Αποστολέας Θέμα: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας  (Αναγνώστηκε 43794 φορές)

Συνδεδεμένος dk

 • Γενικός Συντονιστής
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 30853
 • Φύλο: Άντρας
 • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
  • facebook/dktravelchat
Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
« Απάντηση #130 στις: Ιούνιος 06, 2021, 11:10:36 πμ »
Ανοίγει η κρουαζιέρα για την Ελλάδα | 40 κρουαζιερόπλοια από φέτος

Δυναμικά επανέρχεται στο προσκήνιο η ελληνική κρουαζιέρα, με ισχυρούς παίκτες του θαλάσσιου τουρισμού παγκοσμίως να ποντάρουν τα λιμάνια της χώρας και να τα επιλέγουν ως προορισμούς έναρξης των δρομολογίων τους (home port).

Μπορεί το 2020 η πτώση τόσο σε επίπεδο προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων όσο και σε επίπεδο αφίξεων τουριστών να ξεπέρασε το 95% σε σχέση με το 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος, (ΕΛΙΜΕ), ωστόσο το 2021 προοιωνίζεται την ανάκαμψη του κλάδο.

Για τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής κρουαζιέρας, καθώς και για τα πρωτόκολλα που ακολουθούνται στο πλαίσιο της ασφαλούς επανεκκίνησης του τουρισμού μιλά η κα Μαρία Δεληγιάννη, γενική διευθύντρια Ανατολικής Μεσογείου της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA).

Όπως τονίζει :

«Τα προγνωστικά μας για τη φετινή χρονιά στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα θετικά. Πιστεύω ότι είναι μια χρονιά πολλά υποσχόμενη και τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Ήδη γνωρίζουμε ότι πάνω από 20 εταιρείες κρουαζιέρας πρόκειται να πραγματοποιήσουν δρομολόγια φέτος στην Ελλάδα, το οποίο είναι ένα νούμερο πάρα πολύ εντυπωσιακό. Έχουμε 40 κρουαζιερόπλοια σε 45 ελληνικά λιμάνια φέτος, δηλαδή σε όλα τα ελληνικά λιμάνια θα δούμε φέτος κρουαζιέρα. Τα νούμερα είναι συντριπτικά», επισημαίνει η Μαρία Δεληγιάννη.

«Τα ελληνικά πρωτόκολλα είναι από τα πιο αυστηρά στην Ευρώπη. Και ο λόγος είναι γιατί η Ελλάδα ακολουθεί 100% και κατά γράμμα τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έβγαλε κάποιες οδηγίες σαν προτεινόμενα πρωτόκολλα και η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως αυτές τις οδηγίες», τονίζει, μεταξύ άλλων, η γενική διευθύντρια Ανατολικής Μεσογείου της CLIA, αναλύοντας τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται προκειμένου να ταξιδέψει κάποιος στην Ελλάδα και να επιβιβαστεί σε κρουαζιερόπλοιο.

«Η προετοιμασία των τοπικών φορέων και των λιμανιών για την επανεκκίνηση της κρουαζιέρας είναι πολύ σημαντική γιατί η επανεκκίνηση είναι μια συνολική δουλειά. Και δεν είναι μια δουλειά που πρέπει να γίνεται μεταξύ κλάδου και κυβέρνησης. Πρέπει να γίνεται και με τις τοπικές κοινωνίες, γιατί στο τέλος της ημέρας αυτοί είναι που θα δεχτούν τους επιβάτες της κρουαζιέρας. Πρέπει τα λιμάνια να είναι πλήρως έτοιμα και απαιτείται να είναι προετοιμασμένοι και οι προορισμοί γιατί θα δεχτούν εισερχόμενο τουρισμό απ’ όλες τις απόψεις και πρέπει να οργανωθούν κατάλληλα», καταλήγει η Μαρία Δεληγιάννη, επισημαίνοντας ότι η CLIA έχει επενδύσει στην επιτυχία κάποιων προορισμών, όπως το Ηράκλειο και η Κέρκυρα.

Την αισιοδοξία του ότι παγκοσμίως, η κρουαζιέρα θα επανέλθει το 2022-2023 στα εξαιρετικά επίπεδα του 2019 εξέφρασε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας -CLIA και εκτελεστικός πρόεδρος της MSC Πετρο-Φραντσέσκο Βάγγο πρόσφατα μιλώντας σε συνέδριο.

“ Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να γίνει μόνιμα home port-αφετηρία κρουαζιέρας. Η Ελλάδα είναι ευλογημένη με πανέμορφα νησιά και υπέροχες ακτογραμμές και παραλίες” τόνισε και συνέχισε: “Η Ελλάδα όμως πρέπει να βελτιώσει τις υποδομές της. Συνεχίζουμε τις συζητήσεις με την κυβέρνηση. Θέλω σε κάθε περίπτωση να δώσω συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση αφού η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που επανήλθαν από την πανδημία».

H αγορά

Με βάση τον πήχη που έχουν θέσει οι παράγοντες της αγοράς, στόχος είναι η επίτευξη του 50% των προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια σε σχέση με το 2019 και του 80% σε επίπεδο εισπράξεων, με δεδομένο ότι για φέτος το home porting, το οποίο έχει ισχυρό οικονομικό αποτύπωμα για τις τοπικές κοινωνίες, καταγράφει σημαντική άνοδο και αναμένεται να ξεπεράσει τα αντίστοιχα νούμερα του 2019.

Μάλιστα, η Ελλάδα καλείται φέτος να αξιοποιήσει τη δυναμική του κλάδου, η οποία είναι ιδιαίτερα αυξημένη, μετά από μια περίοδο απότομης καθίζησης, ειδικά τη στιγμή που άλλες αγορές με ισχυρή θέση στον παγκόσμιο χάρτη της κρουαζιέρας, όπως εκείνη της Καραϊβικής, δεν έχουν ακόμη κηρύξει την επανέναρξη των δρομολογίων.

Ποιοι ποντάρουν στην Ελλάδα

Εκτός από την κυπριακών συμφερόντων Celestyal Cruises, η οποία παραδοσιακά ξεκινά τα δρομολόγιά της από την Ελλάδα, οκτώ ακόμη κολοσσοί του θαλάσσιου τουρισμού επενδύουν στις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής κρουαζιέρας.

Η Celebrity Cruises, η Azamara Cruises, η Silversea Cruises, η Seabourn Cruise Line, η Holland America Cruise Line, θυγατρική της Carnival Corporation, η Norwegian Cruise Line, η TUI Cruises και η Aida Cruises αναμένεται να χρησιμοποιήσουν τον Πειραιά, το Λαύριο, την Κέρκυρα και το Ηράκλειο ως λιμάνια εκκίνησης για τα ταξίδια τους.

Ενδεικτικό της δυναμικής της ελληνικής κρουαζιέρας είναι το γεγονός ότι η Celebrity Cruises επιστρέφει για home porting στη χώρα μας έπειτα από αρκετά χρόνια απουσίας, επιλέγοντας το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας για την παγκόσμια πρώτη του νεότερου σκάφους της, του Celebrity Apex.

«Πάνω από 40 κρουαζιερόπλοια προγραμματίζονται να επισκεφθούν 45 ελληνικά λιμάνια μεταξύ Μαΐου και Νοεμβρίου φέτος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τον εθνικό οργανισμό κρουαζιερόπλοιων ESEK», τόνισε πρόσφατα ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης.

Νέοι προορισμοί

Τέλος στον προγραμματισμό των ισχυρών εκπροσώπων της κρουαζιέρας, εκτός από τους παραδοσιακούς προορισμούς, εντάσσονται για το 2021 και άλλα, μικρότερα ελληνικά λιμάνια, όπως εκείνα της Πάργας, της Φολεγάνδρου, της Καβάλας, της Πάτμου, της Καλαμάτας και της Πάρου.

Στα συγκεκριμένα λιμάνια αναμένεται να προσεγγίσουν μικρότερα σε μέγεθος κρουαζιερόπλοια, βάζοντας τους ελληνικούς προορισμούς, τόσο της ηπειρωτικής όσο και της νησιωτικής χώρας, σε περίοπτη θέση στον παγκόσμιο χάρτη της κρουαζιέρας. Η γαλλική εταιρεία κρουαζιέρας Ponant, η Windstar Cruises, καθώς και οι Seabourn και Silversea αναμένεται να προσεγγίσουν με μικρότερα πλοία ανεξερεύνητους για τον θαλάσσιο τουρισμό προορισμούς.

https://www.tourismtoday.gr/

Συνδεδεμένος dk

 • Γενικός Συντονιστής
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 30853
 • Φύλο: Άντρας
 • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
  • facebook/dktravelchat
Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
« Απάντηση #131 στις: Ιούλιος 06, 2021, 07:27:14 πμ »
Σηκώνουν άγκυρα 141 κρουαζιερόπλοια

Σηκώνουν άγκυρα 141 κρουαζιερόπλοια επιστρέφοντας στην ενεργό δράση τον τρέχοντα μήνα καθώς πλέον τα πρωτόκολλα για την μη εξάπλωση της πανδημίας έχουν επιτρέψει στις εταιρίες να επανεκκινήσουν τα προγράμματά τους.

