Αποστολέας Θέμα: Αρχαίοι οικισμοί εντοπίστηκαν στον Αμαζόνιο  (Αναγνώστηκε 2567 φορές)

Συνδεδεμένος dk

  • Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 28745
  • Φύλο: Άντρας
    • facebook/dktravelchat
Αρχαίοι οικισμοί εντοπίστηκαν στον Αμαζόνιο
« στις: Σεπτέμβριος 02, 2008, 19:24:07 μμ »
Μεγάλη περιοχή του δάσους του Αμαζονίου στη Βραζιλία φιλοξενούσε σύμπλεγμα αρχαίων πόλεων στις οποίες έζησαν 50.000 άνθρωποι, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξαν επιστήμονες με τη βοήθεια δορυφορικών εικόνων της περιοχής.

Οι επιστήμονες περιέγραψαν συστοιχίες πόλεων και μικρότερων χωριών που συνδέονταν μεταξύ τους με δίκτυο δρόμων, οι οποίες καταδικάστηκαν σε αφανισμό με την άφιξη των Ευρωπαίων πριν από πέντε αιώνες. Οι αποικιοκράτες και οι ασθένειες που έφεραν πιθανότατα σκότωσαν τους ιθαγενείς κατοίκους. Οι εγκαταστάσεις, που αποτελούνταν από δίκτυα οχυρωμένων πόλεων και μικρότερων χωριών οργανωμένων γύρω από ένα κεντρικό σημείο, σήμερα είναι καλυμμένη από τη βλάστηση του δάσους.

«Δεν πρόκειται απλά για πόλεις, αλλά για αστικοποίηση ανεπτυγμένη γύρω από πόλεις», αναφέρει σε δήλωση του ο Μάικ Χεκενμπέργκερ, ανθρωπολόγος στο πανεπιστήμιο της Φλόριδα. «Αν κοιτάξουμε τη μέση μεσαιωνική πόλη, οι περισσότερες έχουν το μέγεθος αυτών που συναντάμε σε αυτή την περιοχή του Αμαζονίου, με την εξαίρεση ότι αυτές είναι πιο περίπλοκες από πλευράς σχεδιασμού».

Με τη βοήθεια εικόνων από δορυφόρους, οι ερευνητές χρειάστηκαν περισσότερο από μία δεκαετία για να χαρτογραφήσουν τις χαμένες κοινότητες. Πριν την άφιξη των Ευρωπαίων το 1492, η Αμερική ήταν εστία πολλών εντυπωσιακών κοινωνιών και μεγάλων πόλεων. Τα νέα συμπεράσματα βοηθούν σημαντικά στην κατανόηση των διάφορων πολιτισμών πριν την άφιξη του Κολόμβου στην αμερικανική ήπειρο.

Η ύπαρξη αρχαίων εγκαταστάσεων στην βόρεια και κεντρική Βραζιλία σημαίνει ότι αυτό που οι επιστήμονες θεωρούσαν ως παρθένα δάση στην ουσία είχαν γνωρίσει έντονη δραστηριότητα από τον άνθρωπο, αναφέρουν οι επιστήμονες.

www..kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters