Αποστολέας Θέμα: Τουριστικά γραφεία εσωτερικού  (Αναγνώστηκε 1469 φορές)

Συνδεδεμένος dk

 • Γενικός Συντονιστής
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 30853
 • Φύλο: Άντρας
 • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
  • facebook/dktravelchat
Απ: Τουριστικά γραφεία εσωτερικού
« Απάντηση #40 στις: Ιανουάριος 27, 2011, 07:16:53 πμ »
Στο «κόκκινο» τα τουριστικά γραφεία της χώρας

Έρευνα της STAT BANK για την πορεία των 216 μεγαλύτερων ταξιδιωτικών γραφείων 
 
•  Ζημιογόνο  το 30% των επιχειρήσεων το 2009. Ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών επιδόσεων πολλών επιχειρήσεων κατά το 2010, έτος κατά το οποίο το ποσοστό των ζημιογόνων θα προσεγγίσει το 45%  του κλάδου.
•  Τα 25 πιο κερδοφόρα ταξιδιωτικά γραφεία εμφάνισαν κέρδη 14,6 εκατομμύρια ευρώ καθαρά κέρδη όταν οι «216»  (κερδοφόρες-ζημιογόνες) εμφάνισαν συνολικά κέρδη 10,6 εκατομμύρια ευρώ. Ο  κλάδος  οδηγείται σε ραγδαία ανακατανομή μεριδίων με τη συγκέντρωση δυνάμεων και το κλείσιμο ζημιογόνων επιχειρήσεων.
•  Στο διαδίκτυο τα brand places (πχ Thomson, Easyjet, Ryan Air) κερδίζουν έδαφος έναντι των market places.  Σημαντικές προσδοκίες στον τομέα της κρουαζιέρας.
•  Συνεχίζονται οι απώλειες σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των αεροπορικών εισιτηρίων.

Το 45% των ταξιδιωτικών και τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας εμφάνισαν ζημιές το 2010 έναντι 30% το 2009. Αυτό προκύπτει από έρευνα της STAT BANK σύμφωνα με την οποία, πολλές επιχειρήσεις του κλάδου αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης ενώ ήδη σε κάποια γραφεία αφαιρέθηκε το δικαίωμα να κλείνουν αεροπορικά εισιτήρια μέσω ΙΑΤΑ.

Σύμφωνα με την έρευνα της STAT BANK, τo 2009 οι 216 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου εμφάνισαν για πρώτη φορά μείωση του συνολικού κύκλου εργασιών – περίπου κατά 9% - για να φτάσουν το 1 δισ. ευρώ. (Ας σημειωθεί ότι το 2008 οι 203 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου είχαν εμφανίσει μέση αύξηση του κύκλου εργασιών τους περίπου κατά  8,8% (έναντι αύξησης 12% το 2007), για να φτάσουν το 1,16 δισεκατομμύρια ευρώ).

Αντιστοίχως, το 2009 η συνολική κερδοφορία των 216 μεγαλύτερων ταξιδιωτικών και τουριστικών γραφείων της χώρας παρουσίασε καθίζηση (48%) από 20 σε περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ. (Ας σημειωθεί ότι το 2008 η συνολική κερδοφορία των «203»  είχε μειωθεί κατά 20%) Αποκαλυπτικό της διαρκούς επιδείνωσης της πορείας των οικονομικών αποτελεσμάτων των ταξιδιωτικών γραφείων είναι το γεγονός ότι το 2007 η συνολική κερδοφορία των 203 «έτρεχε» με ρυθμό αύξησης 20%  έχοντας διαμορφωθεί στο επίπεδο των  28 εκατομμυρίων ευρώ).

Πρακτικά λοιπόν τα ταξιδιωτικά γραφεία της χώρας εργάστηκαν (το 2009) με ένα μέσο περιθώριο καθαρού κέρδους 1%. Κατανοεί λοιπόν κανείς το ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας τους κατά το 2010 και το τρέχον έτος.

