TravelChat - Ταξιδιωτικό Forum

Ταξιδιωτικά Επίκαιρα - Ανακοινώσεις - Προσφορές => Μας Ενδιαφέρουν => Μήνυμα ξεκίνησε από: dk στις Οκτώβριος 04, 2009, 11:02:39 πμ

Τίτλος: Νέα της UNESCO
Αποστολή από: dk στις Οκτώβριος 04, 2009, 11:02:39 πμ
Ψηλορείτης και Σαμαριά στις λίστες της UNESCO

Ο Ψηλορείτης και η Σαμαριά είναι οι μόνες περιοχές της Κρήτης, που συμπεριλαμβάνονται στις λίστες της UNESCO.
 
Εγκρίθηκε ομόφωνα η συνέχιση, για άλλα τέσσερα χρόνια, της συμμετοχής του Φυσικού Πάρκου του Ψηλορείτη στα Δίκτυα των Ευρωπαϊκών και Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO. Έτσι, αυτή την στιγμή ο Ψηλορείτης είναι μαζί με την Σαμαριά οι μόνες περιοχές της Κρήτης, που είναι ενταγμένες στις λίστες της UNESCO.

Το Φυσικό Πάρκο αποτέλεσε από το 2001 το 5ο μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Γεωπάρκων, που στοχεύει, μέσα από την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, στην προώθηση δράσεων εναλλακτικού τουρισμού, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην οικονομική ανάπτυξη ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της Ευρώπης.

Από το 2004 η συμμετοχή μιας περιοχής στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων συνεπάγεται την αυτόματη ένταξή της και στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων, που ανέπτυξε και εξακολουθεί να αναπτύσσει παγκοσμίως η UNESCO. Η συμμετοχή ελέγχεται περιοδικά με αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης στην οποία συμμετέχουν -εκτός από τα υπόλοιπα μέλη του Δικτύου- εκπρόσωποι πολλών διεθνών οργανισμών, όπως της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασίας της Φύσης (IUCN) και της Διεθνούς Ένωσης Γεω-Επιστημών (IUGS).

Μαζί με τον Ψηλορείτη επαναξιολογήθηκαν άλλα 15 γεωπάρκα από τα οποία δύο έλαβαν κόκκινη κάρτα και να αποκλειστούν από τα δίκτυα και άλλα τέσσερα κίτρινη κάρτα, με αποτέλεσμα να επαναξιολογηθούν σε δύο χρόνια. Παράλληλα, δυο νέες περιοχές εντάχθηκαν στα παραπάνω δίκτυα, μια από τις οποίες, είναι η περιοχή Χελμού - Βουραϊκού της Πελοποννήσου, η οποία αποτελεί πλέον μαζί με το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου και τον Ψηλορείτη, το τρίτο γεωπάρκο της Ελλάδας.

Το Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων αποτελείται από 35 περιοχές και το αντίστοιχο Παγκόσμιο Δίκτυο της UNESCO από 64.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Τίτλος: Απ: Νέα της UNESCO
Αποστολή από: dk στις Δεκέμβριος 03, 2009, 22:31:02 μμ
Στο διαδίκτυο η παγκόσμια κληρονομιά

Η Unesco και η Google συμφώνησαν σήμερα να συνεργαστούν για να ανέβουν στο διαδίκτυο τα φυσικά και αρχιτεκτονικά μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Αρχικά, οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε 19 από τα 890 φυσικά και αρχιτεκτονικά μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς, όπως ανακοίνωσε η Unesco.

Τα πρώτα μνημεία βρίσκονται στην Ευρώπη και ανάμεσά τους συγκαταλέγονται οι Βερσαλλίες, το ιστορικό κέντρο της Πράγας και η ιστορική πόλη Cáceres στην Ισπανία.

Στη συνέχεια, μνημεία, στα οποία η πρόσβαση είναι δύσκολη, θα φωτογραφηθούν και θα ανέβουν στο διαδίκτυο.

Στα πλαίσια της συνεργασίας με την Google προβλέπεται και η διάθεση στους χρήστες του διαδικτύου καρτών, κειμένων και βίντεο σχετικών με τις προστατευόμενες περιοχές της Unesco, με την κληρονομιά του ντοκιμαντέρ από το αρχείο του «Memory of the World» και με τις γλώσσες που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

http://www.zougla.gr
Τίτλος: Απ: Νέα της UNESCO
Αποστολή από: dk στις Ιούλιος 27, 2010, 00:07:28 πμ
Τριάντα πέντε για τον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco

Από τα κανάλια του Άμστερνταμ μέχρι τα κοραλλιογενή νησιά Μπικίνι, τριάντα πέντε νέες περιοχές και μνημεία συναγωνίζονται φέτος για να ενταχθούν στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.
Η ετήσια συνέλευση όπου και θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις ξεκινά σήμερα στη Βραζιλία και θα διαρκέσει έως τις 3 Αυγούστου.

