Το πρώτο σήμαντρο ήχησε στις 3.20 μετά τα μεσάνυχτα. Σηκώθηκα και ετοιμάστηκα.
-Πάω πρώτο νούμερο, είπα στους φίλους μου που είχαν μισοξυπνήσει και αυτοί, και ελάτε αργότερα να με αλλάξετε! (σαν να ήμασταν σκοπιά στο στρατό).
Η χθεσινοβραδινή βροχή συνεχιζόταν με αμείωτη ένταση.

Μπήκα από τους πρώτους στο καθολικό έπιασα κεντρικό στασίδι και παρακολουθούσα. Το εσωτερικό του ναού φώτιζαν δυο - τρία κεριά μόνον και άλλα τόσα καντήλια. Μετά βίας διακρινόταν οι σκοτεινές μορφές των μοναχών που έμπαιναν αθόρυβα προσκυνούσαν τις εικόνες με τη σειρά και έπαιρναν ο καθένας τη θέση του. Ο μόνος θόρυβος εκτός από τη βροχή στη μολυβοσκέπαστη οροφή ήταν από το θρόισμα των ράσων.
Στις 4 άρχισε η ακολουθία του όρθρου με ανάγνωση κειμένων από τους μοναχούς στον πρόναο. Η μονότονη και χαμηλόφωνη ανάγνωση που ακουγόταν σαν μουρμουρητό από ακαθόριστο σημείο, ο ήχος της βροχής με την απουσία κάθε άλλου θορύβου, το αμυδρά φωτισμένο καθολικό και οι μορφές των μοναχών δημιουργούσαν ένα περιβάλλον μυσταγωγίας σε μια χρονοκάψουλα που μεταφέρει στον 10ο αιώνα. Είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή για τον θρήσκο να προσευχηθεί ενώ για τον μη θρήσκο να διαλογιστεί υπαρξιακά προβλήματα και αναζητήσεις.
Η εμπειρία αυτή του όρθρου είναι μοναδική – αξίζει ο επισκέπτης να ξυπνήσει τόσο νωρίς για να τη ζήσει. Μετά 40 λεπτά η λειτουργία μεταφέρθηκε στον κυρίως ναό. Κατά τις 6 είχαν ανάψει περισσότερα κεριά, από τα παράθυρα του θόλου άρχισε να μπαίνει το πρώτο φως της ημέρας, την μονότονη ανάγνωση άρχισαν να αντικαθιστούν ψαλμωδίες, κάποιος μοναχός έβαλε άμφια ιερέα και χοροστατούσε, η κατάνυξη συνεχιζόταν, η πραγματική μαγεία όμως είχε χαθεί. Ένας από τους συνταξιδιώτες μου εμφανίστηκε, πήρε τη θέση μου και εγώ ανέβηκα στο δωμάτιο να συνεχίσω τον ύπνο μου.
Στις 9 κατέβηκα για την τράπεζα. Πατάτες φούρνου με κολοκυθοκεφτέδες, ελιές, κρασάκι και μια υπέροχη καρυδόπιτα.


Στη συνέχεια λογαριάζαμε να πάρουμε το καραβάκι για την σκήτη της Αγ. Άννης αλλά ο βροχερός καιρός μας χάλασε τα σχέδια. Έτσι περιοριστήκαμε σε κοντινές βόλτες με τα πόδια.

Περπατήσαμε σε μονοπάτι προς την μονή Σίμωνος Πέτρας την οποία είδαμε από μακριά.

Σε διάφορα σημεία τα χιόνια που έλιωναν στην κορυφή του Άθωνα σχημάτιζαν μικρούς καταρράκτες


Μια υδατόπτωση κοντά στο μοναστήρι (παρακλάδι χειμάρρου) κινεί σταθμό ηλεκτροπαραγωγής που αρκεί για την τροφοδοσία με ηλεκτρικό ρεύμα.

Απόγευμα το πρόγραμμα είχε Εσπερινό μετά τράπεζα με το ίδιο λιτό δείπνο της προηγούμενης (τραχανά και ελιές) και στη συνέχεια Ολονυκτία, ακολουθία δηλ. για 8 ώρες! Εμείς έχοντας πάει από νωρίς για ύπνο ξυπνήσαμε φρέσκοι-φρέσκοι κατά τα μεσάνυχτα και την παρακολουθήσαμε προς το τέλος, οι περισσότεροι επισκέπτες είχαν πάει για ύπνο εξαντλημένοι και νυσταγμένοι έτσι βρήκαμε ελεύθερα στασίδια μπροστά.
Παρατεταμένες κωδωνοκρουσίες μας ξύπνησαν 5.30 ξημερώματα της Κυριακής. Το καμπαναριό με τις μεγάλες καμπάνες ήταν πάνω ακριβώς από το δωμάτιό μας!!
Συνεχίσαμε τον ύπνο μας. Οι άλλοι στο παραπέντε πήγαν για λίγο στη λειτουργία (στο δι’ ευχών!), εγώ κατέβηκα στις 9 κατ’ ευθείαν για τράπεζα. Καφεδάκια και λουκουμάκια στη συνέχεια στο αρχονταρίκι, αποχαιρετήσαμε τον π. Κάλλιστο και κατεβήκαμε στον αρσανά. Με μια παρέα γιατρών (από το νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας) συνεννοηθήκαμε και καλέσαμε ένα μικρό 8 θέσιο ταχύπλοο που με 20€ τον καθένα, μας πέταξε στην κυριολεξία σε 35 λεπτά στην Ουρανούπολη.

Πήραμε το αμάξι από το πάρκινγκ του ξενοδοχείου και κάνοντας μια στάση στο χωριό Παράδεισος

της Ξάνθης για πέστροφα και στην Κομοτηνή για καφεδάκι είμαστε αργά το απόγευμα στα πάτρια.