Αποστολέας Θέμα: Το Κατάρ θέλει να γίνει Ντουμπάι  (Αναγνώστηκε 3718 φορές)

Συνδεδεμένος dk

  • Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 28698
  • Φύλο: Άντρας
    • facebook/dktravelchat
Το Κατάρ θέλει να γίνει Ντουμπάι
« στις: Ιούλιος 12, 2008, 07:03:47 πμ »
ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ από 30.000 δολάρια κατά κεφαλήν ΑΕΠ και το 15% των παγκόσμιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου (έχει 25 τρισεκατομμύρια κυβικά «βεβαιωμένα») το Κατάρ έχει βαλθεί να εκτοπίσει το Ντουμπάι από τη θέση του ισχυρότερου πόλου έλξης των δυτικών κεφαλαίων στην καυτή περιοχή του αραβοπερσικού κόλπου.
Η παραγωγή πετρελαίου του Κατάρ θα φτάσει το 1 εκατ. βαρέλια.
Στο δύσκολο και ριψοκίνδυνο αυτό εγχείρημα πρωτοστατούν δύο άνθρωποι: ο απόλυτος μονάρχης του λιλιπούτειου κρατιδίου, σεΐχης Χαμάντ μπιν Χαλιφά αλ-Τανί και ο έμπιστος διαχειριστής του αμύθητου πλούτου του Γιουσούφ Χουσέιν Καμάλ, γενικός δερβέναγας στον κρατικό επενδυτικό οργανισμό με τη διεθνή επωνυμία Qatar Investment Authority (QIA).
Ο σεΐχης, απόφοιτος της ονομαστής βρετανικής στρατιωτικής ακαδημίας του Σάντχορστ, ηγεμονεύει από το 1995, που με αναίμακτο πραξικόπημα εκθρόνισε τον πατέρα του (με τον οποίο σύντομα συμφιλιώθηκε). Το 2003 είχε φιλοξενήσει στο έδαφος της χώρας του το αρχηγείο των αμερικανικών δυνάμεων που εισέβαλαν στο Ιράκ (ανάλογη στήριξη είχε προσφέρει και ο πατέρας του το 1991 στις δυνάμεις που επιτέθηκαν στη χώρα αυτή, στον πρώτο πόλεμο του Περσικού).
Τώρα τα μεγαλεπήβολα σχέδια του σεΐχη εκθέτει με συνεντεύξεις στο δυτικό τύπο ο Καμάλ, τονίζοντας ότι το Ντουμπάι μειονεκτεί σε σύγκριση με τη χώρα τους, επειδή έχει «στεγνώσει» από πετρέλαιο, δεν είναι ανεξάρτητο κράτος (είναι ένα από τα ομόσπονδα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα) και κατά τις μυστικές αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες τελευταία ο κίνδυνος επίθεσης της Αλ Κάιντα εκεί προβάλλει σοβαρότερος. Οπως υποστηρίζει, οι επενδύσεις είναι ασφαλέστερες στο Κατάρ, γιατί σ' αυτό ισχύουν το δίκαιο της σαρία και αυστηροί περιορισμοί για το αλκοόλ και την πορνεία - άρα η Αλ Κάιντα δεν έχει λόγο να είναι δυσαρεστημένη! Ανεξάρτητοι σχολιαστές κάθε άλλο παρά πιστεύουν ότι ευσταθούν τα επιχειρήματα για επικείμενο κλονισμό της θέσης του Ντουμπάι σαν μεγάλου χρηματοοικονομικού κέντρου.
Ομως είναι πολύ πιο πειστικός, όταν με έμφαση δηλώνει, πως για να γίνει το Κατάρ το επόμενο... Ντουμπάι, «τα λεφτά τα έχουμε». Μιλάει για μια «σιρμαγιά» πάνω από 300 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς αναλύει το πρόγραμμα και τα ήδη θαυμαστά επιτεύγματά τους. Πραγματικά, η QIA, με επενδύσεις ήδη πάνω από 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε ποικιλώνυμα «φιλέτα» στη διεθνή αγορά, συγκαταλέγεται στα εννέα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια (sovereign wealth funds) στον κόσμο. Εχει το 15% του Χρηματιστηρίου Αξιών του Λονδίνου (London Stock Exchange) -μερίδιο που σκοπεύει να μεγαλώσει- το 7% της Credit Suisse και ακίνητα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ευρωπαϊκά μητροπολιτικά κέντρα, ενώ σε προσχωσιγενείς ακτές του εμιράτου χτίζονται σήμερα δύο νέες πόλεις των 200.000 κατοίκων.
Η παραγωγή πετρελαίου, που δεν ξεπερνούσε τα 400.000 βαρέλια την ημέρα πριν από δέκα χρόνια, θα αυξηθεί στα 1.100.000 βαρέλια ώς το 2010. Συγχρόνως η παραγωγή φυσικού αερίου από 31 εκατομμύρια τόνους σήμερα θα φτάσει τα 77 εκατομμύρια τόνους, οπότε το εμιράτο θα έχει την πρώτη θέση στις εξαγωγές του είδους.

πηγη οικονομια