Αποστολέας Θέμα: Ανταποκριθείτε στο κάλεσμα…της λάβας  (Αναγνώστηκε 7213 φορές)

Αποσυνδεδεμένος apleisto$

• Newbie
  • *
  • Φύλο: Άντρας
    • My Personal youtube channel
Ανταποκριθείτε στο κάλεσμα…της λάβας
« στις: Απρίλιος 02, 2011, 08:12:27 πμ »
Αυτό το νησί έχει φανατικούς φίλους ή φανατικούς εχθρούς. Γνωρίζω ανθρώπους που μόλις πάτησαν το πόδι τους στην μαύρη άμμο εξαφανίστηκαν και άλλους που ο ερωτάς τους διαρκεί 15 χρόνια. Εγώ καλώς ή κακώς ανήκω στην δεύτερη κατηγορία.

ΦΗΡΑ

Πρωτεύουσα του νησιού και είναι χτισμένα στην Καλντέρα 300μ. πάνω απ’την θάλασσα, απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα. Η περιήγηση στα Φηρά ξεκινά φυσικά από την πλακόστρωτη πλατεία Θεοτοκόπουλου, το πιο κεντρικό σημείο του νησιού. Η είσοδος σε ένα απ’τα καλντερίμια σηματοδοτεί την έναρξη μιας μοναδικής περιήγησης. Τα δρομάκια ειδικά από το 1ο δεκαπενθήμερο του Απριλίου σφύζουν από ζωή και πλημμυρίζουν με ανθρώπους από κάθε γωνία του πλανήτη. Αν και γεμάτα από ταβέρνες, τα Φηρά οφείλουν τη φήμη τους κυρίως στα «χρυσοσκουφάτα» εστιατόρια, που συνδυάζουν την ευρωπαϊκή κουζίνα με τις τοπικές παραδοσιακές γεύσεις, Το σούρουπο όλα τα μάτια στρέφονται στη δύση, οι διαθέσεις ηρεμούν και ο κοκκινωπός ουρανός μας γαληνεύει. Μόλις ο ήλιος πει την «τελευταία του λέξη» και μας αποχαιρετήσει, ετοιμαζόμαστε για clubbing μέχρι πρωίας, για κάθε γούστο και κάθε ηλικία.

Food & Fun

Φαγητό : Κουκουμάβλος – Sphinx – Dionysos In Atlantis
Night Life : Tango – Koo Club – Enigma Club – Casablanca

OIA

Στην βόρεια πλευρά της Σαντορίνης βρίσκεται η Οία, που με την πρώτη ματιά  ξεφεύγει από το γνώριμο τοπίο των Φηρών και δημιουργεί την εντύπωση ότι είσαι σε διαφορετικό νησί. Ο οικισμός της Οίας παρά την τουριστική επέλαση, κατάφερε να διατηρήσει ένα πιο παραδοσιακό και γραφικό χαρακτήρα από τα Φηρά. Τα καλντερίμια της, σε αντίθεση με αυτά της πρωτεύουσας του νησιού, ενδείκνυνται για ήρεμες περαντζάδες.
Το απόγευμα ο οικισμός πλημμυρίζει από επισκέπτες που περιμένουν να δουν το περίφημο πλέον ηλιοβασίλεμα! Τα καλντερίμια γεμίζουν από κόσμο, ο οποίος σκαρφαλώνει στα πιο απίθανα μέρη προκειμένου να αποθανατίσει τον ήλιο που δύει.
Όσο για τη νυχτερινή διασκέδαση, η Οία διαθέτει ελάχιστα bars, ιδανικά για ένα πρώτο ποτό. Ένα από τα πιο γνωστά είναι το «Κάστρο» υπό τους ήχους lounge μουσικής. Μετά τα μεσάνυχτα τα φώτα κλείνουν, τα στενά σοκάκια αδειάζουν, ενώ το μόνο που ακούγεται είναι το αεράκι που τρυπώνει ανάμεσά τους,

Φαγητό : Αμβροσία – Κυρά -Κατίνα (αμμούδι) – Ηλιοβασίλεμα (αμμούδι)

ΚΑΜΑΡΙ

Το Καμάρι είναι ένα παραθαλάσσιο θέρετρο 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Φηρών. Ο οικισμός ακολουθεί την ακτή, προσφέροντας μια ωραία βόλτα κατά μήκος της παραλίας. Η Αρχαία πόλη της Θήρας βρίσκεται πάνω από το Καμάρι στην κορυφή του Μέσα Βουνού. Η πόλη αποτελείται από περίπου 800 μέτρα μήκος και 2 έως 4 μέτρα φαρδύ χωματόδρομο σε μια νότιο-ανατολική κατεύθυνση, με μερικά αντιπροσωπευτικά έργα.

