TravelChat - Ταξιδιωτικό Forum

Περί Ταξιδίων... => Κρουαζιέρες => Μήνυμα ξεκίνησε από: dk στις Ιούνιος 24, 2008, 16:42:36 μμ

Τίτλος: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Ιούνιος 24, 2008, 16:42:36 μμ
«Σταθμός» για την ελληνική κρουαζιέρα το CruiseinGreece

Συνέδριο Παγκόσμιας εμβέλειας για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κρουαζιέρας με τίτλο CruiseinGreece συνδιοργανώνει ο Σύνδεσμος των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) με τον διεθνούς κύρους εξειδικευμένο οργανισμό SeaTrade και την υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ).

Στη σημαντική αυτή εκδήλωση, θα συμμετάσχουν υψηλόβαθμα στελέχη της διεθνούς κρουαζιέρας από εταιρίες όπως η Holland America Line, η Carnival Cruise Lines, η Oceania Cruises, η Regent Seven Seas, η Royal Caribbean Cruises Ltd., η Norwegian Cruise Line, η Windstar Cruises, η Aida Cruises, η Monarch Cruises και η Louis Hellenic Cruises. Το κυρίως συνέδριο θα λάβει χώρα την Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008, στο ξενοδοχείο Grand Bretagne στην Αθήνα από τις 09:00 έως και τις 18:00. Μεταξύ 13:00 και 15:00 θα παρατεθεί Gala Lunch εκ μέρους του HATTA και της Seatrade, όπου θα παραστεί ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. `Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος και θα απευθύνει χαιρετισμό.

Οι βασικοί θεματικοί άξονες του συνεδρίου είναι:

Αξιολογηση της Ελλάδας ως προορισμού κρουαζιέρας, προοπτικές ανάπτυξης περισσότερων λιμανιών, τρόποι προώθησης και ενθάρρυνσης μιας περαιτέρω ανάπτυξης της κρουαζιέρας στη χώρα μας.
Πως αξιολογείται τεχνικά η καταλληλότητα ενός προορισμού ως λιμανιού κρουαζιέρας και ποια είναι τα βασικά κριτήρια επιλογής του.
Οι μελλοντικές προοπτικες της Ελλάδας ως κομβικού κέντρου κρουαζιέρας.
Αξίζει να σημειωθεί πως το CruiseinGreece τελείται σε μια περίοδο κατά την οποία κοινή διαπίστωση όλων των εμπλεκομένων με την κρουαζιέρα στην Ελλάδα είναι ότι ο κλάδος έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης, ενώ η εικόνα που παρουσιάζει είναι δυσανάλογη με τις αντικειμενικές δυνατότητες που υπάρχουν.

Στα πλαίσια του συνεδρίου θα αναδειχθεί και ένας σημαντικός αριθμός ελληνικών προορισμών (από τους 70 και πλέον που υπάρχουν) με μεγάλες δυνατότητες και ως λιμάνια κρουαζιέρας, αλλά και ως σημεία πρόσβασης σε πολύ ελκυστικά αξιοθέατα. Για να επιτευχθεί όμως η καθιέρωση περισσότερων Ελληνικών λιμανιών και η περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη χώρα μας, πρέπει να συμβάλλει ουσιαστικά και η Πολιτεία με μια ευνοϊκότερη θεσμική αντιμετώπιση της διεθνούς κρουαζιέρας, με βελτίωση υποδομών και με επένδυση στην εξειδικευμένη προώθηση των προορισμών.

Υπενθυμίζεται πως:
Την Τετάρτη 25 Ιουνίου οι καλεσμένοι θα επισκεφθούν τη Σύρο και την Πάρο
Η Παρασκευή 27 Ιουνίου, η επόμενη μέρα του Συνεδρίου, θα είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στα τραπέζια εργασίας (workshop tables), με εκπροσώπηση από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, όπου θα υπάρχει η δυνατότητα προσωπικής επαφής των Δήμων – Νομών ή άλλων φορέων που εκπροσωπούν μια περιοχή με κάθε ένα από τα στελέχη των εταιρειών κρουαζιέρας που σχεδιάζουν τα δρομολόγια των κρουαζιερόπλοιων.
Το CruiseinGreece τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και διοργανώνεται με την υποστήριξη μεγάλου αριθμού χορηγών από ολόκληρο το φάσμα της τουριστικής βιομηχανίας, αλλά και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

πηγη traveldailynews.gr
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Οκτώβριος 19, 2008, 09:27:53 πμ
Μεγάλο το ενδιαφέρον για Ελλάδα των διεθνών κολοσσών της κρουαζιέρας
 
Το συνέδριο κρουαζιέρας CRUISEinGREECE, που συνδιοργάνωσε ο ΗΑΤΤΑ με τον διεθνή οργανισμό SEATRADE και την υποστήριξη του ΕΟΤ πραγματοποιήθηκε. Ομιλητές ήταν 12 υψηλόβαθμα στελέχη από τις κυριότερες εταιρίες κρουαζιέρας του κόσμου, που ειδικεύονται στον σχεδιασμό δρομολογίων και την αξιοποίηση προορισμών. Βασικός στόχος του συνεδρίου ήταν η διερεύνηση των προοπτικών της Ελλάδας σε σχέση με τη διεθνή κρουαζιέρα και η απόκτηση μιας καλύτερης αντίληψης για το πως μπορεί να αξιοποιηθεί σε μεγαλύτερη έκταση ο πλούτος της χώρας μας σε ποικιλία και διαφορετικότητα προορισμών.

Παρ' όλη την μεγάλη ανάπτυξη που συντελείται στην Μεσόγειο και παρ' όλο που η Ελλάδα δέχεται όλο και περισσότερες επισκέψεις κρουαζιερόπλοιων, τα δρομολόγια που σχεδιάζονται δεν διεισδύουν πολύ στον προορισμό μας, αλλά επιμένουν στα 5 με 6 πολύ προβεβλημένα λιμάνια μας. Αυτά που λέμε «κλασσικά», όπως π.χ. Μύκονος, Σαντορίνη, Ρόδος, Κατάκολο (Ολυμπία), κλπ.

Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι τα περισσότερα δρομολόγια κρουαζιέρας ξεκινούν από αφετηρίες εκτός Ελλάδας και στην ουσία κάνουν ένα πέρασμα Ανατολής – Δύσης, είτε κυκλικό είτε ανοικτό, υποχρεωμένες να καλύψουν αρκετά μεγάλες αποστάσεις μέσα σε ένα 7-ημερο ή 10-ήμερο, που είναι οι πιο συνηθισμένες διάρκειες στη Μεσογειακή κρουαζιέρα. Έτσι, το πέρασμα από την Ελλάδα είναι αρκετά πιεσμένο χρονικά και οι σχεδιαστές δρομολογίων συνήθως δεν έχουν την πολυτέλεια να προγραμματίσουν περισσότερα από ένα-δυο ελληνικά λιμάνια.

Εκτός από τους προφανείς, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για να ανοίξουμε περισσότερους ελληνικούς προορισμούς προς την κρουαζιέρα. Η αυξανόμενη συγκέντρωση πολλών – και συχνά τεράστιων – πλοίων στα προβεβλημένα νησιά και λιμάνια μας και η συχνή σύμπτωση τους την ίδια μέρα φέρνει και πολλά προβλήματα. "Προβλήματα", εξήγησε ο πρόεδρος του HATTA, κ. Γιάννης Ευαγγέλου, "που αν δεν κάνουμε τίποτε θα επιδεινωθούν. Μιλούμε για πολυκοσμία, συμφόρηση, κατάκλυση υποδομών και επομένως, σταδιακή υποβάθμιση. Το μόνο που δεν θέλουμε είναι να υποβαθμίσουμε προορισμούς, που αποτελούν διαχρονικούς μαγνήτες για όλες τις μορφές τουρισμού".

Οι εργασίες του συνεδρίου κινήθηκαν στους παρακάτω τρείς άξονες:

Άξονας 1ος - Η Ελλάδα ως προορισμός κρουαζιέρας

Συζητήθηκε το πως αξιολογείται ως προορισμός από τις μεγάλες εταιρίες κρουαζιέρας η σημερινή Ελλάδα, τι προοπτικές υπάρχουν για το μέλλον και τι θα ωθούσε τη διεθνή βιομηχανία στο να κάνει περισσότερο γνωστά και άλλα λιμάνια και προορισμούς στην Ελλάδα.

Σχεδόν όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο πρόβλημα που τους δημιουργεί αυτό που εξακολουθούν να αποκαλούν καμποτάζ. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι μόνο από εμάς θεωρείται απελευθέρωση το θεσμικό μόρφωμα που ισχύει σήμερα, γιατί στα δικά τους μάτια δεν έχει αλλάξει στην ουσία τίποτε. Το 80% των κρουαζιερόπλοιων δεν έχουν σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπότε η Ελλάδα – κατά διεθνή πρωτοτυπία - αποκλείει το μεγαλύτερο μέρος της χωρητικότητας της βιομηχανίας της κρουαζιέρας από την όποια πιθανότητα κυκλικών δρομολογίων. Επίσης, ακόμη και για τις Ευρωπαϊκές σημαίες υπάρχει μια εμμονή στο να θεωρούμε τον Ελληνικό νόμο ισχυρότερο από αυτόν της σημαίας που φέρουν τα πλοία και προσπαθούμε να επέμβουμε υποχρεωτικά στις συνθέσεις τους. Μεγαλύτερα εμπόδια για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, αλλά και για τον εκμηδενισμό της ανταγωνιστικότητας μας ως κεντρικού προορισμού, δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν. Γιατί μπορεί η Ελλάδα να έχει πολλά χαρίσματα και προοπτικές ως προορισμός – πράγμα που αναγνώρισαν όλοι οι ομιλητές - όμως για την διεθνή κρουαζιέρα τούτο είναι δώρο άδωρο. Μάλιστα, τονίστηκε το πόσο επιζήμια είναι η πολιτική μας για την Ελλάδα από την άποψη των οικονομικών οφελών που χάνονται. Φανταστείτε ότι στην Ιταλία εισρέουν ετησίως πάνω από 3 διs. ευρώ μόνο από τα απ' ευθείας έξοδα των εταιρειών που σταθμεύουν πλοία στα λιμάνια κόμβους της ή επισκέπτονται τα λιμάνια της. Σε σύγκριση, η Ελλάδα εισπράττει ψίχουλα, γιατί τα μεγαλύτερα έσοδα προέρχονται από το homeporting που εμείς αποθαρρύνουμε με την στάση μας.

Oι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων εταιριών – όπως π.χ. της Carnival, της Royal Caribbean/Celebrity και της Princess - είπαν ότι θα ήθελαν να κάνουν την Ελλάδα κόμβο για τα προγράμματα κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Όμως κανείς δεν συμβιβάζεται με τα ανοικτά δρομολόγια που τους αναγκάζουμε να κάνουν όταν θέλουν να χρησιμοποιήσουν Ελληνικό λιμάνι απο-επιβίβασης, γιατί τούτο έχει αρνητικές επιπτώσεις στο αεροπορικό κόστος, αφού αναγκάζονται να χρησιμοποιούν διαφορετικά αεροδρόμια πρόσβασης. Έτσι παραμένουν ως επί το πλείστο σε κόμβους εκτός Ελλάδος που τους επιτρέπουν να κάνουν κυκλικές κρουαζιέρες. Και εκεί θα παραμείνουν αν δεν αλλάξουμε μυαλά...

Ο εκπρόσωπος της Royal Caribbean/Celebrity είπε μάλιστα ότι η εταιρία του βλέπει με μεγάλο ενδιαφέρον το Λαύριο, σαν κόμβο για ειδικά προγράμματα κρουαζιέρας μόνο στα ελληνικά νησιά. Και αυτό θα πρέπει να περιμένει...

Επίσης, όλοι οι ομιλητές αναγνωρίζουν την σημασία της Ελλάδας για την χειμερινή κρουαζιέρα και η δυνατότητα να κάνουν κυκλικά δρομολόγια από Ελληνικό κόμβο είναι μια προοπτική που τους προσελκύει πάρα πολύ. Πάλι όμως σκοντάφτουν στο καμποτάζ και στα άλλα θεσμικά εμπόδια που τους βάζουμε. Για να καταλάβετε καλύτερα, μιλούμε για εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών που θα απο-επιβιβάζονται π.χ. στον Πειραιά τους χειμερινούς μήνες, με μια δυο νύκτες παραμονή στην Αθήνα πριν ή μετά την κρουαζιέρα. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για τον ξενοδοχειακό κλάδο της πόλης.

Ενδιαφέρουσα ήταν η παρέμβαση του εκπροσώπου της Louis Hellenic Cruises που είπε ότι υποστηρίζει μεν την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, γιατί πιστεύει στον ελεύθερο ανταγωνισμό, αλλά για να υπάρξει μια δίκαια απελευθέρωση θα πρέπει παράλληλα να αλλάξουν και οι όροι της Ελληνικής σημαίας ώστε να είναι εξ ίσου ανταγωνιστική. Τούτο σημαίνει έναν ορθολογισμό των πραγμάτων, γιατί δεν μπορεί αυτός που επιλέγει την Ελληνική σημαία να τιμωρείται με το εξαιρετικά ακριβό κόστος που επιβάλουν οι Ελληνικές συνθέσεις έναντι των διεθνώς επικρατούντων. Τούτο οπωσδήποτε δεν σημαίνει ότι απειλούνται οι θέσεις εργασίας κανενός. Όλοι οι εκπρόσωποι των ξένων εταιρειών είπαν ότι αν κάνουν την Ελλάδα κόμβο για κάποια πλοία τους, τότε οπωσδήποτε θα προσλάβουν σε αυτά έναν αριθμό Ελλήνων ναυτικών. Όσα περισσότερα πλοία έρθουν, τόσο θα αυξάνονται και οι εργασιακές θέσεις και τούτο επιβεβαιώνεται στην περίπτωση της Ιταλίας, όπου η διεθνής κρουαζιέρα απασχολεί σε πλοία όλων των σημαιών πάνω από 7000 Ιταλούς ναυτικούς – ήτοι τους μισούς της χώρας ενώ στη χώρα μας απασχολούνται λιγότεροι από 700.

Στην συνέχεια συζητήθηκε το γιατί η κρουαζιέρα περιορίζεται μόνο στα 5 – 6 προβεβλημένα λιμάνια μας – π.χ. Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο, κλπ – και σπάνια προγραμματίζει λιγότερο γνωστούς προορισμούς. Όλοι είπαν ότι η Ελλάδα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί μέσα σε μικρές αποστάσεις προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία ταξιδιωτικών εμπειριών. Όμως, όλοι οι εκπρόσωποι τόνισαν ότι οι εταιρείες πηγαίνουν μόνο εκεί που οι πελάτες τους ζητούν να πάνε. Αν η Ελλάδα δεν προβάλλει νέους προορισμούς ώστε να αρχίσουν να τους ζητούν οι πελάτες των εταιρειών, οι εταιρείες δεν μπορούν να ρισκάρουν ένα δρομολόγιο που δεν θα αποτελείται από εμπορικά λιμάνια. Καθαρές κουβέντες...

Αλλά δεν είναι μόνο η προβολή έτσι απλά. Κάθε προορισμός πρέπει να ζυγίσει τις υποδομές και τους αναπτυξιακούς στόχους του και να αποφασίσει τι είδους προορισμός θέλει να γίνει. Ένα μικρό νησάκι για παράδειγμα δεν μπορεί να υποδεχτεί πλοία των 3000 επιβατών και να αναπτυχθεί για μαζικό τουρισμό, αλλά μπορεί κάλλιστα να επικεντρωθεί στην αγορά μικρότερων κρουαζιερόπλοιων υψηλότερης στάθμης υπηρεσιών και να στοχεύσει την προβολή του εκεί. Και για να είναι ακόμη πιο αποδοτική η προσπάθεια του, καλό θα είναι να ομαδοποιηθεί σαν μάρκετινγκ μπλοκ με άλλους προορισμούς παρόμοιων χαρακτηριστικών.

Έτσι ένα πρώτο στοιχείο που θα οδηγούσε στην ανάπτυξη προορισμών είναι μια καλά στοχευμένη προβολή με καθαρό στρατηγικό υπόβαθρο. Μόλις αρχίσει να γίνεται γνωστός ο προορισμός και μπει σε δρομολόγια, τότε οι ίδιες οι εταιρείες κρουαζιέρας θα αρχίσουν να τον προβάλλουν με έξοδα τους, στα πλαίσια των δικών της προωθητικών ενεργειών, κτίζοντας το προφίλ και την δημοτικότητα του στις αγορές κρουαζιέρας. Έτσι αναπτύσσεται η εμπορικότητα ενός προορισμού κρουαζιέρας.

Βέβαια, το άλλο μεγάλο θέμα είναι οι υποδομές. Πάλι χρειάζεται στρατηγική ανάπτυξης ώστε τα έργα και οι βελτιώσεις που θα γίνουν να ακολουθούν τους στόχους του προορισμού. Άλλο αν ο στόχος είναι η κρουαζιέρα πολυτελείας με μικρότερα πλοία και άλλο αν είναι τα μεγαθήρια. Εκεί οι ομιλητές μίλησαν και για συνεργασίες μεταξύ των μεγάλων εταιρειών και των λιμανιών σε αναπτυξιακά έργα, αλλά βέβαια αυτό ισχύει κυρίως για λιμάνια που μπορούν να αναπτυχθούν σε κόμβους απο-επιβίβασης, χωρίς όμως να αποκλείονται και κάποιες περιπτώσεις λιμανιών τρανζιτ.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των εταιρειών αναφέρθηκαν και στα διάφορα κίνητρα που χρησιμοποιούν, κυρίως ανερχόμενοι προορισμοί, για την προσέλκυση των εταιρειών. Αυτά που συνήθως προσφέρονται είναι ελαφρύνσεις στο κόστος πετρέλευσης, μείωση ή κατάργηση των τελών ελλιμενισμού και άλλα παρόμοια μέτρα ελάφρυνσης του κόστους προσέγγισης.

Η πρώτη συνεδρίαση έκλεισε με την προτροπή του εκπροσώπου της Louis Hellenic Cruises προς τον ΕΟΤ και τον ΗΑΤΤΑ να δημιουργηθεί μια μορφή οργάνωσης που θα συγκεντρώσει τις δυνάμεις των κλάδων που εμπλέκονται και θα αναλάβει την προώθηση προορισμών, τον συντονισμό της πληροφόρησης προς την βιομηχανία, την εκπόνηση μελετών γύρω από στρατηγικές ανάπτυξης, την συντονισμένη επικοινωνία διακλαδικών προβλημάτων που επηρεάζουν την ποιότητα υποδοχής και υπηρεσιών, κλπ., ενώ δεσμεύτηκε ότι σε μια τέτοια προσπάθεια η Louis Hellenic Cruises θα συμβάλλει ενεργά. Οι άλλοι ομιλητές συμφώνησαν για την ανάγκη ενός τέτοιου οργανισμού για την Ελλάδα. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της NCL πρόσθεσε ανεκδοτικά ότι στην βιβλιοθήκη που έχει η εταιρεία του για την διευκόλυνση των σχεδιαστών δρομολογίων – όπου συγκεντρώνονται όλα τα πληροφοριακά έντυπα των προορισμών – στη θέση της Ελλάδας που πήγε να ψάξει πριν έρθει εδώ, δεν βρήκε τίποτε. Πως να βρει, όταν η Ελλάδα δεν συμμετέχει ποτέ σε εκθέσεις του κλάδου;

Άξονας 2ος - Πως επιλέγονται τα λιμάνια από τους σχεδιαστές δρομολογίων

Εδώ το συνέδριο ασχολήθηκε με τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών που αναζητούν σε ένα λιμάνι οι σχεδιαστές δρομολογίων. Συζητήθηκαν επίσης και θέματα εκδρομών, που αποτελούν κύρια πηγή εσόδων στην Μεσόγειο. Τέλος, συζητήθηκε το ζήτημα του συνωστισμού σε ορισμένα λιμάνια και εξετάστηκαν πιθανοί τρόποι διαχείρισης του προβλήματος.

Εκτός από την εμπορικότητα που συζητήθηκε στο προηγούμενο στάδιο – δηλαδή το πόσο γνωστός είναι στην αγορά κρουαζιέρας ένας προορισμός – εδώ το πάνελ ασχολήθηκε με τα άλλα στοιχεία που καθορίζουν την επιλογή ενός λιμανιού. Κατά βάση, για ένα λιμάνι τρανζιτ απαιτούνται ή ένας καθαρός και προστατευμένος προβλήτας ή ένα καλό αγκυροβόλιο, σε συνδυασμό με ένα ικανοποιητικό σημείο ασφαλούς αποβίβασης από λάντζες.

Ένα από τα βασικότερα στοιχεία που λαμβάνονται υπ' όψιν είναι η απόδοση ενός λιμανιού. Η απόδοση υπολογίζεται κυρίως με βάση το κόστος προσέγγισης – που περιλαμβάνει την διάσταση ολικής απόστασης δρομολογίου/κατανάλωση καυσίμων – σε σχέση με τα δυνητικά έσοδα από την επίσκεψη. Επειδή στην Μεσογειακή κρουαζιέρα τα κυριότερα έσοδα προέρχονται από εκδρομές, ένα σημαντικό κριτήριο είναι οι δυνατότητες ενός προορισμού να προσφέρει έναν ικανοποιητικό αριθμό εκδρομών. Βέβαια, όλα αυτά ζυγίζονται και με την εμπορικότητα ενός λιμανιού, γιατί το γεγονός ότι η Μύκονος – αν εξαιρέσουμε τη Δήλο – δεν έχει εκδρομές, δεν σταματά τις εταιρίες από του να την συμπεριλαμβάνουν.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αυξηθεί το ενδιαφέρον για ένα προορισμό, αλλά εκεί χρειάζεται φαντασία και ευελιξία. Ο εκπρόσωπος της Princess έδωσε ένα ενδιαφέρον παράδειγμα, λέγοντας ότι μπορεί μια εταιρεία να πουλήσει ένα προορισμό με βάση κάποια ξεχωριστή εμπειρία που μπορεί να οργανωθεί. Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα υπάρχει ατέλειωτη δυνατότητα για κάτι τέτοιο και για να γίνει πιο σαφής είπε ότι θα μπορούσε να οργανώσει μια ειδική εκδρομή για να δει κανείς ηλιοβασίλεμα ή ανατολή π.χ. στην Ολυμπία. Αυτού του είδους ατραξιόν έχουν μεγάλη απήχηση σε εταιρείες υψηλότερης στάθμης, όπως είναι η Princess. Σε γενικές γραμμές, οι προορισμοί πρέπει να γίνουν πιο δημιουργικοί και να προτείνουν παρόμοιες ιδέες στις εταιρείες, έχοντας βέβαια επιλύσει τις όποιες αγκυλώσεις υπάρχουν, όπως τα ωράρια των αρχαιολογικών χώρων.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο για τα λιμάνια τρανζιτ – αλλά και για τους κόμβους – είναι το πόσο καθαρή και φιλική είναι η περιοχή γύρω από το λιμάνι. Όπως ελέχθη, μια κακή κατάσταση γύρω από το λιμάνι δημιουργεί ένα ψυχολογικό τείχος στον επιβάτη που τον σταματά από του να εξερευνήσει πιο βαθειά και να ξοδέψει στην τοπική οικονομία. Οπωσδήποτε οι εταιρείες κρουαζιέρας λαμβάνουν πάντα υπ' όψιν τους όταν επιλέγουν ένα προορισμό, κατά πόσο είναι καθαρή και ευχάριστη η περιοχή γύρω από το λιμάνι.

