Καθώς οι Ελληνες έχουν αρχίσει να ταξιδεύουν όλο και πιο πολύ στον κόσμο και τα ταξιδιωτικά γραφεία προσφέρουν όλο και πιο ενδιαφέρουσες εκδρομές, καλό είναι να είμαστε ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι ώστε οι διακοπές μας να εξελιχθούν όπως τις ονειρευτήκαμε.
Πολυτελείς ιλουστρασιόν φωτογραφίες από εξωτικά νησιά με κοκοφοίνικες και σμαραγδένια νερά, πλούσιοι μπουφέδες με «του πουλιού το γάλα», τεράστια πολυτελή δωμάτια ξενοδοχείων, γλαφυρές περιγραφές. Κάπως έτσι ξεκινά ένα ταξίδι: με ένα όνειρο. Και μετά ακολουθεί ένας επίπονος σχεδιασμός ή μια επίσκεψη σε κάποιο τουριστικό γραφείο. Τι πρέπει όμως να προσέξουμε ώστε οι διακοπές μας να εξελιχθούν όπως τις ονειρευτήκαμε και να μην πέσουμε θύματα των δικών μας υπερβολικών απαιτήσεων ή των υπερβολικών προσδοκιών που δημιουργεί μια καλοσχεδιασμένη μπροσούρα;
Μόνος ή «οργανωμένος»;
Το πρώτο δίλημμα είναι αν θα συμμετέχουμε σε ταξίδι οργανωμένο από κάποιο γραφείο ή θα ξεκινήσουμε για την «περιπέτεια» της περιήγησης που θα «στήσουμε» εμείς. Δεν έχουν άδικο και εκείνοι που προτιμούν την περιπέτεια, αφού αν δεν περπατήσεις μόνος, αν δεν μπεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αν δεν τριγυρίσεις στα παζάρια, αν δεν έχεις όσο χρόνο θέλεις για να την νιώσεις, δεν καταλαβαίνεις μια χώρα. Ομως ταξίδι ατομικό ή ομαδικό; Βέβαια αν επιλέξετε το ομαδικό οργανωμένο ταξίδι, έχει πολύ μεγάλη σημασία να μελετήσετε καλά το πρόγραμμα. Σας ταιριάζει; Πρόκειται για ταξίδι διακοπών και χαλάρωσης ή ταξίδι ξενάγησης και δραστηριοτήτων; Η δεύτερη περίπτωση λόγου χάρη δεν ενδείκνυται για όσους αναζητούν ξεκούραση και διακοπές, διότι απλώς θα γυρίσουν κατάκοποι και πιθανώς δυσαρεστημένοι. Επειτα πολύ βασικό είναι να γνωρίζετε πόσα άτομα περιλαμβάνει το γκρουπ. Φυσικά, μέχρι 15 είναι το ιδανικό, όμως τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής δεν είναι απίθανο να βρεθείτε να ταξιδεύετε με 40 άτομα και βάλε, οπότε θα πρέπει να λάβετε υπ' όψη αν σας ενοχλεί η πολυκοσμία. Δεν είναι ντροπή να ζητήσετε πληροφορίες για τους συνταξιδιώτες σας, κυρίως όσον αφορά την ηλικία τους, καθώς τα ακριβά αλλά δύσκολα ταξίδια τα κάνουν συνήθως άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που πιθανώς δεν γνωρίζουν τις δυσκολίες, δημιουργώντας ενδεχομένως προβλήματα εξαιτίας αυτής της άγνοιας. Για παράδειγμα, δεν μπορείς εύκολα να πείσεις έναν μεγάλο άνθρωπο ότι στα τοπικά εστιατόρια του Βιετνάμ δεν θα βρει φραντζόλα ψωμί διότι οι Βιετναμέζοι τρώνε αντ' αυτού ρύζι…
Τι να προσέξω πριν επιλέξω;
Αν απευθυνθείτε σε ταξιδιωτικό γραφείο, η πρώτη επαφή σας γίνεται μέσα από τα πολυτελή προγράμματα όπου ο πελάτης ονειρεύεται διαβάζοντας τις πλούσιες, γεμάτες με άφθονα καλολογικά στοιχεία περιγραφές μιας οργανωμένης εκδρομής ομαδικής ή μεμονωμένης. Τα προγράμματα είναι κατά τέτοιο τρόπο γραμμένα και πλαισιωμένα με πολλές εντυπωσιακές φωτογραφίες ώστε βεβαίως και να γίνονται δελεαστικά για τον πελάτη αλλά και, όπως προστάζει η διεθνής πρακτική, να μην είναι απόλυτα δεσμευτικά για το ταξιδιωτικό γραφείο αφού στα ψιλά γράμματα του οπισθοφύλλου η εταιρεία κρατάει το δικαίωμα αλλαγής έστω και μία μέρα πριν από την αναχώρηση. Δεν αναφέρεται σε όλα τα προγράμματα, σύμφωνα όμως με κοινοτική οδηγία περί οργανωμένων ταξιδιών τα ταξιδιωτικά γραφεία υποχρεούνται να παρέχουν ασφάλεια επαγγελματικής ευθύνης και να δεσμεύονται εγγράφως για την παροχή των υπηρεσιών που αγοράζετε (σ.σ. ξενοδοχεία, αεροπορικές εταιρείες, πρόγραμμα, γεύματα κ.λπ).
