Αποστολέας Θέμα: ΕΚΠΟΙΖΩ- Ενημέρωση τουριστών  (Αναγνώστηκε 8154 φορές)

Συνδεδεμένος dk

 • Γενικός Συντονιστής
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 30118
 • Φύλο: Άντρας
 • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
  • facebook/dktravelchat
ΕΚΠΟΙΖΩ- Ενημέρωση τουριστών
« στις: Ιούλιος 24, 2008, 13:51:13 μμ »
Με δεδομένο ότι πολλά προβλήματα εμφανίζονται στις περιπτώσεις των καταλυμάτων των ταξιδιωτών, είτε πρόκειται για ξενοδοχεία, είτε και για ενοικιαζόμενα δωμάτια , η Ένωση Καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ εξέδωσε ανακοίνωση με στόχο την ενημέρωση των τουριστών τονίζοντας τα παρακάτω:

Σε περίπτωση που έχετε κλείσει δωμάτιο σε ξενοδοχείο πρέπει να γνωρίζετε ότι:

Οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα
Πρέπει να αναγράφονται σε κάθε δωμάτιο
Θα πρέπει να τηρούνται όλες οι διαφημιζόμενες παροχές, όπως και να προσφέρεται ότι ακριβώς ζητήσαμε και συμφωνήθηκε ανάλογα με τις δυνατότητες του ξενοδοχείου και του δωματίου (απόσταση από τη θάλασσα, θέα, κλιματισμός, τηλεόραση, cd player, πρωινό, κλπ)
Ο ξενοδόχος δικαιούται να σας ζητήσει προκαταβολή ως το 25% της τιμής του δωματίου (προαιρετικά)
Η προκαταβολή χάνεται σε περίπτωση που ματαιώσετε ή αναβάλετε το ταξίδι και δεν έχετε ενημερώσει εγκαίρως τον ξενοδόχο (τουλάχιστον 21 μέρες πριν), διαφορετικά υποχρεούται να επιστρέψει τα χρήματα
Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε το δωμάτιο λιγότερες από τις συμφωνηθείσες ημέρες, αν ειδοποιήσετε εγκαίρως δεν έχετε καμία επιβάρυνση διαφορετικά αναγκάζεστε να καταβάλετε το 50% της τιμής που αρχικά συμφωνήθηκε
Για να κατοχυρωθείτε θα πρέπει ο ξενοδόχος να σας απαντήσει εγγράφως με fax ή e-mail μέσα σε 3 ημέρες ότι αποδέχεται την παραγγελία σας
Στην περίπτωση που δεν υπάρχει έγγραφη απάντηση ή άλλη απόδειξη της κράτησης, αυτή θεωρείται ότι έγινε για μία ημέρα και ανανεώνεται καθημερινά σιωπηρώς (εφόσον κανείς πελάτης – ξενοδόχος δεν δηλώνει το αντίθετο)
Εγκαταλείπετε το δωμάτιο ως τις 12 το μεσημέρι, ενώ αν παραμείνετε έως τις 6 το απόγευμα θα επιβαρυνθείτε με το 50% της τιμής
Η χρέωση των τηλεφωνημάτων από το ξενοδοχείο είναι ελεύθερη


Όταν πρόκειται για ενοικιαζόμενα δωμάτια προσέξτε τα ακόλουθα:

Να φέρουν το ειδικό σήμα του ΕΟΤ
Να έχουν το στοιχειώδη εξοπλισμό ενός σπιτιού (ψυγείο, κουζίνα, σκεύη)
Να έχουν σωστό φωτισμό
Οι τιμές και εδώ διαμορφώνονται ελεύθερα, αλλά αναγράφονται υποχρεωτικά στα δωμάτια


Στην περίπτωση που αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα μπορείτε να απευθυνθείτε:
στις κατά τόπου Νομαρχίες
στην ΕΚΠΟΙΖΩ (210 3304444)
στο 1520 στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (ΥΠΑΝ)
στα γραφεία της Tουριστικής Aστυνομίας