Ερχόμενοι στο θέμα του συνωστισμού, που είναι ένα διαρκώς επιδεινούμενο πρόβλημα με τα τεράστια μεγέθη των πλοίων και τις συμπτώσεις προσεγγίσεων πολλών εξ αυτών την ίδια μέρα, όλοι αναγνώρισαν το σημαντικό του προβλήματος. Σε γενικές γραμμές συμφωνήθηκε ότι είναι θέμα συνεννόησης μεταξύ τοπικών αρχών και εταιρειών και αναφέρθηκε το παράδειγμα της Αλάσκας. Εκεί οι εταιρίες μαζί με τα λιμάνια έφτιαξαν μια ομάδα διαχείρισης συνωστισμού (conflict resolution group) όπου συνεννοούνται όλοι μεταξύ τους για να αποφεύγονται όσο το δυνατόν οι μαζικές προσεγγίσεις.

Άξονας 3ος – Ελλάδα ως κομβικό κέντρο κρουαζιέρας

Εδώ συζητήθηκαν οι υποδομές υποδοχής πλοίων και από-επιβίβασης επιβατών, οι υπηρεσίες διακίνησης και μεταφοράς, η δυνατότητες του διεθνούς αεροδρομίου και οι προοπτικές επάρκειας προγραμματισμένων πτήσεων.

Σε γενικές γραμμές υποστηρίχθηκε θερμά η περίπτωση του Πειραιά ως κομβικού λιμανιού της Ανατολικής Μεσογείου, εφ' όσον βέβαια αλλάξει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι η πολύ ώριμη τοποθέτηση του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης σχετικά με τις απαιτούμενες θεσμικές αλλαγές δημιουργεί αισιοδοξία ότι και η επίσημη πολιτεία έχει γνώση και συνείδηση ότι έφτασε η ώρα να δούμε τα πράγματα με ανοιχτό μυαλό και να προχωρήσουμε στον απαραίτητο εκσυγχρονισμό.

Είναι άλλωστε πλέον σαφές ότι οι απαιτούμενες θεσμικές αλλαγές μόνο οφέλη έχουν να δώσουν στη χώρα και μάλιστα πολύ σημαντικά. Πάντως, οι εκπρόσωποι των αεροπορικών εταιρειών, του ΟΛΠ και του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος δήλωσαν έτοιμοι για την εξυπηρέτηση μιας τέτοιας εξέλιξης.

Την επόμενη μέρα ακολούθησε το workshop, όπου οι εκπρόσωποι των εταιρειών συναντήθηκαν με τους συνέδρους που είχαν κλείσει τραπέζι, για μια πιο απ' ευθείας συζήτηση.

O HATTA θεωρεί ότι το συνέδριο αυτό ήταν μια σημαντική επιτυχία, αφού για πρώτη φορά εκπροσωπήθηκε σχεδόν όλη η βιομηχανία της διεθνούς κρουαζιέρας και μαζί με τους συνέδρους επετεύχθη μια ουσιαστική πρώτη επικοινωνία. "Νομίζω πως όλοι βγήκαμε σοφότεροι, αλλά και πιο αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτή την μεγάλη προσπάθεια προκειμένου ο Ελληνικός χάρτης να αποκτήσει επιτέλους Home ports αλλά και να γεμίσει με «καθιερωμένους» προορισμούς διεθνούς κρουαζιέρας" δήλωσε σχετικά ο κ. Ευαγγέλου.
 
πηγη traveldailynews.gr
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Νοέμβριος 04, 2008, 20:52:59 μμ
Σύσκεψη για την κρουαζιέρα
 
 Τις προοπτικές ανάπτυξης της κρουαζιέρας και την εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, συζήτησαν σε ειδική σύσκεψη ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αναστάσης Παπαληγούρας και ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων & Λιμενικής Πολιτικής, Γιώργος Βλάχος. 
 
  Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε συζητήθηκε το ζήτημα της ανάπτυξης των υποδομών των λιμανιών, με στόχο την προσέλκυση περισσότερων κρουαζιερόπλοιων στη χώρα μας. Από τους τομείς που χρειάζονται συνεχή βελτίωση είναι οι παρεχόμενες υπηρεσίες, τα χρονοδιαγράμματα για τις αφίξεις, την παραμονή και τις αναχωρήσεις των κρουαζιερόπλοιων από τα λιμάνια, ενώ ι αποφάσεις και οι δεσμεύσεις που έλαβε ο υπουργός από την γενικό γραμματέα, είναι για την καταβολή προσπάθειας προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο στόχος.
 
πηγη aboutgreece.gr
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Φεβρουάριος 20, 2009, 13:23:45 μμ
    
Σε παγόβουνο προσέκρουσε κρουαζιερόπλοιο στην Ανταρκτική

Επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του κρουαζιερόπλοιου Ocean Nova που ακινητοποιήθηκε στην Ανταρκτική, πραγματοποιήθηκε χθες, σύμφωνα με ανακοίνωση του ναυτικού της Αργεντινής.

Αν και οι ακριβείς λόγοι της ακινητοποίησής του δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστοί, οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως πρόκειται για πρόσκρουση σε παγόβουνο.
 
Οι 74 επιβάτες και το 30μελές πλήρωμα, επιβιβάστηκαν στο σκάφος Clipper Adventure που έσπευσε να τους παραλάβει και τους μετέφερε στον επόμενο σταθμό της κρουαζιέρας τους, στη Γη του Πυρός.

πηγη marinews.gr
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Μάρτιος 24, 2009, 14:18:36 μμ
Το πρώτο κρουαζιερόπλοιο με γκαζόν είναι ελληνικό!

Ένα από τα πιο πολυτελή και σύγχρονα κρουαζιερόπλοια του κόσμου είναι το Celebrity Solstice.

Κόστισε ένα δισεκατομμύριο δολάρια και ανήκει σε εταιρεία ελληνικών συμφερόντων.

Μέλη του πληρώματος είναι 24 Έλληνες ναυτικοί, μεταξύ των οποίων και ο καπετάνιος του πλοίου, Παναγιώτης Σκυλογιάννης.

Το πλοίο είναι ένα μεγαθήριο 317 μέτρων, με χωρητικότητα 120.000 τόνων και μέγιστο αριθμό επιβαινόντων 4.400 ατόμων σε 1.426 καμπίνες!

Οι κάτοικοι του πλωτού χωριού μπορούν να ψυχαγωγηθούν για μία εβδομάδα και να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους στην απόλυτη πολυτέλεια και χαλάρωση σε μία από τις τρείς πισίνες ή σε κάποιο από τα 11 μπαρ και τα 9 εστιατόρια.

Το θέατρο των 1.300 θέσεων κόβει την ανάσα των θεατών, υπάρχουν καταστήματα για όλα τα γούστα, κομμωτήριο, spa, βιβλιοθήκη και καζίνο, ενώ σε ένα από τα δεκάδες καταστρώματα υπάρχουν 1.200 τετραγωνικά μέτρα γρασίδι -το πρώτο πλοίο του κόσμου με γκαζόν!

Το Celebrity Solstice εκτελεί επταήμερα ταξίδια στην Καραϊβική, στο Πουέρτο Ρίκο και στην Αϊτή. Το 80% των επιβατών είναι Αμερικάνοι. Ακολουθούν Καναδοί, Γερμανοί και Βρετανοί με το κόστος για κάθε άτομο να κυμαίνεται από 1.000 έως 3.500 ευρώ.[/youtube]

πηγη zougla.gr
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Απρίλιος 17, 2009, 09:34:29 πμ
  Συμφωνία συνεργασίας για την από κοινού διοργάνωση κρουαζιέρων κατά μήκος του Δούναβη έπειτα από μια διακοπή δέκα ετών υπέγραψαν τα δημοτικά συμβούλια της ρουμανικής πόλης Ντρομπέτα Τάρνου και της σερβικής Κλάντοβο. Η πρώτη κρουαζιέρα θα πραγματοποιηθεί στις 23 Απριλίου. 
 
  Η συμφωνία έχει στόχο όχι μόνο την αύξηση της τουριστικής κίνησης μεταξύ των δύο πόλεων, αλλά και την ενίσχυση του επιχειρηματικού κλάδου, που δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού, με την διοργάνωση ταξιδιών αναψυχής κατά μήκος του Δούναβη. Η πρώτη κρουαζιέρα, που θα διαρκέσει τρεις μέρες, θα πραγματοποιηθεί στις 23 Απριλίου.

πηγη aboutgreece.gr
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Μάιος 05, 2009, 20:39:43 μμ
Ακυρώνει κρουαζιέρες στο Μεξικό η Carnival Cruise Lines

TAΞIΔIΩTIKH Οδηγία Υγείας, με την οποία ματαιώνονται τα μη αναγκαία ταξίδια προς το Μεξικό, έχει εκδοθεί σύμφωνα με τη ναυτιλιακή εταιρία Carnival Cruise Lines, η οποία έχει ακυρώσει ήδη τον ελλιμενισμό τριών κρουαζιερόπλοιών της στην περιοχή. Οι ανησυχίες για ενδεχόμενη εξάπλωση της γρίπης των χοίρων σε πανδημία αυξάνουν, καθώς έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 92 κρούσματα της ασθένειας σε ΗΠΑ, Μεξικό, Καναδά, Νέα Ζηλανδία, Ισραήλ, Βρετανία και Ισπανία.

πηγη Express.gr
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Μάιος 08, 2009, 04:42:28 πμ
Ίδρυση της CruisExperts Hellas
 
Νέα εταιρεία στο χώρο του θαλάσσιου τουρισμού είναι η CruisExperts Hellas AE, η οποία οργανώθηκε πρόσφατα και ήδη ξεκίνησε τη  λειτουργία της. Η έδρα της είναι στην Παλαιολόγου Βενιζέλου 6, δίπλα στην πλατεία της Μητρόπολης, στην Αθήνα.

Η εταιρεία διαθέτει μεγάλη εμπειρία και ναυτική παράδοση, καθώς τα ιδρυτικά μέλη και στελέχη της δραστηριοποιούνται για πολλά χρόνια στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού και έχουν εργαστεί στις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες κρουαζιέρας. Στόχος είναι, σε συνεργασία με ελληνικές και διεθνείς εταιρείες, η προσφορά της μεγαλύτερης δυνατής ποικιλίας προορισμών, κρουαζιερόπλοιων, υπηρεσιών και ανταγωνιστικών τιμών στην ταξιδιωτική αγορά.

Διεθνώς η κρουαζιέρα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη και πλέον ανταποδοτική ταξιδιωτική υπηρεσία. Έχει κατορθώσει με τεράστιες επενδύσεις να προσφέρει μοναδικές ξενοδοχειακές υποδομές και δικαίως απολαμβάνει τον μεγαλύτερο αριθμό ευχαριστημένων και επαναλαμβανόμενων πελατών. Η εταιρεία είναι ήδη επιλεγμένοι συνεργάτες για την Ελλάδα της Costa Cruises, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής εταιρείας κρουαζιέρας, ενώ τα στελέχη της ευελπιστούν ότι σύντομα θα εδραιώσουν τη συνεργασία και με άλλες κορυφαίες εταιρείες του κλάδου.

πηγη traveldailynews.gr
 
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Μάιος 28, 2009, 23:40:26 μμ
Σε καραντίνα κρουαζιερόπλοιο   
 
Σε καραντίνα έθεσαν οι αρχές της Αυστραλίας ένα κρουαζιερόπλοιο που μεταφέρει 2.000 επιβάτες, καθώς κάποιοι από αυτούς έχουν προσβληθεί από τη νέα γρίπη. Το «Pacific Dawn» έχει αγκυροβολήσει κοντά στις ακτές ενός πολύ μικρού νησιού και σε απόσταση ασφαλείας από τις αυστραλιανές ακτές. 
 
Συγκεκριμένα το κρουαζιερόπλοιο βρίσκεται σε απόσταση 420 χιλιομέτρων.
 
www.aboutgreece.gr
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Ιούλιος 24, 2009, 14:05:00 μμ
Έπιασε Πειραιά το «κρουαζιερόπλοιο με τον ιό»

Αποβιβάζονται σταδιακά εδώ και λίγη ώρα οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου "Ruby Princess", του οποίου τέσσερα μέλη του πληρώματος και ένας ταξιδιώτης έχουν προσβληθεί από τον ιό της νέας γρίπης Α (Η1Ν1).

Το κρουαζιερόπλοιο, σημαίας Βερμούδων, που έφτασε από την Τουρκία με 3.393 επιβάτες και 1.196 μέλη πληρώματος, έδεσε στο λιμάνι του Πειραιά στις 6:55 το πρωί. Λίγα λεπτά αργότερα, ανέβηκε στο "Ruby Princess" αντιπροσωπεία γιατρών του ΚΕΛΠΝΟ και της Νομαρχίας Πειραιά, που εξέτασαν τους ασθενείς και έλεγξαν τα έγγραφα που τους προσκόμισε ο γιατρός του πλοίου.

Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Βασίλης Βαλσαμάκης, αντινομάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι πέντε νοσούντες θα παραμείνουν σε καραντίνα, ενώ υπάρχει η διαβεβαίωση ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο άλλο κρούσμα. Οι ταξιδιώτες που επιθυμούν και οι οποίοι κατά δήλωσή τους δεν έχουν συμπτώματα της νέας γρίπης, παίρνουν το "πράσινο φως" και κατεβαίνουν στο λιμάνι του Πειραιά. 

Το κρουαζιερόπλοιο αναμένεται να αναχωρήσει από το πρώτο λιμάνι της χώρας μας για τον τελικό προορισμό του, την Βενετία, στις 17:00 το απόγευμα.

Συναγερμός για το κρουαζιερόπλοιο

Η είδηση προκάλεσε από χθες μεγάλη αναστάτωση στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά και σήμανε αμέσως συναγερμός.

Όπως έχει γίνει γνωστό, τα 5 άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης Α, έχουν ήδη μπει σε καραντίνα, ωστόσο προς αποφυγή επιμόλυνσης και των υπολοίπων επιβατών, έχει συσταθεί η επίσκεψή τους στους γιατρούς του πλοίου, σε περίπτωση που κάποιος από αυτούς εμφανίσει συμπτώματα συνδεόμενα με τη γρίπη.

Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής δηλώνει με ανακοίνωσή του ότι, χάρη στην αποτελεσματική του λειτουργία, το συγκεκριμένο περιστατικό δεν εμπνέει ανησυχία και θα αντιμετωπιστεί από τις αρμόδιες Υγειονομικές Αρχές.

Ωστόσο, σε επιφυλακή βρίσκεται η πόλη του Πειραιά.

Ο Νομάρχης της, Γιάννης Μίχας, με κατεπείγουσες επιστολές του προς τους αρμόδιους Υπουργούς Υγείας και Εμπορικής Ναυτιλίας, τον Κεντρικό Λιμενάρχη Πειραιά καθώς και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΠ, ζητά την λήψη άμεσων μέτρων στο λιμάνι του Πειραιά για την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και για την θωράκιση της οικονομίας και του τουρισμού της χώρας.

Αναλυτικότερα, στην επιστολή του ο κ. Μίχας ζητά την άμεση και διαρκή ενημέρωση της Νομαρχίας Πειραιά σε ό,τι αφορά στην κατάσταση που επικρατεί σε κάθε κρουαζιερόπλοιο ή εμπορικό πλοίο που καταπλέει στο πρώτο λιμάνι της χώρας.

Επιπλέον, επισημαίνει την αναγκαιότητα άμεσης ενίσχυσης με ιατρικό προσωπικό της Διεύθυνσης Υγειονομικών Ελέγχων της Νομαρχίας Πειραιά, τονίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν το λιμάνι και ολόκληρη η περιοχή του Πειραιά να ελέγχεται μόνο από τέσσερις γιατρούς δημόσιας υγείας. Θεωρούμε αυτονόητο ότι έχετε προβλέψει για την τοποθέτηση θερμικών καμερών στις εισόδους και εξόδους του διεθνούς τμήματος του πειραϊκού λιμένα, για την ανίχνευση πιθανών κρουσμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, αίτημά μας είναι να μην εξέρχεται κανείς επιβάτης ή μέλος πληρώματος χωρίς έλεγχο, διαφορετικά σας καθιστούμε υπεύθυνους για τη ανέλεγκτη μετάδοση του ιού, με αρνητικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, την οικονομία και τον τουρισμό της χώρας».

Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά, τόνισε ότι «Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε πολύ γρήγορα, όταν μόλις χθες εκφράζαμε την έντονη ανησυχία μας για την επιχειρησιακή προχειρότητα με την οποία κινείται η κεντρική διοίκηση πάνω σε ένα τόσο σοβαρό θέμα για τη δημόσια υγεία, όπως είναι αυτό της νέας γρίπης.

Είναι αδιανόητο μετά από τόσο καιρό να μην έχουν τοποθετηθεί θερμικές κάμερες στο κεντρικό λιμάνι της χώρας, όπου καθημερινά διακινούνται εκατομμύρια επιβατών.

Είναι αδιανόητο να αφήνουν μια περιοχή με χιλιάδες κατοίκους και επισκέπτες, όπως η περιοχή του ευρύτερου Πειραιά, να ελέγχεται με γιατρούς μετρημένους τα δάκτυλα του ενός χεριού.

Επιτέλους η κυβέρνηση πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα, γιατί με την ολιγωρία της δεν θέτει μόνο σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία αλλά και τον τουρισμό της χώρας, από τον οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η εθνική μας οικονομία», καταλήγει ο κ. Μίχας.

πηγη zougla.gr
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Ιούλιος 26, 2009, 10:05:59 πμ
Κρουαζιερόπλοιο RUBY PRINCESS (κρούσματα της νέας γρίπης)

Η Νομαρχία Πειραιά με ψυχραιμία και νηφαλιότητα αντιμετώπισε και το θέμα του κρουαζιερόπλοιου RUBY PRINCESS, το οποίο κατέπλευσε νωρίς το πρωί σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά, με πέντε πιθανά κρούσματα της νέας γρίπης.
Με τον κατάπλου του κρουαζιερόπλοιου στην Ακτή Ξαβερίου, γιατροί της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας, με επικεφαλής τον αρμόδιο Αντινομάρχη κ. Βασίλη Βαλσαμάκη μετέβησαν στο πλοίο, μεριμνώντας για τις διαδικασίες ελέγχου και την χορήγηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Αφού ελέχθησαν όλες οι διαδικασίες και δόθηκαν τα δικαιολογητικά, η Νομαρχία Πειραιά, συναίνεσε για την κανονική αποβίβαση των επιβατών.
Σημειώνεται ότι οι πέντε επιβαίνοντες ασθενείς του κρουαζιερόπλοιου Ruby Princess (τέσσερα μέλη του πληρώματος και ένας ταξιδιώτης, παραμένουν σε καραντίνα.

Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας τόνισε ότι «Χειριστήκαμε την συγκεκριμένη υπόθεση, με ψυχραιμία και υπευθυνότητα, όπως κάνουμε με κάθε θέμα που αφορά τη δημόσια υγεία και την προστασία των συμπολιτών. Παρά το γεγονός ότι κανένα Εθνικό Σχέδιο δεν μας έχει δοθεί από την Πολιτεία, παρά το γεγονός ότι τα αρμόδια Υπουργεία δεν μας έχουν στηρίξει με προσωπικό, με αποτέλεσμα να έχουμε μόνο 4 γιατρούς για όλη την Νομαρχία των 750 χιλιάδων κατοίκων και απ’ αυτούς μόνο 2 γιατρούς για το μεγάλο λιμάνι της χώρας, εμείς πράξαμε ο,τι ήταν δυνατόν για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας αλλά και την προστασία του τουρισμού μας. Κάτι που δυστυχώς δεν βλέπουμε να πράττει η Πολιτεία που επιμένει να δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες, αφού τα διάφορα Υπουργεία και οι Υπουργοί λένε διαφορετικά πράγματα. Ας μιλάνε λιγότερο. Ας συνεργαστούμε περισσότερο και καλύτερα προς όφελος της χώρας μας και των πολιτών».

πηγη marinews.gr
 
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Ιούλιος 31, 2009, 19:27:14 μμ
Η νέα γρίπη Α «χτύπησε» κρουαζιερόπλοιο

Τουλάχιστον 60 μέλη του Ιταλικού κρουαζιερόπλοιου «Voyager of the Seas» βρέθηκαν θετικοί στον ιό της νέας γρίπης Η1Ν1, με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι του πλοίου να αναγκαστούν να το κατευθύνουν στο λιμάνι Βιλφράνς της Νότιας Γαλλίας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των Γαλλικών Αρχών.
 
Εκτός από τα 60 άτομα, που προσβλήθηκαν από τον ιό, στο πλοίο επιβαίνουν αυτήν τη στιγμή άλλα 70 περίπου άτομα, τα οποία παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα της νόσου.

Όλοι παραμένουν στο πλοίο προκειμένου να λάβουν την προβλεπόμενη ιατρική φροντίδα, ενώ στους υπόλοιπους 3.600 επιβάτες επιτράπηκε να αποβιβαστούν.

Το κρουαζιερόπλοιο αναμένεται να αποπλεύσει απόψε από το Βιλφράνς για να συνεχίσει το ταξίδι του.

πηγη zougla.gr
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Αύγουστος 01, 2009, 23:09:40 μμ
Απέπλευσε από τη Μασσαλία το κρουαζιερόπλοιο της "γρίπης"

Αναχώρησε σήμερα το βράδυ από το λιμάνι της Μασσαλίας το κρουαζιερόπλοιο "Voyager of the seas", στο οποίο αναφέρθηκαν πολλαπλά ύποπτα κρούσματα της νέας γρίπης Α(Η1Ν1).

Το κρουαζιερόπλοιο βρίσκονταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Μασσαλίας, ενώ από τις πρώτες ώρες δεν επιτράπηκε στους συνολικά 3.600 επιβάτες του να κατέβουν, αφού οι τοπικές Αρχές ήθελαν να προβούν στους απαραίτητους ελέγχους.