Το 30% των μεγαλύτερων (βάσει τζίρου) ταξιδιωτικών και τουριστικών γραφείων της χώρας εμφάνισε ζημιές κατά την τελευταία δημοσιευμένη χρήση (2009). Το αποκαλυπτικό αυτό συμπέρασμα προκύπτει από μεγάλη πανελλαδική έρευνα της STAT BANK στα 216 μεγαλύτερα ταξιδιωτικά γραφεία της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, από τις 216 σημαντικότερες επιχειρήσεις του κλάδου, οι 152 παρουσίασαν κέρδη ενώ οι 64 εμφάνισαν ζημιές. Οι τεράστιες αλλαγές που συντελούνται στη διεθνή τουριστική βιομηχανία σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση συνεχίζει να επηρεάζει τον τουριστικό κλάδο, που μετράει ήδη σημαντικές απώλειες.

http://www.traveltimes.gr/

Συνδεδεμένος dk

 • Γενικός Συντονιστής
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 30853
 • Φύλο: Άντρας
 • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
  • facebook/dktravelchat
Απ: Τουριστικά γραφεία εσωτερικού
« Απάντηση #41 στις: Φεβρουάριος 11, 2011, 05:33:57 πμ »
για να δούμε τώρα αυτή η μείωση στο ΦΠΑ θα περάσει στον καταλανωτή ή...θα πάει υπέρ πίστεως και αυτό!!!

Οκτώ κράτη-μέλη της ΕΕ στο Ευρωδικαστήριο για τα τουριστικά γραφεία
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Τσεχική Δημοκρατία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Ισπανία  στο Δικαστήριο της ΕΕ για μη ορθή εφαρμογή των κανόνων ΦΠΑ της ΕΕ στα πρακτορεία ταξιδίων.

Η οδηγία ΦΠΑ 2006/112/EΚ περιέχει ειδικές διατάξεις (τις καλούμενες «ειδικό καθεστώς περιθωρίου κέρδους») για τα πρακτορεία ταξιδίων όταν πωλούν οργανωμένα ταξίδια σε ταξιδιώτες. Ωστόσο, τα κράτη-μέλη που παραπέμπονται στο Δικαστήριο για το εν λόγω θέμα έχουν εφαρμόσει εσφαλμένα αυτές τις ειδικές διατάξεις, δεδομένου ότι συχνά επιτρέπουν να εφαρμόζεται το καθεστώς αυτό σε πωλήσεις μεταξύ πρακτορείων ταξιδίων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία στρεβλώσεων του ανταγωνισμού μεταξύ των πρακτορείων ταξιδίων.

Η οδηγία ΦΠΑ περιέλαβε το "ειδικό καθεστώς περιθωρίου κέρδους", προκειμένου να απλοποιηθεί η εφαρμογή του ΦΠΑ για τα πρακτορεία ταξιδίων, δεδομένου του γεγονότος ότι στοιχεία των οργανωμένων ταξιδίων που πωλούν μπορεί να αφορούν διάφορες χώρες και συνεπώς να υπόκεινται σε διαφορετικούς κανόνες ΦΠΑ. Οι εταιρείες ταξιδίων μπορούν να επωφελούνται από το ειδικό καθεστώς περιθωρίου κέρδους όταν πωλούν οργανωμένα ταξίδια σε ταξιδιώτες. Ωστόσο, το καθεστώς δεν εφαρμόζεται σε πρακτορεία ταξιδίων τα οποία πωλούν προγράμματα διακοπών σε άλλες εταιρείες, ιδίως σε άλλα πρακτορεία ταξιδίων για μεταπώληση.

http://www.traveldailynews.gr/

Συνδεδεμένος dk

 • Γενικός Συντονιστής
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 30853
 • Φύλο: Άντρας
 • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
  • facebook/dktravelchat
Απ: Τουριστικά γραφεία εσωτερικού
« Απάντηση #42 στις: Μάρτιος 12, 2011, 06:03:24 πμ »
Ταξιδιωτικό γραφείο ''κρέμασε'' Έλληνες μαθητές απο την Αλεξανδρούπολη στη Βαρκελώνη!

Δεν έδωσε τα χρήματα στο ξενοδοχείο, με αποτέλεσμα τα παιδιά του 1ου Γενικού Λυκείου Αλεξανδρούπολης  να μην έχουν κατάλυμα. Τι λένε στο newsit o Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης,  η Διευθύντρια του Λυκείου και  πως αντιδρά το ταξιδιωτικό πρακτορείο.