πηγη traveldailynews.gr
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτώβριος 06, 2008, 15:55:46 μμ by dk »

Συνδεδεμένος dk

 • Γενικός Συντονιστής
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 30118
 • Φύλο: Άντρας
 • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
  • facebook/dktravelchat
Απ: ΕΚΠΟΙΖΩ- Ενημέρωση τουριστών
« Απάντηση #1 στις: Ιούνιος 19, 2009, 04:59:53 πμ »
Eφαρμογή αγορανομικών διατάξεων στα ακτοπλοϊκά πλοία
 
Στο πλαίσιο της ουσιαστικής προστασίας και ενίσχυσης των δικαιωμάτων των επιβατών - καταναλωτών, που διακινούνται με τα πλοία της ακτοπλοΐας και σε  συνεργασία με την Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος, ξεκινά από σήμερα, 19 Ιουνίου 2009, σε πρώτη φάση στο λιμάνι του Πειραιά, η διανομή, στο επιβατικό κοινό, ειδικού ενημερωτικού φυλλαδίου, στο οποίο αναγράφονται αναλυτικά οι βασικές αρχές του Νόμου 3709/2008 "Δικαιώματα - υποχρεώσεις επιβατών και μεταφορέων στις τακτικές θαλάσσιες μεταφορές και άλλες διατάξεις", με τον οποίο ρυθμίζεται το καθεστώς των υποχρεώσεων των πλοιοκτητριών εταιρειών, έναντι των επιβατών, που χρησιμοποιούν τα πλοία της ακτοπλοΐας, ως μέσο μεταφοράς.

Ταυτόχρονα, θα διανέμεται ειδικό ενημερωτικό φυλλάδιο για μία σειρά από προϊόντα, τα οποία υποχρεωτικά πρέπει να διαθέτουν, σε προκαθορισμένες τιμές, τα κυλικεία των ακτοπλοϊκών πλοίων εσωτερικών γραμμών, σύμφωνα με τις ισχύουσες αγορανομικές διατάξεις.

Τα προαναφερθέντα ενημερωτικά φυλλάδια, τα οποία στις αμέσως προσεχείς ημέρες θα διανέμονται και στα λιμάνια Λαυρίου και Ραφήνας και σταδιακά και στα υπόλοιπα λιμάνια, είναι ήδη ανηρτημένα στην κεντρική ιστοσελίδα του ΥΕΝΑΝΠ.

πηγη traveldailynews.gr
 

Συνδεδεμένος dk

 • Γενικός Συντονιστής
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 30118
 • Φύλο: Άντρας
 • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
  • facebook/dktravelchat
Απ: ΕΚΠΟΙΖΩ- Ενημέρωση τουριστών
« Απάντηση #2 στις: Ιούλιος 08, 2009, 22:39:39 μμ »
Συμβουλές για πακέτα διακοπών από τουριστικά γραφεία

Τα δικαιώματα των καταναλωτών και τις δυνατότητες προστασίας που τους παρέχει η νομοθεσία πριν από την αγορά πακέτων διακοπών από τουριστικά γραφεία και την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών. 
 
Όπως τονίζεται, πριν κάποιος αγοράσει ένα πακέτο, θα πρέπει να βεβαιωθεί πως το γραφείο διαθέτει το ειδικό σήμα του ΕΟΤ, ενώ ο τουριστικός πράκτορας είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει τον καταναλωτή για τα πλήρη χαρακτηριστικά και την τιμή του πακέτου πριν από τις υπογραφές. Παράληλα, στις περιπτώσεις που διατίθενται διαφημιστικά φυλλάδια, κάτι για το οποίο ο πράκτορας δεν είναι υποχρεωμένος, θα πρέπει να αναφέρονται η τιμή και πληροφορίες για τον προορισμό, τα μέσα μεταφοράς , τον τύπο του καταλύματος, τα παρεχόμενα γεύματα, το δρομολόγιο, την προκαταβολή, πληροφορίες για τα διαβατήρια κ.λ.π.

