Αποστολέας Θέμα: Εκδηλώσεις Πλανητάριου Ευγενίδειου Ιδρύματος  (Αναγνώστηκε 2836 φορές)

Συνδεδεμένος dk

  • Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 31311
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat
Εκδηλώσεις Πλανητάριου Ευγενίδειου Ιδρύματος
« στις: Σεπτέμβριος 23, 2008, 15:48:02 μμ »
«Τα επτά Θαύματα του Κόσμου» στο Πλανητάριο

Με μια νέα ψηφιακή παράσταση που φέρει τον τίτλο «Τα επτά Θαύματα του Κόσμου» ξεκινά την φετινή έκτη χειμερινή περίοδο λειτουργίας του το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου στην Αθήνα στις 6 Οκτωβρίου.

Οι παραστάσεις, που αποτελούν ίδια παραγωγή του Ιδρύματος Ευγενίδου, από το Νοέμβριο του 2003 μέχρι σήμερα, έφεραν σε επαφή με την επιστήμη και την τεχνολογία περισσότερους από 1.750.000 επισκέπτες, στην πλειονότητα τους νέους ανθρώπους.

Με την βοήθεια της τεχνολογίας αιχμής και μέσα από εντυπωσιακές ψηφιακές αναπαραστάσεις, η νέα παράσταση θα ταξιδέψει, κατά αρχήν, τον θεατή, στο παρελθόν για να επισκεφθεί την Πυραμίδα του Χέοπα και το Αγαλμα του Διός στην Ολυμπία, τους Κρεμαστούς Κήπους της Βαβυλώνας, τον Φάρο της Αλεξάνδρειας, το Ναό της Αρτέμιδος στη Έφεσο, τον Κολοσσό της Ρόδου και το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού.

Η συνέχεια της παράστασης ξεφεύγει πέρα από τα όρια του μικρού μας πλανήτη για να φέρει τον θεατή σε επαφή με τα επτά θαύματα του Ηλιακού μας Συστήματος και τα επτά Θαύματα του Σύμπαντος: Κομήτες και διαστημικές καταιγίδες, ηφαίστεια και παγωμένοι πλανήτες, σφαιρωτά σμήνη και «βρεφοκομεία» άστρων, μαύρες τρύπες ή εκρήξεις σούπερ νόβα.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση, τη νέα ψηφιακή παράσταση θα παρουσιάσει στο κοινό ο Διονύσης Σιμόπουλος, Διευθυντής του Πλανηταρίου.

Στη συνέχεια ο αστροφυσικός Στράτος Θεοδοσίου, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχοντας σαν έναυσμα «Τα 7 θαύματα», θα μιλήσει για την «Επταδική δοξασία». Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την προβολή της ψηφιακής παράστασης «Τα 7 Θαύματα του Κόσμου».

πηγη Newsroom ΔΟΛ
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτέμβριος 22, 2010, 04:05:17 πμ by dk »

Συνδεδεμένος dk

  • Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 31311
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat
Απ: Εκδηλώσεις Πλανητάριου Ευγενίδειου Ιδρύματος
« Απάντηση #1 στις: Σεπτέμβριος 22, 2010, 04:09:15 πμ »
Μουσικό πολυθέαμα “Στα μονοπάτια των άστρων”

Η φετινή φθινοπωρινή ισημερία πλησιάζει -στις 6 τα χαράματα της Πέμπτης 23 Σεπτεμβρίου- σηματοδοτώντας επισήμως το τέλος του καλοκαιριού και την έναρξη του φθινοπώρου, με τις νύχτες να γίνονται πια μεγαλύτερες από τις μέρες έως την άνοιξη. Στο πλαίσιο αυτό, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, για να εορτάσει το γεγονός, διοργανώνει απόψε μια και μοναδική μουσική βραδιά με φόντο τον υποβλητικό θόλο του Πλανηταρίου.

Η συνθέτης και πιανίστα Αριάδνη Μακίννον-Άντριου και ο συνθέτης του Πλανηταρίου Τάσος Κατσάρης, με αφορμή την Ισημερία, θα αυτοσχεδιάσουν, ενώ στον θόλο του Πλανηταρίου θα προβάλλονται πρωτότυπες εικόνες από το Σύμπαν. Στην εκδήλωση “Στα μονοπάτια των άστρων” θα συναντηθούν οι δρόμοι της μουσικής και της εικόνας, η επιστήμη με την τέχνη.