Επίσης, πριν δώσετε προκαταβολή, μην αμελήσετε την έρευνα αγοράς ρωτώντας για την οριστική τιμή που κοστίζει το ταξίδι με τις παροχές που επιθυμείτε. Μην ντραπείτε να ρωτήσετε για τις διαφορές, αν η ίδια εκδρομή πωλείται με μεγάλη απόκλιση από το ένα γραφείο στο άλλο. Επίσης, να έχετε υπ' όψη σας πως κάθε σοβαρό γραφείο ειδικεύεται σε κάποιους προορισμούς, οπότε καλό είναι σε αυτές τις περιπτώσεις να τους γνωρίζετε εκ των προτέρων.
Πώς διαλέγω επισκέψεις και ξεναγήσεις;
Το πρόγραμμα κάθε μέρας περιλαμβάνει πολλά ιστορικά στοιχεία των αξιοθέατων της κάθε πόλης μαζί με «λογοτεχνίζουσες» περιγραφές, με αποτέλεσμα πολλές φορές να χάνεται ο υποψήφιος ταξιδιώτης στον κυκεώνα των περιγραφών, όπου 2-3 επισκέψεις δίνουν την εντύπωση ότι πρόκειται για περιήγηση τουλάχιστον δώδεκα ωρών! Ο υποψιασμένος ταξιδιώτης κατ' αρχάς οφείλει να «αποκρυπτογραφήσει» το πρόγραμμα των επισκέψεων ώστε να γνωρίζει επακριβώς τι θα δει. Στη συνέχεια θα πρέπει να συγκρίνει με τα προγράμματα άλλων εταιρειών ώστε να μπορέσει να διαπιστώσει τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ των ταξιδιωτικών γραφείων. Πολλές φορές η ίδια εκδρομή παρουσιάζει αποκλίσεις στις τιμές και η επίσημη δικαιολογία αναζητείται σε κάποια επίσκεψη που ίσως και να μην ενδιαφέρει τελικά τον ταξιδιώτη.
Αλλες φορές οι ταξιδιώτες ευελπιστούν στην καλή διάθεση του τοπικού αντιπροσώπου ή του συνοδού της εκδρομής για κάποια επιπλέον ξενάγηση. Αυτό φυσικά είναι ένα ρίσκο, καθώς ενώ σε κάποιες ασιατικές χώρες δεν αποτελεί πρόβλημα, στις ευρωπαϊκές δεν υπάρχει περίπτωση τόσο οι οδηγοί των τουριστικών λεωφορείων αλλά και οι ντόπιοι ξεναγοί να προσφέρουν δωρεάν οτιδήποτε δεν περιλαμβάνεται ρητώς. Επίσης δεν είναι λίγες οι φορές που, ενώ το πρόγραμμα μιας εκδρομής φαίνεται ελκυστικό και με χαμηλή τιμή, αποκρυπτογραφώντας το διαπιστώνετε ότι για να αξιοποιήσετε τον χρόνο σας θα πρέπει να αγοράσετε πλήθος προαιρετικών εκδρομών οι οποίες κοστίζουν περίπου όσο και το υπόλοιπο ταξίδι, οπότε επιλέξτε το μόνο αν θέλετε και μπορείτε να μετακινηθείτε μόνοι σας για να ελαχιστοποιήσετε τα έξοδα. Αλλες πάλι φορές το πρόγραμμα είναι πραγματικά τόσο πλούσιο, ώστε δεν έχετε ελεύθερο χρόνο όχι μόνο για να περιπλανηθείτε μόνοι σε παζάρια ή σε μπαράκια το βράδυ, αλλά καλά-καλά ούτε για να ξεκουραστείτε ώστε να αντιμετωπίσετε την επόμενη, επίσης κουραστική μέρα.