Γραφικά χωριά

Οι περισσότεροι νομίζουν πως η Σαντορίνη είναι μόνο η θέα από το ηφαίστειο, τα ντοματάκια το κρασί και οι «μαύρες» παραλίες. Μια περιήγηση θα μας πείσει ότι, εκτός από την Καλντέρα υπάρχουν και αρκετοί άλλοι λόγοι για την επισκεφτούμε.

Το Φηροστεφάνι, λίγο έξω από τα Φηρά, έχει την καλύτερη θέα στο ηφαίστειο, ενώ τα απότομα «γκρεμνά» κόβουν την ανάσα!
Το Ημεροβίγλι στο βόρειο μέρος του νησιού δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο αξιοθέατο, ωστόσο το ηλιοβασίλεμα θα μας ανταμείψει και με το παραπάνω.
Στο νότιο τμήμα της Σαντορίνης βρίσκεται το Ακρωτήρι. Αυτό το μικρό χωριό με τις εκπληκτικές ψαροταβέρνες του, υπήρξε σημαντικός σταθμός της θάλασσας του Αιγαίου ήδη από τα προϊστορικά χρόνια, ενώ σήμερα ο αρχαιολογικός του χώρος προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών.
Στις πλαγιές του λόφου του Προφήτη Ηλία θα συναντήσουμε τον Πύργο, πρωτεύουσα της Θήρας μέχρι το 1800. Στο κέντρο του νησιού δεσπόζει το καστέλι, από τις πιο γραφικές στιγμές στον Πύργο είναι η περιφορά του Επιταφίου το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, όταν ανάβουν φωτιές σε τενεκεδένια λυχνάρια σε ολόκληρο το χωριό. Τέλος αξίζει να παρακολουθήσει κανείς τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, που οργανώνονται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη, με τίτλο «Ωδή στο Καστέλι».
Το Μεγαλοχώρι στην ενδοχώρα, χτισμένο στην κοίτη ενός χειμάρρου, είναι διάσημο κυρίως για τους αμπελώνες του και τα οινοποιεία Μπουτάρη, Αντωνίου και Γαβαλά, όπου εκεί μπορούμε να επισκεφτούμε τα δοκιμαστήρια τους, για μια σύντομη εμπειρία γευσιγνωσίας, του παγκοσμίου φήμης βινσάντο (Vinsanto).
Στην Έξω Γωνιά η οποία βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους, η οποία είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες εκκλησίες της Σαντορίνης. Εκεί συναντά κανείς εικόνες που θυμίζουν περασμένες δεκαετίες, το κρυφό της χαρτί βρίσκεται απέναντι από το δημοτικό της σχολείο και ακούει στο όνομα «μεταξύ μας», απλά ανακαλύψτε την… 
Το Εμπορείο, στο νότο, είναι  σκαρφαλωμένο στην πλαγιά ενός υψώματος, χαρακτηρίζεται από τα στενά καλντερίμια του. Τα λίγα ερείπια από το μεσαιωνικό κάστρο και οι δύο είσοδοι θα τραβήξουν σίγουρα την προσοχή σας…
Πολύ ιδιαίτερο χωριό είναι και ο Βόθωνας στο κέντρο της Σαντορίνης, χτισμένος στις πλευρές μιας χαράδρας! Highlight τα παραδοσιακά υπόσκαφα σπίτια, λαξευμένα στην ηφαιστειακή γη.

