TravelChat - Ταξιδιωτικό Forum

Περί Ταξιδίων... => Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα => Πελοπόννησος => Μήνυμα ξεκίνησε από: kostas στις Νοέμβριος 12, 2008, 19:27:38 μμ

Τίτλος: Επίσκεψη στην Αγία Θεοδώρα Βάστα Αρκαδίας
Αποστολή από: kostas στις Νοέμβριος 12, 2008, 19:27:38 μμ
(http://www.watermill.gr/images/stories/photografies/agia_theodora/axiotheata_agia_theodora.jpg)

Η εκκλησία της Αγίας Θεοδώρας με τα 17 δέντρα στην σκεπή της είναι από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αρκαδίας και μία πολλή καλή πρόταση για μονοήμερη εκδρομή. Η τελευταία μεγάλη πυρκαγιά σταμάτησε σαν από θαύμα λίγο πριν το εκκλησάκι.

Μνημείο και μαρτυρία μιας άλλης εποχής
 
Η διαδρομή σας αποζημιώνει απλόχερα με τα ειδυλλιακά τοπία που σας προσφέρει. Όσο πιο πολύ πλησιάζει κανείς τόσο πιο έντονα ακούγεται το βουητό των νερών που αναβλύζουν από τα θεμέλια της εκκλησίας και το μυστήριο του μύθου κάνοντας τον να αισθάνεται δέος μπροστά στο θέαμα που αντικρύζει.

Η ιστορία της Αγίας Θεοδώρας

Κατά το Βυζάντιο, κάθε χωριό είχε αυτόνομο χαρακτήρα. Είχε τη δική του κοινωνική, διοικητική καθώς και στρατιωτική αρχή. Κάθε οικογένεια του χωριού όφειλε να προσφέρει έναν άντρα για το στρατό του κι αν αυτό δεν ήταν εφικτό, έπρεπε να καταβάλει χρήματα για τη μίσθωση ενός μισθοφόρου να την εκπροσωπήσει.

Η νεαρή Θεοδώρα ήταν το μεγαλύτερο κορίτσι μιας φτωχής και πολύ θρήσκας οικογένειας με πατέρα ηλικιωμένο και άρρωστο και ζούσε σε ένα χωριό της Πελοποννήσου, τη Βάστα, λίγο έξω από τη Μεγαλόπολη. Το χρηματικό ποσό που απαιτείτο για την πληρωμή μισθοφόρου ήταν πολύ μεγάλο για τις δυνατότητες της οικογένειάς της και ο πατέρας της ανήμπορος να πάρει μέρος σε μάχη. Έτσι η Θεοδώρα σε ηλικία 17 ετών αποφάσισε να υποδυθεί τον άντρα και να συμμετέχει η ίδια στο στρατό του χωριού της.

Βρέθηκε πολύ σύντομα να πολεμά σε μάχες με περίσσιο θάρρος και όπως ήταν λογικό προάχθηκε σε βαθμό. Το σθένος της, αλλά και η σεμνότητά της την έκαναν αρεστή μέσα στο στράτευμα. Μια νεαρή κοπέλα δεν μπόρεσε να αντισταθεί στη γοητεία του νεαρού στρατιώτη κι έτσι τον ερωτεύθηκε. Η Θεοδώρα δεν ήθελε να προδώσει το μυστικό της γιατί αυτό θα εξέθετε όλη την οικογένειά της. Όσο κι αν η Θεοδώρα προσπαθούσε να μεταπείσει τη νεαρή κοπέλα λέγοντάς της ότι είναι αφιερωμένη στο Θεό, τόσο η νεαρή κοπέλα ήθελε το νεαρό που έβλεπε μπροστά της, τον όμορφο και θαρραλέο στρατιώτη που είχε γνωρίσει. Η συνεχής άρνηση της Θεοδώρας οδήγησε τη νεαρή κοπέλα στην εκδίκηση. Κοιμήθηκε με κάποιον άλλο στρατιώτη με τον οποίο έμεινε έγκυος και πήγε στον Διοικητή του στρατού δηλώνοντας ότι η Θεοδώρα, δηλαδή ο στρατιώτης που είχε ερωτευθεί η κοπέλα, ήταν εκείνος που την άφησε έγκυο και θα έπρεπε να την παντρευτεί.