Στη σύμβαση που υπογράφεται με τον καταναλωτή θα πρέπει να αναφέρονται εγγράφως ο προορισμός, τα μέσα μεταφοράς, πληροφορίες για τα καταλύματα, αν απαιτείται ένας ελάχιστος αριθμός ατόμων για την πραγματοποίηση του ταξιδιού, το δρομολόγιο, οι επισκέψεις, εκδρομές ή άλλες υπηρεσίες, που περιλαμβάνονται στη συνολική τιμή, τα πλήρη στοιχεία του διοργανωτή/πωλητή και της ασφάλισης, η τιμή των οργανωμένων διακοπών, κάθε ενδεχόμενη αναθεώρηση και τα τέλη και φόρους, εφόσον δεν περιλαμβάνονται στη συνολική τιμή, το χρονοδιάγραμμα και οι λεπτομέρειες πληρωμής, καθώς επίσης και οι ιδιαίτερες επιθυμίες του καταναλωτή και οι προθεσμίες, εντός των οποίων μπορεί να διαμαρτυρηθεί, σε περίπτωση μη ή πλημμελούς εκτέλεσης της σύμβασης. «Οι καθοριζόμενες τιμές στη σύμβαση δεν μπορούν να μεταβληθούν εκτός εάν έλθουν μεταβολές σχετικές με το κόστος μεταφοράς , τα τέλη και τους φόρους, που οφείλονται για ορισμένες υπηρεσίες καθώς και τις τιμές συναλλάγματος. Ακόμα και αν συντρέχουν αυτές οι εξαιρετικές περιπτώσεις, η συμβατική τιμή δεν μπορεί να μεταβληθεί στο χρονικό διάστημα των 20 ημερών, πριν από την αναχώρηση», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως ουσιώδης όρος της σύμβασης , είναι η παροχή εγγύησης για την καλή εκτέλεση και η άμεση επιστροφή των καταβληθέντων, σε περίπτωση αφερεγγυότητας ή πτώχευσης. Ο καταναλωτής θα πρέπει να υπογράψει τη σύμβαση, αφού βεβαιωθεί πως όλοι οι παραπάνω κανόνες τηρούνται, θα πρέπει να έχει αντίγραφο, ενώ σε περίπτωση, που προκαταβάλλει κάποιο χρηματικό ποσό, να παίρνει απόδειξη.

πηγη aboutgreece.gr

Συνδεδεμένος dk

 • Γενικός Συντονιστής
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 30118
 • Φύλο: Άντρας
 • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
  • facebook/dktravelchat
Απ: ΕΚΠΟΙΖΩ- Ενημέρωση τουριστών
« Απάντηση #3 στις: Ιούλιος 19, 2009, 17:32:57 μμ »
Προσοχή στους επιτήδειους που υπόσχονται θεραπείες

Προσοχή στους επιτήδειους συνιστά η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής, με αφορμή πλήθος τηλεφωνημάτων που δέχτηκε από καταναλωτές, οι οποίοι ρωτούσαν κατά πόσο είναι αξιόπιστα διάφορα προϊόντα, σκευάσματα ή συσκευές προφύλαξης που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και υπόσχονται πρόληψη ή θεραπεία της νέας γρίπης Α(Η1Ν1).

Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. συνιστά στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, υποψιασμένοι και προσεκτικοί. Ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο διαδίκτυο προϊόντα όπως σαμπουάν, μάσκες, γυαλιά κ.ά. που υπόσχονται πρόληψη από τον ιό, συμπληρώματα διατροφής με «θεραπευτικές ιδιότητες», ακόμα και κλιματιστικά σώματα που «σκοτώνουν» τον ιό, κινέζικης κατά κύριο λόγο προέλευσης.