Τι να προσέξω στα αεροπορικά εισιτήρια;
Βεβαίως η τιμή μιας οργανωμένης εκδρομής διαμορφώνεται και από την επιλογή των αεροπορικών εταιρειών, των ξενοδοχείων, των εισόδων και ξεναγήσεων σε μουσεία, του αρχηγού-συνοδού, των τοπικών ξεναγών, των μέσων μεταφοράς και της διατροφής, των αχθοφορικών και των φιλοδωρημάτων. Είναι πολύ βασικό να γνωρίζετε με ποιες αεροπορικές εταιρείες θα πετάξετε, τις ώρες πτήσης και φυσικά τις ενδιάμεσες στάσεις μέχρι τον τελικό προορισμό, καθώς μια μεγάλη διαφορά στην τιμή μεταξύ ίδιου προγράμματος διαφορετικών γραφείων μπορεί να οφείλεται στην διαφορετική αεροπορική εταιρεία, οπότε μένει να αποφασίσετε ποια θεωρείτε περισσότερο αξιόπιστη και ασφαλή και βεβαίως με τις λιγότερες ενδιάμεσες στάσεις. Επίσης αρκετές καλές εταιρείες δίνουν ορισμένες θέσεις σε τιμές προσφοράς, αρκεί να γίνει έγκαιρα η κράτηση. Τα μεγάλα τουριστικά γραφεία κάνουν κρατήσεις μήνες πριν, προκαταβάλλοντας χρήματα, ανάλογα με τους πελάτες που υπολογίζουν περίπου ότι θα έχουν, αναλαμβάνοντας φυσικά και το ρίσκο. Με αυτό τον τρόπο, εξασφαλίζουν αρκετά ανταγωνιστικές τιμές, που φυσικά ρίχνουν το συνολικό κόστος του ταξιδιού. Σημαντικό είναι επίσης να ελέγξετε και τα ενδεχόμενα εσωτερικά δρομολόγια κατά τη διάρκεια της εκδρομής, καθώς σε πτήσεις τσάρτερ δεν υπάρχει ευελιξία, ενώ θα σας ζητηθεί να πληρώσετε επιτόπου για ένα σάντουιτς ή κάποιο αναψυκτικό που θα θέλατε κατά την διάρκεια της πτήσης.
Πώς επιλέγω ξενοδοχείο;
Σήμερα που η πλειοψηφία των τουριστικών υπηρεσιών και βεβαίως των ξενοδοχείων προβάλλεται μέσω Διαδικτύου, είναι πολύ απλό να ελέγξετε τα ξενοδοχεία που σας προτείνουν ώστε να έχετε μια εικόνα του τι πληρώνετε. Στις ασιατικές χώρες προτεραιότητα για την επιλογή του κάθε ξενοδοχείου αποτελούν οι ανέσεις που παρέχει, καθώς οι μετακινήσεις σας γίνονται πολύ φθηνά και πολύ απλά, όπως και στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, που τα καλά ξενοδοχεία βρίσκονται κατά κανόνα στις ασφαλέστερες συνοικίες. Στην Ευρώπη όμως, είναι εξαιρετικά σημαντικό πέρα από τις ανέσεις το ξενοδοχείο να βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, αφού τα περισσότερα προγράμματα Ευρώπης αφήνουν στους ταξιδιώτες αρκετό ελεύθερο χρόνο να τον διαθέσουν κατά βούληση. Πέρα από το βαρύγδουπο όνομα (μέλος κάποιας γνωστής αλυσίδας), πρέπει να γνωρίζετε πόσων χρόνων είναι το κτίριο και στην περίπτωση που είναι παλιό, αν έχει γίνει ανακαίνιση. Η παλαιότητα έχει να κάνει κυρίως με το αποχετευτικό σύστημα και τα υδραυλικά του, ενώ όσον αφορά την ανακαίνιση, δεν είναι σπάνιο κάποιο ξενοδοχείο, εκμεταλλευόμενο το βαρύγδουπο όνομα, να προσφέρει την μη ανακαινισμένη πτέρυγα σε τιμή προσφοράς. Προσοχή χρειάζεται και όταν κλείνετε παραθαλάσσιο ξενοδοχείο σε εξωτικούς προορισμούς. Ενας καλός ταξιδιωτικός οδηγός θα σας κατατοπίσει για την παραλία που βρίσκεται κοντά στο ξενοδοχείο της επιλογής σας. Στη συνέχεια θα πρέπει να ενημερωθείτε για τις κλιματολογικές συνθήκες την περίοδο του ταξιδιού σας: π.