Η άρνηση της Θεοδώρας, η οποία δεν ήθελε να αποκαλύψει το μυστικό της, στο συγκεκριμένο γάμο, δεν επέτρεπε παρά την καταδίκη της σε θάνατο λόγω ατίμωσης της νεαρής κοπέλας.

Έτσι κι έγινε. Ο νεαρός στρατιώτης μέχρι την έσχατη στιγμή δεν ήθελε να αποκαλύψει το μυστικό του και να φέρει έτσι τον πατέρα του σε δύσκολη θέση. Οδηγήθηκε έξω από το χωριό και εκτελέστηκε. Καθώς ξεψυχούσε, είπε: «Κάνε κύριε τα χρόνια μου να γίνουν δέντρα και το αίμα μου νερό να τα ποτίζει». και ξαφνικά, ένα ρυάκι σχηματίστηκε με ορμητικό νερό...

Άλλη θεωρία διατείνεται ότι η Αγία Θεοδώρα ήταν η Αυγούστα Θεοδώρα, κόρη του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Η΄ της μακεδονικής δυναστείας, που λέγεται πως βασίλεψε σαν άνδρας από το 1055 μέχρι το 1056. Η Αυγούστα Θεοδώρα κατά τους ισχυρισμούς του Μιχαήλ ΣΤ΄ του Στρατιωτικού που τη διαδέχθηκε με κίνημα αρρώστησε βαριά και πέθανε, ενώ κατ' άλλους εικάζεται ότι ο ίδιος την δολοφόνησε και την έθαψε εδώ.

Μερικούς αιώνες αργότερα, γύρω στον 12ο αιώνα, στο σημείο αυτό φτιάχτηκε ένα εκκλησάκι εις μνήμη της Αγίας Θεοδώρας όπου μεταφέρθηκαν και θάφτηκαν τα λείψανά της. Με την ολοκλήρωση του ναϊδρίου αυτού, φύτρωσαν 17 δέντρα στη στέγη του όσα και τα χρόνια της Θεοδώρας όταν θανατώθηκε και έτσι ολοκληρώθηκε ο θρύλος της Αγίας Θεοδώρας.

Ακόμα και σήμερα το εκκλησάκι στέκει εκεί δίπλα στα νερά ενός χείμαρρου που διασταυρώνεται με τον ποταμό Χάραδρο και παρότι μικρό σε μέγεθος εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη που προσπαθεί να δικαιολογήσει την ύπαρξη των 17 πανύψηλων δέντρων στη σκεπή του χωρίς ίχνος ρίζας στο κάτω μέρος της στέγης ή το εσωτερικό του ναΐσκου.

Ο ναός της Αγίας Θεοδώρας αποτελεί μοναδικό φαινόμενο και είναι από τα πιο δημοφιλή και αξιόλογα αξιοθέατα της Αρκαδίας. Η εκκλησία κτίστηκε μεταξύ του 1050-1100 προς τιμήν της οσιομάρτυρος Θεοδώρας. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Βάστα της Μεγαλόπολης σε μια κατάφυτη ειδυλλιακή ρεματιά με πυκνό δάσος από θεόρατες βελανιδιές. Η οδική πρόσβαση γίνεται από το Ίσαρι μετά από μια πανέμορφη κατηφορική διαδρομή.

Η μνήμη της Οσιοπαρθενομάρτυρος Θεοδώρας από αμνημονεύτων ετών και μέχρι του έτους 1952 εορταζόταν κάθε Λαμπροτρίτη για λόγους που δεν διέσωσε η παράδοση ως τοπική Αγία και πανηγύριζε ο φερώνυμος ιερός ναΐσκος της. Έκτοτε καθιερώθηκε να εορτάζεται την ίδια μέρα, που η εκκλησία μας τιμά και την μνήμη της Οσίας Θεοδώρας της εξ Αλεξάνδρειας.