Οι προσομοιωτές τρισδιάστατης εικονικής πραγματικότητας του Πλανηταρίου βασίζονται στον συνδυασμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και ισχυρών προβολικών συστημάτων υψηλής ανάλυσης, με βοήθεια από τις εκτενέστατες τράπεζες πληροφοριών σε αστρονομικά θέματα – και όχι μόνο. Με τη βοήθεια 12 ειδικών βιντεοπροβολέων υψηλής ανάλυσης μπορεί να δημιουργηθεί ένα συναρπαστικό πολυθέαμα που καλύπτει το θόλο-οθόνη με άστρα και αστερισμούς, γαλαξίες, νεφελώματα και πλανήτες.

Η είσοδος στην μουσική εκδήλωση, που αρχίζει στις 20:00, είναι ελεύθερη και διαρκεί 40 λεπτά (όσο δηλαδή και μια πλανηταριακή παράσταση). Δελτία προτεραιότητας, που είναι απαραίτητα για την είσοδο, θα ξεκινήσουν να μοιράζονται μία ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.

πηγή: ana-mpa.gr

Συνδεδεμένος dk

  • Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 31311
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat
Απ: Εκδηλώσεις Πλανητάριου Ευγενίδειου Ιδρύματος
« Απάντηση #2 στις: Νοέμβριος 19, 2010, 20:50:48 μμ »
«Χριστουγεννιάτικη Αστρόσκονη» στο θόλο του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου 

Με δύο εντυπωσιακές παραστάσεις για όλη την οικογένεια, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο υποδέχεται την περίοδο των Χριστουγέννων 2010 και της Πρωτοχρονιάς 2011.

Πρόκειται για τις δυο εορταστικές όσο και ευαίσθητες ψηφιακές παραστάσεις: «Το Άστρο των Χριστουγέννων» και «Το Tραίνο της Φαντασίας» που θα γεμίσουν και φέτος την ατμόσφαιρα – αλλά και τις καρδιές μικρών και μεγάλων - με το πνεύμα των Χριστουγέννων!

«Το Άστρο των Χριστουγέννων» αποτελεί μία επίκαιρη παράσταση του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Θεματικά πρόκειται για το γνώριμο και αγαπημένο Χριστουγεννιάτικο θέμα, το οποίο όμως στο θόλο του Ευγενιδείου Πλανηταρίου αποκτά μια επιστημονική και εκπαιδευτική διάσταση.

Η παράσταση αναλαμβάνει να διερευνήσει, με την συμμετοχή του θεατή, μερικά από τα πιο δημοφιλή ερωτήματα και να δώσει μια εικόνα σε μια αναζήτηση κάθε παιδικής ψυχής για το ξεχωριστό εκείνο κοσμικό φαινόμενο που οδήγησε τους τρεις Μάγους στο νεογέννητο Χριστό.

Τι ήταν τελικά εκείνο το «Άστρο»; Ήταν άραγε μετέωρο ή κομήτης; Νόβα ή σουπερνόβα;
Μετεωρίτης ή βολίδα;

Ισχύει άραγε η διατύπωση του Κέπλερ, πως επρόκειτο για συζυγία πλανητών; Γιατί καμιά επιστημονική θεωρία δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να απορριφθεί έως σήμερα;

Κάνοντας ένα ταξίδι πίσω στους αιώνες που πέρασαν, από τη γέννηση του Θείου Βρέφους στη φτωχική φάτνη της Βηθλεέμ, η παράσταση «Το Άστρο των Χριστουγέννων» ξεδιπλώνει ιστορικά, όσο και επιστημονικά δεδομένα μέσα από ένα ιδιαίτερο μουσικό και οπτικό θέαμα και γεμίζει το χώρο με έναν «αέρα» παιδικής αθωότητας αναδύοντας ένα πλήθος  συναισθημάτων , που σίγουρα θα συγκινήσουν κάθε παιδικό βλέμμα και παράλληλα θα ξυπνήσουν όμορφες  παιδικές αναμνήσεις  των μεγάλων.

Η παράσταση «Το Άστρο των Χριστουγέννων», η οποία δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, έχει την υπογραφή των συνεργατών του Πλανηταρίου, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Παναγιώτη Σιμόπουλου, Μουσική του Μπάμπη Μπλαζουδάκη, αφήγηση των Χρήστου Σιμαρδάνη και Κώστα Σεραφειμίδη και σε αγγλική αφήγηση του Dunkan Skinner.

Τα 40 λεπτά της εικονικής τρισδιάστατης πραγματικότητας δημιουργήθηκαν από τους Γιάννη Βαμβακά και Σωτήρη Μπενέκο, ενώ την επιμέλεια του ήχου είχε ο Τάσος Κατσάρης.

