαστικα της στοιχεια ειναι παρα πολυ ενδειαφεροντα.
Ηκατασκευη της  ξεκινησε το 1995 και τελειωσε μετα απο 3 χρονια. Εχει οριο ταχυτητας τα 120 χλμ/ωρα και πεφτει στα 90 σε μερες με ομιχλη ή πολυ
αερα.
Το εργο χωριστηκε σε 4 φασεις που κατασκευαστηκαν απο 4 διαφορετικα κονσορτσιουμ {εταιριες}.Συνολικα απασχοληθηκαν3.300 εργατες για την
ολοκληρωση της. Η διαρκεια ζωης της υπολογιζεται στα 120 χρονια {ολα τα εργα εχουν ημερ.ληξης !!!} και ειναισχεδιασμενη ωστε να αντεχει σε
ανεμους εως 250χλμ/ωρα  και να αντεξει σεισμους 4,5 φορες πιο ισχυρους απ αυτον που ισοπεδωσε την Λισσαβωνα το 1755 {υπολογιζεται οτι ηταν της
ταξεως των 8,7 ριχτερ!!}.Οι μεγαλυτεροι πυλωνες {βασεις} της εχουν διαμετρο 2,2 μετρα και βαθος 95 μετρα κατω απο την μεση σταθμη θαλασσης και κατω απο τον βυθο !!!
Εξ αιτιας του μηκους της επρεπε να ληφθει υπ οψιν η κυκλικοτητατης  γης,ουτως ωστε να τοποθετηθουν οι προβλητες σωστα, διαφορετικα η αποκλιση
των 80 cm , θα ηταν εμφανης σε καθε ακρο της γαφυρας.
Η περιβαλλοντικη προληψη του εργου ειχε ως αποτελεσμα η αριστερη πλευρα της γεφυρας να επεκταθει αρκετα  στην ενδοχωρα {πηγαινοντας για Λισαβωνα}
για να διατηρηθει απο  κατω της ο βαλτος και τα έλη,βιοτοπος για αρκετα ειδη ζωων{μεταξυαυτων και πολυ σπανια φλαμινγκο}, και οι φανοστατες
καθ 'ολη τη γεφυρα να ειναι κεκλιμενοι προς τα μεσα, ετσι ωστε να μην ριχνουν το φως τους  στις οχθες του ποταμου και διαταρασσουν την ισορροπια της πανιδαςκαι χλωριδας του βιοτοπου.
Το κοστος της γεφυρας εφτασε τα 897 εκ.ευρω,και χρηματοδοτηθηκαν
 ως επι το πλειστο απο τον ιδιωτικο τομεα στο πλαισιο ενος «Build, Operate, Transfer" ("bot") συστημα.Η εταιρια Lusoponte {ιδιωτικο κονσορτσιουμ}
ανελαβε την κατασκευη της και την εκμεταλλευση των διοδιων για 40 χρονια.Τα κεφαλαια της ηταν κατα  50.4% απο Πορτογαλλικες επιχ.,το 24.8% απο Γαλλικες και το 24.8% Bρεττανικες.
Ονομαστηκε γεφυρα Vasco da Gama,αφου τελειωσε τον μηνα και την χρονια της 500 επετειου της επιτελους σωστης θαλασσιας συνδεσης της ευρωπης
με την Ινδια, απο τον ατρομητο καταπληκτικο αυτο πορτογαλλο θαλασσοπορο που καταφερε να πραγματοποιησει τον περιπλου της Αφρικης.
Ο Βασκο ντα Γκαμα, εφερε στη Πορτογαλλια πλουτο, ισχυ και δοξα με τις παμπολλες αποικιες που καταφερε να ιδρυσει.

Συζητωντας και αναλυωντας τα ιστορικα και τεχνικα στοιχεια της μας πηρε ο υπνος.Το απογευμα
κατεβηκαμε να παρουμε το μετρο που θα μας πηγαινε στο κεντρο.Ειπαμε να αρχισουμε απο την κεντρικη πλατεια.Με τον χαρτη στο χερι και τα λιγα πορτογαλλικα που καταλαβαιναμε καταφεραμε να βγαλουμε τα εισητηρια του μετρο προτιμωντας {οπως μας υπεδειξε ενας ευγενεστατος υπαλληλος} το εισητηριο
καρτα επαναπληρούμενο -αν μπορουμε να το χαρακτηρισουμε ετσι-.Κατι σαν καρτα προαγορασμενων διαδρομων που μπορεις να προσθετεις κι αλλες..