Περίπου δέκα άτομα, στελέχη των υγειονομικών αρχών της πόλης αλλά και αστυνομικοί ανέβηκαν στο πλοίο της εταιρείας "Royal Caribbean". Μετά τον πρώτο έλεγχο οι περισσότεροι από τους επιβάτες κατάφεραν να αποβιβαστούν στη Μασσαλία. Ωστόσο, περίπου 150 άτομα παρέμειναν σε απομόνωση για προληπτικούς λόγους. Από αυτούς, κανένας δεν παρουσιάζει πλέον συμπτώματα της γρίπης, αλλά όλοι τους λαμβάνουν τα απαραίτητα αντιιικά φάρμακα.

Το κρουαζιερόπλοιο απέπλευσε από τη Βαρκελώνη την περασμένη Κυριακή και εκτελούσε κρουαζιέρα στη Μεσόγειο, με στάσεις στη Νάπολη της Ιταλίας και τη Βιλφράνς-σιρ-Μερ της νοτιοανατολικής Γαλλίας.

Μετά τη μεγάλη περιπέτειά, το "Voyager of the seas" αναμένεται αύριο να επιστρέψει στη Βαρκελώνη.

πηγη zougla.gr
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Αύγουστος 12, 2009, 15:24:38 μμ
Κρούσματα της Νέας Γρίπης στο Navigator of the Seas
 
Σήμερα το πρωί αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμένα Πειραιά, προερχόμενο από το λιμάνι της Μεσίνα της Ιταλίας, το Κ/Ζ "Navigator of the Seas", σημαίας Μπαχάμες,  στο οποίο, μεταξύ των επιβαινόντων, αναφέρθηκαν έξι πιθανά κρούσματα της γρίπης τύπου Α`. Πρόκειται για αλλοδαπούς επιβάτες του εν λόγω πλοίου.

Έχουν ενημερωθεί κατάλληλα οι αρμόδιες Υγειονομικές Αρχές και η Υγειονομική Υπηρεσία της Νομαρχίας Πειραιά, οι οποίες ήδη διαχειρίζονται το εν λόγω περιστατικό. Το πλοίο αναμένεται να αποπλεύσει σήμερα το απόγευμα για το λιμάνι Κουσάντασι της Τουρκίας
 
www.traveldailynews.gr
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Αύγουστος 13, 2009, 13:46:38 μμ
Σε περιορισμό έξι κρούσματα σε κρουαζιερόπλοιο στον Πειραιά

Tρία μέλη του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου Navigator of the Seas βρέθηκαν θετικά στον ιό της γρίπης τύπου Α και τρία άλλα άτομα του άμεσου  περιβάλλοντός τους. Και οι έξι είναι σχετικά καλά στην υγεία τους και λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή.

Κανονικά έγινε η αποβίβαση των υπολοίπων επιβατών και μελών του πληρώματος, καθώς κλιμάκιο της Νομαρχίας Πειραιά, αφού ήλεγξε όλες τις διαδικασίες, έλαβε από τον αξιωματικό γιατρό και τον πλοίαρχο του πλοίου έγγραφες διαβεβαιώσεις ότι ουδείς άλλος επιβάτης, αλλά και μέλος πληρώματος έχει παρουσιάσει τα συμπτώματα της νόσου και ότι δεν χρειάζονται ιατρική ή νοσοκομειακή συνδρομή.

Σε δηλώσεις του ο νομάρχης Πειραιά, κ. Γιάννης Μίχας, τόνισε ότι "και σε αυτή, την τρίτη κατά σειρά από τα τέλη Ιουλίου περίπτωση άφιξης κρουαζιερόπλοιου στον Πειραιά με ύποπτα κρούσματα της νέας γρίπης, η κινητοποίησή μας υπήρξε άμεση, αποδεικνύοντας το υψηλό βαθμό ετοιμότητας και εγρήγορσης των υπηρεσιών μας. Προχωρήσαμε σε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες που αφορούν στην αντιμετώπιση κρουσμάτων σε πλοία και αφού πρώτα επικοινωνήσαμε με το ΚΕΕΛΠΝΟ θέσαμε σε περιορισμό τα ύποπτα κρούσματα και επιτρέψαμε την αποβίβαση στους επιβάτες και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος".

Το κρουαζιερόπλοιο κατέπλευσε νωρίς το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, προερχόμενο από λιμάνι της Ιταλίας. Έχει 3.658 επιβάτες και 1.227 ναυτικούς ως πλήρωμα. Επόμενος σταθμός του είναι το λιμάνι Κουσάντασι της Τουρκίας.
 
πηγη traveldailynews.gr
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Αύγουστος 14, 2009, 13:02:18 μμ
Κρούσμα της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) σε κρουαζιερόπλοιο
 
Σε καλή κατάσταση, αλλά σε απομόνωση, νοσηλεύεται στο ιδιωτικό θεραπευτήριο Metropolitan Πειραιά 29χρονη Γερμανίδα, βεβαιωμένο σύμφωνα  με τα εργαστηριακά αποτελέσματα κρούσμα της νέας γρίπης Α (Η1N1), μέλος του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου "Aida Vita", σημαίας Ιταλίας.

Συγκεκριμένα, η Νομαρχία Πειραιά ενημερώθηκε προχθές το απόγευμα από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά σχετικά με περιστατικό ασθενούς που παρουσίαζε υψηλό πυρετό, ύποπτο κρούσμα της νέας γρίπης, στο εν λόγω κρουαζιερόπλοιο, το οποίο κατέπλευσε χθες στις 8 το πρωί στον Πειραιά, προερχόμενο από λιμάνι του Βόλου με επόμενο προορισμό τη Μύκονο. Αμέσως στο κρουαζιερόπλοιο έσπευσε κλιμάκιο ιατρών της Νομαρχίας Πειραιά με επικεφαλής τον αρμόδιο αντινομάρχη κ. Βασίλη Βαλσαμάκη, προκειμένου να μεριμνήσει για τις διαδικασίες ελέγχου, ενώ υπήρξε επικοινωνία για τον χειρισμό του περιστατικού με το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΕΚΕΠΥ.

Κατόπιν απόφασης της αξιωματικού ιατρού του πλοίου η Γερμανίδα υπήκοος μεταφέρθηκε χθες με ασθενοφόρο στην ιδιωτική υγειονομική μονάδα Metropolitan για εισαγωγή και περαιτέρω διερεύνηση, όπου χθες το μεσημέρι επιβεβαιώθηκε από την εξέταση του φαρυγγικού επιχρίσματος, με τη μέθοδο PCR, ότι νοσεί από τη Νέα Γρίπη. Η υγεία της όπως προαναφέρθηκε είναι σε καλή κατάσταση και βρίσκεται υπό φαρμακευτική αγωγή.

Το κρουαζιερόπλοιο με 1.464 επιβάτες και 393 μέλη πλήρωμα, απέπλευσε κανονικά προχθες για τον επόμενο προορισμό του τη Μύκονο, αφού πρώτα ελέχθησαν από τη Νομαρχία Πειραιά όλες οι διαδικασίες και δόθηκαν από τον αξιωματικό γιατρό και τον πλοίαρχο του πλοίου έγγραφες διαβεβαιώσεις ότι ουδείς άλλος επιβάτης, αλλά και μέλος πληρώματος, έχει παρουσιάσει τα συμπτώματα της νόσου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του κρουαζιερόπλοιου τελευταίος του σταθμός στη χώρα μετά τη Μύκονο θα είναι το Ηράκλειο Κρήτης και στη συνέχεια θα αποπλεύσει προς την Αίγυπτο.

Για το περιστατικό η Νομαρχία Πειραιά ενημερώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, το ΕΚΕΠΥ, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, τον ναυτιλιακό πράκτορα του πλοίου και τους υπευθύνους του κρουαζιεροπλοίου προκειμένου να είναι σε επαγρύπνηση για τυχόν νέα κρούσματα.

πηγη traveldailynews.gr
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Αύγουστος 18, 2009, 18:22:32 μμ
Στον Πειραιά κρουαζιερόπλοιο με δέκα ύποπτα κρούσματα νέας γρίπης

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε σήμερα το πρωί στις 7:00, το κρουαζιερόπλοιο «Ocean Village 2» (σημαίας Μεγάλης Βρετανίας) στο οποίο έχουν αναφερθεί δέκα ύποπτα κρούσματα νέας γρίπης Α.

Με τον κατάπλου του κρουαζιερόπλοιου στην Ακτή Ξαβερίου, κλιμάκιο της Νομαρχίας Πειραιά μετέβη στο πλοίο, μεριμνώντας για τις διαδικασίες ελέγχου και την χορήγηση των απαιτούμενων οδηγιών.
 
Όπως διαπιστώθηκε πρόκειται για συνολικά 23 άτομα, εκ των οποίων:
 
- Τα 10, (9 μέλη του πληρώματος και 1 επιβάτης), θεωρούνται ύποπτα κρούσματα της νέας γρίπης, καθώς βρέθηκαν θετικά στο rapid test για την γρίπη τύπου Α
 
- Τα 13 εμφανίζουν συμπτώματα του αναπνευστικού συστήματος, βρέθηκαν όμως αρνητικά στο rapid test για την γρίπη τύπου Α
 
- Και τα 23 ωστόσο άτομα παραμένουν υπό περιορισμό στις καμπίνες τους.
 
Αφού ήλεγξε όλες τις διαδικασίες και έλαβε από τον αξιωματικό γιατρό και τον πλοίαρχο του πλοίου έγγραφες διαβεβαιώσεις ότι ουδείς άλλος επιβάτης αλλά και μέλος πληρώματος έχει παρουσιάσει τα συμπτώματα της νόσου και ότι δεν χρειάζονται ιατρική ή νοσοκομειακή συνδρομή, το κλιμάκιο της Νομαρχίας συναίνεσε για την κανονική αποβίβαση των επιβατών. Παράλληλα για το περιστατικό ενημερώθηκε και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
 
Στο κρουαζιερόπλοιο, το οποίο προέρχεται από λιμάνι της Τουρκίας (Κουσάντασι) και θα αποπλεύσει σήμερα το απόγευμα (18.00 μ.μ.) με προορισμό τη Ρόδο, βρίσκονται 1.952 επιβάτες και 614 ναυτικοί, μέλη του πληρώματος.
 
«Και σε αυτή, την πέμπτη κατά σειρά περίπτωση κρουαζιερόπλοιου που έφτασε στο λιμάνι του Πειραιά με ύποπτα κρούσματα της νέας γρίπης, η αντίδρασή μας υπήρξε άμεση και υπεύθυνη», σημείωσε ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας .
 
πηγη t-p.gr
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Αύγουστος 21, 2009, 12:11:28 μμ
Στον Πειραιά σήμερα κρουαζιερόπλοιο με πιθανό κρούσμα της νέας γρίπης
 
Σήμερα το πρωί αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά, προερχόμενο από Σαντορίνη, το κρουαζιερόπλοιο «Silver Wind»  σημαίας Μπαχάμες, στο οποίο μεταξύ των επιβαινόντων αναφέρθηκε ένα πιθανό κρούσμα γρίπης τύπου Α. Πρόκειται για έναν αλλοδαπό, μέλος του πληρώματος. Στο πλοίο επιβαίνουν 297 επιβάτες και 221 μέλη πληρώματος. Έχουν ενημερωθεί κατάλληλα οι αρμόδιες Υγειονομικές Αρχές της Νομαρχίας Πειραιά και ήδη διαχειρίζονται το εν λόγω περιστατικό.

πηγη traveldailynews.gr
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Αύγουστος 25, 2009, 11:51:32 πμ
Μειώνονται οι κρουαζιέρες στην Αλάσκα  
 
Η τουριστική βιομηχανία της Αλάσκας έχει αρχίσει να ανησυχεί βλέποντας την πτωτική τάση που επικρατεί στον κλάδο  της κρουαζιέρας. Φέτος, ανακοινώθηκε ότι επισκέφθηκαν την περιοχή 150.000 λιγότεροι επιβάτες.

Την περασμένη Πέμπτη κατά τη διάρκεια ημερίδας σχετική με τον τουρισμό, ειδικοί του κλάδου ανέφεραν ότι αναμένουν η κατάσταση να χειροτερεύσει και την επόμενη χρονιά να μειωθούν και άλλο οι κρουαζιέρες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Alaska Travel Industry Association κ. Ron Peck μέχρι το τέλος του 2009, θα σημειωθεί διψήφια μείωση στις αφίξεις στην περιοχή. Αν συνεχιστει αυτό το 2010 οι αφίξεις θα φθάσουν στο επίπεδο του 2004. Σημειώνουμε ότι στην Αλάσκα πάνε με κρουαζιέρα περίπου 2 εκατ. τουρίστες κάθε χρόνο, ενω ο τουριστικός κλάδος δίνει εργασία σε 40.000 υπαλλήλους.

Φυσικά, όπως τονίσθηκε η πτώση οφείλεται στην παγκόσμια οικονομική κρίση, ενώ ως λύση παρουσιάστηκε η εντατική προβολή της περιοχής και η αύξηση των κονδυλίων διαφήμισης. Τέλος, ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων της Αλάσκα κ. Rick Erickson πρότεινε να σταματήσει η πληρωμή του κατα κεφαλή φόρου των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων που επιβλήθηκε το 2006 και είναι 50 δολάρια. Ο φόρος αυτός κάνει πολύ ακριβό τον ελλιμενισμό των πλοίων αφού πριν την επιβολή του κόστιζε περίπου 660 δολάρια και τώρα πολλές φορές αγγίζει τις 41.000.

πηγη traveldailynews.gr
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Αύγουστος 25, 2009, 16:35:53 μμ
Πιθανό κρούσμα της γρίπης Α’ σε κρουαζιερόπλοιο

Πιθανό κρούσμα της γρίπης Α’ αναφέρθηκε στο κρουαζιερόπλοιο «COSTA MARINA» σημαίας Ιταλίας, το οποίο ξεκίνησε από το λιμάνι του Αργοστόλι.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα μέλος του πληρώματος, το οποίο εμφάνισε τα συμπτώματα του ιού.

Το πλοίο αναμένεται να καταπλεύσει αύριο στις 12 το μεσημέρι στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Στο πλοίο επιβαίνουν 844 επιβάτες και 385 μέλη πληρώματος.

Έχουν ενημερωθεί κατάλληλα οι αρμόδιες Υγειονομικές Αρχές της Νομαρχίας Ηρακλείου, οι οποίες ήδη διαχειρίζονται το εν λόγω περιστατικό.

πηγη zougla.gr
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Σεπτέμβριος 11, 2009, 20:04:17 μμ
Αναφερόμενο κρούσμα γρίπης τύπου Α` σε κρουαζιερόπλοιο στο Ηράκλειο
 
Η Λιμενική Αρχή Ηρακλείου ενημερώθηκε ότι σήμερα, 11 Σεπτεμβρίου το πρωί αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Ηρακλείου , προερχόμενο από το λιμάνι Κουσάντασι της Τουρκίας, το Κ/Ζ "Navigator of the Seas" σημαίας Μπαχάμες, στο οποίο, μεταξύ των επιβαινόντων, αναφέρθηκε ένα πιθανό κρούσμα της γρίπης τύπου Α΄. Πρόκειται για ένα μέλος πληρώματος.

Έχουν ενημερωθεί κατάλληλα οι αρμόδιες Υγειονομικές Αρχές και η Διεύθυνση Υγιεινής της Νομαρχίας Ηρακλείου, που πρόκειται να διαχειριστούν το εν λόγω περιστατικό. Το σύστημα ενημερώσεως του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής λειτουργεί αποτελεσματικά και το συγκεκριμένο περιστατικό δεν εμπνέει ανησυχία και θα αντιμετωπιστεί από τις αρμόδιες Υγειονομικές Αρχές.

πηγη traveldailynews.gr
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Σεπτέμβριος 14, 2009, 11:37:23 πμ
Κρούσμα μεταδοτικής ασθένειας σε κρουαζιέροπλοιο
 
Τις χθεσινές πρωινές ώρες κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά, προερχόμενο από το λιμάνι Yalta της Σλοβενίας, το Ε/Γ-Κ/Ζ  "Costa Europa", σημαίας Ιταλίας, στο οποίο, μεταξύ των επιβαινόντων, αναφέρθηκε ένα πιθανό κρούσμα μεταδοτικής ασθένειας.

Πρόκειται για αλλοδαπή επιβάτιδα, ηλικίας 30 ετών, η οποία, μετά την ενημέρωση των αρμόδιων Υγειονομικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Πειραιά, που ανέλαβαν τη διαχείριση του εν λόγω περιστατικού, παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και εισήχθη σε νοσοκομείο των Αθηνών, για τη διενέργεια των απαιτούμενων ιατρικών εξετάσεων.

Το πλοίο απέπλευσε χθες στις 5 το απόγευμα για το Κατακόλο, με 1.381 επιβάτες και 599 μέλη πληρώματος.

http://www.traveldailynews.gr
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Οκτώβριος 31, 2009, 01:27:33 πμ
Κρουαζιερόπλοιο με ύποπτα κρούσματα γρίπης

Τα ξημερώματα του Σαββάτου αναμένεται να «δέσει» στο λιμάνι του Πειραιά το κρουαζιερόπλοιο «COSTA ROMANTICA» σημαίας Ιταλίας, στο οποίο έχουν αναφερθεί δύο πιθανά κρούσματα νέας γρίπης σε μέλη του πληρώματος.

Στο πλοίο επιβαίνουν 1.316 επιβάτες και 565 μέλη πληρώματος.

Για το περιστατικό έχουν ειδοποιηθεί οι Υγειονομικές Αρχές της Νομαρχίας Πειραιά.

http://www.zougla.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Νοέμβριος 01, 2009, 11:03:14 πμ
"Έδεσε" Πειραιά το κρουαζιερόπλοιο της γρίπης

Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται από τις 07:00 το πρωί το κρουαζιερόπλοιο «COSTA ROMANTICA» σημαίας Ιταλίας, στο οποίο είχαν αναφερθεί δύο πιθανά κρούσματα νέας γρίπης σε μέλη του πληρώματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο σημείο βρίσκονται ιατροί των Υγειονομικών Αρχών της Νομαρχίας Πειραιά, προκειμένου να εξετάσουν τα δύο άτομα.

http://www.zougla.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Νοέμβριος 17, 2009, 18:57:39 μμ
Το κρουαζιερόπλοιο… της γρίπης στον Πειραιά

Συναγερμός σήμανε το πρωί στον Πειραιά, όταν κατέπλευσε στο λιμάνι το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Soltice, στο οποίο επιβαίνουν δύο άτομα που έχουν προβληθεί από τη νέα γρίπη.

Πρόκειται για έναν 40χρονο Κροάτη, μέλος του πληρώματος, και μια 20χρονη Καναδή επιβάτιδα.

Το κρουαζιερόπλοιο, σημαίας Μάλτας, έφτασε στη χώρα μας από τη γειτονική Τουρκία, με 2.859 επιβάτες και 1.239 μέλη πληρώματος και αναμένεται να αποπλεύσει μέσα στην ημέρα για την Ιταλία.

Με τον κατάπλου του κρουαζιερόπλοιου, γιατρός του Υγειονομείου Λιμένος Πειραιά της Διεύθυνσης Υγειονομικών Ελέγχων της Νομαρχίας Πειραιά μετέβη στο πλοίο μεριμνώντας για τις διαδικασίες ελέγχου και την χορήγηση των απαιτούμενων οδηγιών.

Οι ασθενείς λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή και έχουν τεθεί σε περιορισμό στην καμπίνα τους. Φαρμακευτική αγωγή λαμβάνουν επίσης και τα άτομα του άμεσου περιβάλλοντος των ασθενών που είναι ασυμπτωματικοί.

http://www.zougla.gr
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Ιανουάριος 07, 2010, 19:55:35 μμ
Η Azamara Cruises μετονομάζεται σε Azamara Club Cruises
 
Η Azamara Cruises, η εταιρεία κρουαζιέρων με στόλο τα πολυτελή Azamara Journey και Azamara Quest, μετονομάστηκε σε  Azamara Club Cruises και πλέον προσανατολίζεται στην παροχή πολυτελών κρουαζιέρων σε πιο έμπειρους ταξιδιώτες.

"Δεν πρόκειται για στρατηγική `από το καλό στο καλύτερο`", σχολίασε ο κ. Larry Pimentel, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Azamara Club Cruises. "Πρόκειται για ένα πολύ καλό προϊόν το οποίο μετατρέψαμε σε άριστο". Ο κ. Pimentel πέρασε αρκετές εβδομάδες συζητώντας με πράκτορες, άτομα που έχουν ταξιδέψει με τα κρουαζιερόπλοια της Azamara και μέλη του Τύπου για να πάρει ιδέες για την πραγματοποίηση της μετάβασης, ενώ παράλληλα δημιούργησε και μία μικρή ομάδα αποκλειστικά για την Azamara, στελεχωμένο με σημαντικά ονόματα από την βιομηχανία της κρουαζιέρας. Mαζί με την επίλεκτη αυτή ομάδα, ο κ. Pimentel έδωσε ζωή στην Azamara Club Cruises, της οποίας η λειτουργία θα ξεκινήσει επίσημα από τον Απρίλιο του 2010.

"Ο σημερινός ταξιδιώτης μπορεί να έχει πλέον στην διάθεσή του εκπληκτικές επιλογές διακοπών, όπως τα κρουαζιερόπλοια κατηγορίας Solstice και το Oasis of the Seas", σχολίασε ο κ. Pimentel. "Η Azamara Club Cruises θα διαφοροποιηθεί από την αγορά με την προσφορά μοναδικών προορισμών, που οι επιβάτες δεν θα βρουν σε καμία άλλη εταιρεία".

Τα κρουαζιερόπλοια της Azamara Club Cruises θα επισκέπτονται 140 λιμάνια σε 50 χώρες το 2010, με δρομολόγια που θα περιλαμβάνουν περισσότερες διανυκτερεύσεις και θα επιτρέψουν στους επιβάτες να επισκεφτούν ιδιαίτερους προορισμούς και να ζήσουν μια διαφορετική πλευρά των πόλεων και των πολιτισμών. Μερικοί από τους προορισμούς που έχει προγραμματίσει η Azamara είναι η Κωνσταντινούπολη, το Σορέντο, η Αγία Πετρούπολη, η Μπανγκόγκ, η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κόνγκ.

"Σκοπεύουμε να χαμηλώσουμε τους ρυθμούς και να δώσουμε στους επιβάτες μας την ευκαιρία όχι μόνο να δουν τους προορισμούς αλλά και να τους ζήσουν", σχολίασε ο κ. Pimentel. "Σκεφτείτε προορισμούς όπως το Σεν Τροπέ ή η Αγία Πετρούπολη. Το να τους δεις μόνο κατά την διάρκεια της ημέρας δεν φτάνει. Με την Azamara μπορείς πλέον να τους ζήσεις και κατά τη διάρκεια της νύχτας".