Συμμετείχαν επίσης η σοπράνο Μαρία Κλεινάκη, σόλο τσέλο και κρητική λύρα έπαιξε η Susan Helen Norton, τραγούδησαν οι μικροί μας φίλοι Χάρης, Λίλιαν και Αλέξανδρος Μπλαζουδάκης, καθώς επίσης και οι Νώντας και Κατερίνα Μεγαπάνου.

Την επιστημονική επιμέλεια είχε ο Διονύσης Σιμόπουλος, την Τεχνική Διεύθυνση ο Μάνος Κιτσώνας και τον προγραμματισμό των υπολογιστικών συστημάτων έκαναν οι τεχνικοί του Πλανηταρίου Φίλιππος Λούβαρης, Γιώργος Μαυρίκος και Χρήστος Χριστογιώργος.

Ταυτόχρονα το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου προτείνει την Ψηφιακή Παράσταση: «Το Tραίνο της Φαντασίας».

Πρόκειται για μια πρωτότυπη  ψηφιακή παράσταση από την Ιαπωνία ζωντανεύει, μέσα από εντυπωσιακές εικόνες, το παραμύθι του Mιγιαζάβα Κέντζι με τον ομώνυμο τίτλο.

«Το Τραίνο της Φαντασίας» δημιουργήθηκε πολύ πριν υπάρξουν πύραυλοι ή ανθρώπινα χνάρια πάνω στη Σελήνη.

Η παράσταση απεικονίζει την ιστορία ενός ταξιδιού στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και ταυτόχρονα μία περιπλάνηση στο απέραντο Σύμπαν.

Με οδηγό τη φαντασία και την ανέμελη παιδική διάθεση « Το Τραίνο της Φαντασίας» μας δίνει το εισιτήριο που θα μας οδηγήσει  σε  ένα παραμύθι γεμάτο ευαισθησίες, υπέροχα χρώματα και εικόνες, κατάλληλο να ταξιδέψει κάθε παιδί στον πανέμορφο νυκτερινό ουρανό που μας περιβάλλει.

H πλανηταριακή παράσταση «Το Τραίνο της Φαντασίας» μας δίνει την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τον πολιτισμό της Ιαπωνίας  και να γνωρίσουμε από κοντά, τόσο έναν συγγραφέα του περασμένου αιώνα, τον Μιγιαζάβα Κέντζι, όσο και να έρθουμε σε επαφή με την εικαστική αντίληψη ενός σύγχρονου δημιουργού, του Kagaya.

Ο Μιγιαζάβα Κέντζι, δάσκαλος, συγγραφέας και ποιητής, γεννήθηκε στην Ιαπωνία στο τέλος του 19ου αιώνα (1896).

Ήταν γνωστός για τα ποιήματα και τα παιδικά του βιβλία. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 37 χρονών αφήνοντας πολλά από τα έργα  του αδημοσίευτα. Το χειρόγραφο από «Το Τραίνο της Φαντασίας»  βρέθηκε ημιτελές δίπλα στο κρεβάτι του. Πρόκειται για ένα έργο που έγραφε και ξαναέγραφε συνεχώς για περισσότερα από δέκα χρόνια. 

Ο Κagaya είναι γνωστός «ψηφιακός» καλλιτέχνης από την Ιαπωνία. Γεννημένος το 1968, έχει δημιουργήσει έργα τέχνης σχετικά με το Σύμπαν, έργα που περιλαμβάνουν κυρίως γραφικά και ψηφιακές εκτυπώσεις,  εικόνες για βιβλία και περιοδικά που αφορούν σε αστρονομικά θέματα.

Στο «Τραίνο της Φαντασίας» υπογράφει ταυτόχρονα το σενάριο, την σκηνοθεσία, τις ψηφιακές εικόνες και γραφικά της παράστασης.

http://www.theseanation.gr/
 

Συνδεδεμένος dk

  • Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 31311
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat
Απ: Εκδηλώσεις Πλανητάριου Ευγενίδειου Ιδρύματος
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουάριος 03, 2011, 01:07:39 πμ »
Έκθεση αστροφωτογραφίας από τη Νήσο του Πάσχα στο Ίδρυμα Ευγενίδου