«Τέτοιου είδους ενέργειες συνιστούν αθέμιτες πρακτικές ορισμένων επιτήδειων που εκμεταλλευόμενοι την εύλογη ανησυχία των καταναλωτών αποσκοπούν στην αποκόμιση κέρδους. Οι καταναλωτές θα πρέπει να εμπιστεύονται μόνο τα σκευάσματα που είναι εγκεκριμένα από τον Ε.Ο.Φ. και να μην παρασύρονται από την παραπλανητική προώθηση αμφίβολης ποιότητας προϊόντων που, όχι μόνο είναι αναποτελεσματικά για την καταπολέμηση της νέας γρίπης, αλλά είναι πολύ πιθανό να θέσουν την υγεία τους σε κίνδυνο» σημειώνει η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.

Έγκυρες πληροφορίες και απαντήσεις για την νέα γρίπη μπορείτε να αναζητήσετε στους φορείς:

- ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ

 Τηλ. 2105212000
 www.keelpno.gr

- ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

 Τηλ. 2106507200
www.eof.gr/web/guest/home

- ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ της Ε.Ε.

 http://ec.europa.eu/health/ph_threats/com/Influenza/novelflu_el.htm

Οι καταναλωτές καλούνται να καταγγέλλουν παραπλανητικές πρακτικές στο Υπουργείο Ανάπτυξης και στον τηλεφωνικό αριθμό 1520, για να επιβληθούν κυρώσεις στους κερδοσκόπους, και στην Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. στο τηλέφωνο 2103304444 και στο email: info@ekpizo.gr

πηγη zougla.gr

Συνδεδεμένος dk

 • Γενικός Συντονιστής
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 30118
 • Φύλο: Άντρας
 • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
  • facebook/dktravelchat
Απ: ΕΚΠΟΙΖΩ- Ενημέρωση τουριστών
« Απάντηση #4 στις: Δεκέμβριος 17, 2009, 05:06:34 πμ »
Συμβουλές της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. για τα χριστουγεννιάτικα ταξίδια
 
Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. θεωρεί σκόπιμο να υπενθυμίσει στους καταναλωτές κάποια σημεία που πρέπει να προσέξουν , ώστε να αποφύγουν παγίδες, περιττά έξοδα, αλλά και πιθανές ταλαιπωρίες μετά.

Έτσι, συμβουλεύει ότι, καθώς αυτή την εποχή υπάρχει πληθώρα προσφορών από μεγάλες εταιρείες, όπως μεταξύ άλλων ταξιδιών, ξενοδοχείων, κ.λπ. πρέπει οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αξιολόγηση των αναγκών τους, στις οικονομικές τους δυνατότητες και στο τι έγγραφα υπογράφουν. Ακόμη, να αποφεύγουν να αγοράζουν με πιστωτικές κάρτες. Αν ωστόσο οι καταναλωτές τις χρησιμοποιήσουν, να προσέξουν ιδιαίτερα τους όρους πληρωμής (αριθμό δόσεων, ποσό κάθε δόσης, επιτόκιο, έγκαιρη εξόφληση, κ.λπ.).

Επίσης, να προσέξουν ιδιαίτερα στη χρήση της πιστωτικής τους κάρτας, καθώς ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι στο συνωστισμό των ημερών.

Συμβολεύει ακόμη να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν βλέπουν υπερβολικά χαμηλές τιμές και, τέλος, να παίρνουν και να φυλάσσουν τις αποδείξεις για ό,τι αγοράζουν.

πηγη zougla.gr

Συνδεδεμένος dk

 • Γενικός Συντονιστής
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 30118
 • Φύλο: Άντρας
 • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
  • facebook/dktravelchat
Απ: ΕΚΠΟΙΖΩ- Ενημέρωση τουριστών
« Απάντηση #5 στις: Ιούλιος 29, 2010, 20:44:48 μμ »
ΕΚΠΟΙΖΩ: Συμβουλές για τα αεροπορικά ταξίδια  

Συμβουλές και οδηγίες προς τους καταναλωτές που ταξιδεύουν με αεροπλάνο δίνει η ένωση καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ ενόψει της αυξημένης αεροπορικής κίνησης λόγω διακοπών. Σύμφωνα με την καταναλωτική οργάνωση, οι καταναλωτές έχουν τα εξής δικαιώματα και υποχρεώσεις:
 