Οι προορισμοί του Azamara Club Cruises είναι εμπνευσμένοι από το νέο μότο της εταιρείας "Θα λατρέψετε τα μέρη που σας πηγαίνουμε" και αυτό χαρακτηρίζει και τις εκδρομές και δραστηριότητες στη στεριά, ουσιώδη συστατικά που θα δώσουν την ευκαιρία στους επιβάτες να δοκιμάσουν μια άλλη πλευρά των προορισμών που επισκέπτονται. Η Azamara έχει επίσης δημιουργήσει ιδιαίτερα εξειδικευμένα διήμερα πακέτα για τους προορισμούς όπου τα κρουαζιερόπλοια θα διανυκτερεύουν, όπως το Ντουμπρόβνικ, η Οδησσός, το Λιβόρνο και το Λονδίνο, ώστε να μετατρέψουν το ταξίδι σας σε μια ξεχωριστή εμπειρία, οποιοδήποτε μέρος και αν επισκέπτεστε.
Το κρουαζιερόπλοιο θα πραγματοποιήσει επίσης περιηγήσεις στη Μπανγκόγκ, το Λάος, τη Χιροσίμα, την Οσάκα, την Βομβάη, το Ισραήλ και το Κάιρο, ενώ οι επιβάτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν και σε θεματικές περιηγήσεις, όπως η οδήγηση Ferrari στην Τσιβιτάβέκια, μια βόλτα στην οδό των αναμνήσεων στην περιήγηση "A walk with the Beatles" στο Λιβερπουλ, μια ιδιωτική δοκιμή σοκολατένιων γεύσεων στο Ντουμπρόβνικ, βραδιά "Theatre A La Carte" στο Λονδίνο, δοκιμή Κροατικών λικέρ στο Ζάνταρ, βασιλική βραδιά στην Αγία Πετρούπολη, νυχτερινή βαρκάδα στην Βενετία και γευστική δοκιμή τσάι στο ξενοδοχείο Burj al Arab στο Ντουμπάι.

Έχοντας βραβευτεί πολλές φορές για την εμπειρία εστίασης που προσφέρει η Azamara θα συνεχίσει να επενδύει στην εκλεπτυσμένη κουζίνα, ενώ θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία στα κρασιά, προσθέτοντας στην κάβα του παλαιωμένα κρασιά από όλο τον κόσμο. Οι επιβάτες θα μπορούν να δοκιμάζουν κατά το γεύμα και το δείπνο τους υψηλής ποιότητας, περιορισμένη κυκλοφορίας, τοπικά κρασιά σε κάθε προορισμό που θα επισκέπτονται.

Η ευεξία και η αναζωογόνηση θα έχουν επίσης την τιμητική τους στην Azamara Club Cruises, καθώς η εταιρεία έχει σχεδιάσει δραστηριότητες εντός και εκτός πλοίου που θα κάνουν τους επιβάτες να αισθανθούν πιο υγιείς και νέοι. Ο σκοπός της εταιρείας είναι να βοηθήσει τους επιβάτες να ισορροπήσουν την φυσική, συναισθηματική, κοινωνική, ψυχική και πνευματική υγεία μέσα από θεραπείες μασάζ και προσώπου και άλλες θεραπείες spa, βελονισμό, yoga και Pilates.

Η ανανεωμένη εταιρεία θα επικεντρωθεί ακόμη περισσότερο στην προσφορά απρόσκοπτων και εξαιρετικής ποιότητας υπηρεσιών, βασικών για την επιτυχία ενός πολυτελούς προϊόντος όπως είναι η Azamara.

"Η παροχή εξαιρετικών υπηρεσιών είναι πολύ σημαντική για την Azamara Club Cruises", σχολίασε ο κ. Pimentel. Και συνέχισε: "Γνωρίζουμε βέβαια ότι όλες οι εταιρείες ισχυρίζονται πως διαθέτουν άριστες υπηρεσίες, συνεπώς ποια είναι τα στοιχεία που θα κάνουν την Azamara διαφορετική; Καταρχήν, οι μπάτλερ των κρουαζιερόπλοιών μας θα εκπαιδευτούν για να γίνουν πραγματικοί Βρετανοί μπάτλερ, για να μπορέσουν να προσφέρουν την εκλεπτυσμένη ισορροπία των ξεχωριστών, διακριτικών και πολυτελών υπηρεσιών στους επιβάτες κάθε σουίτας".

http://www.traveldailynews.gr
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Ιανουάριος 22, 2010, 03:22:53 πμ
Χειμερινές κρουαζιέρες στην Lednice της Τσεχίας
Κρουαζιέρα σε ένα από τα μνημεία UNESCO της Τσέχικης Δημοκρατίας

 
Οι δημοφιλείς κρουαζιέρες στο πάρκο του ανακτόρου Lednice της Νότιας Μοραβίας, στην Τσεχία, που προστατεύεται από την UNESCO, θα  πραγματοποιούνται και μετά το τέλος της υψηλής περιόδου.

Τα πλοιάρια, που προσαρμόστηκαν στις χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες, θα εκτελούν δρομολόγια από το ανάκτορο στο Παλαιό Dyje. Οι τουρίστες θα απολαμβάνουν την ομορφιά του πάρκου τον χειμώνα μέσα από την ζεστή καμπίνα του πλοίου δοκιμάζοντας κρασί. Οι κρουαζιέρες προγραμματίζονται για Σάββατο, Κυριακή και αργίες μόνο, αν, φυσικά, το επιτρέπει ο καιρός και δεν έχει παγώσει το ποτάμι.

http://www.traveldailynews.gr
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Φεβρουάριος 18, 2010, 18:09:41 μμ
Tουριστική αξιοποίηση του Δούναβη

Θετικές εξελίξεις σημειώνονται στη διακίνηση των ξένων τουριστών μέσω του ποταμού Δούναβη, σύμφωνα με δηλώσεις του Σέρβου υπουργού Οικονομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, κ. Μλάντιαν Ντίνκιτς.

Τα στατιστικά στοιχεία αναφέρουν ότι ο αριθμός των τουριστών που πραγματοποιούν κρουαζιέρες στο Δούναβη, αυξήθηκε από 17.000 το 2003, σε 109.000 το 2009. Το αποτέλεσμα αυτό, είναι ιδιαιτέρως θετικό εάν ληφθούν υπόψη οι σοβαρές συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, στη διεθνή τουριστική βιομηχανία.

http://www.t-p.gr
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Μάρτιος 09, 2010, 21:06:56 μμ
Άνοδος του τουρισμού κρουαζιέρας στο Ντουμπρόβνικ
 
Για άλλη μια φορά οι Κροάτες μας …βάζουν τα γυαλιά αναφορικά με το θέμα της κρουαζιέρας.  Παρά την οικονομική κρίση  σε όλο το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων, ωστόσο, ο τουρισμός κρουαζιέρας στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, ξεπέρασε κάθε εμπόδιο και μάλιστα, σύμφωνα με τους επικεφαλής του οργανισμού λιμένος, κατάφερε να καταγράψει αύξηση, σε σχέση με περασμένα έτη.

Σε ανακοίνωση του οργανισμού τονίζεται πως, ο διευθυντής του λιμένα, κ. Βλάχο Τζούρκοβιτς, διατύπωσε την εκτίμηση ότι το 2010 αναμένεται ότι ο τουρισμός κρουαζιέρας θα αυξηθεί κατά 4,2% σε σχέση με το 2009 και οι πολίτες που θα επιλέξουν αυτού τη μορφή τουρισμού θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο.

Εξάλλου, σε συνέντευξη του κ. Τζούρκοβιτς στην καθημερινή εφημερίδα "Βιέσνικ", υπογραμμίζεται πως ένα νέο έργο- επένδυση εκτιμώμενου κόστους 26 εκ. ευρώ- θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στο Ντουμπρόβνικ. Πρόκειται για ένα project αναβάθμισης του λιμένα, με το οποίο, η περιοχή αναμένεται ότι θα προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών, που επιλέγουν τον τουρισμό κρουαζιέρας, είπε ο κ. Τζούρκοβιτς.

(ΑΠΕ)
 
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Απρίλιος 21, 2010, 15:33:06 μμ
Νέο πλήγμα στον τουρισμό

Στο τουρκικό λιμάνι της Αττάλειας θα δένει στο εξής το κρουαζιερόπλοιο Aida, ύστερα από 8 χρόνια συνεργασίας με την Κρήτη, καθώς το λιμάνι του Ηρακλείου δε διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές.
Το Aida είναι ένα από τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια διεθνώς, το οποίο κάθε χρόνο μεταφέρει 50.000 τουρίστες.

http://troktiko.blogspot.com/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Απρίλιος 22, 2010, 21:56:46 μμ
60 τραυματίες απο απότομη στροφή κρουαζιερόπλοιου

ΤΗΣ CARNIVAL CRUISE LINES

60 περίπου άτομα τραυματίστηκαν όταν το κρουαζιερόπλοιο Ecstasy της Carnival Cruise Lines λίγο έξω απο το Μεξικό έκανε μια απότομη στροφή. Οπως ανακοίνωσε η εταιρεία το πλοίο αναγκάστηκε να το κάνει αυτό για να αποφύγει μια σημαδούρα.

http://troktiko.blogspot.com

Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Απρίλιος 23, 2010, 00:07:17 πμ
Νέο πλήγμα στον τουρισμό

Στο τουρκικό λιμάνι της Αττάλειας θα δένει στο εξής το κρουαζιερόπλοιο Aida, ύστερα από 8 χρόνια συνεργασίας με την Κρήτη, καθώς το λιμάνι του Ηρακλείου δε διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές.
Το Aida είναι ένα από τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια διεθνώς, το οποίο κάθε χρόνο μεταφέρει 50.000 τουρίστες.


H αποχώρηση του κρουαζιερόπλοιο «AIDA»

Με αφορμή την αποχώρηση του κρουαζιερόπλοιου AIDA από το Ηράκλειο τςη Κρήτςη το λιμάνι του οποίου χρησιμοποιούσε ως Home Port (λιμένα εκκίνησης κρουαζιέρας), ο ΓΓ της Γραμματείας Ναυτιλιακής Πολιτικής με ανακοίνωσή του επισημαίνει:

«Σύμφωνα με στοιχεία από τις Υπηρεσίες μας, το κρουαζιερόπλοιο AIDA σημαίας Ιταλίας, τα τελευταία οχτώ (08) χρόνια είχε ως Home Port (λιμένα εκκίνησης κρουαζιέρας) το Ηράκλειο Κρήτης.
Μάλιστα για την καλύτερη εξυπηρέτησή του, δεδομένου του μεγάλου αριθμού καταπόπλων , ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε.(ΟΛΗ ΑΕ) πέρυσι (έτος 2009) προέβη στην κατασκευή ειδικού στέγαστρου για τις ανάγκες των επιβατών μέχρι να περαιωθεί ο σταθμός κρουαζιερόπλοιων. Η εταιρεία με επιστολή της ευχαρίστησε τον Οργανισμό Λιμένα Ηρακλείου για τη συνεργασία και τις πρωτοβουλίες του.

Φέτος, για λόγους που δεν σχετίζονται με τις υφιστάμενες λιμενικές υποδομές, το συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο θα έχει ως Home Port την Αττάλεια της Τουρκίας, λόγω της καλύτερης εξυπηρέτησης που του παρέχει το αεροδρόμιο της Αττάλειας, σε σχέση με το αντίστοιχο του Ηρακλείου.
Το συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο θα συνεχίσει τις διελεύσεις του από το Ηράκλειο και τους άλλους ελληνικούς λιμένες.
Όσον αφορά την ανάπτυξη των Λιμενικών Υποδομών, το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠΟΙΑΝ) έχει υποβάλει αναλυτική πρόταση χρηματοδότησης για έργα Υποδομών και ανάπτυξης που αφορούν το ΕΣΠΑ.»

http://www.marinews.gr
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Απρίλιος 24, 2010, 08:21:52 πμ
«Ο Πειραιάς θα γίνει κέντρο της κρουαζιέρας»

«Ο Πειραιάς θα γίνει κέντρο της κρουαζιέρας και θα ωφεληθεί πολύ από αυτό σημείωσε σε συνέντευξη ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πειραιά Γιώργος Οικονομόπουλος και υπογράμμισε πως ήδη ο Δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας συναντήθηκε με φορείς μεγάλης εταιρείας κρουαζιεροπλοίων, όπου τέθηκαν προβληματισμοί για τον ελλιμενισμό μεγάλων κρουαζιεροπλοίων.
 
Σύμφωνα με το ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο που έχει εκπονηθεί για την πόλη, προβλέπεται η ανάπτυξη του σταθμού κρουαζιέρας για την υποδοχή μεγάλων και περισσότερων πλοίων, έργο κόστους πολλών εκατομμυρίων ευρώ».
 
Τονίζεται πως ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ απαντώντας στο πάγιο αίτημα των φορέων του τουρισμού για την άρση του καμποτάζ, ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα πραγματοποιηθεί διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε άμεσα να προχωρήσει η άρση του καμποτάζ για την κρουαζιέρα.
 
Ο κ. Παπανδρέου εξειδικεύοντας το μέτρο επεσήμανε μεταξύ άλλων το οφέλη που απορρέουν από την άρση του καμποτάζ, τόσο για τον κλάδο όσο και για τους εργαζόμενους, για τους οποίους όπως είπε, πέρα από τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν σε ξηρά και θάλασσα (στην Ιταλία η κρουαζιέρα απασχολεί πλέον 4.000 Ιταλούς ναυτικούς), θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν και σε πολλούς άλλους τομείς.

http://www.t-p.gr
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Απρίλιος 28, 2010, 04:54:00 πμ
Η Λιμενική Αρχή Πειραιά ενημερώθηκε ότι χθες στις 07:00, κατέπλευσε στο λιμάνι, προερχόμενο από την Ιταλία, το Ε/Γ-Κ/Ζ "Navigator of the Seas", σημαίας Μπαχάμες, με 3082 επιβάτες και πλήρωμα 1206 άτομα. Μεταξύ των επιβατών, έχουν αναφερθεί πέντε( 05) πιθανά κρούσματα ύποπτης μεταδοτικής ασθένειας. Ενημερώθηκαν κατάλληλα οι αρμόδιες Υγειονομικές Αρχές και το Υγειονομικό Τμήμα της Νομαρχίας Πειραιά, οι οποίες ήδη διαχειρίζονται το περιστατικό.

http://www.traveldailynews.gr
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Μάιος 13, 2010, 13:27:53 μμ
Προβλήματα με κρουαζιερόπολοια στον Πειραιά

Νέα προβλήματα στον κατάπλου ξένων κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Πειραιά, λόγω της 48ωρης απεργίας, που ξεκίνησαν από την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα ρυμουλκά και τα ναυαγοσωστικά.
 
Το πρωί, δύο κρουαζιερόπλοια με περίπου πέντε χιλιάδες επιβάτες εισήλθαν στο λιμάνι με δική τους ευθύνη, ενώ αναμένεται και τρίτο κρουαζιερόπλοιο, το οποίο πιθανόν να αντιμετωπίσει προβλήματα κατάπλου και πρόσδεσης, καθώς είναι μεγαλύτερο από τα δύο πρωϊνά.

http://www.t-p.gr
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Μάιος 18, 2010, 05:07:47 πμ
 
Άρχισαν να έρχονται οι Τούρκοι τουρίστες

Χωρίς βίζα θα μπορούν να κάνουν κρουαζιέρα στο Αιγαίο και να επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά οι Τούρκοι τουρίστες που θα επιλέγουν, από τις 22 Μαΐου και μετά, το κρουαζιερόπλοιο «Ankara», για να έρθουν στην Ελλάδα.

Αυτό ανακοίνωσε η τουρκική ταξιδιωτική εταιρεία «Bamtur Turizm», η οποία ναυλώνει το συγκεκριμένο πολυτελές κρουαζιερόπλοιο.

Συγκεκριμένα, από τις 22 Μαΐου, το «Ankara» θα αναχωρεί κάθε Σάββατο από το λιμάνι του Çeşme στη Σμύρνη και μέσα σε μία εβδομάδα θα επισκέπτεται τα λιμάνια του Πειραιά, της Μυκόνου, της Σαντορίνης, της Κρήτης, της Ρόδου και της Κω.

Σύμφωνα με σημερινά τουρκικά δημοσιεύματα, το ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη κρουαζιέρα είναι πολύ μεγάλο. Οι κρατήσεις, από τη στιγμή που ανακοίνωσε η εταιρεία το πρόγραμμα, ξεπέρασαν το 50% των εισιτηρίων, τα οποία εξαντλούνται με γρήγορους ρυθμούς.

http://www.zougla.gr
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Μάιος 20, 2010, 13:56:59 μμ
Πειραιάς: Τρία κρουαζιερόπλοια δεν κατέπλευσαν σήμερα στο λιμάνι, λόγω της απεργίας 

Τρία κρουαζιερόπλοια δεν κατέπλευσαν σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά λόγω της απεργίας.Πρόκειται για το κρουαζιερόπλοιο "MUSICA" με 2.600 επιβάτες, το οποίο κατέπλευσε στο λιμάνι του Ναυπλίου, το "ARMONIA" με 1.600 επιβάτες που κατέπλευσε στο λιμάνι της Μυκόνου και το "RUBY PRINCESS" με 3.080 επιβάτες, το οποίο συνέχισε το ταξίδι του για την Τουρκία.

http://www.t-p.gr
 
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Μάιος 24, 2010, 04:06:40 πμ
Εκκενώθηκε κρουαζιερόπλοιο στη Νορβηγία

Στην εκκένωση ενός γερμανικού κρουαζιερόπλοιου, το οποίο είναι δεμένο σε λιμάνι της δυτικής Νορβηγίας, προχώρησαν διασώστες, μετά από φωτιά που ξέσπασε στις μηχανές του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες την ώρα της φωτιάς στο κρουαζιερόπλοιο «MS Deutschland» βρίσκονταν 607 άνθρωποι. Πρόκειται για 364 τουρίστες, 241 μέλη του πληρώματος και δύο Νορβηγούς καπετάνιους. Από τους τουρίστες οι 334 είναι Γερμανοί και οι υπόλοιποι 30 είναι Αυστραλοί, Ιάπωνες, Τσέχοι, Ούγγροι και Ισραηλινοί.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι σύννεφα καπνού έβγαιναν από το κρουαζιερόπλοιο.

http://www.zougla.gr
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Μάιος 25, 2010, 04:22:16 πμ
Εκκενώθηκε κρουαζιερόπλοιο στη Νορβηγία

Στην εκκένωση ενός γερμανικού κρουαζιερόπλοιου, το οποίο είναι δεμένο σε λιμάνι της δυτικής Νορβηγίας, προχώρησαν διασώστες, μετά από φωτιά που ξέσπασε στις μηχανές του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες την ώρα της φωτιάς στο κρουαζιερόπλοιο «MS Deutschland» βρίσκονταν 607 άνθρωποι. Πρόκειται για 364 τουρίστες, 241 μέλη του πληρώματος και δύο Νορβηγούς καπετάνιους. Από τους τουρίστες οι 334 είναι Γερμανοί και οι υπόλοιποι 30 είναι Αυστραλοί, Ιάπωνες, Τσέχοι, Ούγγροι και Ισραηλινοί.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι σύννεφα καπνού έβγαιναν από το κρουαζιερόπλοιο.

Περισσότεροι από 600 άνθρωποι εγκατέλειψαν με ασφάλεια το φλεγόμενο γερμανικό κρουαζιερόπλοιο "Ντόιτσλαντ", που έπλεε στο νορβηγικό φιόρδ Έϊντ, προς το ομώνυμο λιμάνι (περίπου 190 ναυτικά μίλια στα βορειοδυτικά από το Όσλο), μετέδωσε το νορβηγικό πρακτορείο NTB. Όπως διευκρίνισε το νορβηγικό πρακτορείο, η φωτιά ξεκίνησε από το μηχανοστάσιο του κρουαζιερόπλοιου. Στο πλοίο, στο οποίο στο μεταξύ έχει σβήσει η φωτιά, έχει παραμείνει τούτη την ώρα το εντελώς αναγκαίο προσωπικό, πρόσθεσε το πρακτορείο. Θα γίνει άμεσα η προσπάθεια το πλοίο - με ελάχιστο πλήρωμα - να καταπλεύσει στο Αμβούργο, για τις επισκευές του, όπως μετέδωσαν νορβηγικά ΜΜΕ.

http://www.traveldailynews.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Ιούνιος 16, 2010, 21:53:26 μμ
Τη Σμύρνη αντί του Πειραιά επέλεξε για βάση το «Ocean Majesty»

Από τη Σμύρνη της γειτονικής Τουρκίας θα ξεκινάει τις κρουαζιέρες του φέτος το ελληνικών συμφερόντων κρουαζιερόπλοιο «Ocean Majesty» με προορισμό τα νησιά του Αιγαίου, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά.

Σε μια περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει μια αμφιλεγόμενη, σύμφωνα με τους επιχειρηματικούς φορείς, απελευθέρωση του καμποτάζ για την κρουαζιέρα πλοίων με τρίτες εκτός Ε.Ε. σημαίες, ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί και το καθεστώς ενίσχυσης των υπό ελληνική σημαία κρουαζιερόπλοιων, αφού ο νόμος Κεφαλογιάννη δεν έχει ουσιαστικά εφαρμοστεί και η «σύγκρουση» της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας με την πλοιοκτήτρια του «Zenith» με αιτία τα ελληνικά πληρώματα καλά κρατεί, μια ελληνική εταιρεία η Majestic International Cruises αποφάσισε, όπως φαίνεται, να κρατήσει ασφαλείς αποστάσεις από την ελληνική πραγματικότητα.

Το πλοίο που έχει σημαία Μάλτας και περίπου 25 Ελληνες ναυτικούς στο πλήρωμά του ναυλώθηκε σε Τούρκους operators, την Apex Tours/ Cruise Holiday's, για 125 ημέρες και θα χρησιμοποιηθεί κυρίως από Τούρκους επιβάτες.

πηγη Ναυτεμπορική
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: panpan στις Ιούνιος 16, 2010, 22:08:04 μμ
ας προσεχαμε
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Ιούνιος 23, 2010, 20:32:38 μμ
«Κρουαζιέρα στο Αιγαίο: Προκλήσεις και προοπτικές»

Την 18η και 19η Ιουνίου 2010 έγινε στο Ξενοδοχείο Αλεξάνδρα της Κω η διημερίδα για την κρουαζιέρα που διοργάνωσε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κω σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών) και την εταιρεία συμβούλων κρουαζιέρας CTM Hellas.

Η δομή των εργασιών του συνεδρίου είχε ως εξής:

ΗΜΕΡΑ 1η
1η ΣΥΝΕΔΡΙΑ: Κύρια παρουσίαση με θέμα «Κρουαζιέρα στο Αιγαίο: Προκλήσεις και προοπτικές» που παρουσίασαν οι Επ. Καθηγητές του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δρ. Μαρία Λεκάκου και Δρ. Θάνος Πάλλης.