Πατήστε εδώ (http://whc.unesco.org/en/list) για να δείτε τον κατάλογο της Unesco.
Τίτλος: Απ: Νέα της UNESCO
Αποστολή από: dk στις Φεβρουάριος 01, 2011, 19:27:33 μμ
H UNESCO για την κληρονομιά της Αιγύπτου

Η UNESCO απηύθυνε σήμερα έκκληση για την προστασία της κληρονομιάς της Αιγύπτου, ζητώντας να ληφθούν μέτρα για να διαφυλαχθούν "οι θησαυροί" της χώρας «στο Κάιρο, το Λούξορ και όλους τους άλλους πολιτιστικούς ή τουριστικούς τόπους».

«Η αιγυπτιακή πολιτιστική κληρονομιά, είτε πρόκειται για μνημεία είτε για αντικείμενα, είναι μέρος της κληρονομιάς της ανθρωπότητας, η οποία έχει μεταδοθεί ως εμάς δια μέσου των αιώνων», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα.

«Τα 120.000 κομμάτια του Αιγυπτιακού Μουσείου του Καΐρου είναι ανεκτίμητα, πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ζητώ με επίσημο τρόπο να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλαχθούν οι θησαυροί της Αιγύπτου, στο Κάιρο, το Λούξορ και σε όλους τους άλλους πολιτιστικούς ή ιστορικούς τόπους της χώρας».

Σημειώνεται πως την Κυριακή, δύο μούμιες της φαραωνικής εποχής υπέστησαν σοβαρές ζημιές όταν έγινε απόπειρα κλοπής τους, καθώς οι κλέφτες επωφελήθηκαν από την αναταραχή που είχε προκληθεί από μια διαδήλωση ενώ την προηγουμένη, δεκάδες Αιγύπτιοι είχαν σχηματίσει ανθρώπινη αλυσίδα για να αποφευχθούν οι λεηλασίες στο μουσείο.

Για την γενική διευθύντρια της UNESCO, η πράξη αυτή φανερώνει ότι τα κομμάτια του Μουσείου του Καΐρου είναι ανεκτίμητα, «όχι μόνο από επιστημονική ή οικονομική άποψη, αλλά και επειδή αντιπροσωπεύουν την πολιτιστική ταυτότητα του αιγυπτιακού λαού».

Η Μπόκοβα ζήτησε εξάλλου να γίνει σεβαστή στην Αίγυπτο «η ελευθερία της έκφρασης» εκφράζοντας τη λύπη της για το γεγονός ότι οι αιγυπτιακές αρχές μπλόκαραν την πρόσβαση στο Ίντερνετ.

http://www.zougla.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα της UNESCO
Αποστολή από: dk στις Ιούνιος 28, 2011, 17:29:57 μμ
Ένας τροπικός παράδεισος της Ιαπωνίας στον κατάλογο της UNESCO

Η UNESCO αποφάσισε να προσθέσει το τροπικό νησιωτικό σύμπλεγμα της Ιαπωνίας, Ogasawara, στη λίστα με τα μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, σύμφωνα με ανακοίνωση της αρμόδιας επιτροπής του Οργανισμού. Τα συγκεκριμένα νησιά βρίσκονται 1000 χλμ. νότια του Τόκιο και ανήκουν διοικητικά στην πρωτεύουσα. Είναι γνωστά για την αφθονία τους σε σπάνια φυτά και ζωά με ενδεικτικό παράδειγμα το πουλί «Λευκό Μάτι».

Τον προηγούμενο μηνά η Διεθνής Οργάνωση για την Προστασία της Φύσης, συμβουλευτικό σώμα της UNESCO είχε προτείνει να συμπεριληφθεί το εν λόγω νησιωτικό σύμπλεγμα στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Τα νησιά Ogasawara γίνονται έτσι το 15ο ιαπωνικό μνημείο που προστίθεται σε αυτή τη λίστα, με τον τύμβο στη Χιροσίμα να είναι ένα από αυτά.

http://www.zougla.gr/


Τίτλος: Απ: Νέα της UNESCO
Αποστολή από: dk στις Αύγουστος 13, 2011, 09:02:50 πμ
Στην Ουνέσκο το τζαμί της Αδριανούπολης

Με επισημότητα έγιναν στην Αδριανούπολη (Edirne) εκδηλώσεις για την αποδοχή του τζαμιού Selimiye στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Επικεφαλής του κυβερνητικού κλιμακίου ήταν ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Ertugrul Gunay, ο οποίος είπε ότι η χώρα του συνεχίζει τις εργασίες για να συμπεριληφθούν περισσότερα μνημεία στον κατάλογο.

Ο Ertugrul Gunay δήλωσε στους δημοσιογράφους τα εξής:

«Εμείς εδώ και μερικά χρόνια προσπαθούσαμε να συμπεριληφθούν και νέες τοποθεσίες στην UNESCO. Κάναμε μια καλή αρχή με το Selimiye. Θεού θέλοντος, σειρά έχουν το κάστρο της Alanya και κατόπιν η Έφεσος. Είναι βέβαιο ότι μέσα σε μερικά χρόνια θα βελτιώσουμε τη θέση μας στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ανάλογα με την ανάπτυξη μας στον κόσμο και στα άλλα πεδία. Η Τουρκία είναι ένα από τα πιο πλούσια εδάφη από ιστορική άποψη. Η γη μας φιλοξενεί μνημεία του Ρωμαϊκού Πολιτισμού, των Σελτζούκων, των Οθωμανών και όλων των άλλων πολιτισμών πριν από αυτούς. Δεν έχει σημασία ποιας εποχής είναι, είναι στα εδάφη μας, είναι δικά μας».