*Αν έχετε εισιτήριο, φθάστε την καθορισμένη ώρα και πραγματοποιήστε τον έλεγχο εισιτηρίου έγκαιρα, αλλά αν η αεροπορική εταιρεία, εφόσον ανήκει σε χώρα της Ε.Ε., αρνηθεί την επιβίβασή σας λόγω έκδοσης υπεράριθμων εισιτηρίων, αντικατάστασης αεροσκάφους με μικρότερο και για λόγους ασφάλειας επιβατών, έχετε δικαίωμα :
 
- αποζημίωσης από 250€ έως και 600€ ανάλογα με τα χιλιόμετρα της πτήσης σας ή
 
- επιλογής μεταξύ επιστροφής της τιμής του εισιτηρίου και εναλλακτικής πτήσης
 
- διαμονής σε ξενοδοχείο, γεύματος και αναψυκτικού
 
*Αν η πτήση ακυρωθεί με ευθύνη της αεροπορικής εταιρείας δικαιούστε:
- Αποζημίωση σύμφωνα με τα ανωτέρω αναφερόμενα ποσά, εκτός αν πριν το ταξίδι είχατε εγκαίρως ενημερωθεί (δύο εβδομάδες νωρίτερα) ή μετά από ενημέρωση 1 με 2 εβδομάδες πριν σας δόθηκε δυνατότητα εναλλακτικής μεταφοράς στον προορισμό σας με διαφορά μικρότερη των 2 ωρών από την προγραμματισμένη πτήση ή τέλος, ενημερωθήκατε λιγότερο από 1 εβδομάδα πριν αλλά η πτήση που προτείνεται αναχωρεί το πολύ 1 ώρα μετά την προγραμματισμένη
 
- Διαμονή σε ξενοδοχείο, όταν μεσολαβεί διανυκτέρευση
 
- Γεύματα και αναψυκτικά
 
*Αν η πτήση καθυστερήσει περισσότερο από 2 ώρες (για πτήσεις μέχρι 1.500 χλμ), 3 ώρες (από 1.500 μέχρι 3.500 χλμ) ή 4 ώρες για όλες τις άλλες πτήσεις, τότε έχετε δικαίωμα:
- Διαμονής σε ξενοδοχείο (διανυκτέρευση) και μεταφοράς από και προς το αεροδρόμιο
 
- Δωρεάν γεύματα και αναψυκτικά
 
*Αν οι αποσκευές χάθηκαν ή καταστράφηκαν σε ένα αεροπορικό ταξίδι δικαιούστε:
- Αποζημίωση 36,38€ ανά κιλό για ταξίδι στο εξωτερικό και 11,73€ ανά κιλό για ταξίδι στο εσωτερικό, ανάλογα με το βάρος των αποσκευών σας, το οποίο σημειώνεται στο ειδικό χαρτάκι (ticket) που επικολλάται στο εισιτήριό σας.
 
- Στην περίπτωση που το περιεχόμενο των αποσκευών σας είναι μεγάλης αξίας είναι προτιμότερο και ασφαλέστερο για σας να το δηλώσετε πριν ταξιδέψετε, ώστε σε περίπτωση απώλειας ή καταστροφής να αποζημιωθείτε για ότι έχτε δηλώσει
 
*Αν κατά τη διάρκεια της πτήσης πάθετε κάποιο ατύχημα έχετε δικαίωμα:
- Πλήρους αποζημίωσης από την αεροπορική εταιρία, χωρίς να έχει σημασία ο τόπος, όπου σημειώθηκε το ατύχημα
 
- Σε προκαταβολές ποσών (το αργότερο μέσα σε 15 μέρες - όχι κατωτέρω των 20.000,00€ ανά επιβάτη σε περίπτωση θανάτου) προκειμένου να καλύψετε τυχόν έξοδα, που ενδέχεται να προκύψουν
 