2η ΣΥΝΕΔΡΙΑ: Συζήτηση σε μορφή πάνελ με συντονιστή τον Γιάννη Ευαγγέλου, (πρώην Πρόεδρο των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξειδιωτικών Γραφείων -ΗΑΤΤΑ) και με θέμα: «Η ανάπτυξη της κρουαζιέρας και οι κοινωνικo-οικονομικές επιπτώσεις για τους προορισμούς». Στο πάνελ συμμετείχαν οι:
Δαυίδ Γερασκλής, Αντιδήμαρχος Κω και Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου
Χαράλαμπος Μητσικόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της COMMA S.r.l. - Τροφοδοσίες Κρουαζιερόπλοιων (Ιταλία)
Ευαγγελία Στεφανιδάκη, Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Ανδρέας Στυλιανόπουλος – Διευθύνων Σύμβουλος της NavigatorTravel & Tourist Services Ltd.
Τσαμπίκος Χατζημιχάλης, Πρόεδρος της Carayanides Travel Services S.A. Ρόδου

ΗΜΕΡΑ 2η
1η ΣΥΝΕΔΡΙΑ: Κύρια παρουσίαση με θέμα: «Γιατί ένα λιμάνι πρέπει να αναπτύσσει τον τουρισμό κρουαζιέρας» απο τον Jose Campos, Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Μεσογειακών Λιμένων Κρουαζιέρας MEDCRUISE. Έγιναν δύο ακόμη παρουσιάσεις, η πρώτη απο τον Πρόεδρο της Δημοτικής Μαρίνας Κω Νίκο Κανταρζή που μίλησε για την λειτουργία των μαρινών στο Αιγαίο και τα προβλήματα εξυπηρέτησης του yachting στους Ελληνικούς προορισμούς της περιοχής. Η δεύτερη παρουσίαση έγινε απο τον Γιώργο Βαγγέλα - (Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών) - με θέμα: «Οι οικονομικές επιπτώσεις του homeporting».

2η ΣΥΝΕΔΡΙΑ: Συζήτηση σε μορφή πάνελ με συντονίστρια την Κρύση Παλάση της εταιρείας συμβούλων κρουαζιέρας CTM Hellas και με θέμα: «Ο ρόλος της δικτύωσης και των αμφίδρομων σχέσεων μεταξύ κοντινών προορισμών στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού». Στο πάνελ συμμετείχαν οι:
Capt. Βασίλης Γκάζικας, Γενικός Διευθυντής Ναυτιλιακού, Louis Cruise Line
Jose Campos, Γενικός Γραμματέας της MEDCRUISE
Μιχάλης Νομικός – Πρόεδρος της Donomis Cruise Services Ltd.

Ανδρέας Στυλιανόπουλος – Διευθύνων Σύμβουλος της Navigator Travel & Tourist Services Ltd.

http://www.marinews.gr
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Ιούλιος 02, 2010, 19:31:13 μμ
Θεσσαλονίκη - Τελευταία επίσκεψη για φέτος του κρουαζιερόπλοιου Aegean Odyssey

Μέχρι τις 8 το βράδυ θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στη Θεσσαλονίκη και στα εμπορικά της καταστήματα οι 325 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου «Aegean Odyssey», που ξεκίνησε το ταξίδι του από την Κωνσταντινούπολη και κατέπλευσε στο λιμάνι της πόλης στις 6 το πρωί.
 
Αποπλέοντας από τη Θεσσαλονίκη, το «Aegean Odyssey», που φέρει σημαία Μάλτας, αναμένεται να περάσει από τις βόρειες Σποράδες κατά τη διαδρομή του προς το Βόλο και στη συνέχεια θα σαλπάρει για άλλα νησιά του Αιγαίου.
 
Πάντως, το συγκεκριμένο πλοίο δε θα δέσει ξανά φέτος στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ γίνονται προσπάθειες, από την επόμενη χρονιά να δίνει το «παρών» σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος του πρακτορείου Παλεντζιάν.

http://www.t-p.gr
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Ιούλιος 05, 2010, 08:41:52 πμ
Η έλλειψη πολιτικής στρατηγικής και υποδομών διώχνει τα κρουαζιερόπλοια από τα ελληνικά λιμάνια
 
Ο βουλευτής του Συνασπισμού, κ. Μιχάλης Κριτσωτάκης, αναφέρει σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και  Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Πολιτισμού και Τουρισμού:

"Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, μετά το γερμανικών συμφερόντων κρουαζιερόπλοιο AIDA, τώρα και το αμερικανοβρετανικών συμφερόντων Ocean Village (2.000 περίπου επιβατών) φεύγει από το λιμάνι του Ηρακλείου.

Το AIDA κράτησε, παρά την απόφαση για αλλαγή έδρας (Αττάλεια Τουρκίας), ως σταθμό-προορισμό επίσκεψης το λιμάνι του Ηρακλείου. Το Ocean Village το αποκλείει κατηγορηματικά και αυτό και για το 2011!

Οι ζημίες, δεν είναι μόνο για το λιμάνι του Ηρακλείου. Είναι πολύπλευρες. Η νέα αυτή `εγκατάλειψη` σημαίνει 50.000 λιγότερους ξένους επισκέπτες που τόνωναν την οικονομία του νησιού στις 28 συνολικά προσεγγίσεις του πλοίου. Ταυτόχρονα θα επέλθουν σημαντικές μειώσεις αφίξεων στο αεροδρόμιο `Ν. Καζαντζάκης`, αφού οι 2.000 περίπου επιβάτες του έφταναν κάθε φορά με πτήσεις charters και από εκεί μεταφέρονταν στο λιμάνι για την κρουαζιέρα τους (Αιγαίο - Μεσόγειος). Σημειώνουμε ότι στο Ηράκλειο δεν έχουν πραγματοποιηθεί κινητοποιήσεις απ`αυτές που η κυβέρνηση θεωρεί `ότι διώχνουν τα κρουαζιερόπλοια`!

Επειδή δεν είναι το μόνο λιμάνι της χώρας που εγκαταλείπεται από τα κρουαζιερόπλοια λόγω έλλειψης κατάλληλων υποδομών και ποιότητας υπηρεσιών (ανάλογος κίνδυνος, για παράδειγμα, διαφαίνεται για το λιμάνι της Μυτιλήνης) και απ`ότι φαίνεται δε θα σταματήσουν τα αρνητικά τέτοιου είδους φαινόμενα,

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί

1. Είναι στις προθέσεις σας η άμεση διαμόρφωση ενός στρατηγικού σχεδιασμού ώστε να ανατραπεί η διαμορφούμενη κατάσταση σχετικά με την επισκεψιμότητα κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια; 2. Τι μέτρα θα λάβετε για τη βελτίωση των υποδομών στα ελληνικά λιμάνια αλλά και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών ώστε αυτά να προσελκύουν αντί να απομακρύνουν κρουαζιερόπλοια αλλά και γενικότερα ξένους επισκέπτες;".

http://www.traveldailynews.gr
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Ιούλιος 06, 2010, 05:29:10 πμ
«Κρουαζιέρα στο Αιγαίο: Προκλήσεις και προοπτικές»

Την 18η και 19η Ιουνίου 2010 έγινε στο Ξενοδοχείο Αλεξάνδρα της Κω η διημερίδα για την κρουαζιέρα που διοργάνωσε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κω σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών) και την εταιρεία συμβούλων κρουαζιέρας CTM Hellas.


«Γιατί ένα λιμάνι πρέπει να αναπτύσσει τον τουρισμό κρουαζιέρας»
 
Στις 18 και 19 Ιουνίου 2010 έγινε στο ξενοδοχείο ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ της Κω η διημερίδα για τον Θαλάσσιο Τουρισμό που διοργάνωσε το ΔΛΤ Κω σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την εταιρεία συμβούλων κρουαζιέρας CTM Hellas.
Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο Γ.Γ. Τουρισμού κ. Γιώργος Πουσσαίος, ενώ σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ κ.κ. Μανώλης Μπετενιώτης (Πειραιώς), Νίκος Ζωίδης και Στάθης Κουσουρνάς (Δωδεκανήσου) και ο Δήμαρχος και Πρόεδρος του ΔΛΤ Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης.

Στη συνέχεια, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ζωϊδης παρουσίασε τα κυριότερα σημεία του νομοσχεδίου για την άρση του καμποταζ στις μη Κοινοτικές σημαίες. Η τελετή έναρξης έληξε με την βράβευση από τον Δήμαρχο Κω των κ.κ. Ευάγγελου Μουζουράκη, Μάνου Τυρινόπουλου και Τσαμπίκου Χατζημιχάλη για την μεγάλη και πολυετή τους προσφορά στην υποδοχή και εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας.

Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν εκπρόσωποι σημαντικών εταιρειών που εξυπηρετούν τουριστικές και επιχειρησιακές ανάγκες κρουαζιεροπλοίων σε Ελλάδα και Ιταλία, εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Αιγαίου, υψηλόβαθμο στέλεχος της Louis Cruise Lines, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Λιμανιών Κρουαζιέρας της Μεσογείου MEDCRUISE και ο Αντιπρόεδρος του ΔΛΤ Κω.

Πριν από κάθε συζήτηση πάνελ έγινε μια κύρια παρουσίαση, την 1η μέρα απο τους Επίκουρους Καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δρα Μαρία Λεκάκoυ και Δρα Θάνο Πάλλη με θέμα: «Κρουαζιέρα στο Αιγαίο: Προκλήσεις και προοπτικές» και την 2η απο τον Γενικό Γραμματέα της MEDCRUISE Jose Campos, με θέμα: «Γιατί ένα λιμάνι πρέπει να αναπτύσσει τον τουρισμό κρουαζιέρας».

Μεταξύ των όσων συζητήθηκαν στα δύο πάνελ του συνεδρίου, τονίστηκε ότι για να είναι αποτελεσματικό το νέο θεσμικό πλαίσιο για την κρουαζιέρα, θα πρέπει να είναι εφάμιλλο με ότι ισχύει και στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου.

Τότε μόνο μπορεί να επιτευχθεί η ουσιαστική αλλαγή status που θα κάνει την χώρα μας ελκυστική ως hub της διεθνούς κρουαζιέρας, πράγμα που θα φέρει ανάπτυξη και νέες ευκαιρίες για περισσότερα λιμάνια-προορισμούς της Ελλάδος. Αναγνωρίστηκε όμως και η ανάγκη μιας σφαιρικότερης μεταρρύθμισης που θα επικεντρωθεί στην ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής σημαίας και στην εξομάλυνση των συστημικών προβλημάτων που αφήνει πίσω της μια τόσο μακρά περίοδος προστατευτισμού.

Επίσης, δόθηκε έμφαση στο να εγκαταλειφθεί η διαχρονικά εσωστρεφής στάση της Ελλάδος σε σχέση με το διεθνές γίγνεσθαι στην κρουαζιέρα και να ξεκινήσουν - σε εθνικό και τοπικό επίπεδο – συγκροτημένες προσπάθειες εξειδικευμένης προβολής.

Σε τοπικό επίπεδο, γειτνιάζοντα λιμάνια και νησιά πρέπει να δημιουργήσουν τοπικές συνέργειες αμοιβαίας ανταποδοτικότητας (clusters), ώστε να μπορούν να κατανέμουν το προωθητικό κόστος ανάδειξης μιας συνολικής εμπορικής εικόνας για την περιοχή τους.

Η αύξηση της αναγνωρισιμότητας μιας περιοχής με μεγάλη ποικιλία τουριστικών αξιών – όπως είναι π.χ. το νοτιοανατολικό Αιγαίο - συμπαρασύρει την ανάπτυξη κάθε προορισμού που εμπεριέχεται σε αυτήν και για αυτό δεν πρέπει ποτέ τα γειτνιάζοντα λιμάνια να μπαίνουν σε μια λογική εσωτερικού ανταγωνισμού.

Ακόμη και τα πολύ μικρά νησιά - που δεν έχουν δυνατότητες υποδοχής κρουαζιερόπλοιων - μπορούν να αναπτυχθούν ως εκδρομικοί προορισμοί, εισπράττοντας οφέλη και ανταποδίδοντας πρόσθετη τουριστική αξία στα παραπλήσια λιμάνια-προορισμούς απ΄ όπου διοχετεύονται οι εκδρομείς.

Τέλος, στα πλαίσια της διοργάνωσης αυτής έγινε μια αναλυτική παρουσίαση από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Δημοτικής Μαρίνας Κω και στη συνέχεια συζητήθηκαν οι προοπτικές του yachting στην περιοχή του Αιγαίου, το εκεί προβληματικό έλλειμμα υποδομών από το οποίο επωφελείται η Τουρκία και οι δυνατότητες των μαρίνων να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας.

http://www.marinews.gr
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Ιούλιος 09, 2010, 04:40:40 πμ
Είναι εύκολο να αλλάξει η εικόνα της Ελλάδας
 
Σήμερα Παρασκευή 9 Ιουλίου, με την έλευση τριών κρουαζιεροπλοίων στο Κατάκωλο, 7.000 τουρίστες θα επισκεφθούν την Αρχαία Ολυμπία  και όλες τις γύρω περιοχές.

Όπως αναφέρει ο HATTA, η "Πολιτεία Ήλιδας – Ολυμπίας", ο όμιλος των Ηλείων για τον πολιτισμό και την ανάπτυξη, άδραξε στην κυριολεξία την ευκαιρία και διοργάνωσε μια γιορτή στην παραλία, καλώντας όλες τις τοπικές αυτοδιοικήσεις, τους τοπικούς συλλόγους, τους επαγγελματίες των γύρω περιοχών, καθώς και τα ξενοδοχεία, που ανταποκρίθηκαν αμέσως στο κάλεσμα.

"Ο ΗΑΤΤΑ στηρίζει αυτή τη γιορτή του εθελοντισμού με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση. Ευελπιστούμε ότι αυτή η έμπρακτη `Καλημέρα`, μαζί με τα λουλούδια, τα παραδοσιακά προϊόντα και τα χορευτικά συγκροτήματα, θα δημιουργήσει τις άριστες συνθήκες που επιθυμούμε για να αλλάξει επιτέλους η σκοτεινή και μίζερη εικόνα της χώρας μας που προσπαθεί τον τελευταίο καιρό να αποδιοργανώσει τον τουρισμό μας.

Και επειδή πρόκειται πραγματικά για μια έκφραση εθελοντών πολιτών που αγαπούν τον τόπο τους, είμαστε αισιόδοξοι ότι τέτοιες κινήσεις θα επαναληφθούν και σε άλλα σημεία της Ελλάδας. Το έχουμε ξαναπεί και το πιστεύουμε: Εμείς οι ίδιοι θα αλλάξουμε την εικόνα της χώρας μας!

Μπράβο στην `Πολιτεία Ήλιδας-Ολυμπίας`. Ο ΗΑΤΤΑ θα βρίσκεται πάντα κοντά σε παρόμοιες προσπάθειες".

http://www.traveldailynews.gr
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: panpan στις Ιούλιος 09, 2010, 20:17:02 μμ
Είναι εύκολο να αλλάξει η εικόνα της Ελλάδας
 
Σήμερα Παρασκευή 9 Ιουλίου, με την έλευση τριών κρουαζιεροπλοίων στο Κατάκωλο, 7.000 τουρίστες θα επισκεφθούν την Αρχαία Ολυμπία  και όλες τις γύρω περιοχές.

Όπως αναφέρει ο HATTA, η "Πολιτεία Ήλιδας – Ολυμπίας", ο όμιλος των Ηλείων για τον πολιτισμό και την ανάπτυξη, άδραξε στην κυριολεξία την ευκαιρία και διοργάνωσε μια γιορτή στην παραλία, καλώντας όλες τις τοπικές αυτοδιοικήσεις, τους τοπικούς συλλόγους, τους επαγγελματίες των γύρω περιοχών, καθώς και τα ξενοδοχεία, που ανταποκρίθηκαν αμέσως στο κάλεσμα.

"Ο ΗΑΤΤΑ στηρίζει αυτή τη γιορτή του εθελοντισμού με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση. Ευελπιστούμε ότι αυτή η έμπρακτη `Καλημέρα`, μαζί με τα λουλούδια, τα παραδοσιακά προϊόντα και τα χορευτικά συγκροτήματα, θα δημιουργήσει τις άριστες συνθήκες που επιθυμούμε για να αλλάξει επιτέλους η σκοτεινή και μίζερη εικόνα της χώρας μας που προσπαθεί τον τελευταίο καιρό να αποδιοργανώσει τον τουρισμό μας.

Και επειδή πρόκειται πραγματικά για μια έκφραση εθελοντών πολιτών που αγαπούν τον τόπο τους, είμαστε αισιόδοξοι ότι τέτοιες κινήσεις θα επαναληφθούν και σε άλλα σημεία της Ελλάδας. Το έχουμε ξαναπεί και το πιστεύουμε: Εμείς οι ίδιοι θα αλλάξουμε την εικόνα της χώρας μας!

Μπράβο στην `Πολιτεία Ήλιδας-Ολυμπίας`. Ο ΗΑΤΤΑ θα βρίσκεται πάντα κοντά σε παρόμοιες προσπάθειες".

http://www.traveldailynews.gr


ευτυχως που υπαρχει και η ιδιωτικη πρωτοβουλια
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Ιούλιος 10, 2010, 08:12:36 πμ
Συμβιβασμός των εταιρειών κρουαζιερόπλοιων για το ποσό εισφοράς ανά επιβάτη 
   
Την πρόθεσή τους να συμβιβασθούν έδειξαν οι εταιρείες κρουαζιερόπλοιων στην πρόταση του ΥΠΟΙΑΝ, ώστε ο κάθε επιβάτης να επιβαρύνεται με 3 - 5 ευρώ, όταν τα πλοία που θα κάνουν αποβιβάσεις στα ελληνικά λιμάνια. Επίσης, ως θετικό κρίνεται από εκπροσώπους εταιρειών και μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας - Ανταγωνιστικότητας - Ναυτιλίας για την άρση του καμποτάζ στα κρουαζιερόπλοια με μη κοινοτικές σημαίες.
Οι εκπρόσωποι εξέφρασαν την γνώμη ότι το πλαίσιο, ειδικά από τη στιγμή που αφήνει ελευθερία επιλογής στην απασχόληση Ελλήνων ναυτικών, είναι ελκυστικό και θα προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων ναυτιλιακών ομίλων που θα επιλέξουν τελικά τον Πειραιά για λιμάνι - αφετηρία στις κρουαζιέρες τους προς την ανατολική Μεσόγειο.
Οι διορθώσεις, που έγιναν στο αρχικό σχέδιο, όπως η μείωση του υποχρεωτικού χρόνου παραμονής των πλοίων στην Ελλάδα ή η προσέγγιση συγκεκριμένου αριθμού λιμένων και η δυνατότητα που παρέχεται στις εταιρείες να καταγγέλλουν και οι ίδιες τις συμβάσεις που θα συνάπτουν με το Δημόσιο, αποτελούν θετικά στοιχεία και θα έχουν αντίκρισμα στην αγορά.
Χθες οι εκπρόσωποι της ΠΝΟ συζήτησαν το θέμα στην πρώτη τους συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Αμέσως μετά δήλωσαν ότι οι διατάξεις του δεν διασφαλίζουν, όπως είχαν ζητήσει, τις θέσεις εργασίας των Ελλήνων ναυτικών.
 
http://www.traveltimes.gr
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Ιούλιος 15, 2010, 06:59:16 πμ
Κινητοποίηση για το κρουαζιερόπλοιο

Συναγερμός σήμανε σήμερα στον Πειραιά, μετά από ενημέρωση της Λιμενικής Αρχής για την εμφάνιση τριών πιθανών κρουσμάτων ύποπτης μεταδοτικής ασθένειας σε κρουαζιερόπλοιο, το οποίο αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι στις 06:30, προερχόμενο από την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, η Λιμενική Αρχή Πειραιά ενημερώθηκε στις 06:30 πρόκειται να καταπλεύσει στο λιμάνι το Ε/Γ - Κ/Ζ «NAVIGATION OF THE SEAS» σημαίας Μπαχάμες, με 3.500 επιβάτες και πλήρωμα 1.196 άτομα. Μεταξύ των επιβατών, έχουν αναφερθεί τρία πιθανά κρούσματα ύποπτης μεταδοτικής ασθένειας.

Άμεσα ενημερώθηκαν κατάλληλα οι αρμόδιες Υγειονομικές Αρχές και το Υγειονομικό Τμήμα της Νομαρχίας Πειραιά, που ήδη διαχειρίζονται το περιστατικό.

http://www.zougla.gr
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Ιούλιος 27, 2010, 09:10:29 πμ
Χαριστική βολή για τις κρουαζιέρες η απεργία των `πιλότων`
 
Για αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη έχουν προγραμματίσει απεργία τα πλοία `πιλότοι` που οδηγούν τα κρουαζιερόπλοια στα λιμάνια, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν  πάνω από 20.000 επιβάτες.

Έτσι, αύριο αναμένεται το Aegean Odyssey να αποπλεύσει από το λιμάνι του Πειραιά μια ώρα πιο νωρίς με αποτέλεσμα οι επιβάτες να μην προλάβουν να επισκεφθούν την Αθήνα. Πρόβλημα επίσης θα δημιουργηθεί και στο κρουαζιερόπλοιο Costa Victoria. Την Πέμπτη πρόκειται να επισκεφθούν το λιμάνι του Πειραιά το MSC Musica, το Αrtemis, το Club Med 2, το Celebrity Century, το MSC Armonia, και το Navigator of the Seas.

Ο κ. Γιάννης Καζούλης πρόεδρος της Intermed με διάβημα του στο HATTA ζητά την παρέμβαση του Συνδέσμου ώστε ο κλάδος του τουρισμού να αντιδράσει πριν να είναι πολύ αργά. Μάλιστα τονίζει ότι «σε συνδυασμό με τα προβλήματα που δημιουργεί το νομοσχέδια για το cabotage το μέλλον της κρουαζιέρας στην Ελλάδα κρίνεται προβληματικό».

Επίσης, ο κ. Ανδρέας Στυλιανόπουλος, αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Navigator που αντιπροσωπεύει για Ελλάδα και Κύπρο την Royal Caribbean Cruises τόνισε στο Travel Daily News ότι «τα προβλήματα στη κρουαζιέρα αυτές τις μέρες είναι τεράστια. Από τη μία κανείς δεν έχει κατανοήσει τα λάθη που έχουν γίνει στο νομοσχέδιο και τις επιπτώσεις τους στο κλάδο της κρουαζιέρας, και από την άλλη έχουμε τις απεργίες που δίνουν τη χαριστική βολή. Με αυτά τα δεδομένα, η κρουαζιέρα στη χώρα μας θα καταστραφεί.»

http://www.traveldailynews.gr
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Αύγουστος 11, 2010, 05:46:07 πμ
Προς Πειραιά πλέει το «άρρωστο» κρουαζιερόπλοιο

Στις 04:30 τα ξημερώματα αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι του Πειραιά το κρουαζιερόπλοιο «CELEBRITY EQUINOX», προερχόμενο από την Τουρκία, στο οποίο αναφέρθηκε ένα κρούσμα ύποπτης μεταδοτικής ασθένειας.

