Αποστολέας Θέμα: Χριστουγεννιάτικα και Πρωτοχρονιάτικα έθιμα στον κόσμο  (Αναγνώστηκε 24279 φορές)

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
  • Φύλο: Γυναίκα
Απ: Χριστουγεννιάτικα και Πρωτοχρονιάτικα έθιμα στον κόσμο
« Απάντηση #30 στις: Δεκέμβριος 13, 2011, 14:20:47 μμ »
 Θεωρω παρα πολυ σημαντικο και ωραιο να μαθουμε τα διαφορα απλα ή ιδιαιτερα εθιμα του καθε τοπου που μενουμε.
 {Τοσο για τους γηγενεις κατοικους οσο και τους ...προσφυγες  :mocking:}

Πολλες φορες παιζει καταλυτικο ρολο σε ενα ταξιδι οι φιεστες, οι γιορτινες εκδηλωσεις και τα εθιμα του τοπου για να τον επισκευτεις.
Πιστευω οτι οι Ελλαδα εχει μεγαααααλο πλουτο εθιμων.
]

Εδω στην Καταλανια κατα την διαρκεια των χριστ. εορτων εχουμε 3 πιο μεγαλα , ομορφα αλλα και παραξενα εθιμα

1. Ο Caganer {Καχανερ}= χέστης  :laugh:

2. El Tió de Nadal  { ελ τιό ντε Ναδαλ }

3. Los reyes magos { λος ρεϊες μαγος}

Θα σας τα εξηγησω μετα.. αφου πρωτα γραψετε για τα δικα σας [/u

Εσεις τι εχετε?
...και αν εχω τα παντα και εχω κερδισει τον κοσμο ολο, αγαπη αν δεν εχω...ειμαι ενα τιποτα

Συνδεδεμένος dk

• Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat
« Απάντηση #31 στις: Δεκέμβριος 30, 2011, 11:32:53 πμ »
Εκανα μια συμπτυξη στο θεμα σου carmen γιατι εδω εχουμε γραψει Χριστουγεννιάτικα και Πρωτοχρονιάτικα έθιμα απ' ολο τον κόσμο... μολις τα διαβασεις γραψε μας τα Καταλανικα. :smile_:

Αποσυνδεδεμένος carmen

• Hero Member
  • Φύλο: Γυναίκα
« Απάντηση #32 στις: Δεκέμβριος 30, 2011, 18:22:36 μμ »
1. Λοιπον, ο Καχανερ ή κυριολεκτικα ο χέστης ειναι ενα ιδιοτροπο αλλα "βασιμο" εθιμο που χρονολογειται απο τον μεσαιωνα στην Ισπανια.
   Τοτε φυσικα δεν υπηρχαν τα λιπασματα και οι "αναγκες" των ανθρωπων γινοταν στην υπαιθρο αφου δεν ειχαν ανακαλυφθει οι τουαλετες.
  Οι "αναγκες" αυτες μεραφερονταν στα χωραφια για λιπανση μαζι με αυτες των ζωων. Αλλα οι ανθρωπινες λογο πλουτου τροφων ηταν και οι
 πιο αποτελεσματικες... Ετσι στον μεσαιωναηταν "καλοτυχος" αυτουνου το χωραφι που "χεζοταν" απο ντοπιους ή περαστικους πιο πολυ.
 Η φιγουρα λοιπον του χωρικου που "τα κανει" { υποτιθεται σε χωραφι} εγινε συνονυμο της τυχης, αφου το πολυ καλα λιπασμενο χωραφι θα ειχε
 και καλη παραγωγη!!!!!!! Ετσι λοιπον ο "χεστης"= τυχη.
{ Αλλωστε και στην Ελλαδα τα πολλα "κακα" ειναι συνυφασμενα με την τυχη!!! πχ η κουτσουλια...}
  Με τον καιρο βεβαια η φιγουρες που χαριζουν πια δεν ειναι μονο ο καταλανος χωρικος  στην παραπανω φωτο με την παραδοσιακη στολη, αλλα
  εχει αντικατασταθει και με πιο συγχρονες φιγουρες που τα ....κανουν ακομα και με διασημοτητες και πολιτικους!!!!!!!!!

2. Ο Τιό ντε Ναδαλ. = Ο θειος των χριστουγεννων { Ναδαλ=χριστουγεννα στα καταλανικα Ναβιδαδ στα καστιγιανικα ισπανικα-της Μαδριτης.
  Ειναι ενα παραδοσιακο εθιμο της καταλανωνιας με εναν κορμο ξυλου σκεπασμενο με μια κουβερτα και ενα ζωγραφισμενο προσωπο. Την Αγια Νυχτα
 τα μικρα παιδακια το χτυπανε στην πλατη με ενα ξυλο να τον κανουν να "χεστει" απο τον φοβο του .Μονο που εδω τα "κακα" ειναι δωρακια
 για τα μικρα παιδακια , που ομως απαρτιζονται απο γλυκα!! Σοκολατες, καραμελες Μαντολατα{ το μαντολατο ειναι το παραδοσιακο γλυκο των χριστουγεννων} και ξερα φρουτα και καρπους.
 Ξεκινησε επισης απο την εποχη του μεσαιωνα που στις φτωχοτερες οικογενειες φερνανε ενα κορμο σαν χριστ. δωρο για το καψουν στο τζακι και
να απολαυσουν την ζεστασια του και το φως του.

3. Οι 3 μαγοι, για ολους τους Ισπανους τωρα, ειναι αυτοι που φερνουν τα δωρα γενικα και σε ολους και οχι βεβαια τα χριστουγεννα αλλα την ημερα των φωτων, τοτε που υποτιθεται επισκεπτονται το μικρο Χριστο και του πανε τα δωρα χρυσο λιβανο και σμυρνα. Αντιστοιχα λοιπον τετοια μερα
και στα σπιτια των ισπανων ανοιγονται τα δωρα της οικογενειας και των παιδιων φυσικα που δεν ειναι πια μονο γλυκα αλλα συνηθως τα παιχνιδια
ή ο,τι αλλο ζητησουν απο τους μαγους και οχι απο τον Σαν Νικλας των δυτικων.
 Την ημερα αυτη, γινονται μεγαλες παρελασεις με αρματα { οπως ειδατε στο βιντεο} και οι "υποτιθεμενοι " μαγοι απο πανω, πετανε δωρα στο κοσμο
που βεβαια εδω ειναι καραμελες σοκολατακια και γκοφρετινια.. Φωτιες και πυροτεχνηματα συνοδευουν τα αρματα.
 { Αντιστοιχα δεν υπαρχει εδω στην ισπανια  το εθιμο του βουτηματος στα νερα για τον σταυρο , ουτε το εθιμο του καθαγιασμου των νερων}

...και αν εχω τα παντα και εχω κερδισει τον κοσμο ολο, αγαπη αν δεν εχω...ειμαι ενα τιποτα