Τα 141 κρουαζιερόπλοια είναι από 50 διαφορετικές εταιρίες με την MSC να ηγείται στις επαναδρομολογήσεις πλοίων της. Η πρώτη δεκάδα των εταιριών σε αριθμό κλινών που επιστρέφουν στην ενεργό δράσει είναι κατά σειρά: MSC Cruises, Royal Caribbean International, Carnival Cruise Line, Celebrity Cruises, Costa Cruises, TUI Cruises, AIDA Cruises, Princess Cruises, Dream Cruises και Viking.

https://www.theseanation.gr/

Συνδεδεμένος dk

 • Γενικός Συντονιστής
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 30853
 • Φύλο: Άντρας
 • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
  • facebook/dktravelchat
Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
« Απάντηση #132 στις: Ιούλιος 14, 2021, 08:06:05 πμ »
Η Ελλάδα δημοφιλής προορισμός για κρουαζιέρες πολυτελείας

Τις τελευταίες τάσεις στη συμπεριφορά των ταξιδιωτών που επιλέγουν για τις διακοπές τους κρουαζιέρες, αποκαλύπτει η CruiseCompete.

Η βιομηχανία συνεχίζει τις δραστηριότητες της. Και η ζήτηση για κρουαζιέρες συνεχίζει να είναι απίστευτα υψηλή παρά τη συνεχιζόμενη πανδημία COVID-19.

Η CruiseComplete συνεχίζει να λαμβάνει περισσότερα από 25.000 αιτήματα για κρουαζιέρες ανά μήνα.

Αν και η λίστα επιθυμιών κάθε ταξιδιώτη δεν είναι η ίδια. Καθώς η κρουαζιέρα συνεχίζει την επιστροφή της αυτό το καλοκαίρι η CruiseCompete ανακοίνωσε τις πιο δημοφιλείς γραμμές κρουαζιέρας, πλοία, λιμάνια, προορισμούς και λεπτομέρειες δρομολογίων.

Γραμμές κρουαζιέρας

Η Royal Caribbean International συνεχίζει να είναι η δημοφιλέστερη premium κρουαζιέρα φέτος το καλοκαίρι. Ακολουθούμενη από τις Celebrity Cruises και Carnival Cruise Line.
Στο πολυτελές τμήμα, η Oceania Cruises βρίσκεται στην πρώτη θέση. Ξεπερνώντας τις Viking Ocean Cruises και την Cunard Line.
Η American Cruise Lines επέστρεψε στην πιο δημοφιλή γραμμή ποταμού. Με τις Viking River Cruises και την American Queen Steamboat Company να συμπληρώνουν την τριάδα.

Κρουαζιερόπλοια

Το Celebrity Edge και το Celebrity Equinox της Celebrity Cruises είναι από τα τρία πιο δημοφιλή κρουαζιερόπλοια premium. Κατατάσσονται στην πρώτη και την τρίτη θέση αντίστοιχα.
Το Allure of the Seas της Royal Caribbean βρίσκεται στη δεύτερη.
Όσον αφορά στην πολυτέλεια, οι ταξιδιώτες αναζητούν το Queen Mary 2 της Cunard. Το Oceania Riviera της Oceania Cruises και τη Marina Oceania.
Στον ποταμό, το Duchess και το American Queen της American Queen Steamboat Company είναι τα πρώτα και τρίτα δημοφιλέστερα πλοία αντίστοιχα.
Το Victory Cruise Lines’s Victory I και II είναι το δεύτερο στην κατηγορία ποταμών κρουαζιέρας.

Λιμάνια κρουαζιέρας

Στα δημοφιλέστερα λιμάνια αναχώρησης για τους επισκέπτες υψηλής ποιότητας, η Φλόριντα κυριαρχεί.Το Φορτ Λόντερντεϊλ, το κοντινό Μαϊάμι και το Πορτ Κανάβεραλ κατατάσσονται στην υψηλότερη θέση.
Το Μαϊάμι κερδίζει επίσης την κατηγορία πολυτελείας, ξεπερνώντας τη Λισαβόνα, την Πορτογαλία και τον Πειραιά, Ελλάδα.
Το Άμστερνταμ και η Βουδαπέστη είναι τα πιο δημοφιλή λιμάνια αναχώρησης κρουαζιέρας ποταμού, ακολουθούμενα από το Μέμφις, Τενεσί.
Για ταξιδιώτες πολυτελείας τα Κάστρις στην Αγία Λουκία, Κότορ στο Μαυροβούνιο και το Φιλίπσμπουργκ στο Σεντ Μάαρτεν είναι το πιο δημοφιλή αυτό το καλοκαίρι.
Για τις κρουαζιέρες σε ποτάμια και με ταχύπλοα τα πιο δημοφιλή είναι στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Κολωνίας, Γερμανίας και Βιέννης.