Tο Σελιμιγιέ Tζαμί κτίστηκε με εντολή του Σουλτάνου Σελήμ (1569-1575). H ανέγερσή του στάθηκε για τον Σινάν μια μεγάλη πρόκληση, αφού οι χριστιανοί αρχιτέκτονες θεωρούσαν αδύνατο να κατασκευαστεί θόλος μεγαλύτερος από εκείνον της Aγίας Σοφίας. Oταν ο Σινάν ολοκλήρωσε την ανέγερση του τζαμιού, είχε τελικά κατασκευάσει τον μεγαλύτερο θόλο στον κόσμο. Mετρημένος από το έδαφος, είναι κοντύτερος από εκείνον της Aγίας Σοφίας, αλλά μετρημένος από τη βάση του είναι ψηλότερος και κατά περίπου μισό μέτρο μεγαλύτερος σε διάμετρο.

O Mιμάρ Σινάν (1489-1588) θεωρείται ο σπουδαιότερος Oθωμανός αρχιτέκτονας. Eλληνικής καταγωγής (γεννημένος στην Kαππαδοκία). Aνήκε στο Σώμα των Γενίτσαρων και ξεκίνησε την καριέρα του ως μηχανικός του στρατού ανεγείροντας κάστρα και γέφυρες. Στη συνέχεια έγινε προϊστάμενος αρχιτέκτονας των σουλτάνων Σελήμ A΄, Σουλεϊμάν A΄ του Mεγαλοπρεπούς, Σελήμ B΄ και Mουράτ Γ΄. Tο 1538 αναδείχθηκε πρώτος αυτοκρατορικός αρχιτέκτονας. Στα 45 χρόνια της καριέρας του, ο Σινάν σχεδίασε και επέβλεψε περί τα 335 έργα που διακρίνονται για το υψηλό επίπεδο σχεδιασμού και την πλούσια διακόσμηση. Aνοικοδόμησε 81 μεγάλα δημόσια τεμένη και 50 μικρότερα, 55 σχολεία, 34 παλάτια, 33 δημόσια λουτρά (χαμάμ), 19 μαυσωλεία, 16 πτωχοκομεία, 12 καραβάν σεράι, 7 ιεροδιδασκαλεία και αρκετές γέφυρες, κρήνες, σιντριβάνια και υδραγωγεία. O Mιμάρ Σινάν ενταφιάστηκε στη βορειοδυτική άκρη του τζαμιού του Σουλεϊμάν του Mεγαλοπρεπούς.

http://www.traveldailynews.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα της UNESCO
Αποστολή από: dk στις Σεπτέμβριος 04, 2011, 11:36:46 πμ
Περίπου 1700 μνημεία καταστράφηκαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία

Περίπου 1700 πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία, ορισμένα από τα οποία συγκαταλέγονται στη λίστα μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO καταστράφηκαν στη διάρκεια των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ και στις συγκρούσεις στο Κόσοβο, σύμφωνα με ατελή στοιχεία.

Η UNESCO διοργάνωσε στο Βιμινάκιο, έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στη Σερβία, την 9η  Σύνοδο Κορυφής αρχηγών κρατών της ΝΑ Ευρώπης, με θέμα τη σύγχρονη τέχνη και τη συμφιλίωση.

Στη διάρκεια των πολεμικών συρράξεων στην πρώην Γιουγκοσλαβία εξαφανίστηκαν επίσης χιλιάδες έργα τέχνης, εικόνες και θρησκευτικά αντικείμενα, ορισμένα από τα οποία τεράστιας καλλιτεχνικής αξίας.   

Μόνο στη Σερβία, τις 78 ημέρες των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ την άνοιξη του 1999, 175 πολιτιστικά μνημεία υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν.  Σύμφωνα με στοιχεία του σερβικού ινστιτούτου για την προστασία των πολιτιστικών μνημείων, 23 μεσαιωνικές μονές και μεγάλος αριθμός εκκλησιών και άλλων θρησκευτικών κτιρίων υπέστησαν ζημιές, μεταξύ των οποίων και τεμένη και μνημεία του ισλαμικού πολιτισμού στην Τζακόβιτσα, στο Πετς και στο Πρίζρεν του Κοσόβου. Ζημιές προκλήθηκαν και στους παλιούς ιστορικούς πυρήνες των τριών πόλεων.

Η μονή Γκρατσάνιτσα υπέστη, επίσης, ζημιές και τώρα έχει συμπεριληφθεί στην λίστα των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Το ΝΑΤΟ βομβάρδισε το κτίριο Μπανόβινα (έδρα του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Βοϊβοντίνα) στο Νόβι Σαντ, που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Ντράγκισα Μπράσοβαν και την έδρα της σερβικής κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών, που σχεδίασε ο Νικολάι Κράσνοφ. Η μονή Βοϊλόβιτσα, κοντά στο Πάντσεβο, επλήγη επίσης.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στο Κόσοβο, καταστράφηκαν 76 πολιτιστικά μνημεία, τα 71 από τα οποία σερβικά.