Στο πλοίο επιβαίνουν 4.243 άνθρωποι (3.000 επιβάτες και 1.243 μέλη πληρώματος). Σύμφωνα με το Λιμενικό, ένας εκ των επιβαινόντων εμφάνισε συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.

http://www.zougla.gr
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Αύγουστος 19, 2010, 15:41:45 μμ
Το Queen Mary 2 επιστρέφει

(http://www.marinews.gr/photos/Categories/Queen%20Mary.bmp)

Ως το μεγαλύτερο, πολυτελέστερο, ίσως και το ομορφότερο κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο, η παρουσία του και μόνο σε κάποιο λιμάνι αποτελεί γεγονός. Από χθες, «η χάρη» του διασχίζει και πάλι τις θάλασσες, ύστερα από έντεκα ημέρες εργασιών συντήρησης και επισκευών στο ναυπηγείο Blohm und Voss της εταιρείας ThyssenKrupp Marine Systems. Στη φωτογραφία, το μήκους 345 μέτρων και πλάτους 41 μέτρων κρουαζιερόπλοιο της Cunard Lines αποχαιρετά το Αμβούργο, σαλπάροντας για λιμάνια ξένα. Από τον Οκτώβριο, η εταιρεία θα προσθέσει στον στόλο της ένα ακόμη εντυπωσιακό πλοίο, το Queen Elizabeth.
 
http://www.marinews.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Σεπτέμβριος 02, 2010, 17:26:25 μμ
Τονωτική ένεση στον τουρισμό θα είναι, για την επόμενη σεζόν, η προσέγγιση του κρουαζιερόπλοιου «ΑΙΝΤΑ», με δυναμικότητα 3.000 επιβατών και 800 ατόμων πλήρωμα στη Σάμο. Το πλοίο θα πραγματοποιήσει συνολικά 18 προσεγγίσεις από τον Απρίλιο ως τον Σεπτέμβριο του 2011.

http://www.t-p.gr
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Σεπτέμβριος 09, 2010, 05:30:11 πμ
Θυμαστε το κρουαζιεροπλοιο της Pacific Sun που επεσε σε φουρτουνα...

ΔΕΙΤΕ VIDEO ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΚΡΟΥΑΖΕΡΟΠΛΟΙΟΥ

Στα videos θα δείτε απίστευτες σκηνές που εκτυλίχθηκαν όταν νκρουαζερόπλοιο της Pacific Sun έπεσε σε φουρτούνα. Και ενώ στην αρχή τα πράγματα δε φαίνονται τόσο σοβαρά η συνέχεια γίνεται άκρως επικίνδυνη για επιβάτες και προσωπικό του πλοίου.Υπήρξαν τραυματισμοί και η εταιρεία αποφάσισε να προσφέρει στους επιβάτες 25% έκπτωση σε οποιαδήποτε κρουαζιέρα αποφασίσουν στο μέλλον.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.com
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: koyrsaros_gr στις Σεπτέμβριος 09, 2010, 10:55:01 πμ
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Σεπτέμβριος 22, 2010, 03:24:38 πμ
Φθινοπωρινές κρουαζιέρες στις δαλματικές ακτές «προτείνει» το αμερικανικό δίκτυο CNN

Φθινοπωρινές κρουαζιέρες στις δαλματικές ακτές «προτείνει» το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, στο τελευταίο του, μηνιαίο, πρόγραμμα "MainSail", που μεταδόθηκε την περασμένη εβδομάδα.
 
Στο πενθήμερο «οδοιπορικό» του "MainSail", το CNN παρουσιάζει ένα συνδυαστικό πακέτο διακοπών, που περιλαμβάνει επισκέψεις από το γοητευτικό Σπλιτ και το μοντέρνο Χβαρ, μέχρι το ειδυλλιακό νησί Κορτσούλα και την περιτειχισμένη πόλη του Ντουμπρόβνικ.
 
Όπως μετέδωσε το CNN, «αστέρια’ του Χόλιγουντ, όπως ο Σον Κόνερι, ο Πιρς Μπρόσναν δεν κρύβουν την αγάπη τους για την περιοχή, ενώ ο Κλιντ Ίστγουντ και η Σάρον Στόουν απέκτησαν τα δικά τους νησιά.
 
Πέρα από τις μεσαιωνικού «χαρακτήρα» πόλεις και τα ειδυλλιακά τοπία, το "MainSail" αναφέρθηκε και στα διάφανα, κρυστάλλινα νερά, που προσελκύουν «σμήνη» σκαφών πολυτελείας ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και έναν αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

http://www.t-p.gr
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Οκτώβριος 08, 2010, 18:43:12 μμ
Οι κρουαζιέρες διάρκειας μίας εβδομάδας στη Μεσόγειο, προσελκύουν τους περισσότερους Βούλγαρους

Τις κρουαζιέρες στη Μεσόγειο, που διαρκούν μία εβδομάδα, επιλέγουν ολοένα και περισσότεροι πολίτες, έναντι άλλων τουριστικών «πακέτων», σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν βουλγαρικά τουριστικά γραφεία, για το 2010.
 
Από έρευνα που διεξήγαγαν τα τουριστικά γραφεία, προκύπτει ότι, οι επταήμερες κρουαζιέρες αποτελούν το πιο ελκυστικό «πακέτο» που κεντρίζει το ενδιαφέρον των πολιτών, που είναι έτοιμοι να απολαύσουν τις διακοπές τους.
 
Το 39% των τουριστικών γραφείων απάντησε πως οι πωλήσεις για πακέτα κρουαζιέρας αυξήθηκαν έναντι του 2009, ενώ το 15% πως δεν υπήρξε καμία αλλαγή. Το 31%, ωστόσο, δήλωσε πως υπήρξε μείωση στην κράτηση κρουαζιέρων.
 
Πάντως, οι τουριστικοί πράκτορες εκτιμούν πως οι διακοπές κρουαζιέρας θα αυξηθούν κατά 39% το επόμενο εξάμηνο, καθώς πέρα από τις κρουαζιέρες της μίας εβδομάδας, σταδιακά, παρατηρείται αύξηση του ενδιαφέροντος για κρουαζιέρες που διαρκούν έως και 14 ημέρες, κυρίως όσες έχουν ως προορισμό τα νησιά της Καραϊβικής.
 
Το καλοκαίρι του 2011, μεγάλος αριθμός κρουαζιερόπλοιων θα «οργώσει» τη Μεσόγειο και τη Βαλτική, ωστόσο οι τιμές δεν θα μειωθούν, λόγω της σταθερά ανοδικής τάσης στη ζήτηση από Ευρωπαίους και Αμερικανούς πελάτες για τα συγκεκριμένα «πακέτα».
 
Πέρα από το σταθερό ενδιαφέρον για κρουαζιέρες στη Μεσόγειο, η αγορά φαίνεται πως επεκτείνεται στην Καραϊβική και τα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού, με βάση τα στοιχεία των τουριστικών γραφείων, που «βλέπουν» μια αυξητική τάση σε κρουαζιέρες, που μπορούν να καλύψουν όχι μόνο όσοι ανήκουν στην κατηγορία των υψηλών, αλλά και των μεσαίων εισοδημάτων.

http://www.t-p.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Οκτώβριος 14, 2010, 18:04:03 μμ
Τέσσερις μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρων αποχαιρετούν τη Φλόριντα και την Καραϊβική

Η Norwegian, Princess, Celebrity and Holland America, τέσσερις μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρων αποχαιρετούν τη Φλόριντα και την Καραϊβική την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2011 για την Ευρώπη και άλλες θάλασσες.
 
Από την Φλόριντα για την Καραϊβική θα παραμείνουν τα δύο γιγαντιαία κρουαζιερόπλοια της Royal Caribbean, το Oasis και το Allure, μια και δεν μπορούν να πάνε οπουδήποτε αλλού, δύο παλαιότερα πλοία της Royal Caribbean και κάποια παλαιότερα πλοία της Carnival Cruises. Η μείωση των πλοίων έχει αρχίσει από το ερχόμενο χειμώνα με την Costa Cruises και την MSC να διαθέτουν μόνο ένα πλοίο η κάθε μια και αποχωρώντας εντελώς το καλοκαίρι το 2011.
 
Ο λόγος είναι ότι η πελατεία των εταιρειών είναι πλέον Ασιάτες και Ευρωπαίοι και λιγότερο Αμερικάνοι. Οι εθνικότητες αυτές θεωρούν ότι η Καραϊβική δεν φυσικός προορισμός και οι Αμερικάνοι έχουν κουραστεί από τα λιμάνια της Καραϊβικής, τα οποία έχουν μετατραπεί σε γιγάντια εμπορικά κέντρα.

Πηγή: Travelling News
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Οκτώβριος 27, 2010, 18:03:30 μμ
Κρούσμα μεταδοτικής ασθένειας σε κρουαζιερόπλοιο στον Πειραιά
 
Η Λιμενική Αρχή Πειραιά ενημερώθηκε στις 9.30 για τον κατάπλου κρουαζιερόπλοιου από το Ισραήλ, στο οποίο έχει αναφερθεί κρούσμα μεταδοτικής ασθένειας.

Αμεσα ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιες Υγειονομικές Αρχές και το Υγειονομικό Τμήμα της Νομαρχίας Πειραιά.

Όπως διευκρινίστηκε, πρόκειται για το Ε/Γ-Κ/Ζ "VISION OF THE SEAS" σημαίας Μπαχάμες με 2.000 επιβάτες και πλήρωμα 751 άτομα.

http://www.marinews.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Νοέμβριος 09, 2010, 00:35:33 πμ
Από θαύμα δεν συγκρούστηκαν πλοία στο Κατάκολο

Από καθαρή τύχη και χάρις στην εμπειρία του καπετάνιου του κρουαζιερόπλοιου Deautchland αποφεύχθηκε στο παραπέντε μια τραγωδία μέσα στο λιμάνι του Κατακόλου.

Οι ισχυρότατοι άνεμοι που από τα ξημερώματα σαρώνουν τα παράκτια της Ηλείας είχαν ως αποτέλεσμα το κρουαζιερόπλοιο κατά την διαδικασία προσέγγισης στο λιμένα να παρασυρθεί από τους δυνατούς ανέμους, με κατεύθυνση στο σημείο όπου ήταν δεμένο το ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμεναρχείου Κατακόλου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Η ψύχραιμη αντίδραση του καπετάνιου του κρουαζιερόπλοιου, και η αστραπιαία κίνηση να θέσει σε ανάποδη λειτουργία τις μηχανές του πλοίου, είχαν ως αποτέλεσμα να αποφευχθούν τα χειρότερα στο παραπέντε!

Ύστερα από αυτό το συμβάν και με δεδομένο τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή, ο καπετάνιος αποφάσισε να μην ελλιμενίσει το κρουαζιερόπλοιο στο Κατάκολο και αναχώρησε για τον επόμενο προορισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Λιμεναρχείο του Κατακόλου, τα άλλα δύο καράβια-κρουαζιερόπλοια έδεσαν χωρίς πρόβλημα στο λιμάνι, παρά το γεγονός ότι συνέχιζαν να πνέουν ισχυροί άνεμοι κατά την διαδικασία της προσέγγισης

iliatora.gr
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Νοέμβριος 15, 2010, 21:09:58 μμ
ΕΕΝ: «Το κράτος τιμωρεί μόνο τον Έλληνα επιβάτη, νησιώτη και επιχειρηματία νησιών»
 
Διευκρινίσεις για την πρόσφατη υπουργική απόφαση με θέμα «Υ.Α. για τον καθορισμό του ύψους της εισφοράς για περιηγητικούς πλόες από πλοία με σημαία τρίτων χωρών με αφετηρία Ελληνικό λιμένα και παροχή κινήτρων» ζητάει με ανακοίνωσή της η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας.
«Το κράτος τιμωρεί μόνο τον Έλληνα επιβάτη, νησιώτη και επιχειρηματία νησιών» επισημαίνει και προσθέτει:

«Αν τα ανωτέρω εντάσσονται στο πλαίσιο αναπτυξιακής πολιτικής, αυτονόητο είναι ότι οι κυβερνώντες τον Ελληνικό λαό είτε δε γνωρίζουν τίποτα από το κυριότερο κεφάλαιο της επιχειρηματικότητας, αυτό που λέγεται «προσέλκυση πελατείας για επιβίωση της επιχειρήσεως» είτε έχουν στόχο να εξαφανίσουν συνολικά την επιβατηγό ναυτιλία μας και τα συγγενή με αυτήν επαγγέλματα».

Αναλυτικά στην ανακοίνωση της ΕΕΝ αναφέρονται τα εξής:

«Αναμένουμε λοιπόν διευκρινίσεις από το Υ.Θ.Υ.Ν.Α. για τα κατωτέρω:

α) Για κάθε επιβάτη κρουαζιερόπλοιου θα πρέπει σύμφωνα με την Υ.Α. να εισπράττεται ποσό 3, 95€ μειούμενο κατά 20% υπό την προϋπόθεση ότι απασχολεί Έλληνες ναυτικούς τουλάχιστον 1% του συνολικού αριθμού μελών πληρώματος.
• O υπολογισμός αφορά την υπάρχουσα σύνθεση ή αυτή του safe manning;
• Ποιος θα κάνει τον αριθμητικό και ποσοτικό έλεγχο πληρώματος και βάσει ποίων παραστατικών εγγράφων (crew list, article πλοίου, seamen’s book, ναυτικά φυλλάδια ή διαβατήρια κλπ);.

β) Το προκύπτον ποσοστό εισφοράς κατά τα ανωτέρω εις βάρος επί του κάθε κρουαζιερόπλοιου μετά τον σχετικό έλεγχο της συνθέσεως πληρώματος θα μειούται κατά ποσοστό 7% σύμφωνα με το πρόγραμμα ταξιδίων του ιδίου περιηγητικού πλου:

• Ο υπολογισμός θα γίνεται βάσει του δηλούμενου προγράμματος ή των εκτελουμένων εκάστοτε προσεγγίσεων πχ Μη προσέγγιση λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών κλπ.
Η βεβαίωση θα γίνεται κατά την έναρξη ή την λήξη εκάστου περιηγητικού πλου. Από ποιον θα υπολογίζεται και σε ποιόν θα αποδίδεται βάσει ποιών περαιτέρω γραφειοκρατικών διαδικασιών ελέγχου, τεκμηρίωσης και υποβολής;

γ) Αυτονόητο είναι ότι κάθε πλοιοκτήτρια εταιρεία για την υλοποίηση και απόδοση αρμοδίως των ανωτέρω ποσών θα πρέπει να συστήσει εντός του λογιστηρίου της ένα νέο λογιστήριο με επιπλέον λειτουργικό κόστος: Ποιος θα αναλάβει το επιπλέον αυτό κόστος;

δ) Περαιτέρω τα λιμενικά τέλη βάσει του τιμολογίου του ΟΛΠ ΑΕ ανά επιβάτη κρουαζιέρας σήμερα είναι 4,70€ και θα αυξηθούν μετά την 1-4-2011 σε 11,60€, ποσό στο οποίο θα προστεθεί επιπλέον ποσό 3,95€ για το τέλος κρουαζιέρας (συνολικά 15,55€). Θεωρείται το οποιοδήποτε τελικό συνολικό τέλος, ως χρηματικό ποσό προσέλκυσης επιβατών κρουαζιέρας ή αποτροπής τους, συγκρινόμενο πάντοτε με τα τέλη λιμένος σε άλλες ανταγωνιστικές χώρες πχ Τουρκία, Ισραήλ, Αίγυπτος, Ιταλία, Κύπρος κλπ.

Ως γνωστόν ο επιβάτης κρουαζιέρας εν όψει της διεθνούς οικονομικής κρίσης θεωρείται ότι συμμετέχει σε ταξίδι αναψυχής σε αντίθεση με τον επιβάτη της ακτοπλοΐας, ο οποίος συμμετέχει ως επί το πλείστον σε πλου ανάγκης (επίσκεψη σε διοικητικά κέντρα, θέματα υγείας κλπ).
Ο μεν πρώτος πληρώνει κεφαλικό (συγκεκριμένο ποσό) χωρίς καταβολή Φ.Π.Α., ο δε δεύτερος ποσοστιαίο ποσό επί του ναύλου με καταβολή Φ.Π.Α. αν και ο πρώτος θεωρείται άτομο με υψηλές χρηματικές απολαβές, ενώ ο δεύτερος χαμηλόμισθος κινούμενος για την καθαρά συγκοινωνιακή ανάγκη μετακίνησής του.
Ο επιβάτης της ακτοπλοΐας πληρώνει συνολικά μέχρι 52% κρατήσεις υπέρ τρίτων (ανταποδοτικές ή μη).
Εκ των ανωτέρω σαφώς προκύπτει ότι το κράτος τιμωρεί μόνο τον Έλληνα επιβάτη, νησιώτη και επιχειρηματία νησιών.

Αν τα ανωτέρω εντάσσονται στο πλαίσιο αναπτυξιακής πολιτικής, αυτονόητο είναι ότι οι κυβερνώντες τον Ελληνικό λαό είτε δε γνωρίζουν τίποτα από το κυριότερο κεφάλαιο της επιχειρηματικότητας, αυτό που λέγεται «προσέλκυση πελατείας για επιβίωση της επιχειρήσεως» είτε έχουν στόχο να εξαφανίσουν συνολικά την επιβατηγό ναυτιλία μας και τα συγγενή με αυτήν επαγγέλματα».

http://www.marinews.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Νοέμβριος 16, 2010, 20:45:14 μμ
Αναφερόμενο κρούσμα μεταδοτικής ασθένειας σε Ε/Γ- Κ/Ζ στον Πειραιά
 
Η Λιμενική Αρχή Πειραιά ενημερώθηκε, ότι σήμερα 16-11-10 στις 06.50 κατέπλευσε στο λιμάνι, προερχόμενο από το Κατάκολο, το Ε/Γ-Κ/Ζ «MSC SPLENDIDA» σημαίας Παναμά, με 3.261 επιβάτες και πλήρωμα 1.278 άτομα.
Μεταξύ των μελών του πληρώματος, έχει αναφερθεί ένα (01) κρούσμα ύποπτης μεταδοτικής ασθένειας.
Ενημερώθηκαν κατάλληλα οι αρμόδιες Υγειονομικές Αρχές και το Υγειονομικό Τμήμα της Νομαρχίας Πειραιά.
Το Ε/Γ-Κ/Ζ αναμένεται να αποπλεύσει σήμερα στις 16.30 με προορισμό τη Ρόδο.

http://www.marinews.gr/
 
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Νοέμβριος 20, 2010, 09:38:08 πμ
Κρουαζιέρα: Στο κυνήγι των χαμένων….εκατομμυρίων
 
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει τα μέτρα για την ενίσχυση της κρουαζιέρας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προκειμένου να ξεκινούν κρουαζιέρα από τα ελληνικά λιμάνια πλοία με σημαία τρίτων χωρών, μη κοινοτικών.

Ειδικότερα, υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Γιάννης Διαμαντίδης, υπέγραψε υπουργική απόφαση για τον καθορισμό του ύψους της εισφοράς για περιηγητικούς πλόες από πλοία με σημαία τρίτων χωρών με αφετηρία ελληνικό λιμένα και παροχή κινήτρων:
α) το ποσό της εισφοράς ορίζεται, ανά επιβάτη και ανά κυκλικό περιηγητικό ταξίδι, στο ποσό των ευρώ τριών και ενενήντα πέντε λεπτών (3,95€).
β) το ποσό της εισφοράς μειώνεται κατά ποσοστό 20%, υπό τη ρητή προϋπόθεση ότι η εταιρία απασχολεί Έλληνες ναυτικούς, σε αριθμό που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 1% του συνολικού αριθμού των μελών του πληρώματος.
γ) το ποσό της εισφοράς μειώνεται κατά ποσοστό 7% για κάθε επιπλέον ελληνικό λιμάνι που προσεγγίζει το πλοίο, ρητά εξαιρουμένου του αφετηρίου, κατά την διάρκεια του ίδιου περιηγητικού πλου, σύμφωνα με το δηλούμενο πρόγραμμα ταξιδιών της εταιρίας.

" Στην Ελλάδα φαίνεται ότι ο πολιτικός εγωϊσμός ακόμη καλά κρατεί, όποιο και αν είναι το κόστος για την χώρα. Έτσι ακούσαμε για 3,95 ευρώ που ορίστηκε το τέλος επιβίβασης, για εκπτώσεις ως κίνητρα πρόσληψης Ελλήνων ναυτικών, κλπ. Αλήθεια, τι είναι αυτό το 3,95; Προσφορά σουπερμάρκετ για να μην αισθανθεί η νοικοκυρά το 4;" επισημαίνουν κύκλοι της κρουαζιέρας:

" Όλοι πια έχουν καταλάβει ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο έχει πρόβλημα ελκυστικότητας, αλλιώς ήδη θα είχαμε απτά νέα και όχι αόριστα υπουργικά ευχολόγια περί ενθουσιασμού εταιρειών και ανατολής μιας νέας περιόδου.
Το γεγονός παραμένει ότι όλες οι άλλες χώρες υποδέχονται τα κρουαζιερόπλοια άνευ όρων και διακρίσεων, ενώ η Ελλάδα τώρα προτάσσει 4 διαφορετικές παραλλαγές αντιμετώπισης των" και προσθέτουν:
"Μία για την Ελληνική σημαία, μία για τις Κοινοτικές, μία για τις "τρίτων χωρών" και μία αδιευκρίνιστη για την σημαία της Μάλτας, για την οποία η κυβέρνηση φάνηκε να συμφωνεί με όσους αυθαιρέτως την θεωρούν "ευκαιρίας" (βλ. Ζενιθ). Αλήθεια, αν κάποτε τολμήσει πάλι μια εταιρεία με πλοία στη σημαία Μάλτας να κάνει κυκλικές κρουαζιέρες από Ελλάδα, τι θα ισχύσει; Η νέα σύμβαση ή ο νόμος για τις Κοινοτικές σημαίες;

Αντί να μπλέκουμε με τέτοιους παραλογισμούς, εκείνο που χρειάζεται είναι περισσότερο πολιτικό θάρρος για καθαρές λύσεις και για την ριζική αντιμετώπιση των προβλημάτων ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής σημαίας".

http://www.marinews.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Νοέμβριος 30, 2010, 20:37:42 μμ
Έκτακτη μεταφορά ασθενούς με κρουαζιερόπλοιο

Στην Καλαμάτα κατέπλευσε χθες το απόγευμα το κρουαζιερόπλοιο «MAGNIFIKA» σημαίας Παναμά, προκειμένου να αποβιβάσει ένα βρέφος 15 μηνών, το οποίο έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης.