Σαν ηφαίστειο που ξυπνά

Το ηφαίστειο που κάποτε τερμάτισε τον λαμπρό αρχαίο πολιτισμό του νησιού, σήμερα προσδίδει μοναδική ομορφιά στη Σαντορίνη και αναδεικνύει την γοητεία της. Κάποτε ήταν ενιαία και ονομαζόταν Στρογγύλη, λόγω του σχήματός της, ενώ στο κέντρο ξεπρόβαλλε η κορυφή ενός υποθαλάσσιου ηφαιστείου. Σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες το 1650 π.Χ εκδηλώθηκε μία από τις μεγαλύτερες ηφαιστειακές εκρήξεις που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Η λάβα που εκτινασσόταν επί 6 ημέρες κάλυψε όλο το νησί, ενώ η στάχτη ταξίδεψε σε ολόκληρο τον πλανήτη…Έτσι δημιουργήθηκε η Καλντέρα της Σαντορίνης όπως την γνωρίζουμε σήμερα, ενώ πιθανολογείται ότι έτσι προκλήθηκε και το παλιρροϊκό κύμα που κατέστρεψε τον περίφημο Μινωικό πολιτισμό.
Η Καλντέρα είναι η μεγαλύτερη του κόσμου με μέγιστο ύψος τα 300μ και διάμετρο 11χλμ. Τα δύο νησάκια η Παλαιά και η Νέα Καμένη, είναι ορατά τμήματα του υποθαλάσσιου ηφαιστείου, ενώ τα θερμά αέρια που αναδύονται στην επιφάνεια τους αποδεικνύουν πως αν και «κοιμισμένο», είναι ακόμα ενεργό.

Τοπικά προϊόντα

Εκτός από τα κρασιά του, το νησί του ηφαιστείου φημίζεται και για πολλά άλλα προϊόντα, με πιο γνωστή, φυσικά την φάβα! Μαζί με το σταφύλι και τα ντοματάκια αποτελεί ένα από τα πιο παλιά είδη παραγωγής του νησιού και ξεχωρίζει χάρη στη γεύση της, επίσης αποτέλεσμα του ηφαιστειογενούς εδάφους. Η περιοχή επίσης φημίζεται για την κάπαρη, το θάμνο που φύεται στα απόκρημνα βράχια της Καλντέρας (και όχι μόνο), την λευκή μελιτζάνα με την ιδιαίτερη γλυκιά γεύση, και το χλωρό τυρί, το πιο σπάνιο προϊόν της Θηραϊκής γης, (φρέσκο κατσικίσιο τυρί με κρεμώδη υφή).

Γαϊδουροκαβαλαρία

Ακριβώς 587 σκαλιά χωρίζουν τα Φηρά από το Μέσα Γιαλό, το παλιό λιμάνι. Αν η πεζοπορία δεν είναι το καλύτερό σας, υπάρχουν και μέσα να φτάσετε από το παλιό λιμάνι, όπως τα γαϊδουράκια ή το τελεφερίκ. Η γαϊδουροκαβαλαρία ήταν το συνηθέστερο μέσο που χρησιμοποιούσαν όσοι κατέφταναν με το πλοίο, παρόλο που κάποτε είχε επιβληθεί πρόστιμο στο νησί, γιατί τα ζώα ταλαιπωρούνταν ιδιαίτερα…Ανεβαίνοντας τα σκαλιά, το τοπίο φαντάζει πιο γαλήνιο, τα τουριστικά καταστήματα αραιώνουν, ενώ στρέφοντας το βλέμμα προς τα πίσω μπορεί κανείς να θαυμάσει τους μοναδικούς ιριδισμούς των γεωλογικών πετρωμάτων και τους περίτεχνους σχηματισμούς της Καλντέρας.   

High tips

Κοσμικές & δημοφιλείς  παραλίες : Περίβολος – Περίσσα – Καμάρι– Μονόλιθος – Κόκκινη

Ήσυχες & «άναρχες» παραλίες :  Βλυχάδα– Κολούμπο – Μέσα πηγάδια  - Άσπρη

Ιούνιος και Σεπτέμβριος ιδανικότεροι μήνες για να επισκεφτεί κανείς το νησί. Λίγος κόσμος, περισσότερη ηρεμία και καλύτερες υπηρεσίες.
Εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες για μονοήμερες εκδρομές με καΐκι στο ηφαίστειο, ο περίπλους του νησιού επιβάλλεται!
Ζήστε τη «μεγάλη στιγμή» από τις σκεπές της Οίας κι έπειτα απολαύστε το νοστιμότερο Millefeuilles των Κυκλάδων στο Μελένιο!
Στην Έξω Γωνιά υπάρχει οργανωμένο κέντρο ιππασίας. Η βόλτα με τα άλογα γίνεται στην παραλία.
Ανεβείτε στον Προφήτη Ηλία και αγναντέψτε όλη την Σαντορίνη και τα γύρω νησιά.
Ενδιαφέροντα καταστήματα θα γεμίσουν τις βαλίτσες σας με πολύτιμα ενθύμια. Ψάξτε…ψάξτε

Νησί ατμοσφαιρικό, μαγικό, μυστηριακό, αξεπέραστο…
Ό,τι και να πω για την Σαντορίνη, πρέπει να πας…
Πρέπει να νιώσεις το δέος…
Beauty Exists Everywhere You Have To Develop An Eye For It And Be Able To See It (American Beauty.1999.)

