Παλιό το θέμα αλλά ας γράψω κι εγώ … τις αναμνήσεις μου. Τελείωσα το 6τάξιο Γυμνάσιο το ’72. Οι εκδρομές των τελειοφοίτων τότε ήταν 7ήμερες και οι των απομεμακρυσμένων περιοχών (όπως εμείς στο Βόρειο Έβρο) δικαιούμασταν άλλες 2 μέρες. Εθιμικώ δικαίω (στο γυμνάσιό μας τουλάχιστον) παίρναμε άλλη μία «από τη σημαία» και έτσι οι μέρες γινόταν 10. Τα ταξίδια τότε δεν ήταν συνηθισμένη υπόθεση για μαθητές ιδίως από την επαρχία. Ελάχιστοι από μας είχαν ταξιδέψει πέρα από Αλεξανδρούπολη. Εγώ με 2-3 ταξίδια σε Θεσσαλονίκη – Αθήνα ήμουν … από τους πολυταξιδεμένους. Παρ’ όλο που οι εκδρομές τότε είχαν πρωτίστως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και ελάχιστα ψυχαγωγικό, είχαν ακουστεί προτάσεις για Κέρκυρα και για Ρόδο αλλά ένας παλιός φιλόλογός μας επέμενε: - Πάμε να γνωρίσετε τη Ελλάδα βρε, Ρόδο και Κέρκυρα θα έχετε ευκαιρία να πάτε στη ζωή σας! Έτσι κάναμε το παρακάτω πρόγραμμα :
1. Ορεστιάδα – Λιτόχωρο, 2. Λιτόχωρο – Γιάννενα, 3. Γιάννενα – Πάτρα, 4. Πάτρα – Ολυμπία, 5. Ολυμπία – Καλαμάτα, 6. Καλαμάτα – Σπάρτη, 7. Σπάρτη – Άργος, 8. Άργος – Αθήνα, 9. Αθήνα – Θεσ/νικη, 10. Θεσ/νικη - Ορεστιάδα
Μερικά μέρη που θυμάμαι : Όλυμπος, Μετέωρα, Σπήλαιο Περάματος, Μουσείο Ιωαννίνων, Μουσείο Μεσολογγίου, Αρχαιολογ. χώρος Ολυμπίας, Σπήλαιο Δυρού, Μυστράς, Μυκήνες, Θέατρο Επιδαύρου, Διώρυγα, Ακρόπολη, Θερμοπύλες, Τέμπη. Σε μερικά όπως στο Μυστρά και τα μουσεία Ιωαννίνων και Μεσολογγίου δεν αξιώθηκα να ξαναπάω. Και ένα ευτράπελο. Κατηφορίζαμε από Γιάννενα για Μεσολόγγι. Ξαφνικά φωνές-κακό, σταματάνε τα λεωφορεία. Tι έγινε ρε παιδιά; - Πορτοκαλιές!!! Πρώτη φορά βλέπαμε πορτοκαλιές και γενικά εσπεριδοειδή – δεν ευδοκιμούν στα μέρη μας. Σταμάτησαν τα 3 λεωφορεία και κατεβήκαμε στα χωράφια να τις περιεργαστούμε!