- Αν η ζημία προκλήθηκε εξ ολοκλήρου ή εν μέρει από αμέλεια του επιβάτη η αεροπορική εταιρεία ενδέχεται να περιορίσει την ευθύνη της ή και να απαλλαγεί από αυτή
 
Για οποιαδήποτε καταγγελία μπορείτε να απευθύνεστε:
- στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (τηλ. 210-89 16000) και στα γραφεία της σε κάθε αεροδρόμιο,
 
- στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, τηλ. 1520, φαξ 210-38 42 642
e-mail: info@efpolis.gr
 
- στην Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ., τηλ. 210-330 44 44, φαξ 210-33 00 591, e-mail : info@ekpizo.gr

http://www.t-p.gr

Συνδεδεμένος dk

 • Γενικός Συντονιστής
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 30118
 • Φύλο: Άντρας
 • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
  • facebook/dktravelchat
Απ: ΕΚΠΟΙΖΩ- Ενημέρωση τουριστών
« Απάντηση #6 στις: Σεπτέμβριος 09, 2010, 05:05:02 πμ »
Συμμετοχή ΕΚΠΟΙΖΩ στις κινητοποιήσειςΗ ΕΚΠΟΙΖΩ εξέφρασε την συμπαράστασή της στην πανελλαδική δράση κατά των διοδίων που διοργανώνουν οι Επιτροπές Αγώνα Κατοίκων, Πολιτών και Εργαζομένων Ενάντια στα Διόδια.

Στις 11 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη πορεία που θα ξεκινήσει από τις 07:30 το πρωί από τα διόδια Αφιδνών. Από εκεί αυτοκίνητα θα περάσουν χωρίς να πληρώσουν, ανοίγοντας παράλληλα τα διόδια για μία ώρα και στους υπόλοιπους οδηγούς. Σε κάθε σταθμό διοδίων που θα συναντούν θα ανοίγουν τα διόδια και θα προστίθενται και άλλα αυτοκίνητα από τις τοπικές επιτροπές, προς Θεσσαλονίκη. Φθάνοντας εκεί τα μέλη των Επιτροπών Αγώνα θα συμμετάσχουν σε ανεξάρτητη διαδήλωση και πορεία ενάντια στο μνημόνιο , στο ΔΝΤ και στην τρόικα.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ αναμένεται να συμμετάσχει δυναμικά στην κινητοποίηση που θα έχει ως κεντρικό σύνθημα το «Πάμε ΔΕΘ, σηκώστε τις μπάρες!»

http://www.zougla.gr

Συνδεδεμένος dk

 • Γενικός Συντονιστής
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 30118
 • Φύλο: Άντρας
 • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
  • facebook/dktravelchat
Απ: ΕΚΠΟΙΖΩ- Ενημέρωση τουριστών
« Απάντηση #7 στις: Οκτώβριος 29, 2010, 03:39:20 πμ »
ΕΚΠΟΙΖΩ: Μονοπωλιακή η συγχώνευση Aegean - Ολυμπιακής
 
Μονοπωλιακή κατάσταση που θα οδηγήσει σε αύξηση των αεροπορικών εισιτηρίων στις πτήσεις εσωτερικού έως 40 ευρώ -στην περίπτωση που συγχωνευτούν η Ολυμπιακή και η  Aegean - δείχνει μελέτη της ΕΚΠΟΙΖΩ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ, η ΕΚΠΟΙΖΩ πιστεύει ότι η προτεινόμενη συγχώνευση θα δημιουργήσει μια μονοπωλιακή ή σχεδόν μονοπωλιακή αγορά εσωτερικής αερογραμμής, η οποία θα καθορίζει την τιμή των εισιτηρίων πολύ πιο πάνω απ» αυτή που θα επέβαλλε μια λογική τιμολόγηση στα πλαίσια υγιούς οικονομικού ανταγωνισμού. Εκτός αυτού,η υποψήφια μονοπωλιακή αερογραμμή, θα έχει την ευχέρεια να παρέχει υπηρεσίες χαμηλότερης ποιότητας, χωρίς τον φόβο απώλειας πελατών και χωρίς κίνητρα βελτίωσής της. Επί πλέον, η ΕΚΠΟΙΖΩ θεωρεί ότι, αν πραγματοποιηθεί η συγχώνευση, θα υπάρξουν μεγάλες αυξήσεις τιμών στο σύνολο των εσωτερικών προορισμών, ενώ το μέγεθος του νέου αερομεταφορέα θα αποθαρρύνει άλλες μικρότερες εταιρείες να εισέλθουν στην ελληνική αγορά