Αίσια κατάληξη είχε η οδύσσεια  ογδόντα μαθητών του 1ου Γενικού Λυκείου Αλεξανδρούπολης, που πήγαν εκδρομή στην Ισπανία και ξαφνικά βρέθηκαν χωρίς καταλύματα, καθώς το ταξιδιωτικό γραφείο Σουπέριορ στη Θεσσαλονίκη,  το οποίο ανέλαβε την αποστολή, δεν φρόντισε να εμβάσει 15.000 ευρώ  για τη διαμονή τους σε ξενοδοχείο της Βαρκελώνης.

Το πρόβλημα επιλύθηκε ύστερα από συνεννόηση της ελληνικής πρεσβείας στην Ισπανία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης.
Σήμερα το πρωί μετά την άμεση παρέμβαση του Δημάρχου Ευάγγελου Λαμπάκη, στάλθηκαν τα 15.000 ευρώ από το ταμείο του Δήμου και μπήκε τέλος στην ταλαιπωρία των μαθητών και των συνοδών καθηγητών. Το παράδοξο βέβαια είναι πως στελέχη της αντιπολιτευσης κατηγορούν τον Δήμαρχο πως υπεξαίρεσε τα χρήματα επειδή τα έστειλε να λυθεί το πρόβλημα!

Όπως δήλωσε στο newsit o κ. Λαμπάκης "δεν μπορούσα να αφήσω στο δρόμο μαθητές δεκαεξίμιση ετών και να ειναι στο έλεος του Θεού. Θα κάνουμε όλες τις νομικές  ενέργειες με τη Δευτεροβάθμια εκπαιδευση εναντίον του ταξιδιωτικού πρακτορείου ώστε οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν. Όσο για αυτούς που με κατηγορούν τους λέω πως εγώ ανήκω σε εκείνους που επιλύουν τα θέματα αστραπιαία και δεν περιμένω να τα λύσω με γραφειοκρατικές διαδικασίες".

To newsit επικοινώνησε στη Βαρκελώνη και με τη Διευθύντρια του Λυκείου, κυρία Λαμπρινή Καϊνταρτζή,  η οποία συνοδεύει τα παιδιά και η οποια μας διαβεβαίωσε ότι όλα έχουν τακτοποιηθεί και τα παιδιά χάρηκαν πολυ που θα συνεχίσουν δίχως προβλήματα την εκδρομή τους. Αξίζει να σημειωθεί πως οι έμπειροι χειρισμοί της Διευθύντριας ήταν σημείο - κλειδί για την εξεύρεση λύσης.

Επικοινωνήσαμε και με το πρακτορείο Σουπέριορ στη Θεσσαλονίκη και περιμένουμε την απάντησή τους.

http://www.newsit.gr/

Συνδεδεμένος dk

 • Γενικός Συντονιστής
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 30853
 • Φύλο: Άντρας
 • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
  • facebook/dktravelchat
Απ: Τουριστικά γραφεία εσωτερικού
« Απάντηση #43 στις: Μάρτιος 17, 2011, 22:13:27 μμ »
Συνέχεια ερευνών για τις σχολικές εκδρομές

Ήδη από χθες έχει ξεκινήσει η εισαγγελική έρευνα για τις σχολικές εκδρομές στη Θεσσαλονίκη, ενώ ακόμη ένα προγραμματισμένο ταξίδι για Κωνσταντινούπολη ματαιώθηκε, αφήνοντας στην κυριολεξία με τη βαλίτσα στο χέρι, τους μαθητές του 15ου Λυκείου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί των οικονομικών εγκλημάτων ζήτησαν στοιχεία από τις διευθύνσεις της εκπαίδευσης, για να διαπιστωθεί πόσα και ποια είναι τα σχολεία που είχαν συμφωνήσει με το συγκεκριμένο ταξιδιωτικό πρακτορείο.

Σήμερα κατά πάσα πιθανότητα θα αποσταλεί η λίστα με τα σχολεία που είχαν προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν σύντομα εκδρομές μέσω του πρακτορείου καθώς και εκείνων τα οποία είχαν προπληρώσει τα ταξίδια.

Μέχρι σήμερα, οι αστυνομικοί έχουν στα χέρια τους μόνον την έγγραφη καταγγελία της διευθύντριας του 1ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία δόθηκαν προκαταβολές για εκδρομή που οργανώθηκε για την Κωνσταντινούπολη.