χ. το καλοκαίρι είναι η περίοδος των μουσώνων στην Ασία. Αυτό σημαίνει ότι αν επιλέξετε ασιατική παραλία για μπάνιο, μάλλον θα στενοχωρηθείτε αρκετές φορές αφού το μπάνιο σας θα διακοπεί από τα ξαφνικά μπουρίνια, ενώ σε κάποιες άλλες περιοχές η παλίρροια κάνει την εμφάνισή της (εξωτικές παραλίες Βόρνεο) με αποτέλεσμα να βουτάτε τελικά στις πισίνες των ξενοδοχείων. Επιπλέον, θα πρέπει να επιλέξετε κατάλυμα σύμφωνα με τις ανάγκες σας: αν ταξιδεύετε οικογενειακώς, θα χρειαστείτε μεγάλα δωμάτια, αν όχι, πιθανώς να σας ενδιαφέρει περισσότερο ένα πιο στυλάτο ξενοδοχείο στην ίδια τιμή είτε ένα φθηνότερο ή κοντύτερα στο κέντρο της πόλης. Μη βασίζεστε αποκλειστικά στους πωλητές των τουριστικών γραφείων. Ολοι κάνουν πραγματικά φιλότιμες προσπάθειες να εξυπηρετήσουν τους ταξιδιώτες απασχολούμενοι εξαντλητικά, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο. Ομως μετά από δεκαπεντάωρα καθημερινής εργασίας φυσικό είναι να γίνουν και λάθη, και επιπλέον δεν είναι δυνατόν να έχουν επισκεφθεί όλα τα (αμέτρητα) ξενοδοχεία με τα οποία συνεργάζονται.
Να κλείσω και ημιδιατροφή;
Ενας ακόμη παράγοντας που ανεβάζει το κόστος είναι το φαγητό. Αρκετοί ταξιδιώτες αναρωτιούνται αν είναι καλύτερα να περιλαμβάνει ημιδιατροφή το ταξίδι. Κατά την δική μου γνώμη το φαγητό εξυπηρετεί τα ομαδικά ταξίδια, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που είτε δεν γνωρίζουν κάποια ξένη γλώσσα ώστε να εξυπηρετηθούν είτε θεωρούν ταλαιπωρία ή φοβούνται να μετακινηθούν ώστε να επιλέξουν μόνοι τους το εστιατόριο και το φαγητό τους. Σε μεμονωμένους ταξιδιώτες ταιριάζει περισσότερο να μην περιλαμβάνεται φαγητό. Πιστεύω ότι η διαδικασία επιλογής εστιατορίου είναι ευχαρίστηση και μέρος της ταξιδιωτικής εμπειρίας, όπως και η γνωριμία με την τοπική κουζίνα. Τα ομαδικά ταξίδια προσπαθούν να προσφέρουν κατά κανόνα ευρωπαϊκής κουζίνας γεύματα -κυρίως στα ξενοδοχεία του προγράμματος, που είναι κατά γενική ομολογία αποδεκτή, έτσι όμως δεν υπάρχει χώρος για τη γευσιγνωσία της τοπικής κουζίνας. Επιπλέον σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει ο ταξιδιώτης να ξεχωρίσει από τον μπουφέ τα πιο φρέσκα φαγητά, καθώς δεν είναι ασυνήθιστη η πρακτική κάποια πιάτα να «ανακυκλώνονται». Γενικά πάντως, να παρατηρήσουμε ότι ο Ελληνας ταξιδιώτης είναι διστακτικός στις ξένες κουζίνες και δεν «πειραματίζεται» με τις γεύσεις, με αποτέλεσμα το φαγητό να γίνεται συχνά (και άδικα) σημείο τριβής. Θα πρέπει κάποτε να κατανοήσουμε ότι δεν λατρεύουν όλοι τα ξεροψημένα παϊδάκια όπως εμείς...