Χώρες για κρουαζιέρα | Η Ελλάδα δημοφιλής προορισμός για κρουαζιέρες πολυτελείας

Οι περισσότεροι επιβάτες κρουαζιέρας θέλουν ηλιοφάνεια και ζεστές θερμοκρασίες στις διακοπές τους στη θάλασσα.

Οι Μπαχάμες και το Μεξικό είναι οι πιο περιζήτητες χώρες για premium δρομολόγια κρουαζιέρας, ακολουθούμενες από τις ΗΠΑ.
Οι επιβάτες κρουαζιέρας πολυτελείας αναζητούν θέα στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο.
Και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στην Ισπανία.
Τα ποτάμια των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας κατατάσσονται ως τα πιο δημοφιλή για κρουαζιέρα τον Ιούλιο του 2021.
Τύπος καμπίνας
Οι καμπίνες μπαλκονιών παραμένουν ο πιο δημοφιλής τύπος καμπίνας και στα τρία τμήματα.
Ωστόσο, οι premium πελάτες έχουν δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις εσωτερικές καμπίνες από τις εξωτερικές καμπίνες σε σύγκριση με τους επιβάτες πολυτελείας και κρουαζιέρας στο ποτάμι.

Διάρκεια κρουαζιέρας

Οι επτά διανυκτερεύσεις είναι το πιο δημοφιλές δρομολόγιο. Οι ταξιδιώτες κρουαζιέρας στο ποτάμι ζητούν οκτώ διανυκτερεύσεις.
Οι πολυτελείς επιβάτες κρουαζιέρας, θέλουν να ταξιδέψουν λίγο περισσότερο και συχνά επιλέγουν δρομολόγια 10 διανυκτερεύσεων.

Ταξιδιωτική ασφάλιση

Ενδιαφέρον για αγορά ταξιδιωτικής ασφάλισης, με βάση τα τελευταία στοιχεία για τον Ιούλιο του 2021, δείχνουν οι ταξιδιώτες:

Κρουαζιέρας ποταμού 34%.
Κρουαζιέρας πολυτελείας 24%.
Κρουαζιέρας premium 18%.
 
https://www.tourismtoday.gr/

Συνδεδεμένος dk

 • Γενικός Συντονιστής
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 30853
 • Φύλο: Άντρας
 • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
  • facebook/dktravelchat
Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
« Απάντηση #133 στις: Αύγουστος 19, 2021, 08:48:29 πμ »
Σήκωσαν άγκυρα 190 κρουαζιερόπλοια

Ένας στόλος από 190 κρουαζιερόπλοια έχει επιστρέψει μέχρι ώρας στην ενεργό δράση. Η πανδημία δοκίμασε σοβαρά τον τομέα της κρουαζιέρας που φαίνεται τώρα να επανακάμπτει ύστερα από τις παλινωδίες του US CDC με τα πρωτόκολλα και τους περιορισμούς.

Στις ΗΠΑ μέσα στον τρέχοντα μήνα εισέρχονται στην ενεργό δράση 50 πλοία προσθέτοντας στο ήδη ενεργό δυναμικό.

Συνολικά με βάση τα στοιχεία οι κλίνες από τις 26.000 που καταγράφηκαν τον Σεπτέμβριο του 2020 έχουν ανέβει μέσα στο Αύγουστο φέτος στις 270.000 γεγονός που δείχνει ότι ο τομέας επανακάμπτει.

https://www.theseanation.gr/

Συνδεδεμένος dk

 • Γενικός Συντονιστής
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 30853
 • Φύλο: Άντρας
 • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
  • facebook/dktravelchat
Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
« Απάντηση #134 στις: Οκτώβριος 20, 2021, 07:38:14 πμ »
Τι προβλέπουν οι ειδικοί για τις κρατήσεις κρουαζιέρας το 2022

Οι σημαντικότεροι διεθνείς επαγγελματίες της βιομηχανίας κρουαζιέρας θα συναντηθούν στις 17 και 18 Νοεμβρίου στη Μαδρίτη στο 11ο International Cruise Summit 2021.

Η Διεθνής Σύνοδος Κρουαζιέρας αναλύει την τρέχουσα κατάσταση του κλάδου κάθε χρόνο.