Τίτλος: Απ: Επίσκεψη στην Αγία Θεοδώρα Βάστα Αρκαδίας
Αποστολή από: dk στις Νοέμβριος 12, 2008, 19:58:38 μμ
Kωστα  :welcome: στην παρεα μας!
Βλεπω εκανες δυναμικη εισοδο, σ'ευχαριστουμε πολυ για το αρθρο!
Τίτλος: Απ: Επίσκεψη στην Αγία Θεοδώρα Βάστα Αρκαδίας
Αποστολή από: kostas στις Δεκέμβριος 06, 2008, 10:34:32 πμ
Ευχαριστώ Δημήτρη.

Μήπως έχει κάποιος φωτογραφία της εκκλησίας βράδυ. Την ιστορία την πήρα από εδώ: www.Agia_Theodora.gr (http://www.neromylos-nikola.gr/Agia_Theodora.htm) αλλά δεν έχει νυχτερινή φωτογραφία.
 Νομίζω ότι κάπου είχα δει μια στο ιντερνετ επεξεργασμένη.
Τίτλος: Απ: Επίσκεψη στην Αγία Θεοδώρα Βάστα Αρκαδίας
Αποστολή από: xenia στις Μάρτιος 30, 2010, 14:53:25 μμ
Δεν εχουμε παει εκει... θα πρεπει να ειναι πανεμορφα εε?
Τίτλος: Απ: Επίσκεψη στην Αγία Θεοδώρα Βάστα Αρκαδίας
Αποστολή από: kostas στις Μάρτιος 30, 2010, 19:23:17 μμ
Καλησπέρα.
Σήμερα δόθηκε στην κυκλοφορία ένα νέο τμήμα και έτσι η απόσταση μειώθηκε ακόμα πιο πολύ από την Τρίπολη.   Στην περιοχή επικρατεί ηρεμία και το περιβάλλον σε βοηθάει να χαλαρώσεις.
Τίτλος: Απ: Επίσκεψη στην Αγία Θεοδώρα Βάστα Αρκαδίας
Αποστολή από: dk στις Μάρτιος 30, 2010, 19:25:43 μμ
Λεω να οργανωσω κανα travelchat...ικο μονοημερο προς τα εκει μετα το Πασχα...τι λες θα αναλαβεις χρεη ξεναγου?
Τίτλος: Απ: Επίσκεψη στην Αγία Θεοδώρα Βάστα Αρκαδίας
Αποστολή από: kostas στις Μάρτιος 30, 2010, 19:33:36 μμ
Το Πάσχα αν δεν σουβλίσω 100 αρνιά περίπου θα με σουβλίσουν.  :spin:
Αν κανονίσετε να βολτάρετε πάντως ευχαρίστως να σας δώσω ότι πληροφορίες μπορώ.
Κώστας
Τίτλος: Απ: Επίσκεψη στην Αγία Θεοδώρα Βάστα Αρκαδίας
Αποστολή από: elina στις Μάρτιος 30, 2010, 20:20:03 μμ
Είναι καταπληκτικά!!!
Όταν επισκέφτηκα το εκκλησάκι πριν μερικά χρόνια είχα μείνει άφωνη. Πραγματικά είναι ένα θαύμα.
Δυστυχώς επισκέφτηκα μόνο το συγκεκριμένο εκκλησάκι οπότε δεν μπορώ να δώσω περισσότερες πληροφορίες για την περιοχή.
Τίτλος: Απ: Επίσκεψη στην Αγία Θεοδώρα Βάστα Αρκαδίας
Αποστολή από: dk στις Μάρτιος 31, 2010, 05:06:01 πμ
Είναι καταπληκτικά!!!
Όταν επισκέφτηκα το εκκλησάκι πριν μερικά χρόνια είχα μείνει άφωνη. Πραγματικά είναι ένα θαύμα.
Δυστυχώς επισκέφτηκα μόνο το συγκεκριμένο εκκλησάκι οπότε δεν μπορώ να δώσω περισσότερες πληροφορίες για την περιοχή.