Τι να προσέξω στις ξεναγήσεις;
Οι ταξιδιώτες πολύ σωστά ζητούν να έχουν ξενάγηση κατά την επίσκεψή τους σε μουσεία. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι συνοδοί των εκδρομών καλούνται να αναπληρώσουν αυτό το κενό, χωρίς όμως να έχουν επισήμως το δικαίωμα στη χώρα που επισκέπτονται. Αν και σε πολλές χώρες υπάρχει ανεκτικότητα ή αδιαφορία των φυλάκων των μουσείων ως προς αυτό, αφού αν μη τι άλλο εκεί κοντά στέκεται και ο τοπικός ξεναγός, στις ευρωπαϊκές χώρες πολύ σωστά απαγορεύεται αυστηρά κάτι τέτοιο, επί ποινή μεγάλων προστίμων, ακόμη και με προσωποκράτηση αν δεν συμμορφωθεί κάποιος στις υποδείξεις. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να διευκρινίσετε με τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα αν θα έχετε ξενάγηση από επαγγελματία τοπικό ξεναγό σε κάποιο μουσείο.
Στο Λούβρο π.χ. ο ξεναγός επιτρέπεται να ξεναγήσει περιορισμένο αριθμό επισκεπτών σε κάθε τουρ και βέβαια θα πρέπει να διευκρινιστεί πόση ώρα θα διαρκέσει η ξενάγηση. Επίσης θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε αν υπάρχει ραντεβού με το μουσείο, καθώς πληρώνοντας κάποιο ποσό εξασφαλίζεται είσοδος σε συγκεκριμένη ώρα, εκτός σειράς, που τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να κοστίσει αρκετές χαμένες ώρες αναμονής και εκνευρισμού. Σε κάποια οργανωμένα ταξίδια η επίσκεψη σε σημαντικά μουσεία διαρκεί μόλις μία ώρα, αφού οι αμοιβές των τοπικών ξεναγών των μουσείων είναι αρκετά υψηλές.
Τι ρόλο παίζει ο αρχηγός;
Γενικότερα οι ξεναγήσεις μιας εκδρομής αποτελούν το σημαντικότερο κομμάτι της, το οποίο καλείται να εκπονήσει ο αρχηγός-συνοδός της εκδρομής που, ελλείψει ξεναγού τις περισσότερες ώρες που συνοδεύει το γκρουπ, θα αναγκαστεί να παρέχει εκτενείς πληροφορίες, άσχετα αν αμείβεται μόνο για να μεταφράζει τον τοπικό ξεναγό. Στα μεγάλα και αξιόπιστα γραφεία, γνωρίζοντας την μεγάλη συμβολή του αρχηγού, δίνεται πολύ μεγάλη προσοχή στην επιλογή του. Δεν είναι όμως λίγες οι φορές που θα συναντήσετε άτομα χωρίς καμιά εμπειρία ή έστω κάποιες λίγες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις για το ταξίδι, που να αναλαμβάνουν εν γνώσει κάποιων γραφείων, και χωρίς αμοιβή, μόνο και μόνο για να κάνουν ένα ευχάριστο (νομίζουν) ταξιδάκι ως τουρίστες, υποτιμώντας τις ευθύνες και την τεράστια μόρφωση που χρειάζεται και έχει ένας επαγγελματίας αρχηγός εκδρομής. Η συμμετοχή λοιπόν ενός αξιόπιστου και έμπειρου επαγγελματία αποτελεί μεγάλη εγγύηση και σιγουριά για την επιτυχία ενός εκδρομικού προγράμματος -και φυσικά ανεβάζει και το κόστος του ταξιδιού. Η εργασία όμως αυτή σπάνια αμείβεται ικανοποιητικά, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να γίνονται προσωρινά αρχηγοί για τις περιόδους αιχμής, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο να εργάζονται σε άλλα επαγγέλματα (όπως καθηγητές ξένων γλωσσών). Πέρα όμως από την ελάχιστη ούτως ή άλλως αμοιβή, σημαντικότερη για έναν καλό αρχηγό είναι η χαρά κάποιου καινούργιου προορισμού, στον οποίο πολλές φορές δέχεται να εργαστεί ακόμη και δωρεάν προκειμένου να ταξιδέψει. Διαφορά στο κόστος μιας εκδρομής δημιουργεί και η επιλογή των τοπικών ξεναγών. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα γραφεία, γνωρίζοντας την ικανότητα των αρχηγών, προσλαμβάνουν τοπικούς ξεναγούς είτε «διακοσμητικούς» είτε απλούς υπαλλήλους του τοπικού αντιπροσώπου χωρίς άδεια ξεναγού, είτε πολύ απλά έχουν ξεναγούς μόνο όταν είναι υποχρεωτικό από την ξένη χώρα.