Μετά από μια εξαιρετικά επιτυχημένη υβριδική εκδήλωση το 2020, το International Cruise Summit 2021 φέτος θα διεξαχθεί εντελώς ζωντανά.

Ακολουθώντας όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας, θα πραγματοποιηθεί στο Hotel Meliá Castilla στη Μαδρίτη.
Και θα είναι το πρώτο διεθνές συνέδριο κρουαζιέρας πρόσωπο με πρόσωπο, από την αρχή της πανδημίας στην Ευρώπη.

Κορυφαία στελέχη διεθνών γραμμών κρουαζιέρας, λιμενικές αρχές, ταξιδιωτικοί πράκτορες, εταιρείες και εμπειρογνώμονες του κλάδου θα παρευρεθούν στο International Cruise Summit 2021, ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια κρουαζιέρας στον κόσμο.

Τι προβλέπουν οι ειδικοί για τις κρατήσεις κρουαζιέρας το 2022

Οι εταιρείες βλέπουν ένα εξαιρετικό επίπεδο κρατήσεων για το 2022, ειδικά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Κι αυτό γιατί μετά από δύο καλοκαίρια ταξιδιωτικών περιορισμών και δυσκολιών οι καταναλωτές επιθυμούν όχι μόνο να ταξιδέψουν, αλλά και να ταξιδέψουν με πολυτέλεια με τα χρήματα που έχουν εξοικονομήσει.

Τα νέα πλοία

Σε όλο αυτό το διάστημα, τα ναυπηγεία ολοκλήρωσαν και παρέδωσαν τα πλοία που είχαν προγραμματιστεί για το 2020 και το 2021.

Και συνεχίζουν να κατασκευάζουν νέες μονάδες για παράδοση το 2022 και μετά.

Πρόκειται για περιβαλλοντικά βιώσιμα κρουαζιερόπλοια. Που χρησιμοποιούν τις τελευταίες τεχνολογίες για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων τους, ή εναλλακτικά καύσιμα όπως το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο.

https://www.tourismtoday.gr/

Συνδεδεμένος dk

 • Γενικός Συντονιστής
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 30853
 • Φύλο: Άντρας
 • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
  • facebook/dktravelchat
Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
« Απάντηση #135 στις: Μάρτιος 04, 2024, 21:20:23 μμ »
Ελλάδα “γκουγκλάρουν” οι Βρετανοί για κρουαζιέρα το 2024

Τους 10 προορισμούς κρουαζιέρας που αναζήτησαν περισσότερο οι Βρετανοί στη Google για ταξίδι το 2024, παρουσιάζει έρευνα της Cruise Mummy, με την Ελλάδα να κατακτά την τέταρτη θέση.

Ο προορισμός κρουαζιέρας που αναζητήθηκε περισσότερο είναι η Καραϊβική, με μέσο όρο 99.300 αναζητήσεις κάθε μήνα στο Ηνωμένο Βασίλειο για κρουαζιέρες στην περιοχή. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα κατέγραψε, κατά μέσο όρο μηνιαίως, 19.600 αναζητήσεις.

Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί αναζήτησης κρουαζιέρας το 2024 για Βρετανούς

Καραϊβική 99.300
Νορβηγία 44.400
Αλάσκα 20.900
Ελλάδα 19.600
Άμστερνταμ 7.200
Κροατία 7.000
Χαβάη 5.800
Ιαπωνία 4.800
Αυστραλία 3.800
Βιετνάμ 2.600

Οι περιοχές με τον υψηλότερο μηνιαίο μέσο όρων αναζητήσεων

Γλασκώβη 1.727
Αμπερντίν 1.467
Εδιμβούργο 1.455
Πρέστον 1.287
Λίβερπουλ 1.131
Μπέρνλι 1.087
Μπλάκπουλ 1.057
Νταντί 1.045
Μπρίστολ 989
Ρέντινγκ 964

Οπως σχολίασε η Jenni Fielding, από την Cruise Mummy «οι αναζητήσεις για κρουαζιέρες γενικά αυξάνονται φέτος.
Μένει να δούμε αν οι δημοφιλείς προορισμοί κρουαζιέρας θα παραμείνουν οι πιο περιζήτητοι για διακοπές το 2024 ή θα αντικατασταθούν από νέους ανερχόμενους προορισμούς, είτε πρόκειται για πιο ζεστές κρουαζιέρες της Καραϊβικής ή τα ψυχρότερα κλίματα όπως η Αλάσκα και η Νορβηγία».

https://www.tourismtoday.gr/