Ελεγα να καναμε ενα μονοημερο προς τα εκει...τι λες?
Τίτλος: Απ: Επίσκεψη στην Αγία Θεοδώρα Βάστα Αρκαδίας
Αποστολή από: elina στις Μάρτιος 31, 2010, 09:22:21 πμ
Δεν είναι άσχημη ιδέα. Μετά το Πάσχα μπορούμε να το οργανώσουμε  :smile_:
Τίτλος: Απ: Επίσκεψη στην Αγία Θεοδώρα Βάστα Αρκαδίας
Αποστολή από: Dimitra στις Μάρτιος 31, 2010, 12:43:35 μμ
Κι εγώ εχω επισκευφθέι τη περιοχή και το εκκλησάκι. Μάλιστα τότε υπήρχε και μια ταβέρνα απέναντι απο τημ εκκλησία πάνω απο το ποταμάκι που είχε...με πεντανόστιμα φαγητά. Βέβαια δε ξέρω άν υπάρχει ακόμα.
Φωτό νομίζω πώς έχω αλλά είναι απο φιλμ.......και δεν έχω ακόμα σκάνερ... :chok:
Τίτλος: Απ: Επίσκεψη στην Αγία Θεοδώρα Βάστα Αρκαδίας
Αποστολή από: dk στις Απρίλιος 01, 2010, 03:59:28 πμ

Μάλιστα τότε υπήρχε και μια ταβέρνα απέναντι απο τημ εκκλησία πάνω απο το ποταμάκι που είχε...με πεντανόστιμα φαγητά. Βέβαια δε ξέρω άν υπάρχει ακόμα.


Νομιζω πως υπαρχει ακομη... αν λες αυτή (http://www.neromylos-nikola.gr/O_Neromylos_toy_Nikola.htm) ...σιγουρα ομως ξερει ο kostas που μαλλον εκει θα σουβλισει τα 100 αρνια που γραφει παραπανω!! :smile_:
Τίτλος: Απ: Επίσκεψη στην Αγία Θεοδώρα Βάστα Αρκαδίας
Αποστολή από: dimosf στις Απρίλιος 01, 2010, 12:08:10 μμ
Το μέρος είναι πράγματι ωραίο. Η ταβέρνα έχε ικαι νερόμυλο. Να αναφέρω εδώ οτι ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου είναι από τη Βάστα και ο ταβερνιάρης είναι ξαδερφός του με το ίδιο όνομα.
Τίτλος: Απ: Επίσκεψη στην Αγία Θεοδώρα Βάστα Αρκαδίας
Αποστολή από: Dimitra στις Απρίλιος 01, 2010, 12:26:58 μμ
Να αναφέρω εδώ οτι ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου είναι από τη Βάστα και ο ταβερνιάρης είναι ξαδερφός του με το ίδιο όνομα.

Αυτό το ξέρω!!!!  :dance: :dance:
Εχω μια θεία απο το ίδιο χωριό και το έχω επισκεφθεί κι αυτό πριν λίγα χρόνια!!
Τίτλος: Απ: Επίσκεψη στην Αγία Θεοδώρα Βάστα Αρκαδίας
Αποστολή από: kostas στις Απρίλιος 01, 2010, 18:11:41 μμ
Καλησπέρα
Φωτογραφίες από το νέο τμήμα που δόθηκε στην κυκλοφορία και διευκολύνει όσους κινούνται από Τρίπολη προς Αγία Θεοδώρα μπορείτε να δείτε εδώ:
http://www.stadia.gr/forum/viewtopic.php?t=1436&postdays=0&postorder=asc&start=3770