Το 1/3 της σερβικής πολιτιστικής κληρονομιάς καταστράφηκε ή υπέστη ζημιές έως το Μάιο του 2001. 
Στο Κόσοβο είναι καταγεγραμμένα 372 πολιτιστικά μνημεία, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Στην περιοχή υπάρχουν ακόμη 1.300 ερείπια χριστιανικών μνημείων.

Από την άφιξη της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR) τον Ιούνιο του 1999 έως το Μάιο του 2001 συνολικά 107 θρησκευτικά μνημεία καταστράφηκαν, τα περισσότερα σερβικά.

Σύμφωνα με στοιχεία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, το 2004 οι αναταραχές στο Κόσοβο είχαν ως αποτέλεσμα την πυρπόληση 35 θρησκευτικών κτιρίων, τα 18 από τα οποία ήταν πολιτιστικά μνημεία. Καταστράφηκαν τελείως η μονή Ντέβιτς, το κονάκι της Μονής Αρχαγγέλου και η εκκλησία της Παναγίας Λιέβιτσκα, η οποία στη συνέχεια εντάχθηκε στη λίστα των μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.     

Βάσει μελέτης του Σλόμπονταν Μιλέουσνιτς, πρώην επικεφαλής του Μουσείου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Βελιγράδι, 438 ορθόδοξα μνημεία καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές στη διάρκεια των πολέμων στην Κροατία και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Απ' αυτά, τα 2/3, δηλαδή περίπου 300 κατεστραμμένες εκκλησίες και μονές, είναι στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Από τις 10 επαρχιακές έδρες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κροατία και στη Βοσνία, επτά καταστράφηκαν, πυρπολήθηκαν ή βομβαρδίστηκαν (έξι στην Κροατία και μία στη Βοσνία, στο Μόσταρ). 

Περίπου 7.000 εικόνες χάθηκαν από μόνον από ορθόδοξους ναούς στην Κροατία και στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. 
Σύμφωνα με την Καθολική Εκκλησία, 450 ναοί της καταστράφηκαν στη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Η Ισλαμική Κοινότητα αναφέρει ότι 650 ισλαμικά μνημεία καταστράφηκαν από τα οποία 38 τεμένη στο Σαράγεβο.

Ο καθηγητής του Χάρβαρντ Άντρας Ριεντλμάγιερ έχει καταθέσει ως ειδικός εμπειρογνώμονας αρκετές φορές σε δίκες του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία για την καταστροφή της βοσνιακής πολιτιστικής κληρονομιάς και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, 985 τεμένη στη χώρα καταστράφηκαν ή πυρπολήθηκαν.

Στις συγκρούσεις του 1990, μεταξύ άλλων, παραστρατιωτικές δυνάμεις κατέστρεψαν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη την παλιά γέφυρα του Μόσταρ, το σύμβολο της πόλης, που αργότερα ανακατασκευάστηκε.

Για το Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η UNESCO προετοίμασε ειδικό σχέδιο αποκατάστασης των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, που καταστράφηκαν το 1991-1992.

Η κροατική εθνική επιτροπή για την αποτίμηση των πολεμικών ζημιών ανέφερε ότι το κόστος των ζημιών στα πολιτιστικά μνημεία υπολογίζεται σε 3 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιτροπής, 1.426 ρωμαιοκαθολικές εκκλησίες καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές στην Κροατία.

Η αντίστοιχη επιτροπή στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη υπολογίζει ότι το κόστος των ζημιών από τον πόλεμο στη χώρα ανέρχεται σε 10-12 δισ. δολάρια. Το 1/5 του ποσού αφορά το Σαράγεβο και ακολουθεί το Μόσταρ. Στην προσφυγή κατά της Σερβίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ), η Κροατία, εκτός από την κατηγορία της γενοκτονίας, συμπεριέλαβε την αλλοτρίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 30.000 αντικείμενα πολιτιστικής, ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας πρέπει να επιστραφούν στην Κροατία. Εικόνες, αντικείμενα θρησκευτικής λατρείας και άλλα αντικείμενα από ορθόδοξους και καθολικούς ναούς αφαιρέθηκαν από τις ζώνες πολέμου από μέλη του επιτελείου κρίσης της Σερβίας, από επιμελητές ή εμπειρογνώμονες με τη δική τους πρωτοβουλία.

Το Περιφερειακό Ινστιτούτο για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Βοϊβοντίνα της Σερβίας ανέφερε ότι τα περισσότερα αντικείμενα, περίπου 20.000, φυλάσσονταν στο Μουσείου του Δήμου Νόβι Σαντ και επιστράφηκαν στο Βούκοβαρ και στην ευρύτερη περιοχή το 2001.

http://www.in2life.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα της UNESCO
Αποστολή από: dk στις Ιούνιος 30, 2013, 15:11:05 μμ
Στην ομπρέλα της UNESCO τα μνημεία της Κρήτης

Υποψήφια για ένταξη στον κατάλογο πολιτιστικών μνημείων της UNESCO είναι τα μινωικά ανάκτορα, οι ενετικές οχυρώσεις της Κρήτης καθώς και η Σπιναλόγκα, με την τελευταία μάλιστα να έχει το προβάδισμα εγγραφής, μεταξύ των ελληνικών αιτημάτων, λόγω του εντατικού έργου προετοιμασίας του σχετικού φακέλου.

(http://www.all4fun.gr/images/stories/imerisia_large_t_1061_43556367_type12128.jpg)

Την ανακοίνωση έκανε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, διευκρινίζοντας ότι για την ένταξη της Σπιναλόγκας έχει προηγηθεί συστηματικό έργο από ομάδες εργασίας του ΤΕΕ, της Περιφέρειας Κρήτης και του δήμου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Οσον αφορά την Κνωσό το μεγάλο ζήτημα, που ακόμη εκκρεμεί, είναι η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της.

Ήδη πάντως, καθώς ξεπεράστηκαν διάφορα γραφειοκρατικά προβλήματα, ο σχετικός διαγωνισμός προχωρεί άμεσα. Μέσα στο καλοκαίρι, εξάλλου, πρόκειται να παραδοθούν έτοιμες στο κοινό και οι υπόλοιπες αίθουσες του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.

http://www.all4fun.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα της UNESCO
Αποστολή από: dk στις Οκτώβριος 02, 2018, 18:12:58 μμ
Κατατέθηκε ο φάκελος υποψηφιότητας της Σπιναλόνγκα στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO

(http://traveldailynews.gr/uploads/images/spinaloga1.jpg)

Κατατέθηκε χθες, 27 Σεπτεμβρίου 2018, στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ο προκαταρκτικός φάκελος υποψηφιότητας του Φρουρίου της Σπιναλόγκας. Η τελική μορφή του φακέλου υποψηφιότητας θα κατατεθεί έως την 1η Φεβρουαρίου 2019. Σημειώνεται ότι η τελευταία εγγραφή ελληνικού μνημείου στον Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς ήταν του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων τον Ιούλιο του 2016.

Η συγκρότηση του φακέλου υποψηφιότητας του Φρουρίου Σπιναλόγκας είναι αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας και συνεργασίας των αρμόδιων Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου και της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, με το Δήμο Αγίου Νικολάου Κρήτης. Μέρος του προκαταρκτικού φακέλου στηρίζεται σε πρόταση που υπέβαλε το Μάιο του 2017 ο Δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης. Επί του παρόντος καταρτίζεται επίσης αναλυτικό Διαχειριστικό Σχέδιο του μνημείου, το οποίο είναι προαπαιτούμενο για την ένταξη ενός μνημείου στον Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Τόσο η εκπόνηση του προκαταρκτικού φακέλου που υπεβλήθη, όσο και η συγκρότηση του τελικού φακέλου υποψηφιότητας του Φρουρίου Σπιναλόγκας, εδράζεται στις επιχειρησιακές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού. 

Η Σπιναλόγκα αποτελεί σήμερα τον δεύτερο σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικό χώρο της Κρήτης, μετά το μινωικό ανάκτορο της Κνωσού, καθώς συνδυάζει την αρχαιολογική αξία ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος οχυρωματικής αρχιτεκτονικής με διαχρονική χρήση από τον 16ο έως και τον 20ο αιώνα, με την σημασία ενός τόπου ιστορικής μνήμης με ιδιαίτερους συμβολισμούς, ενός χώρου εγκλεισμού και απομόνωσης, από τους πιο ιδιαίτερους της νεότερης ιστορίας της Κρήτης και της Ελλάδας γενικότερα.

http://traveldailynews.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα της UNESCO
Αποστολή από: dk στις Οκτώβριος 18, 2018, 22:55:49 μμ
Κέρκυρα, Σάμος, Δήλος και Ρόδος στα 50 μνημεία της UNESCO που κινδυνεύουν να βυθιστούν

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η UNESCO για 50 ιστορικά μνημεία που περιλαμβάνονται στη λίστα της και σύμφωνα με έρευνα ομάδας επιστημόνων από πανεπιστήμια της Γερμανίας και του Ην. Βασιλείου, κινδυνεύουν να εξαφανιστούν κάτω από τη θάλασσα μέχρι το 2100. Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία βασίστηκε σε μαθηματικά μοντέλα, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αναμένεται να προκαλέσει πλημμύρες που θα θέσουν σε κίνδυνο τα μνημεία που βρίσκονται σε παραλιακές περιοχές.

(https://traveldailynews.gr/uploads/images/UNESCO.png)

Ανάμεσα στα απειλούμενα μνημεία βρίσκονται μνημεία όπως η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου και η παλιά πόλη της Κέρκυρας, η Δήλος, το Πυθαγόρειο και το Ηραίο στη Σάμο και η Πάφος στην Κύπρο.

Περίπου το 1/3 των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς που κινδυνεύουν βρίσκονται στην Ιταλία (15) και ακολουθεί η Κροατία (7), η Ελλάδα (4) και η Τυνησία (4).

Στη λίστα περιλαμβάνονται και άλλες σημαντικές περιοχές παγκόσμιας κληρονομιάς, όπως ο αρχαιολογικός χώρος στην Πομπηία, η Βενετία, ο αρχαιολογικός χώρος της Καρθαγένης στην Τύνιδα, η Βαλέτα στη Μάλτα, η Έφεσος και περιοχές της Κωνσταντινούπολης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων από τα Πανεπιστήμια του Κιέλου (Γερμανία), του Southampton, του Bournemouth και του Sussex (Ην. Βασίλειο), καθώς και από το Global Climate Forum e.V. Βερολίνου (Γερμανία).