Τι άλλα έξοδα υπάρχουν;
Ενα επίσης σημαντικό θέμα είναι να διευκρινίσετε αν περιλαμβάνονται αχθοφορικά και φιλοδωρήματα και τι ακριβώς αφορούν. Πολλές φορές τα αχθοφορικά ισχύουν μόνο για τα ξενοδοχεία και όχι για τα αεροδρόμια ή τα τρένα - και βεβαίως αυστηρά μόνο για μία βαλίτσα κατ' άτομο. Επίσης τα φιλοδωρήματα συνήθως ισχύουν για τους τοπικούς ξεναγούς και στους οδηγούς των λεωφορείων και όχι για τις υπόλοιπες υπηρεσίες, ήτοι σερβιτόρους εστιατορίων, καμαριέρες, βαρκάρηδες κ.λπ., όπου αν χρειαστείτε τις υπηρεσίες τους θα πρέπει να δώσετε εσείς φιλοδώρημα σύμφωνα με όσα ισχύουν στη χώρα προορισμού σας και τα οποία μπορείτε να μάθετε από έναν καλό ταξιδιωτικό οδηγό ή ρωτώντας τον αρχηγό.
Κλείνοντας, να πω ότι πιστεύω πως στη χώρα μας έχουμε ταξιδιωτικά γραφεία τα οποία έχουν πολύ υψηλό επίπεδο και ανταγωνίζονται επάξια τα ευρωπαϊκά. Επιπλέον, δείχνουν μεγάλη ευαισθησία σε κάθε πελάτη ξεχωριστά, κάτι που δεν συμβαίνει με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, τα οποία αντιμετωπίζουν τους πελάτες με την αυστηρή πρακτική του ό,τι πληρώνεις αυτό ακριβώς παίρνεις, χωρίς να σου χαρίζονται ούτε πέντε λεπτά επιπλέον ξενάγησης. Αν προκύπτουν κάποτε δυσκολίες, αυτές οφείλονται κυρίως στη μικρή ταξιδιωτική αγορά της Ελλάδας (λ.χ. δεν υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες ξεναγοί με γνώση ελληνικών ανά πάσα στιγμή σε κάθε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα), με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμπιεσθεί περισσότερο το κόστος. Γι' αυτό και θα πρέπει να γίνουμε πιο συνειδητοί ταξιδιώτες, αντιλαμβανόμενοι ότι με 500 ευρώ λόγου χάρη δεν μπορούμε να περάσουμε μία εβδομάδα χλιδής στο Παρίσι. Διότι, όταν ένα ταξιδιωτικό γραφείο αντιμετωπίζει ανθρώπους που γνωρίζουν ακριβώς τι θέλουν, γίνεται πιο υπεύθυνο και εν τέλει πιο οικονομικό. Οταν όμως αντιμετωπίζει πελάτες με ανεδαφικές απαιτήσεις, αυτό γίνεται εγγύηση για τριβές. Γι' αυτό λοιπόν διαβάστε, ερευνήστε και σκεφθείτε πριν επιλέξετε, ώστε να προφυλάσσετε με κάθε τρόπο τις διακοπές σας - και κυρίως εκείνο το ονειρεμένο ταξίδι που προσδοκούσατε τόσον καιρό.
* Σημείωση: Οι τιμές διαμονής, ναύλων κτλ. που αναφέρονται στον εκάστοτε προορισμό, είναι αυτές που ίσχυαν κατά την χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.
πηγή:η καθημερινή