H ευτυχία (ευδαιμονία) βρίσκεται στη διάθεση και όχι στα πράγματα

Συνδεδεμένος dk

• Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat
Απ: Ανταποκριθείτε στο κάλεσμα…της λάβας
« Απάντηση #1 στις: Απρίλιος 02, 2011, 08:21:57 πμ »
 :thank: :thank:

Αποσυνδεδεμένος Σπύρος

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Απρίλιος 02, 2011, 10:13:53 πμ »
 :good: :good: :good: :thank:
Σπύρος  :)

Αποσυνδεδεμένος marizaki

• Sr. Member
  • Φύλο: Γυναίκα
    • http://timefortrips.blogspot.com/
« Απάντηση #3 στις: Απρίλιος 02, 2011, 11:47:17 πμ »
Πολύ κατατοπιστικό post. Θα το ξανακοιτάξω σίγουρα όταν επιτέλους επισκεφτώ το νησί.  :thank:

Αποσυνδεδεμένος fei

• Hero Member
  • Φύλο: Γυναίκα
« Απάντηση #4 στις: Απρίλιος 02, 2011, 15:57:42 μμ »
Αυτό το νησί έχει φανατικούς φίλους ή φανατικούς εχθρούς. Γνωρίζω ανθρώπους που μόλις πάτησαν το πόδι τους στην μαύρη άμμο εξαφανίστηκαν και άλλους που ο ερωτάς τους διαρκεί 15 χρόνια. Εγώ καλώς ή κακώς ανήκω στην δεύτερη κατηγορία.
Νησί ατμοσφαιρικό, μαγικό, μυστηριακό, αξεπέραστο…
Ό,τι και να πω για την Σαντορίνη, πρέπει να πας…
Πρέπει να νιώσεις το δέος…

Κι εγώ ευτυχώς στη δέυτερη κατηγορία ανήκω μιας και η Σαντορίνη ήταν η δέυτερη καλοκαιρινή μας αποδραση με το Δημήτρη ως νέο ζευγαράκι τότε!
Το νησί είναι όντως ατμοσφαιρικό και κυριως από το ηλιοβασίλεμα και μετά.Έχει πολλά και όμορφα εστιατόρια με πολύ καλό φαγητό και υπεροχη θέα αλλά αυτό που μου έμεινε εμένα σαν πιο χαρακτηριστικό ήταν ένα ζαχαροπλαστείο στο κέντρο των Φυρών (δυστυχώς δε θυμάμαι όνομα) με τα καλύτερα γλυκά που έχω φάει στη ζωή μου!!!Οι ουρές απ'έξω ήταν τεράστιες και οι υπάλληλοι δεν είχαν χέρια να εξυπηρετήσουν τον κόσμο!
Για τις παραλίες εγώ δυστυχώς θα διαφωνήσω,εκτός από την κόκκινη που είχε αυτή την ιδιαιτερότητα οι υπόλοιπες δε με ενθουσίασαν,σε άλλα νησιά μας έχω βρεί πολύ καλύτερες.Επίσης δε θα ξαναέκανα με τίποτε την ανάβαση στο ηφαίστειο,τελείως άσκοπο,αλλά σίγουρα θα ξαναέκανα τη βουτιά στα νερά με το θειάφι κι ας μου κόστισε ένα μαγιώ!
'Οπως και να έχει όμως είναι ένα πανέμορφο νησί που έχει πολλά να σου προσφέρει με κυρίαρχη τη θέα της καλντέρας,πως να το κάνουμε είναι μοναδική και σε καθηλώνει! :thank: για όλες τις πληροφορίες!

Αποσυνδεδεμένος NoName

• Hero Member
    • NoName
« Απάντηση #5 στις: Απρίλιος 02, 2011, 17:09:45 μμ »
Aπό τις διακοπές μου πέρυσι εκεί

Οι βλάκες είναι ανίκητοι.... αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

http://nonamegr.blogspot.com/

Αποσυνδεδεμένος NoName

• Hero Member
    • NoName
« Απάντηση #6 στις: Απρίλιος 02, 2011, 17:23:31 μμ »

Αποσυνδεδεμένος NoName

• Hero Member
    • NoName
« Απάντηση #7 στις: Απρίλιος 02, 2011, 17:53:49 μμ »