Ο σταθμος μας ηταν ενα εργο τεχνης !!! Σ ολη την ευρωπη που εχω γυρισει...δεν εχω δει πιο ομορφο σταθμο!!!
Χαζευοντας τον σταθμο,χασαμε 2-3  τραινα,δεν μας ενοιαζε,αφου περνουσαν τακτικα,μεχρι που μπηκαμε σε καποιο και κατεβηκαμε 2 στασεις πριν το
τερμα, εκει που υποθεσαμε οτι ηταν το κεντρο και η μεγαλη πλατεια της αγορας η Praca do Comercio, αφου τετοια σταση δεν υπηρχε.
 χα χα χα χα ..εχετε δει ξεναγους που χανονται..χα χα..Ναι..μην γελατε..βγηκαμε καπου που δεν μπορουσαμε νακαταλαβουμε τι ειναι
Κατ αρχας ανεβηκαμε απο  τα εγκατα της γης..5 διαδοχικες πολυ  μεγαλες
κυλιομενες σκαλες.Μετα, το τοπιο που συναντησαμε...δεν ειχε καμμια σχεση με την πλατεια ουτε καν με το κεντρο που ειχα σημαδεψει στον χαρτη..
Μετα απο πολλες απελπιδες προσπαθειες να συννενοηθω με τους περαστικους που ηταν ασχετοι..πχ ρωτουσα  ποια ειναι αυτη η εκκλησια , μπας  και την ηξεραν στον χαρτη...δεν την ξεραν.Που οδηγει αυτος ο δρομος,πειτε μου εναν μεγαλυτερο εδω κοντα..μπας και εχει τον μεγαλυτερο ο χαρτης..δεν ξεραν..
Κατα που πεφτει η κεντρικη πλατεια? Αλλος μουεδειχνε τον  βορρα,αλλος τον νοτο ..τοτε..,αποφασισα να αγορασω εναν καλυτερο χαρτη πολης {ο προηγουμενος ηταν ενας κατα προσεγγιση διαφημιστικος}.Τοτε μονο καταλαβα οτι κατεβηκαμε μεν στην σωστη σταση, ανεβηκαμε δε απο λαθος εξοδο,που εξυπηρετουσε μια περιοχη πανω σ'ενα λοφο {γιαυτο και οι 5 κυλιομενες}!!!και τα βοδια οι ντοπιοι που μαλλον ηταν ...μεταναστες..τελος παντων.
Μετα απο καμμια 500 μετρα ποδαροδρομο μεσα απο στενα, προσανατολιστηκαμε και βρεθηκαμε επιτελους, στην περιφημη Πρασα ντου Κομερσιου {Praca do Comercio} το παραλιακο ιστορικο κεντρο της πολης.

Αποσυνδεδεμένος ChristosGk.

• Sr. Member
« Απάντηση #71 στις: Απρίλιος 30, 2012, 13:28:58 μμ »
Με χαρά μου βλέπω panpan ότι συνεχίζεις την περιγραφή του Γύρο της Ιβηρικής, γιατί περιμένω το τμήμα της Βόρειας Ισπανίας. Ελπίζω να μην περάσουν ακόμα τέσσερεις – πέντε μήνες για την συνέχεια. Να είσαι καλά και να θυμάσαι ότι μας ενδιαφέρει και το υπόλοιπο κομμάτι.

Αποσυνδεδεμένος coolalexis

• Hero Member
  • Φεύγω...πάλι!
    • Αμμουδιά Σερρών
« Απάντηση #72 στις: Σεπτέμβριος 01, 2012, 14:59:00 μμ »
και έτσι όπως τη συνέχισε έτσι τη σταμάτησε... :diablo: :diablo: :diablo:
εντυπωσιακά τα στοιχεία για την γέφυερα...

• Sr. Member
« Απάντηση #73 στις: Σεπτέμβριος 08, 2012, 01:16:50 πμ »
και έτσι όπως τη συνέχισε έτσι τη σταμάτησε....................

Πάντως εγώ ακόμα περιμένω τη συνέχεια, γιατί με ενδιαφέρει πολύ το τελευταίο τμήμα της. Ελπίζω να συνεχιστεί σύντομα, γιατί απ’ ότι βλέπω, επίκειται το νέο ταξίδι, <ο γύρος της Νοτίου Ισπανίας >

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
  • Φύλο: Γυναίκα
« Απάντηση #74 στις: Σεπτέμβριος 08, 2012, 11:25:20 πμ »
Χρηστο, απο εβδομαδα που εγω θα καθομαι { τροπος του λεγειν βεβαια, θαχω καποιο ελευθερο χρονο} , θα την συνεχισω εγω!!!!
...και αν εχω τα παντα και εχω κερδισει τον κοσμο ολο, αγαπη αν δεν εχω...ειμαι ενα τιποτα

Αποσυνδεδεμένος coolalexis

• Hero Member
  • Φεύγω...πάλι!
    • Αμμουδιά Σερρών
« Απάντηση #75 στις: Σεπτέμβριος 08, 2012, 22:07:21 μμ »
Χρηστο, απο εβδομαδα που εγω θα καθομαι { τροπος του λεγειν βεβαια, θαχω καποιο ελευθερο χρονο} , θα την συνεχισω εγω!!!!
:clap: :clap: :clap: :dance: :dance: :dance:

• Sr. Member
« Απάντηση #76 στις: Σεπτέμβριος 09, 2012, 01:34:20 πμ »

Carmen να είσαι καλά, γιατί είχα απελπιστεί ότι θα έβλεπα τη συνέχεια από τον panpan. Θα περιμένω λοιπόν, γιατί στο βόρειο τμήμα της Ισπανίας, από την La Coruña  μέχρι το San Sebastian,  δεν έχω πάει ποτέ και θέλω να μάθω αν αξίζει τον κόπο να πάει κανείς, ώστε να το επιχειρήσω κάποια στιγμή, αν μπορέσω. Δυστυχώς δεν γνωρίζω Αγγλικά και στα Ελληνικά δεν υπάρχει κανένας οδηγός για την περιοχή αυτή.

Αποσυνδεδεμένος wotan1975

• Hero Member
  • http://solareagle.blogspot.com/
« Απάντηση #77 στις: Σεπτέμβριος 09, 2012, 12:20:08 μμ »

Carmen να είσαι καλά, γιατί είχα απελπιστεί ότι θα έβλεπα τη συνέχεια από τον panpan. Θα περιμένω λοιπόν, γιατί στο βόρειο τμήμα της Ισπανίας, από την La Coruña  μέχρι το San Sebastian,  δεν έχω πάει ποτέ και θέλω να μάθω αν αξίζει τον κόπο να πάει κανείς, ώστε να το επιχειρήσω κάποια στιγμή, αν μπορέσω. Δυστυχώς δεν γνωρίζω Αγγλικά και στα Ελληνικά δεν υπάρχει κανένας οδηγός για την περιοχή αυτή.

Η Explorer εχει κυκλοφορησει οδηγο της Ισπανιας στα ελληνικα.
Θέλω να πάω σε κάθε χωριό και πόλη της Ευρώπης

• Sr. Member
« Απάντηση #78 στις: Σεπτέμβριος 09, 2012, 13:13:34 μμ »
Η Explorer εχει κυκλοφορησει οδηγο της Ισπανιας στα ελληνικα.

wotan197 σε ευχαριστώ. Θα πάω να τον δω, γιατί στις αρχές του καλοκαιριού ξαναπήγα στα μεγάλα γνωστά βιβλιοπωλεία (Ελευθερουδάκη, Παπασωτηρίου) και στα εξειδικευμένα καταστήματα της Ανάβασης και το πρώην της Road στην Ιπποκράτους, αλλά μου είπαν ότι υπάρχουν μόνο για ορισμένες πόλεις και όχι για περιοχές. Εάν έχεις τον εν λόγω οδηγό, κοίταξε σε παρακαλώ αν υπάρχουν πληροφορίες για την περιοχή ή τις πόλεις της βόρειας Ισπανίας και συγκεκριμένα για την περιοχή από την La Coruna  μέχρι το San Sebastian και ενημέρωσέ με, αν θέλεις. Ευχαριστώ.

Αποσυνδεδεμένος dimosf

• Συντονιστής Gallery
  • Hero Member
  • disaki.blogspot.gr και fototsepi.blogspot.gr
    • το δισάκι μου στον ώμο......
« Απάντηση #79 στις: Σεπτέμβριος 09, 2012, 13:58:09 μμ »
Εκτός από αυτόν της Explorer  έχω δύο παλιότερης έκδοσης. Των εκδόσεων Δομή/ Τεγόπουλος-Μανιατέας 1999 και του National Geographic Traveller (Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη) του 2002