Η Κάσος είν' μικρό νησί στο νότιο Αιγαίο,
πρώτη στο γλέντι, στο χορό, στο χάρτη τελευταίο.
Μια και η καταγωγή μου είναι από την Κάσο δεν θα μπορούσα να πω ότι δεν είναι ωραίο νησί. Είναι ένα μικρό νησί στην άγονη γραμμή και έχει τρία δρομολόγια την εβδομάδα από Πειραιά (το καλοκαίρι). Αυτοκίνητο ή μηχανάκι απαραίτητο γιατί η συγκοινωνία δεν είναι και ότι καλύτερο στο νησί. Είχα να πάω πάρα πολλά χρόνια και πήγα το Σεπτέμβριο 2010 για μια εβδομάδα και θα πάω μάλλον και το καλοκαίρι του 2011. Μέχρι τέλη Ιουλίου δεν έχει πολύ κόσμο. Τον Αύγουστο χαμός. Φέτος είπαν ότι είχε 5.000 άτομα. Πολλές συναυλίες, Μάριος Φραγκούλης, Στέλιος Διονυσίου (έχουν σπίτια εκεί απ΄ ότι ξέρω). Στο Φρυ που είναι η πρωτεύουσα και το λιμάνι του νησιού υπάρχουν ταβέρνες και μπαράκια στο γραφικό λιμανάκι της Μπούκας. Το φαγητό πάρα πολύ καλό. Αξίζει να δοκιμάσετε τις σπεσιαλιτέ του νησιού: Κασιώτικα ντολμαδάκια, Μακαρούνες με σιτάκα, ροϊκια (χόρτα), φάβα, Κασιώτικο πιλάφι. Ταβέρνες πολύ καλές «Ο Μύλος» στο Φρυ πάνω από την προβλήτα και «Ο Κίκης» στον Εμπορειό. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι ακούς στις ταβέρνες Κασιώτικη μουσική η οποία είναι με λύρα και λαούτο. Από παραλίες δεν έχει πολλές. Μια είναι στον Εμπορειό (πολύ κοντά στο Φρυ) που έχει άμμο και ξαπλώστρες του Δήμου. Δεν πληρώνεις. Δυστυχώς ή ευτυχώς είναι λίγες. Άλλη παραλία η οποία λένε ότι είναι πάρα πολύ όμορφη και έχει βραβευτεί (δεν έχω πάει) είναι τ΄ Αρμάθια στην οποία πας με καραβάκι. Έχει πολλά πανηγύρια που αξίζει να πάτε. Πολύ μουσική (κασιώτικη μόνο) Μαντινάδες και πολύ φαγητό δωρεάν.
Τα χωριά στην Κάσο είναι: Φρυ, Εμπορειός, Αρβανιτοχώρι, Πόλυ, Παναγία.
Δωμάτια υπάρχουν στο Φρυ και στον Εμπορειό. Ο Εμπορειός είναι πιο ήσυχη τοποθεσία αλλά έχει λίγο περπάτημα από το Φρυ.
Το ωραίο στην Κάσο είναι ότι ξαφνικά μπορεί μια παρέα με λύρα και λαούτο ν΄ αρχίσουν το τραγούδι και να εξελιχθεί σε ένα μικρό πανηγύρι. Ο κόσμος είναι ευχάριστος. Αυτά για την Κάσο μας.
Πληροφορίες θα βρεις:
www.mykassos.gr,
http://kassosnews.blogspot.com