Η ταβέρνα έχει μετακινηθεί μερικές δεκάδες μέτρα σε νέο χώρο. Την τελευταία φορά που βρέθηκα εκεί ο ταβερνιάρης Νικόλας στην θέση του νερόμυλου έφτιαχνε την νεροτριβή που προυπήρχε. Τον νερόμυλο σκεφτόταν που θα τον μεταφέρει. Μερικά τραπέζια τα έχει τοποθετήσει πάνω στα δέντρα. Δεν κάνω πλάκα τρως και από κάτω περνάει το ποτάμι. Η συγκεκριμένη περιοχή δεν διαθέτει πολλά αξιοθέατα, ένα και κάλο. Υπάρχει η συγκεκριμένη ταβέρνα και μία ακόμα που προχωράει σιγά σιγά αλλά δεν λειτουργεί ακόμα. Επειδή ο χώρος βρίσκεται μακρυά από σπίτια, καταστήματα έχει και την ανάλογη ηρεμία.
Τα αρνάκια θα τα σουβλίσω αρκετά μακρυά από το γαλήνιο περιβάλλον της Αγίας Θεοδώρας αλλά με το χώρο της Αγίας Θεοδώρας και ιδιαίτερα την ταβέρνα και τον Νικόλα(άριστος αφηγητής) νιώθω αρκετά κοντά καθώς δημιούργησα την σελίδα www.neromylos-nikola.gr. Έτσι πρέπει να με συγχωρήσετε για το spam. Το εκκλησάκι είναι καθημερινά ανοιχτό. Στην σελίδα που σας έβαλα έχει φωτογραφίες του περιβάλλοντα χώρου και την ιστορία της Αγίας Θεοδώρας. Σε άλλη σελίδα δεν νομίζω να βρείτε περισσότερα στοιχεία. Το γράφω για να μην σερφαρετε άδικα καθώς τις έχω ψάξει σχεδόν όλες.  :smile_:
Τίτλος: Απ: Επίσκεψη στην Αγία Θεοδώρα Βάστα Αρκαδίας
Αποστολή από: dk στις Σεπτέμβριος 15, 2010, 14:06:55 μμ
Ελεγα να καναμε ενα μονοημερο προς τα εκει...τι λες?

Ηθελα να παω ανημερα της γιορτης της... 11 Σεπτεμβριου... αλλα η Ελινα κανονισε να παντρευτει λες και δεν υπηρχαν αλλες μερες. :bigr:
Να το βαλουμε ομως στο προγραμμα και μια Κυριακη πρωι να πεταχτουμε μεχρι εκει (οσοι μαζευτουμε). :good:
Τίτλος: Απ: Επίσκεψη στην Αγία Θεοδώρα Βάστα Αρκαδίας
Αποστολή από: dk στις Οκτώβριος 28, 2020, 13:29:14 μμ
Να το βαλουμε ομως στο προγραμμα και μια Κυριακη πρωι να πεταχτουμε μεχρι εκει (οσοι μαζευτουμε). :good:

Τελικα επρεπε να περασουν 10 χρονια για να οργανωθω... θα την επισκεφτω Κυριακη 8 Νοεμβριου!! :smile_:
Κι επειδη το παραπανω σαιτ δεν υπαρχει... πληροφοριες εδω https://www.watermill.gr/el
Τίτλος: Απ: Επίσκεψη στην Αγία Θεοδώρα Βάστα Αρκαδίας
Αποστολή από: McElk στις Οκτώβριος 28, 2020, 22:17:28 μμ
Αυτό το εκκλησάκι μου κέντρισε το ενδιαφέρον και λόγω επαγγέλματος. Πραγματικά ανεξήγητο φαινόμενο.
Όποτε καταφέρω και έρθω στην περιοχή θα το επισκεφτώ οπωσδήποτε! Φαντάζομαι είναι ανοικτό για να δει κανείς το εσωτερικό του.
Δημήτρη με το καλό να πας και περιμένω κοντινές φωτο με τα δέντρα και από το εσωτερικό αν φαίνεται η συναρμογή των κορμών με τους τοίχους.
Τίτλος: Απ: Επίσκεψη στην Αγία Θεοδώρα Βάστα Αρκαδίας
Αποστολή από: dk στις Οκτώβριος 28, 2020, 23:50:12 μμ
Δημήτρη με το καλό να πας και περιμένω κοντινές φωτο με τα δέντρα και από το εσωτερικό αν φαίνεται η συναρμογή των κορμών με τους τοίχους.

Οκ, θα τις εχεις!!!!