“Τα ευρήματα μας αποτελούν μια πρώτη εκτίμηση για το πού είναι πιο επείγουσα η προσαρμογή στα νέα δεδομένα και πού χρειάζεται η πολιτική στήριξη” σημείωσε η Lena Reimann από το Τμ. Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Κιέλου στη Γερμανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι επικεφαλής της έρευνας είναι ο Έλληνας γεωγράφος, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κίελου κ.  Αθανάσιος Τ. Βαφείδης.

(https://traveldailynews.gr/uploads/images/UNESCO-02.jpg)

https://traveldailynews.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα της UNESCO
Αποστολή από: dk στις Δεκέμβριος 08, 2018, 11:14:54 πμ
Ηράκλειο: Πρόταση του δήμου για ένταξη του Μινωικού Πολιτισμού στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO

(https://www.zougla.gr/assets/images/2564680.jpg)

Οι διαδικασίες για την υποψηφιότητα ένταξης του Μινωικού Πολιτισμού στην Παγκόσμια Πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν στο δημαρχείο Ηρακλείου η πρόεδρος της επιτροπής UNESCO για την Ελλάδα, Καίτη Τζιτζικώστα, με τον δήμαρχο της πόλης, Βασίλη Λαμπρινό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, η κ. Τζιτζικώστα πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στο δημαρχείο συνοδευόμενη από τον πρόεδρο του Ομίλου UNESCO στο Ηράκλειο, Γιάννη Σαμιώτη.
Η ένταξη του Μινωικού Πολιτισμού στον κατάλογο της UNESKO προωθείται από τη δημοτική Αρχή της πόλης και, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του δήμου, «πριν το τέλος του έτους, ο δήμαρχος Ηρακλείου θα έχει επαφές στο Υπουργείο Πολιτισμού για το θέμα αυτό».

Στη συνάντηση του δημάρχου Ηρακλείου με τα στελέχη της UNESKO παραβρέθηκε και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού, Gian Andrea Garancini, που πρότεινε να διοργανωθεί στο Ηράκλειο η Πανευρωπαϊκή συνάντηση των 37 Επιτροπών της UNESCO, καθώς και η γενική συνέλευση των 25 Ομίλων που λειτουργούν στην Ελλάδα το 2019.

Η κυρία Τζιτζικώστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, δεσμεύτηκε ότι θα υποστηρίξει την πρόταση για υποψηφιότητα του Ηρακλείου, για την πραγματοποίηση της Πανευρωπαϊκής συνάντησης, στη συνεδρίαση της ολομέλειας της UNESCO το επόμενο διάστημα στο Παρίσι.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Τίτλος: Απ: Νέα της UNESCO
Αποστολή από: dk στις Ιούνιος 26, 2021, 05:25:04 πμ
Η Βενετία στη λίστα «Παγκόσμιας κληρονομιάς σε κίνδυνο» της UNESCO

(https://www.tourismtoday.gr/wp-content/uploads/2019/04/venetia-696x392.jpg)

Η UNESCO συνέστησε να προστεθεί η Βενετία στη λίστα «Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε Κίνδυνο» του διεθνούς οργανισμού.

Η σύσταση ή «σχέδιο απόφασης» έγινε μετά την οριστικοποίηση της ετήσιας έκθεσης διατήρησης. Και η αιτία είναι τα κρουαζιερόπλοια.

Οι συζητήσεις για την ενδεχόμενη προσθήκη της εμβληματικής βυθισμένης πόλης της Ιταλίας στον απειλούμενο κατάλογο της UNESCO έχουν τεθεί στην προσωρινή ημερήσια διάταξη για τη σύνοδο ολομέλειας της. Αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 16-31 Ιουλίου και η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα λάβει την τελική απόφαση.

(https://www.tourismtoday.gr/wp-content/uploads/2019/06/cruise-venetia-1-1920x1280.jpg)

Τα κρουαζιερόπλοια το πρόβλημα

Η επιτροπή της UNESCO έγραψε στην έκθεσή της: «Ενώ υπάρχουν ήδη νόμιμες απαγορεύσεις για την είσοδο πλοίων άνω των 40.000 τόνων στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας, δεν έχει πρακτικό αποτέλεσμα, καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την πρόσδεση αυτών των μεγάλων πλοίων.

Το κράτος θα πρέπει να συνεχίσει να αναζητά μια μακροπρόθεσμη λύση με απόλυτη επείγουσα ανάγκη. Δίνοντας προτεραιότητα στην επιλογή απαγόρευσης των μεγάλων πλοίων από τη λιμνοθάλασσα και κατά προτίμηση την ανακατεύθυνση τους σε πιο κατάλληλα λιμάνια της περιοχής».

Ο υπερτουρισμός και άλλοι παράγοντες

Ενώ η κρουαζιέρα μέσα στους αιώνες της πλωτής οδού της πόλης βλάπτει την ακεραιότητα της, η Επιτροπή Κληρονομιάς σημείωσε επίσης ότι τα «εγγενή χαρακτηριστικά» της Βενετίας επιδεινώθηκαν επίσης από άλλους παράγοντες. Περιέγραψε λεπτομερώς τις «περίπλοκες επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού. Τη συνεχή μείωση του πληθυσμού και τις βασικές ελλείψεις στη διακυβέρνηση. Καθώς και τη διαχείριση που οδήγησε σε σημαντική απώλεια ιστορικής αυθεντικότητας εντός της Βενετίας»

https://www.tourismtoday.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα της UNESCO
Αποστολή από: dk στις Ιούλιος 20, 2021, 17:41:37 μμ
Όλυμπος: Υποψήφιος για Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO!

Ο Όλυμπος, το πιο μυθικό βουνό της ιστορίας, εδώ και δεκαετίες είναι μάλλον περιφρονημένος από την τουριστική προβολή της χώρας. Στις εκθέσεις του εξωτερικού σπάνια βλέπεις μια εικόνα του Ολύμπου στο ελληνικό περίπτερο σε αντίθεση με το περίπτερο της Τουρκίας όπου σε περίοπτη θέση φιγουράρουν τα τέσσερα βουνά με το όνομα Όλυμπος που υπάρχουν στην επικράτεια της.

Μόλις τα τελευταία χρόνια με πρωτοβουλία του τμήματος τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της  Marketing Greece δημιουργήθηκε ένα εξαιρετικό βίντεο για τον Όλυμπο  που έκανε αξιόλογες θεάσεις στο διαδίκτυο.

Τα γράφουμε όλα αυτά καθώς πραγματοποιήθηκε η πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της τριμερούς Επιτροπής, που έχει συσταθεί από εκπροσώπους του Υπουργείου Πολιτισμού,  του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατάρτιση του φακέλου της υποψηφιότητας της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η χρηματοδότηση του φακέλου που θα κατατεθεί στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO τον Σεπτέμβρη 2022 και θα εξεταστεί τον Ιανουάριο του 2023 θα γίνει με πόρους του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Η Επιτροπή προκειμένου να συντάξει την πρόταση της υποψηφιότητας του Ολύμπου θα στηριχθεί στον φυσικό πλούτο, και την πολιτιστική κληρονομιά –υλική και άυλη- του μυθικού αυτού βουνού, που καταγράφηκε στα Ομηρικά έπη και τα μεγάλα λογοτεχνικά έργα της αρχαιότητας, αποτελώντας ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο σημείο αναφοράς. Αναφορικά με τα περιβαλλοντικά κριτήρια, ο Όλυμπος διαθέτει υψηλή βιοποικιλότητα, ειδικά όσον αφορά τη χλωρίδα του, με πάνω από 20 τοπικά ενδημικά είδη, πολλά από τα οποία αναπτύσσονται σε υποαλπικά λιβάδια σε μεγάλα υψόμετρα.
 
Ο Όλυμπος βρίσκεται ήδη στον ενδεικτικό κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς, ενώ από το 1981 η UNESCO τον ενέταξε στον παγκόσμιο κατάλογο αποθεμάτων βιόσφαιρας του προγράμματος «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα». Με Προεδρικό Διάταγμα που αναμένεται να εκδοθεί μετά από πρόταση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά, ο Όλυμπος και η ευρύτερη περιοχή, συνολικής έκτασης 366.000 στρεμμάτων, τίθεται υπό αυστηρό καθεστώς προστασίας με ορισμένες χρήσεις γης. Όλα τα υφιστάμενα καθεστώτα προστασίας πρόκειται να συμπεριληφθούν στον φάκελο που θα συνταχθεί, ενισχύοντας την εν λόγω υποψηφιότητα.

https://www.facebook.com/OmorfaTaxidia/
Τίτλος: Απ: Νέα της UNESCO
Αποστολή από: dk στις Ιούλιος 21, 2021, 16:02:06 μμ
Η UNESCO αφαιρεί το Λίβερπουλ από τον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς

Η αγγλική πόλη Λίβερπουλ αφαιρέθηκε από τον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO αφού η πολιτιστική αυτή υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών έκρινε ότι νέα κτήρια, μεταξύ των οποίων και ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, υπονόμευσαν την ελκυστικότητα που έχουν οι βικτοριανές της αποβάθρες.

Το Λίβερπουλ χαρακτηρίστηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 2004 και εντάχθηκε στη σχετική λίστα όπου περιλαμβάνονται μνημεία όπως το Σινικό Τείχος, το Ταζ Μαχάλ και ο Πύργος της Πίζας. Η πόλη είναι μόλις το τρίτο μέρος που αφαιρείται από τον κατάλογο αυτόν.

Ύστερα από ψηφοφορία στην Κίνα των μελών της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, η UNESCO ανέφερε στο Twitter ότι το Λίβερπουλ θα πρέπει να αφαιρεθεί από τον κατάλογο του παγκόσμιου πολιτιστικού οργανισμού.

Η Τζοάν Άντερσον, δήμαρχος του Λίβερπουλ, δήλωσε ότι η απόφαση είναι «ακατανόητη» και πως ελπίζει να υποβληθεί έφεση.

«Είμαι πολύ απογοητευμένη και ανήσυχη από αυτή την απόφαση να αρθεί το καθεστώς Παγκόσμιας Κληρονομιάς του Λίβερπουλ, που έρχεται μία δεκαετία αφότου η UNESCO επισκέφθηκε τελευταία φορά την πόλη για να τη δει ιδίοις όμμασι» είπε. «Θα συνεργαστούμε με την κυβέρνηση για να εξετάσουμε εάν μπορούμε να υποβάλουμε έφεση» πρόσθεσε.