Το παιδί, συνοδευόμενο από τους γονείς του, παρελήφθη από το πλωτό περιπολικό της τοπικής Λιμενικής Αρχής, μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Καλαμάτας και με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ διεκομίσθη στο νοσοκομείο, όπου παραμένει νοσηλευόμενο.

http://www.zougla.gr
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Δεκέμβριος 03, 2010, 21:08:04 μμ
Αισθητά μειωμένος ο θαλάσσιος τουρισμός στη Ρόδο το Νοέμβριο 

Μειωμένη σε μεγάλο ποσοστό, ήταν η κίνηση στο λιμάνι της Ρόδου τον περασμένο Νοέμβριο, αφού αφίχθησαν 36.475 επιβάτες έναντι 42.909, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009.
 
Αιτία της μείωσης, ήταν το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν λιγότεροι κατάπλοι κρουαζιερόπλοιων, σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα πέρσι. Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, από το τμήμα Ελέγχου Διαβατηρίων, τον περασμένο μήνα, πραγματοποιήθηκαν 29 κατάπλοι κρουαζιερόπλοιων και αφίχθησαν στο νησί μας 33.688 τουρίστες. Στη γραμμή Μαρμαρίς -Ρόδος διακινήθηκαν τον περασμένο μήνα 2.568 άτομα. Από αυτά ημερήσιοι εκδρομείς ήταν 637 άτομα. Με προορισμό τη Ρόδο ταξίδεψαν 941 άτομα. Για την Τουρκία, ταξίδεψαν στη συγκεκριμένη γραμμή 990 άτομα. Τον περασμένο Νοέμβριο- σύμφωνα με τα στοιχεία- δεν πραγματοποιήθηκαν δρομολόγια από τη Ρόδο προς το Μαρμαρίς, γιατί η γραμμή έχει κλείσει από τον περασμένο Οκτώβριο.
 
Στο λιμάνι της Ρόδου κατέπλευσαν ακόμη τον Νοέμβριο 30 θαλαμηγοί στις οποίες επέβαιναν συνολικά 94 άτομα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα απέπλευσαν 42 σκάφη στα οποία επέβαιναν 125 άτομα. Τα αποτελέσματα της φετινής τουριστικής περιόδου δεν ικανοποίησαν τους πράκτορες που ασχολούνται με το θαλάσσιο τουρισμό καθώς οι κατάπλοι των κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Ρόδου ήταν πολύ λιγότεροι σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.
 
Οι ασχολούμενοι με το θαλάσσιο τουρισμό θεωρούν, πως η μείωση της κίνησης δεν οφείλεται στο γεγονός, ότι καθυστέρησε η κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή το νόμο για την άρση του καμποτάζ αλλά στο ότι η Ρόδος θεωρείται ακριβός προορισμός. Οι ναυτικοί πράκτορες φέρνουν ως παράδειγμα μάλιστα τα μεγάλα ποσά που καταβάλλουν οι εταιρείες για να προσεγγίζουν τα κρουαζιερόπλοια τους στο νησί, κάτι που δεν συμβαίνει στην Τουρκία. «Όταν για την προσέγγιση στη Ρόδο για ένα πλοίο μια εταιρεία πληρώνει 5000 ευρώ και στην Τουρκία δίνει ακριβώς τα μισά καταλαβαίνει κανείς γιατί το νησί μας έχει φθάσει σε αυτή την κατάσταση», δήλωσαν στη «δ» οι πράκτορες.
 
Επιπλέον αρνητικά λειτουργεί το γεγονός, ότι δεν υπάρχουν σωστές υποδομές, για την υποδοχή των τουριστών ακόμη και στο κεντρικό λιμάνι.
Στη γειτονική χώρα, όπως τονίζεται, γίνονται σημαντικές μειώσεις τιμών σε ό,τι αφορά τα τέλη που υποχρεωτικά καταβάλλουν οι εταιρείες.
Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές για το θαλάσσιο τουρισμό, τη σεζόν του 2011 το τοπίο είναι ακόμη θολό όπως δήλωσε στη «δ» ο ναυτικός πράκτορας κ. Μανώλης Χατζημιχάλης.
 
«Δεν μπορούμε να ξέρουμε, τι θα συμβεί το επόμενο καλοκαίρι. Τα μηνύματα που φθάνουν στη Ρόδο δεν είναι θετικά. Θα πρέπει να ανησυχήσει τους αρμόδιους φορείς το γεγονός ότι η εταιρεία Costa ακύρωσε όλες τις προσεγγίσεις των κρουαζιερόπλοιων της για το χειμώνα στη Ρόδο», είπε ο κ. Χατζημιχάλης .

Πηγή: Δημοκρατική
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Δεκέμβριος 09, 2010, 21:00:39 μμ
«Πάλευαν» με τα κύματα στην Ανταρκτική

Ώρες αγωνίας έζησαν οι επιβάτες ενός κρουαζιερόπλοιου ελληνικών συμφερόντων στα νερά της Ανταρκτικής, ανάμεσά τους και τρεις Έλληνες ναυτικοί.

Το πλοίο «Clelia II» με σημαία Μάλτας βρέθηκε την Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου σε μεγάλη θαλασσοταραχή, με αποτέλεσμα οι διαχειριστές του πλοίου να δώσουν μια πραγματική μάχη με τα κύματα, προκειμένου το πλοίο και οι 166 επιβάτες (88 τουρίστες και 78 μέλη πληρώματος) να βγουν αλώβητοι.

Τελικά, ύστερα από τους σωστούς χειρισμούς του καπετάνιου και των μελών του πληρώματος, το καράβι κατέπλευσε με λίγες υλικές ζημιές στο λιμάνι από το οποίο ξεκίνησε, συνοδεία του Ναυτικού της Αργεντινής που έσπευσε να βοηθήσει.

Το κρουαζιερόπλοιο ξεκίνησε το ταξίδι του στις 30 Νοεμβρίου από την Ουσουάια της Αργεντινής κοντά στην Γη του Πυρός, για να κάνει δεκαήμερο ταξίδι στην Ανταρκτική.

Το κρουαζιερόπλοιο ανήκει στην εταιρεία «Λίνδος Maritime Limited» με έδρα τον Πειραιά.

http://www.zougla.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Δεκέμβριος 10, 2010, 07:45:16 πμ
Επενδυτικό πρόγραμμα για την κρουαζιέρα ο ΟΛΠ

Μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα με στόχο να καταστεί ο Πειραιάς το επίκεντρο της κρουαζιέρας μία Πύλη Τουρισμού στην ανατολική Μεσόγειο έχει σε εξέλιξη ο ΟΛΠ σε μία κρίσιμη οικονομική περίοδο για την Ελλάδα.

Τα βασικότερα σημεία είναι:

α. Επέκταση του νότιου λιμένα για δημιουργία 6 νέων θέσεων κρουαζιερόπλοιων νέας γενιάς δαπάνης 230 εκατ. Ευρώ.
β. Δύο νέους σταθμούς υποδοχής επιβατών και κατασκευή δύο επιπλέον στο νέο λιμάνι με συμβάσεις παραχώρησης.
γ. Νέα θέση πρόσδεσης στον Άγιο Νικόλαο, δαπάνης 3 εκ. Ευρώ.
δ. Ανακαίνιση του υπάρχοντος terminal, δαπάνης 500.000 Ευρώ.
ε. Προμήθεια νέων μέσων (λεωφορεία, σκάλες, ταινιόδρομοι κ.λ.π.) 1 εκ. Ευρώ.
στ. Κατασκευή της “Πολιτιστικής Ακτής” στην Ηετιώνια Ακτή, με 3 μουσεία, θεματικά πάρκα, κτίρια πολιτιστικών δραστηριοτήτων και 55 στρ. ανοιχτών χώρων αναψυχής.
ζ. Μετατροπή της “Παγόδας” σε ξενοδοχείο 5*, δαπάνης 50 εκ. Ευρώ.
η. Λειτουργία σύγχρονου ελικοδρομίου στον χώρο της κρουαζιέρας.
θ. Monorail για τη μεταφορά επιβατών κρουαζιέρας στο κέντρο της πόλης δαπάνης 120 εκ. Ευρώ.
ι. Ελκυστικές περιβαλλοντικές εφαρμογές ώστε ο Πειραιάς να είναι ένα ολοκληρωμένο Eco – port.

«Το σημαντικότερο σήμερα ζήτημα στα λιμάνια μας είναι η αύξηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και όχι οι όποιες μικρές ή μεγάλες αυξήσεις ασήμαντων ποσών» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Ανωμερίτης επισημαίνει:

«Παρά τους χαρακτηρισμούς και υπερβολές της επιστολής σας είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε καλόπιστη και τεκμηριωμένη συζήτηση. Όταν όμως το λιμάνι του Πειραιά είναι κατά 40% φθηνότερο από το μέσο όρο των τιμολογίων των ευρωπαϊκών λιμανιών της Μεσογείου, δύσκολα θα στηριχθεί μια διαφορετική πρόταση από αυτήν στην οποία κατέληξε η έρευνα αγοράς η οποία διεξήχθη το 2010 σε όλα τα λιμάνια της Μεσογείου».

Όσο αφορά τις χρεώσεις επί πλοίων για όλες τις προσφερόμενες υπηρεσίες συνολικά στον Πειραιά ένα πλοίο θα πληρώνει από 01.04.2011 για προσόρμιση και παραβολή 5.850 Ευρώ, όταν στη Βαρκελώνη πληρώνει 11.016 Ευρώ, στην Βαλέντσια 10.771 Ευρώ, στη Βενετία 7.073 Ευρώ (ανά 1000 όμως επιβάτες) και στη Γένοβα 9.000 Ευρώ. Σημειώνεται ότι η αύξηση της παραβολής στον Πειραιά είναι μόνο 14,94% (από 1,3 Ευρώ / μέτρο σε 1,5 Ευρώ / μέτρο).

«Ο Πειραιάς για την κρουαζιέρα είναι και θα παραμείνει και μετά την εφαρμογή των νέων τιμολογίων του από 01.04.2011 το πιο οικονομικό ευρωπαϊκό λιμάνι της Μεσογείου» τονίζει ο Γ.Ανωμερίτης.

http://www.marinews.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Δεκέμβριος 15, 2010, 08:19:45 πμ
Αναγκαία η βελτίωση εξυπηρέτησης κρουαζιερόπλοιων και επιβατών στα ελληνικά λιμάνια

Συνάντηση με τους επαγγελματίες που εξυπηρετούν τον τουρισμό κρουαζιέρας στην Eλλάδα πραγματοποίησε χθες ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού  κ. Γιώργος Νικητιάδης. Ο υφυπουργός ενημέρωσε τους επαγγελματίες για τις επαφές και τις συζητήσεις που είχε στο διεθνές συνέδριο Seatrade Med στη Γαλλία (Κάννες, στις αρχές Δεκεμβρίου) και έθεσε το πλαίσιο υπό το οποίο ζήτησε τις προτάσεις των επαγγελματιών για τις εξυπηρετήσεις στους λιμένες προσέγγισης (ports of call), για τις χερσαίες δραστηριότητες και εκδρομές (shore activities and excursions) και για την στρατηγική στόχευση της αγοράς τουρισμού κρουαζιέρας.

Η συνάντηση έγινε με την ευκαιρία της ολοκληρώσεως του κειμένου της σύμβασης που προβλέπεται από το Νόμο περί απελευθερώσεως του cabotage.

Στη συνάντηση επισημάνθηκαν ανάγκες βελτίωσης των υπηρεσιών εξυπηρέτησης κρουαζιερόπλοιων και επιβατών στον Πειραιά και σε διάφορους λιμένες της χώρας, για τις οποίες οι επαγγελματίες δεσμεύθηκαν να υποβάλλουν συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ ο υφυπουργός ανέλαβε να διευκολύνει, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, τα προβλήματα που εμφανίζονται για την πρόσβαση, από επιβάτες κρουαζιέρας, σε αρχαιολογικούς χώρους, πέραν του συνήθους ωραρίου λειτουργίας.

Επίσης τονίστηκε από τον κ. Νικητιάδη το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης, για την ανάπτυξη "home ports", για τη βελτίωση και κατασκευή λιμενικών υποδομών καθώς και για την επέκταση της σεζόν της κρουαζιέρας και στους χειμερινούς μήνες.

Ο κ. Νικητιάδης επισήμανε ότι στη Γαλλία είχε συναντήσεις με επιχειρηματίες που έχουν ενδιαφέρον για επενδυτική δραστηριότητα σε κατασκευή λιμενικών υποδομών, και ζήτησε συγκεκριμένες προτάσεις από τους επαγγελματίες για προτεινόμενους λιμένες, υφιστάμενους ή καινούργιους.

Επίσης, ο υφυπουργός ανέφερε ότι, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, η Ελλάδα θα έχει σημαντική παρουσία στη Διεθνή Έκθεση Κρουαζιέρας στο Μαϊάμι της Φλόριντα τον ερχόμενο Μάρτιο 2011. Τέλος, επισήμανε ότι αφού ληφθούν οι προτάσεις των επαγγελματιών θα γίνει νέα συνάντηση και με συναρμόδιους φορείς.

http://www.traveldailynews.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Δεκέμβριος 24, 2010, 22:19:36 μμ
Κρουαζιέρα: Επιστολή διαμαρτυρίας για τις χρεώσεις
 
 Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, Γιώργο Ανωμερίτη με κοινοποίηση στους υπουργούς Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Πολιτισμού και Τουρισμού, αλλά και στον Πρόεδρο του ΕΟΤ και το ΣΕΤΕ, απέστειλε η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ), καυτηριάζοντας την απόφαση του ΟΛΠ για σημαντικές αύξησεις των λιμενικών τελών που θα χρεώνει από το 2011 τα κρουαζιερόπλοια που προγραμματίζουν και εκτελούν τις ελληνικές κρουαζιέρες με βάση τον Πειραιά.
Ειδικότερα:
«- Οποιοιδήποτε φόροι όταν επιβάλλονται στα κρουαζιερόπλοια που εκτελούν τις ελληνικές κρουαζιέρες οι οποίες αποτελούν μέρος ενός τουριστικού πακέτου στην Ελλάδα, είναι επόμενο να μετακυλίονται στον τουρίστα καταναλωτή» αναφέρεται στην επιστολή και επισημαίνεται ότι «στα καλά χρόνια του ελληνικού τουρισμού η Ελλάδα είχε αριθμό τουριστών μεγαλύτερο της Τουρκίας, ενώ μπορούσε και συντηρούσε 4 εταιρείες κρουαζιέρας.

- Από τότε μαζί με την εγκατάλειψη των προσπαθειών από το κράτος σε σχέση με τον ελληνικό τουρισμό, άρχισαν τα τουριστικά μεγέθη σταδιακά αντί να αυξάνονται να μειώνονται, όταν η γειτονική μας Τουρκία ανεβαίνει συνεχώς σε μεγέθη τριπλασιάζοντας των αριθμό τουριστών μεταξύ των ετών 2000-2009 και σκαρφαλώνοντας στα 26 εκατομμύρια τουρίστες, όταν ο τουρισμός στη χώρα μας παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα.

- Οι προαναφερόμενες 4 εταιρείες κρουαζιεροπλοίων που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα παρ' όλες τις προσπάθειες να κρατηθούν στην αγορά σιγά-σιγά (προφανώς γιατί δεν βοηθήθηκαν από το κράτος) έσβησαν. Σήμερα υπάρχει ως γνωστόν μία μόνο εταιρεία με homeport τον Πειραιά, που προγραμματίζει και εκτελεί 3ήμερες, 4ήμερες και 7ήμερες κρουαζιέρες».

http://www.marinews.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Ιανουάριος 06, 2011, 01:34:33 πμ
Συναγερμός στο λιμάνι του Πειραιά

Ένα ύποπτο κρούσμα μεταδοτικής ασθένειας έχει εντοπιστεί ανάμεσα στους 2.700 επιβάτες και τα 1.048 μέλη του πληρώματος του υπό σημαία Μπαχάμες κρουαζιερόπλοιο «NORWEGIAN JADE», το οποίο αναμένεται να καταπλεύσει στις 10:00 το πρωί της Πέμπτης στο λιμάνι του Πειραιά.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αρμόδιες Υγειονομικές Αρχές και το Υγειονομικό Τμήμα της Νομαρχίας Πειραιά.

Το κρουαζιερόπλοιο, το οποίο στην Ελλάδα θα φτάσει από την Ιταλία, αναμένεται να αποπλεύσει στις 20:00 το βράδυ της Πέμπτης με προορισμό την Τουρκία.

http://www.zougla.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Ιανουάριος 07, 2011, 11:07:14 πμ
Την Κούβα μετά απο χρόνια προσέγγισε Ευρωπαικό κρουαζιερόπλοιο

Το κρουαζιερόπλοιο Thomson Dream έφθασε στην Κούβα χθες και είναι το πρώτο ευρωπαικό, βρετανικής ιδιοκτησίας κρουαζιερόπλοιο που προσέγγιζει στο νησί εδώ και χρόνια.
Η άφιξη του επιβατικού πλοίου με 1.500 επιβάτες , οι οποίοι αποβιβάστηκαν στην Αβάνα, είναι ένα σήμαδι ότι και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες κρουαζιέρας θα αρχίσουν την επιστροφή στο νησί.
Η Cruise Lines αποφεύγε την προσέγγιση στην Κούβα τόσα χρόνια μετά απο μία δήλωση του τότε πρόεδρο Φιντέλ Κάστρο ο οποίος αναφερόμενος στους τουρίστες πο αποβίβαζαν τα κρουαζιερόπλοια τους είχε χαρακτηρίσει «σκουπίδια που δεν αφήνουν τίποτα στην Κούβα».
Ο νεώτερος αδελφός του Κάστρο, Ραούλ, ο οποίος ηγείται σήμερα της χώρας, προσπαθεί να δημιουργήσει νεές προοπτικές για την κρουαζίερα στην Κούβα και ελπίζει να δελεάσει τα πλοία και τους επιβάτες τους, οι οποίοι φέρουν τα πολυπόθητα μετρητά που χρειάζεται το νησί.
Σημειώνετε ότι καμία από τις εταιρείες κρουαζιέρας με έδρα τις ΗΠΑ και το Μαϊάμι της Φλόριντα δεν μπορεί να προσεγγίσει στην Κούβα, λόγω του ιστορικού εμπάργκο των ΗΠΑ στο εμπόριο με την Κούβα το οποίο θέτει σοβαρούς περιορισμούς στο εμπόριο και όχι μόνο με το νησί.

 http://www.7news.gr
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Ιανουάριος 11, 2011, 01:06:01 πμ
Κροατία: Αύξηση 11,3% στον τουρισμό κρουαζιέρας το ενδεκάμηνο του 2010

Σημαντική αύξηση στον τουρισμό κρουαζιέρας σημειώνεται στην Κροατία. Το διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2010 η βαλκανική χώρα υποδέχτηκε 847 κρουαζιερόπλοια, αριθμός αυξημένος κατά 11,3%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.
 
Όπως ανακοινώθηκε από την εθνική στατιστική υπηρεσία, ο αριθμός των επιβατών που ταξίδευαν με τα κρουαζιερόπλοια ήταν 1,08 εκατομμύρια άτομα, αυξημένος κατά 7%, έναντι του ενδεκαμήνου του 2009. Κατά μέσο όρο, τα ξένα κρουαζιερόπλοια «έδεσαν» σε λιμάνια της Κροατίας για περίπου 1.000 ημέρες, ή κατά δύο ημέρες περισσότερες σε σχέση με το 2009.
 
Τα υπό σημαία Μπαχαμών κρουαζιερόπλοια που «κυκλοφόρησαν» στις ακτές της Κροατίας ήταν τα περισσότερα (200 κρουαζιερόπλοια), ενώ δεν «απουσίασαν» και κρουαζιερόπλοια με σημαία Ιταλίας, Παναμά και Μάλτας.
 
Σύμφωνα με τις λιμενικές αρχές του Ντουμπρόβνικ, το ενδεκάμηνο του 2010, 705 κρουαζιερόπλοια «έδεσαν» στο λιμάνι με 930.000 επιβάτες για να επισκεφθούν την παλιά πόλη. Ο αριθμός των επιβατών είναι αυξημένος κατά 11% σε σχέση με το 2009.

http://www.t-p.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Ιανουάριος 14, 2011, 02:19:24 πμ
Παρολίγον πειρατεία σε κρουαζιερόπλοιο
 
Οι επιβάτες ενός κρουαζιερόπλοιου στη Ζανζιβάρη διατάχθηκαν να ξαπλώσουν χαμηλότερα από το ύψος του καταστρώματος, όταν το πλήρωμα εντόπισε πειρατές να κυνηγούν  το πλοίο. Όπως αναφέρει το Travelmole, οι επιβάτες το κρουαζιερόπλοιου "Spirit of Adventure" (το οποίο ανήκει στην ίδια εταιρεία χαρτοφυλακίου που ανήκει και η Saga Holidays), βρίσκονταν στο εστιατόριο του πλοίου όταν τους ζητήθηκε να αφήσουν τα μαχαίρια και τα πιρούνια τους και να σκύψουν κάτω από τα τραπέζια, ώστε να μην τραυματιστούν από πυροβολισμούς. Εν τω μεταξύ, ο καπετάνιος του πλοίου έδωσε εντολή για πλήρη ταχύτητα, ώστε να αποκτήσει απόσταση από διώκτες του. Ένας επιβάτης είπε στην εφημερίδα "Daily Telegraph": "Ήταν μια πραγματικά τρομακτική δοκιμασία. Τρώγαμε κατά τη διάρκεια του δείπνου και ξαφνικά μας διέταξαν να σκύψουμε τα κεφάλια. Ο καπετάνιος επιτάχυνε και προσπάθησε να ξεφύγει από τους πειρατές. Τρεις μέρες πριν μας είχε δώσει διάλεξη για το τι πρέπει να κάνουμε εάν συναντηθούμε με πειρατικό πλοίο".

Καθώς το πλοίο απομακρυνότα από το πειρατικό οι επιβάτες επέστρεψαν στο δείπνο τους. Εκπρόσωπος της Saga Holidays δήλωσε στο Travelmole: "Μια μικρή βάρκα εμφανίστηκε στο ραντάρ μακρού βελινεκούς, η οποία έδειχνε ύποπτη. Έδειχνε ότι θέλει να πλευρίσει το Spirit of Adventure, έτσι τέθηκαν σε εφαρμογή καλά δοκιμασμένες οι διαδικασίες και ειδοποιήθηκαν οι στρατιωτικές αρχές. Το δείπνο διακόπηκε και το όλο επεισόδιο διήρκεσε περίπου 53 λεπτά".

http://www.traveldailynews.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Ιανουάριος 20, 2011, 20:56:47 μμ
Ο Πειραιάς επιστρέφει στη Μεσογειακή Ένωση Λιμένων Κρουαζιέρας

Η ΟΛΠ Α.Ε. αποφάσισε την επιστροφή της στη Μεσογειακή Ένωση Λιμένων Κρουαζιέρας (MEDCRUISE) της οποίας ήταν ιδρυτικό μέλος από το 1996 και αποχώρησε το 2007.
 
