Έκθεση με αντικείμενα των Ολυμπιακών Αγώνων Ανοικτή για το κοινό της Θεσσαλονίκης είναι από σήμερα μία μεγάλη έκθεση με κειμήλια και αντικείμενα των Ολυμπιακών Αγώνων και των Ελλήνων Ολυμπιονικών από το 1896 έως και το 2008. Ο υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, και οι Ολυμπιονίκες Βούλα Πατουλίδου, Αλέξανδρος Νικολαϊδης, Πηγή Δεβετζή, Αναστασία Κελεσίδου και Παύλος Σαλτσίδης, εγκαινίασαν την έκθεση παρουσία φίλων του αθλητισμού από τη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο. Εκατοντάδες παιδιά βρέθηκαν κοντά στους αθλητές, πήραν αυτόγραφα και συνομίλησαν μαζί τους.
«Χαίρομαι που βλέπω τόσα παιδιά να ζητούν αυτόγραφο από την Πατουλίδου και τους άλλους πρωταθλητές. Οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι ο αθλητισμός αποτελεί αναγκαιότητα και αποτελεί ιδανική λύση στην καθημερινότητα του παιδιού», τόνισε ο κ. Ιωαννίδης και πρόσθεσε: «Είναι τεράστιο θέμα για τη Θεσσαλονίκη να έχει ένα τέτοιο μουσείο. Ελάχιστα μουσεία στον κόσμο είναι αναγνωρισμένα από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και αυτό πρέπει να το εκτιμήσουν ιδιαίτερα οι Θεσσαλονικείς».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Μουσείου, Στέλιος Αγγελούδης, είπε: «Θεωρώ ότι πρόκειται για μια έκθεση που θα έχει απήχηση στο φίλαθλο κοινό της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας. Το Ολυμπιακό Μουσείο καθημερινά επισκέπτονται εκατοντάδες παιδιά και ευελπιστούμε ότι μέσα από τέτοιες εκθέσεις και πρωτοβουλίες βοηθάμε, ώστε να δημιουργηθεί μία νέα γενιά φιλάθλων, αλλά και μελλοντικών αθλητών, που θα εμπνευστούν από τα κατορθώματα των Ολυμπιονικών μας».
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, μίλησε για τη σημασία της έκθεσης στην ανάδειξη του Ολυμπιακού πνεύματος. «Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα φιλοξένησε με απόλυτη επιτυχία τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι έχουν μακρά ιστορία. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσοι δημιουργούν αυτές τις καταπληκτικές εκθέσεις. Είμαι ερωτευμένος με την υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Μετείχα δύο φορές και παρακολούθησα άλλες έξι διοργανώσεις. Υπάρχουν πολλές μνήμες στο μυαλό μου. Αυτό που κυριαρχεί στο μυαλό μου είναι η είσοδός μου στο Ολυμπιακό στάδιο του Μόντρεαλ το 1976 ως σημαιοφόρος. Η σημασία της έκθεσης είναι μεγάλη και σίγουρα οφείλουν όλοι οι Θεσσαλονικείς να την επισκεφθούν».
Παρούσα στα εγκαίνια ήταν και η Πηγή Δεβετζή, η οποία δήλωσε: «Οφείλουν να επισκεφθούν την έκθεση πολλά σχολεία από την Θεσσαλονίκη και από τους υπόλοιπους νομούς της Ελλάδας. Μπορούν να μάθουν πολλά πράγματα για τον αθλητισμό. Η έκθεση έχει αντικείμενα που σημαίνουν πολλά για εμάς και έχουν μεγάλη αξία, κυρίως συναισθηματική. Θέλω να πιστεύω ότι ο Θεός θα με βοηθήσει να πάρω μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου».
Από την πλευρά του, ο Ολυμπιονίκης του ταεκβοντό Αλέξανδρος Νικολαϊδης, είπε: «Η μεγάλη αυτή εκδήλωση γίνεται στη Θεσσαλονίκη και με χαροποιεί ιδιαίτερα αυτό. Τέτοιες κινήσεις είναι ό,τι καλύτερο για τα μικρά παιδιά. Εγώ που έχω περάσει από την παιδική ηλικία θαύμαζα τους αθλητές. Θυμάμαι χαιρόμουν προσωπικά με ένα βιβλίο που είχα αγοράσει για το μπάσκετ με την ζωγραφιά της παλάμης του Τζόρνταν και κάθε φορά που το διάβαζα, αισθανόμουν δέος όταν έβαζα το δικό μου χέρι πάνω στην δική του ζωγραφισμένη παλάμη. Αυτά τα αντικείμενα είναι ό,τι πιο σπουδαίο έχουμε, καθώς ιδρώσαμε μαζί με αυτά».
Ο Παύλος Σαλτσίδης από την πλευρά του τόνισε: «Η έκθεση είναι σημαντική, καθώς τα μικρά παιδιά θα δουν από κοντά αντικείμενα που μαζί με τους Ολυμπιονίκες ανέβασαν ψηλά την Ελλάδα. Στον αθλητισμό τα πράγματα δεν πάνε καλά», για να συμπληρώσει η Τασούλα Κελεσίδου: «Είναι το πρώτο Ολυμπιακό Αθλητικό Μουσείο, όπου φιλοξενεί πολλά αντικείμενα πολλών αθλητών. Σαφώς υπάρχουν και δικά μου αντικείμενα. Η μεγάλη επιτυχία, ίσως και το στοίχημα όλων, είναι μετά την Ολυμπιάδα τηνδική μας να υπάρξει και συνέχεια».
«Οι Ολυμπιονίκες είναι σύμβολα για την Ελλάδα και στο Ολυμπιακό Μουσείο αυτό αναδεικνύεται. Το ζητούμενο για όλους μας είναι να φέρουμε παιδιά κοντά στον αθλητισμό», δήλωσε η Βούλα Πατουλίδου.
Η έκθεση θα έχει μόνιμη θέση στο Ολυμπιακό Μουσείο και ο επισκέπτης περιηγείται ανάμεσα στις σύγχρονες Ολυμπιάδες. Παρατηρεί τα αντίγραφα μεταλλίων που κατέκτησαν οι Έλληνες αθλητές, τα αναμνηστικά, τις δάδες, τις αφίσες και τα συλλεκτικά αντικείμενα από κάθε διοργάνωση. Παράλληλα εκτίθεται ο αθλητικός εξοπλισμός και οι ενδυμασίες αθλητών, ενώ παρουσιάζεται ξεχωριστά και κάθε άθλημα που περιλαμβάνεται στο Ολυμπιακό πρόγραμμα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