Τη μεγάλη απογοήτευσή της εξέφρασε και η βρετανική κυβέρνηση.

«Είμαστε ιδιαίτερα απογοητευμένοι από αυτή την απόφαση και εκτιμούμε ότι το Λίβερπουλ συνεχίζει να αξίζει το καθεστώς παγκόσμιας κληρονομιάς, δεδομένου του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν οι αποβάθρες στην ιστορία και γενικότερα στην πόλη» δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Τα μόνα άλλα μνημεία που αφαιρέθηκαν στο παρελθόν από τον κατάλογο αυτό είναι ένα καταφύγιο άγριας ζωής στο Ομάν ύστερα από περιστατικά λαθροθηρίας και απώλεια ενδιαιτήματος και η κοιλάδα του Έλβα στη Δρέσδη της Γερμανίας το 2009 όταν πάνω από το ποτάμι κατασκευάστηκε μια γέφυρα τεσσάρων λωρίδων.

Ο χαρακτηρισμός των μνημείων ως πολιτιστική κληρονομιά τούς δίνει πρόσβαση σε χρηματοδότηση των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρησή τους και προβολή σε τουριστικούς οδηγούς σε όλο τον κόσμο.

Το Λίβερπουλ απειλούνταν με διαγραφή του από τη λίστα από το 2012 αφού η UNESCO προειδοποίησε ότι νέα κτήρια αλλάζουν τον ορίζοντα της πόλης και καταστρέφουν την αξία του ως κληρονομιάς του παραλιακού της τμήματος.

https://www.zougla.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα της UNESCO
Αποστολή από: dk στις Ιούλιος 29, 2021, 18:42:43 μμ
Η UNESCO απειλεί να αφαιρέσει το Stonehenge από το καθεστώς Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Το Στόουνχεντζ μπορεί να χάσει το καθεστώς της ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς λόγω της κατασκευής σήραγγας κάτω από το ορόσημο, σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές.

Ο Οργανισμός Εκπαίδευσης, Επιστήμης και Πολιτισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) προειδοποίησε τις βρετανικές αρχές ότι λόγω της κατασκευής του υπόγειου αυτοκινητόδρομου, το Στόουνχεντζ θα λάβει την ιδιότητα ενός αντικειμένου που απειλείται. Και θα ακολουθήσει αποκλεισμός από τον κατάλογο της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το έργο του υπόγειου διαδρόμου εγκρίθηκε από το βρετανικό υπουργείο Μεταφορών τον Νοέμβριο του περασμένου έτους. Έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει το φορτίο κυκλοφορίας του αυτοκινητόδρομου Α303. Ο διάδρομος θα έχει μήκος σχεδόν 3 χιλιόμετρα.

Το Stonehenge είναι ένα προϊστορικό μνημείο στην πεδιάδα του Salisbury στο Wiltshire της Αγγλίας, δύο μίλια δυτικά του Amesbury. Αποτελείται από έναν εξωτερικό δακτύλιο από κάθετες πέτρες, κάθετες ύψους περίπου 13 ποδιών, πλάτους επτά ποδιών και βάρους περίπου 25 τόνων, με τη σύνδεση οριζόντιων λίθων.

Μέσα είναι ένας δακτύλιος από μικρότερα μπλε. Μέσα σε αυτά υπάρχουν τρίλιθοι, δύο πιο ογκώδη κάθετα Sarsens που ενώνονται με ένα υπέρθυρο. Όλο το μνημείο,  προσανατολίζεται προς την ανατολή του ηλίου στο θερινό ηλιοστάσιο. Οι πέτρες είναι τοποθετημένες μέσα σε χωματουργικά έργα στη μέση του πιο πυκνού συγκροτήματος μνημείων της Νεολιθικής και της Εποχής του Χαλκού στην Αγγλία, συμπεριλαμβανομένων αρκετών εκατοντάδων τύμβων.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι κατασκευάστηκε από το 3000 π.Χ. έως το 2000 π.Χ. Η γύρω κυκλική όχθη και χαντάκι, που αποτελούν την αρχική φάση του μνημείου, χρονολογούνται περίπου το 3100 π.Χ. Οι πρώτοι bluestones δημιουργήθηκαν μεταξύ 2400 και 2200 π.Χ., αν και μπορεί να ήταν στο χώρο ήδη από το 3000 π.Χ.

Ένα από τα πιο διάσημα ορόσημα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Στόουνχεντζ θεωρείται ως βρετανική πολιτιστική εικόνα. Είναι ένα νομικά προστατευμένο Προγραμματισμένο Αρχαίο Μνημείο από το 1882, όταν η νομοθεσία για την προστασία των ιστορικών μνημείων εισήχθη με επιτυχία στη Βρετανία. Ο χώρος και τα περίχωρά του προστέθηκαν στον κατάλογο της UNESCO με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1986. Το Stonehenge ανήκει στο Στέμμα και διαχειρίζεται η Αγγλική Κληρονομιά. η γύρω γη ανήκει στο National Trust.

https://www.tourismtoday.gr/