Οι φωτογραφίες του Λουκά Χαψή ελήφθησαν τον Ιούλιο του 2010 στη Νήσο του Πάσχα

Μια εντυπωσιακή έκθεση αστροφωτογραφίας του Λουκά Χαψή διοργανώνεται από τις 2 έως τις 27 Φεβρουαρίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Η έκθεση με τίτλο «Παρατηρητές του Χρόνου» περιλαμβάνει φωτογραφίες από τη Νήσο του Πάσχα στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η έκθεση αποτελεί ένα «αστρικό ταξίδι στη Γη των Μοάι» και περιλαμβάνει τις καλύτερες στιγμές από την αποστολή του Έλληνα φωτογράφου στη μακρινή Νήσο του Πάσχα, στον Ειρηνικό ωκεανό, ένα από τα πιο απομονωμένα σημεία του πλανήτη μας, η οποία έχει κυρίως γίνει γνωστή για τα περίφημα αγάλματα Moai.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λουκάς Χαψής συμμετείχε στην ελληνική αποστολή που ταξίδεψε στο Νησί του Πάσχα για την έκλειψη Ηλίου πέρυσι τον Ιούλιο.

Όλες οι φωτογραφίες ελήφθησαν τότε. Αφορμή για τη φωτογράφηση αποτέλεσε η ολική έκλειψη ηλίου που ήταν ορατή στη Νήσο του Πάσχα.

Ο Λ.Χαψής παρέμεινε στο νησί πάνω από ένα μήνα για να φωτογραφίσει όχι μόνον την έκλειψη αλλά και να τραβήξει πολλές αστροφωτογραφίες με κοινό παρονομαστή τα Moai, τα εμβληματικά πέτρινα αγάλματα του χαμένου πολυνησιακού πολιτισμού των Ράπα Νούι.

Ο φωτογράφος Λουκάς Χαψής έχει μέχρι σήμερα φωτογραφίσει τον ουρανό σε διάφορα σημεία του πλανήτη, από την Αρούμπα ως τη Ζάμπια και από το Καστελόριζο ως τη Νήσο του Πάσχα, όντας σε όλες τις περιπτώσεις παρατηρητής των αστρικών σωμάτων και των ουράνιων φαινόμενων, καθώς επίσης της φύσης και των οικοσυστημάτων.

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη, κατά τις ώρες 10:00 - 20:00 καθημερινά, στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11).

Την έκθεση διοργανώνει το Ίδρυμα Ευγενίδου, σε συνεργασία με το περιοδικό Φωτογράφος.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποσυνδεδεμένος evi

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3347
Απ: Εκδηλώσεις Πλανητάριου Ευγενίδειου Ιδρύματος
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουάριος 03, 2011, 01:16:57 πμ »
Και έλεγα κι εγώ τι μου θυμίζουν αυτά τα Μοαί;;; :bigr: Πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση ακούγεται αυτή.

Συνδεδεμένος dk

  • Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 31311
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat
Απ: Εκδηλώσεις Πλανητάριου Ευγενίδειου Ιδρύματος
« Απάντηση #5 στις: Μάιος 10, 2011, 15:05:38 μμ »
Ευρωπαϊκή νύχτα μουσείων στο Ίδρυμα Ευγενίδου 



Το ΄Ιδρυμα Ευγενίδου συμμετέχει στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων και υποδέχεται το κοινό το βράδυ του Σαββάτου 14 Μαϊου 2011, προτείνοντας μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες δραστηριότητες:

-Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο

Παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό:
Ώρα 21:30. Τα 7 θαύματα του Κόσμου
Ώρα 22:30. Τα 7 θαύματα του Κόσμου

Η διάθεση των δελτίων εισόδου και για τις δύο παραστάσεις θα ξεκινήσει στις 19:30 και έως εξαντλήσεως των θέσεων με σειρά προτεραιότητας.

- Παρατήρηση του Κρόνου με τα Τηλεσκόπια της Ελληνικής
  Αστρονομικής Ένωσης, στην  είσοδο του Ιδρύματος   
  Eυγενίδου (οδός Πεντέλης 11).

Ώρες 21:30 - 24:00.

- Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας
Ελεύθερη είσοδος για το κοινό ώρες 20:00 - 22:30 (τελευταία προτεινόμενη είσοδος ώρα 22:00).

Η διάθεση των δελτίων εισόδου θα ξεκινήσει στις 19:30 και έως εξαντλήσεως των θέσεων με σειρά προτεραιότητας.

- Φωτογραφική Έκθεση με τίτλο: Ο κόσμος της Αρχαίας Αιγύπτου:Εικόνες από τη Μόνιμη Συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού  Μουσείου Αθηνών.

Ισόγειοι χώροι Ιδρύματος Ευγενίδου. Ελεύθερη είσοδος ώρες 21:30 - 24:00.

http://www.theseanation.gr/