Αποσυνδεδεμένος NoName

• Hero Member
    • NoName
« Απάντηση #8 στις: Απρίλιος 02, 2011, 18:04:18 μμ »

Αποσυνδεδεμένος NoName

• Hero Member
    • NoName
« Απάντηση #9 στις: Απρίλιος 02, 2011, 20:23:01 μμ »
Την Σαντορίνη την γνώρισα όταν ακόμα ανεβαίναμε με τα γαιδουράκια και τα μουλάρια στο παλιό λιμάνι.
Πολλοί από εσάς  μπορεί να μην είχατε καν γεννηθεί τότε.
Έκτοτε πήγα πολλές φορές και μου άρεσε πολύ διότι υπάρχει συγγενικό σπίτι εκεί που είχα την άνεση να πηγαίνω όποτε ήθελα.
Τότε ήμουν και νεότερος  :wink: οπότε ήταν must προορισμός.

Από τότε άλλαξε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ

Εμένα λοιπόν ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ή Σαντορίνη.

Είχα 16 χρόνια να πάω
Το Καμάρι ο Μονόλιθος ο Πύργος δεν είναι έτσι όπως εγώ τα γνώρισα.
Τα Φηρά και η Οία ... άσε καλύτερα...
Κάθε χρόνο που πήγαινα όλο και κάτι άλλαζε αλλά μετά από τόσα χρόνια έπαθα σοκ  :chok:

Έχει μείνει η γραφικότητα και η μοναδικότητα του τοπίου αλλά έχει χαθεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό η γραφικότητα των μικρών στενών δρόμων που κατακλύζονται πιά από εμπορικά καταστήματα σουβλατζίδικα παγωτατζίδικα κιτσάτα μαγαζιά που πουλάνε τουριστικά είδη και σκουπίδια παντού.

Τότε το λευκό και το γαλάζιο ήταν κυρίαρχα χρώματα.

Δεν υπήρχαν όλες αυτές οι πινακίδες και μαρκίζες κάθε γούστου και έμπνευσης που παγιδεύουν το μάτι και το τραβάνε μακρυά απο την μοναδικότητα.
Δεν υπήρχαν πισίνες στην καλντέρα και εστιατόρια που για να δειπνήσει μια οικογένεια θέλει το μισό μηνιάτικο ενός πρωτοδιοριζόμενου.
Δεν ξέρω αν αυτά μπορεί να τα πέι κάποιος πολιτισμό αλλά εμένα μου χάλασαν την Σαντορίνη που γνώρισα.

Οι κόρες μου που την πρωτογνώρισαν ενθουσιάστηκαν - δικές τους και οι φωτογραφίες - περπατήσαμε βέβαια στα δρομάκια που όλοι όσοι πάνε περπατάνε βγάλαμε τις φωτογραφίες που όλοι βγάζουν και γυρίσαμε και τις παραλίες για να τις δούμε .

Φάγαμε σε δύο "σκουφάτα" εστιατόριο στην καλντέρα που μας είχαν προτείνει και δεν μπορώ να πω ότι φάγαμε άσχημα κάθε άλλο αλλά η σχέση ποιότητας τιμής δεν ήταν ΚΑΘΟΛΟΥ καλή.
Φάγαμε όμως  στο Αμμούδι ψάρια εξ ίσου καλά και ΠΟΛΥ φτηνότερα αλλά και σε μιά Ιταλικη τρατορία στο Φηροστεφάνι κάτω από τον Μύλο που μου διαφεύγει τώρα το όνομα της αλλά θα μου μείνουν αξέχαστες οι γεύσεις της  και οι τιμές της.
Αναφέρω ότι η μακαρονάδα με θαλασσινά στην καλντερα είχε 30 !!! ευρώ διότι μάλλον πληρώσαμε και τον σκόυφο του σεφ και στην τρατορία 11 και μπορεί να ήταν και καλυτερη.

Κάναμε όλα -εκτός από ένα- τα μπάνια μας στον Αγ. Γεώργιο στο τέρμα σχεδόν του γνωστού Περίβολου στον 'Άνεμο" με λίγο κόσμο, περπατήσαμε στο Εμποριό και τον Βόθωνα,  χωθήκαμε σε μικρά καλντερίμια που μάλλον δεν θα μπορέσουμε να ξαναθυμηθούμε που είναι.

Και τους είπα να θυμούνται αυτήν την Σαντορίνη γιατί σε 10 χρόνια μπορεί να τις απογοητεύσει πολύ...