Με πληροφορίες από τo makthes.gr


Συνδεδεμένος dk

 • Γενικός Συντονιστής
 • Hero Member
 • *****
 • Μηνύματα: 30853
 • Φύλο: Άντρας
 • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
  • facebook/dktravelchat
Απ: Τουριστικά γραφεία εσωτερικού
« Απάντηση #44 στις: Μάρτιος 26, 2020, 19:25:05 μμ »
Μέτρα και στήριξη για τα τουριστικά γραφεία από κράτος και τράπεζες

Τώρα ήρθε η στιγμή να παρθούν μέτρα στήριξης για τα τουριστικά γραφεία που και αυτά φυσικά με τη σειρά τους έχουν πληγεί από τα πρόσφατα μέτρα αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Σύντομα αναμένεται η Πολιτεία, αλλά και οι τράπεζες να σταθούν δίπλα στις τουριστικές και ταξιδιωτικές επιχειρήσεις, και τα τουριστικά γραφεία της χώρας που πλήττονται ανεπανόρθωτα από την πρόσφατη κρίση και τα μέτρα μείωσης της εξάπλωσης του COVID-19.

Τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για τα τουριστικά γραφεία, μας αναλύει ο κ. Τσιλίδης που μας τονίζει ότι η πολιτεία έχει ήδη δείξει ενδιαφέρον για τον κλάδο του τουρισμού και την στήριξη του. Τα τουριστικά γραφεία συμπεριλαμβάνονται στις προτάσεις του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και στις θέσεις του κ. Χρήστου Σταϊκούρα που πάει στην Ευρώπη αυτήν τη στιγμή για να κάνει συνάντηση, μιας και οι δύο βασικοί τομείς που χρειάζονται υποστήριξη είναι η υγεία και ο τουρισμός. Ο τουρισμός, φυσικά, συμπεριλαμβάνει και τα ξενοδοχεία, αλλά και τα γραφεία. Τα άμεσα μέτρα για τα ξενοδοχεία δόθηκαν και αναμένουμε και άλλα μέσα στην εβδομάδα που θα αφορούν τα αστικά ξενοδοχεία και εκείνα της συνεχούς λειτουργίας.

Τη στιγμή που θα παρθούν μέτρα για τις επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργίας, όπως είναι και η πλειονότητα των τουριστικών γραφείων, αναμένουμε μέτρα για τις αναστολές ασφαλιστικών εισφορών για την τήρηση θέσεων εργασίας, για τη χρηματοδότηση από το ταμείο εγγυοδοσίας που είναι μέτρο απαραίτητο για την χρηματοδότηση των γραφείων, για τις αναβολές και αναστολές όλων των ρυθμίσεων που έχουν ήδη ανακοινωθεί και είναι προς συζήτηση ανά τομέα και ανά κατηγορία, τα leasing γενικά όλων των παγίων, και όλων αυτών των θεμάτων, που έχουν ήδη γίνει γνωστά στην Πολιτεία. Επίσης, θα πρέπει να εκδίδονται ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες, έτσι ώστε να μπορέσουν οι τουριστικές και ταξιδιωτικές επιχειρήσεις να εισπράξουν οφειλόμενα χρήματα από την πολιτεία που χρωστά στις επιχειρήσεις τους.

”Ελπίζουμε και οι τράπεζες, που από τόσα χρόνια κρίσης, οι πολίτες ήταν κοντά τους, τώρα και αυτές με την σειρά τους να είναι κοντά στις επιχειρήσεις και στους πολίτες, να χρηματοδοτήσουν με νέες διαδικασίες άσχετα με τις μέχρι τώρα χρηματοδοτήσεις που έχουν λάβει τα τουριστικά γραφεία, όπως κεφάλαια κίνησης, διότι η κρίση αυτή είναι καθολική και παγκόσμια πλέον, και έχει επιφέρει καθίζηση της παγκόσμιας αγοράς και των αερομεταφορών και βέβαια και των οργανωμένων τουριστικών πακέτων”, μας τόνισε ο πρόεδρος της FedHATTA, κ. Λύσανδρος Τσιλίδης.

https://traveldailynews.gr/