Η ΕΚΠΟΙΖΩ κατέθεσε την έρευνα και τα συμπεράσματά της στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας της Ενωσης Καταναλωτή Ποιότητα Ζωής, οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων εσωτερικού θα ανέβουν από 8 ευρώ μέχρι μέχρι 40 ευρώ, αν πραγματοποιηθεί η συγχώνευση της Ολυμπιακής και της Aegean Η αύξηση αφορά στις τιμές των μετ`επιστροφής αεροπορικών εισιτηρίων στις γραμμές Αθήνα-Κεφαλλονιά και Αθήνα-Λήμνος, όπου οι δύο εταιρείες ανταγωνιζόντουσαν το 2009, αλλά από το 2010 εξελίχθηκαν σε μονοπώλιο της Ολυμπιακής.

Όπως αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ, το 2009 το φτηνότερο εισιτήριο για Αθήνα - Κεφαλλονιά και επιστροφή ήταν 78 ευρώ ενώ το 2010 ήταν 96 ευρώ ( αύξηση 8 ευρώ). Το 2009 το φτηνότερο εισιτήριο σε οικονομική θέση, που επιτρέπει αλλαγή χωρίς χρέωση, για Αθήνα - Κεφαλλονιά και επιστροφή ήταν 256 ευρώ, ενώ το 2010 ήταν 296 ευρώ (αύξηση 40 ευρώ), ενώ ίδιες σημειώνεται ότι ήταν και οι τιμές των αντίστοιχων εισιτηρίων για Αθήνα - Λήμνο.

"Αυτό προκύπτει από μια συγκριτική μελέτη τιμών που έκανε η ΕΚΠΟΙΖΩ πριν και μετά την αναγγελία της συγχώνευσης των δύο μεγαλύτερων ελληνικών αερογραμμών, της Ολυμπιακής και της Aegean", σημειώνει η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής, ενώ προσθέτει ότι τα στοιχεία για τις τιμές εισιτηρίων το 2009 δόθηκαν από την Aegean κατόπιν αιτήματος της ΕΚΠΟΙΖΩ, ενώ η Ολυμπιακή δεν έχει ανταποκριθεί. Σημειώνεται ακόμη ότι η Aegean είχε εγκαταλείψει τις αερογραμμές αυτές πριν την αναγγελία της συγχώνευσης και ότι στην τιμή συμπεριλαμβάνονται φόροι και χρέωση για απ`ευθείας αγορά μέσω της ιστοσελίδας των αεροπορικών εταιρειών και το "πιο φτηνό" εισιτήριο αναφέρεται σε αυτό των διαφόρων προσφορών (που είναι για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων και οι κρατήσεις πρέπει να γίνονται μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα από την αναγγελία τους). Το "πιο ακριβό" εισιτήριο αναφέρεται σε full economy, που επιτρέπει αλλαγή ή ακύρωση χωρίς χρέωση, και αγορά οποιαδήποτε στιγμή.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της ότι με αυτήν την έρευνα τεκμηριώνει τους φόβους των καταναλωτών, ότι η συγχώνευση αυτή θα λειτουργήσει εις βάρος τους και διερωτάται: <ι>"Αν σ`αυτήν τη φάση, που η αρμόδια κοινοτική υπηρεσία μελετά εις βάθος το θέμα, παρουσιάζονται τόσο εμφανείς μονοπωλιακές πρακτικές, τι μπορούμε να περιμένουμε στο μέλλον αν η συγχώνευση εγκριθεί;".

http://www.traveldailynews.gr