Όπως έχει επισημάνει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε. Γιώργος Ανωμερίτης δεν είναι δυνατόν η χώρα να μην έχει παρουσία σε διεθνή όργανα και κέντρα λήψης αποφάσεων. Δεν είναι δυνατόν ο Πειραιάς, ο πιο δημοφιλής και ελκυστικός προορισμός κρουαζιέρας στη Μεσόγειο με πάνω από 2.εκ. τουρίστες ετησίως, να μη συμμετέχει στη χάραξη στρατηγικής στο τομέα αυτό.

http://www.t-p.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Ιανουάριος 22, 2011, 09:30:21 πμ
Κρουαζιέρα: Τέσσερις εταιρείες έδειξαν ενδιαφέρον για τα ελληνικά λιμάνια
 
 Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννης Διαμαντίδης, για την κρουαζιέρα αποκαλύπτοντας ότι τέσσερις εταιρείες έχουν δείξει ενδιαφέρον να ξεκινούν πλοία της κρουαζιέρας από ελληνικά λιμάνια.

"Πρόκειται για την MSC, Carnival, Costa και Caribbean. Μάλιστα η Costa μας έχει πει ότι έχει ως στόχο να αυξήσει κατά 50% των τουριστών που θα φέρει το 2011 στην Ελλάδα. Και είναι προς το συμφέρον τους να ξεκινούν κρουαζιέρας για την ανατολική Μεσόγειο από την Ελλάδα αφού θα γλιτώνουν χρόνο και χρήμα λόγω καυσίμων σε σύγκριση με σήμερα που φεύγουν από ιταλικά λιμάνια διαπλέοντας την Αδριατική".

Ο Γ.Διαμαντίδης υπογράμμισε ότι το μόνο θέμα ου έχουν θέσει οι αμερικανικών συμφερόντων εταιρείες κρουαζιέρας είναι το θέμα ασφάλειας των λιμένων με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις του προηγούμενου χρόνου.

http://www.marinews.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Ιανουάριος 23, 2011, 09:29:41 πμ
Νέο κίνητρο για την προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων

Τέλος στο τελευταίο «αγκάθι» για την προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Πειραιά βάζουν ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης, και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης.

Το «αγκάθι» ήταν η αύξηση των τιμολογίων κρουαζιέρας στον ΟΛΠ που κυμαινόταν από 6% μέχρι και 250% σύμφωνα με όσα αναφέρει επιστολή της εταιρείας κρουαζιέρας Costa προς τον ΟΛΠ.

Όπως ανακοίνωσε, χθες, ο υπουργός ήδη ο κ. Ανωμερίτης πέρασε απόφαση με την οποία θα υπάρχει ένα ειδικό τιμολογιακό καθεστώς, ανάλογα με τον πελάτη.

«Εάν μου φέρνεις έναν α' αριθμό επιβατών ή μάλλον προσεγγίσεων στον Πειραιά, θα έχεις ένα διαφορετικό τιμολόγιο από κάποιον που θα φέρει τα μισά. Και νομίζω αυτό είναι πάρα πολύ λογικό και είναι κάτι το οποίο είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα το δεχθούν όλες οι εταιρείες.

Είναι ίσως και το βασικότερο κίνητρο, μάλλον η βασικότερη απάντηση στην εξομάλυνση αυτής της διάστασης απόψεων, στο θέμα των ακριβών τελών του ΟΛΠ» ανέφερε ο υπουργός.

Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι όλες οι μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να έρθουν στην Ελλάδα.

Εταιρείες όπως η Carnival η Royal Caribbean, η Mediterranean Shipping Company και η Costa. Αν και δεν έχει υπογραφεί ακόμα καμία σύμβαση, οι εταιρείες για το 2011 έχουν αναγγείλει σχεδόν διπλασιασμό των προσεγγίσεων σε σχέση με το 2010.

Αναφορικά με την παρουσία Ελλήνων ναυτικών στα κρουαζιερόπλοια με τρίτες σημαίες, ο υπουργός επεσήμανε ότι δεν μπορεί να την επιβάλλει. «Δεν μπορώ και με το νόμο να την επιβάλλω.
Εγώ έδωσα κίνητρο. Του λέω ''έλα, πάρε Έλληνες ναυτικούς, έχεις μία έκπτωση. Σε συμφέρει; Μέτρησέ τα, ζύγισέ τα και αποφάσισε''».

Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το δεύτερο κίνητρο για την πρόσληψη Ελλήνων ναυτικών, την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών στο ΝΑΤ από το κράτος, έναν νόμο που δεν αναγνωρίζει το ΝΑΤ αφού το Ταμείο υποστηρίζει ότι χρειάζεται αλλαγή εγκριτικής πράξης τόνισε: «Θα ρυθμιστεί και σαφώς αφορά και όλο το πλαίσιο το νομοθετικό που υπάρχει.

Αλλά εμείς δεν είμαστε δογματικοί. Αν κάποια στιγμή δούμε ότι κάτι πρέπει να αλλάξει, θα το κάνουμε. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να το διορθώσουμε».

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική
 
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Ιανουάριος 24, 2011, 20:05:08 μμ
Αξέχαστη κρουαζιέρα

(http://www.zougla.gr/Image.ashx?fid=277125&w=400&h=300&q=80)

Είναι βέβαιο ότι αυτή η κρουαζιέρα έμεινε αξέχαστη και για τους επιβάτες και για το πλήρωμα...

Το video μας δείχνει το γιατί... http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=224604&cid=25Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Ιανουάριος 27, 2011, 20:23:21 μμ
Κρούσματα μεταδοτικής ασθένειας στο κρουαζιερόπλοιο Norwegian Jade

(http://www.traveltimes.gr/images/content/show/1002.jpg)
 
Σήμερα, στις 10.00 πρόκειται να καταπλεύσει στο λιμάνι, προερχόμενο από Ιταλία, το Ε/Γ-Κ/Ζ «Norwegian Jade» σημαίας Μπαχάμες, με 2.456 επιβάτες και πλήρωμα 1026 άτομα. Μεταξύ των επιβαινόντων, έχουν αναφερθεί εννέα (09) κρούσματα ύποπτης μεταδοτικής ασθένειας. 
Ενημερώθηκαν κατάλληλα οι αρμόδιες Υγειονομικές Αρχές και το Υγειονομικό Τμήμα της Νομαρχίας Πειραιά. Το Ε/Γ-Κ/Ζ αναμένεται να αποπλεύσει στις 27-01-11 στις 20.00 με προορισμό την Τουρκία

http://www.traveltimes.gr/
 
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Φεβρουάριος 08, 2011, 06:26:32 πμ
Συνάντηση Γ. Διαμαντίδη με εταιρείες κρουαζιέρας
 
Συνάντηση με εκπροσώπους τουλάχιστον είκοσι εταιρειών κρουαζιέρας, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα έχει σήμερα στον Πειραιά ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Γιάννης Διαμαντίδης.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών θα συναντηθούν αυτή την εβδομάδα και με τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για επενδύσεις, Χάρη Παμπούκη.

Στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο υπουργών με τις επιχειρήσεις της κρουαζιέρας, αναμένεται να βρεθεί η σύμβαση που με βάση το νόμο για την άρση του καμποτάζ, υποχρεούνται να συνάπτουν με το ελληνικό δημόσιο καθώς και η δυνατότητα επενδύσεων από την πλευρά τους σε ελληνικά λιμάνια ή σε υποδομές που σχετίζονται με τις δραστηριότητές τους.

Ειδικά όσον αφορά τις επενδύσεις, οι εταιρείες των μεγαλύτερων λιμένων της χώρας, έχουν ζητήσει τα έργα για την υλοποίησή τους να ενταχθούν στο νομικό πλαίσιο του fast track.

Εν τω μεταξύ σε, σχέση με την απόφαση του ομίλου Λοΐζου να υποστείλει την ελληνική σημαία από τρία κρουαζιερόπλοιά του, ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία εξαπάτησε την κυβέρνηση. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο ίδιος δεν δέχεται απειλές και θα προστατεύσει το ταμείο των ναυτικών.

ΠΗΓΗ:Ημερησία
 
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Φεβρουάριος 09, 2011, 07:14:58 πμ
Εγγυήσεις ζητούν οι εταιρείες κρουαζιέρας από το ελληνικό κράτος

Οι λιμενικές υποδομές είναι το μεγάλο διακύβευμα για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας
 
Εγγυήσεις ζητούν οι εταιρείες κρουαζιέρας από το ελληνικό κράτος, προκειμένου να προχωρήσουν στη σύναψη σύμβασης με το Δημόσιο. Γκρίζες ζώνες στο χρόνο παραμονής στο λιμάνι αφετηρίας, αλλά και στις εισφορές υπέρ ΝΑΤ. Σημειωτέον πως οι υποδομές στα λιμάνια υπολείπονται σε σχέση με τα υπόλοιπά της Μεσογείου, κάτι που σημαίνει πως το ελληνικό δημόσιο πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, εάν θέλει σταθερή προσέλευση κρουαζιερόπλοιων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι στιγμής ισχύει το σύστημα «όποιος φθάσει πρώτος», για να δέσει στον προβλήτα κάποιου λιμανιού. Δεν είναι λίγες οι φορές που σε νησιωτικά λιμάνια τις περιόδους αιχμής παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός πλοίων ορισμένες μέρες της εβδομάδας. Επίσης, δεν έχουν οριοθετηθεί τα αγκυροβόλια και πολλές φορές ολόκληρος ο χώρος καταλαμβάνεται από ένα σκάφος αναψυχής ή ένα μόνο πλοίο. Σε λιμάνια όπως αυτό της Σαντορίνη, πολλά μεγάλα κρουαζιερόπλοια αποβιβάζουν τους επιβάτες τους ενώ κινούνται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους. Συγκεκριμένα σε αυτό το λιμάνι ενώ το τελεφερίκ έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει 700 επιβάτες την ώρα, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στο μέγιστο αριθμό επιβατών ανά πλοίο. Το καλοκαίρι πολλές φορές ακόμα και 8 πλοία αποβιβάζουν ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις των πλοίων και να δημιουργούνται ασφυκτικές συνθήκες στον προβλήτα των Φηρών.

http://www.traveltimes.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Φεβρουάριος 19, 2011, 09:06:11 πμ
Η κρουαζιέρα... πάει Ελλάδα

Θετικά μηνύματα για το φετινό καλοκαίρι στέλνει η «βιομηχανία της κρουαζιέρας».

Τα μέχρι τώρα στοιχεία για τις αναμενόμενες προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων σε προορισμούς-βαρόμετρα δείχνουν ότι θα υπάρξει αύξηση των επιβατών, που μπορεί να ξεπεράσει και το 20% σε ορισμένα λιμάνια. Ειδικά για τον Πειραιά η αύξηση της επιβατικής κίνησης υπολογίζεται από τα στελέχη του ΟΛΠ ΑΕ σε 17%.

Οπως τονίζεται, η αύξηση της επιβατικής κίνησης δεν αποκλείεται να ακόμα μεγαλύτερη, αφού σχεδόν όλες οι εταιρείες κρουαζιερόπλοιων, που πραγματοποιούν προγράμματα κρουαζιέρας στη Μεσόγειο, υποχρεώνονται λόγω των ταραχών σε Αίγυπτο, Τυνησία και Αλγερία να εγκαταλείψουν τα λιμάνια αυτών των κρατών και να κατευθυνθούν προς άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Ηδη, η εταιρεία Azamara Club Cruises ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να εντάξει στις επόμενες κρουαζιέρες της τη Σαντορίνη, τη Ρόδο, για δύο προσεγγίσεις και την κυπριακή Πάφο ακυρώνοντας ισάριθμες προσεγγίσεις σε λιμάνια της Αιγύπτου.

Επίσης, η Louis τροποποιεί προγράμματά της ακυρώνοντας προσεγγίσεις σε λιμάνια της Αιγύπτου, οι οποίες αντικαταστάθηκαν με προσεγγίσεις σε Κατάκολο, Ναύπλιο, Σαντορίνη και Λεμεσό.

Η εταιρεία Costa φέρεται και αυτή αποφασισμένη να ακυρώσει προσεγγίσεις στην Αλεξάνδρεια και να τις αντικαταστήσει με ελληνικά λιμάνια, χωρίς, όμως, να έχει, ακόμα, προσδιοριστεί σε ποια. Τέλος, άλλες εταιρείες εγκαταλείπουν τα λιμάνια της Αιγύπτου αντικαθιστώντας τα με προσεγγίσεις σε Κύπρο και Τουρκία. Παράλληλα, έχουν ακυρωθεί αυτό το διάστημα και όλες οι ποτάμιες περιηγήσεις στον Νείλο.

Οπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις των εταιρειών, οι περισσότερες τροποποιήσεις αφορούν προγράμματα μέχρι τον Ιούνιο και ανάλογα με τις εξελίξεις σε Αίγυπτο και Τυνησία θα πάρουν τις αποφάσεις τους για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Να σημειωθεί ότι ο Πειραιάς είχε καταγράψει και πέρυσι αύξηση κατά 9,1% στον αριθμό επιβατών, οι οποίοι επιβιβάστηκαν σε κρουαζιερόπλοια από το πρώτο λιμάνι της χώρας και ανήλθαν σε 452.855 (το 2009 ήταν 415.260). Την ίδια χρονιά οι επιβάτες κρουαζιέρας που διήλθαν tranzit από τον Πειραιά ανήλθαν σε 1.474.581

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι με την απελευθέρωση του καμποτάζ για τα κρουαζιερόπλοια με σημαίες τρίτων χωρών θα υπάρξει αύξηση των διακινούμενων επιβατών.

Πηγή: www.ethnos.gr

Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Μάρτιος 09, 2011, 21:04:08 μμ
Ο αριθμός προσεγγίσεων θα ξεπεράσει τα 1.000 κρουαζιερόπλοια στην Ελλάδα

Όπως προκύπτει από τις προαναγγελίες των ναυτιλιακών εταιριών κρουαζιέρας προς την ΟΛΠ ΑΕ για τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων για το έτος 2011 και  ιδιαίτερα μετά την 1η Απριλίου, οπότε και ξεκινά η κύρια περίοδος περιηγητικών πλοών στο λιμάνι του Πειραιά, τα προγραμματισμένα δρομολόγια ανέρχονται σε 962 έναντι 823 του 2010, θα είναι επομένως αυξημένα κατά 19%.

Ο αριθμός επιβατών κρουαζιέρας, ο οποίος είχε εκτιμηθεί αρχικά σε +12% λόγω της κρίσης στις χώρες της Β. Αφρικής, αναθεωρήθηκε στο +20%.

Σημειώνεται ότι στα πιο πάνω μεγέθη έχουν ληφθεί υπόψη μόνο τα στοιχεία των εταιριών εκείνων, των οποίων οι προσεγγίσεις στο λιμάνι του Πειραιά υπερβαίνουν τις 25 ετησίως. Επομένως ο αριθμός προσεγγίσεων θα ξεπεράσει τα 1.000 κρουαζιερόπλοια, αν ληφθούν υπόψη και οι προσεγγίσεις μικρότερων εταιρειών.

Σε σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε εκ νέου για τα θέματα της κρουαζιέρας από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΛΠ ΑΕ κ. Γ. Ανωμερίτη, εξετάσθηκαν υπό το φως και των νέων δεδομένων: (α) η επιτάχυνση των έργων αναβάθμισης των Σταθμών Επιβατών, οι οποίοι ήδη ανακαινίζονται, (β) η λειτουργία του νέου Σταθμού Επιβατών ΒΆ στον προλιμένα (Παλατάκι), ο οποίος θα παραδοθεί τέλος Ιουνίου και (γ) η παροχή πρόσθετων εκπτώσεων επί των τιμολογίων 2011, θέμα το οποίο θα εισαχθεί στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΠ ΑΕ.

Στα πλαίσια ενίσχυσης των πολιτικών κρουαζιέρας, ο κ. Ανωμερίτης επισκέφθηκε τα λιμάνια Πάτρας, Κατάκολου και Καλαμάτας, στα οποία συναποφασίσθηκε η συνεργασία με τις υπηρεσίες της ΟΛΠ ΑΕ και της ΟΛΠ Logistics ΑΕ για την αναβάθμιση υπηρεσιών, υποδομών και η παροχή τεχνογνωσίας στα θέματα εξυπηρέτησης κρουαζιέρας. Οι συσκέψεις με τις ηγεσίες των πιο πάνω λιμανιών θα ολοκληρωθούν με την υπογραφή συμφωνιών εντός του Μαρτίου 2011.

http://www.traveldailynews.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Μάρτιος 10, 2011, 06:17:14 πμ
Συναγερμός για το «άρρωστο» κρουαζιερόπλοιο στον Πειραιά

Η Λιμενική Αρχή Πειραιά ενημερώθηκε ότι σήμερα στις 10:30 το πρωί πρόκειται να καταπλεύσει στην περιοχή Κανέλλου του Κεντρικού Λιμένα Πειραιά, προερχόμενο από Ιταλία, το Ε/Γ-Κ/Ζ «NORWEGIAN JADE» σημαίας Μπαχαμών, με 2.325 επιβάτες και πλήρωμα 1.066 άτομα.

Μεταξύ των επιβαινόντων, έχουν αναφερθεί οκτώ κρούσματα ύποπτης μεταδοτικής ασθένειας (πιθανή μορφή γαστρεντερίτιδας).

Ενημερώθηκαν κατάλληλα οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές και το Υγειονομικό Τμήμα της Νομαρχίας Πειραιά.

Το Ε/Γ-Κ/Ζ αναμένεται να αποπλεύσει στις 10-03-11, στις 20:00, με προορισμό την Τουρκία.

http://www.zougla.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Μάρτιος 13, 2011, 23:11:37 μμ
Επαφές στις ΗΠΑ για τόνωση της κρουαζιέρας

Επαφές με τους επικεφαλής μεγάλων εταιρειών θα έχουν ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης, και ο υφυπουργός Γιώργος Νικητιάδης, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Κρουαζιέρας και Τουρισμού που ξεκινά αύριο στο Μαϊάμι.
Οι κ.κ. Διαμαντίδης και Νικητιάδης θα έχουν συνομιλίες με τους επικεφαλής των εταιρειών στους οποίους θα γίνει εκτενής ενημέρωση για τις προοπτικές που ανοίγονται με τη νέα σύμβαση για την κρουαζιέρα.
Στόχος του Υπουργείου είναι η προσέλκυση κρουαζιεροπλοίων, που φέρουν μη κοινοτικές σημαίες και αποτελούν την πλειοψηφία του παγκόσμιου στόλου, τα οποία θα πραγματοποιούν κυκλικές κρουαζιέρες με βάση τα ελληνικά λιμάνια μετά και την άρση του καμποτάζ.
Η Διεθνής Έκθεση Κρουαζιέρας και Τουρισμού θα διαρκέσει έως τις 17 Μαρτίου.
Σχολιάζοντας το επικείμενο ταξίδι της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Μαϊάμι, ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, και η υπεύθυνη του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Τουριστικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη, δήλωσαν: «Αν ήθελε πραγματικά η κυβέρνηση να ενισχύσει τον θαλάσσιο τουρισμό, θα έπρεπε να είχε προχωρήσει στην πλήρη, χωρίς εμπόδια και περιορισμούς, άρση του καμποτάζ. Όσο δεν το κάνει αυτό, η οικονομία θα συνεχίσει να χάνει έσοδα και οι ανταγωνίστριες χώρες να διεκδικούν και να κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι από την παγκόσμια αγορά».

http://www.naftemporiki.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Μάρτιος 16, 2011, 07:24:16 πμ
Αναμένουν 160.000 τουρίστες στα Χανιά

Το Ενετικό λιμάνι των Χανίων αποτελεί τον πρώτο σταθμό επίσκεψης που επιλέγει το 60% των ξένων που θα βρεθούν στα Χανιά με κρουαζιέρες, όπως έγινε γνωστό σήμερα κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο δημαρχείο.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Μανώλης Σκουλάκης, το 2011 στα Χανιά αναμένεται να φτάσουν 160.000 τουρίστες, επιβάτες κρουαζιερόπλοιων, ενώ για το 2012 τα μηνύματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, αφού ήδη έχει προγραμματιστεί η πραγματοποίηση 58 κρουαζιέρων.

Στη σύσκεψη τονίστηκε η ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την προστασία και ανάδειξη του Ενετικού λιμένα της παλιάς πόλης των Χανίων, εν όψει της έναρξης της νέας τουριστικής περιόδου και της άφιξης του πρώτου κρουαζιερόπλοιου στις 2 Απριλίου στο λιμάνι της Σούδας.

ΠΗΓΗ:cretalive

Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Μάρτιος 17, 2011, 23:25:30 μμ
Αμερικανικό ενδιαφέρον για κρουαζιέρα

Σειρά διαδοχικών συναντήσεων με τους προέδρους και τους διευθύνοντες συμβούλους των εταιρειών PRINCESS CRUISES, HOLLAND AMERICA,CRYSTAL CRUISES, voyage antic cruise και άλλων εταιρειών είχαν ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας κ. Γ. Διαμαντίδης και ο υφυπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού κ. Γ. Νικητιάδης στα πλαίσια της Παγκόσμιας Έκθεσης Κρουαζιέρας στο Μαϊάμι (Seatrade Cruise Shipping Miami).
 
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, όλοι οι εκπρόσωποι των εταιρειών έκαναν λόγο για μια νέα εποχή στην κρουαζιέρα και στον τουρισμό στην Ελλάδα.

http://www.t-p.gr
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Μάρτιος 19, 2011, 13:20:52 μμ
Αναμένεται ανάπτυξη για τις κρουαζιέρες το 2011

Παρά το αυξανόμενο κόστος των καυσίμων και τους ολοένα και αυστηρότερους περιβαλλοντικούς κανονισμούς, η βιομηχανία των κρουαζιέρων προβλέπει μικρή ανάπτυξη για το 2011, καθώς οκτώ νέα κρουαζιερόπλοια κάνουν τα παρθενικά τους ταξίδια και οι καταναλωτές ξεπερνούν σταδιακά τις επιπτώσεις της ύφεσης, σύμφωνα με στελέχη της βιομηχανίας της κρουαζιέρας.

Η ένωση Cruise Lines International Association προβλέπει έτσι ότι 16 εκατομμύρια άνθρωποι -τα τρία τέταρτα από αυτούς Βόρειο Αμερικανοί - θα επιλέξουν διακοπές σε κρουαζιερόπλοια φέτος, ποσοστό αύξησης 6,6% σε σχέση με πέρσι.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι έξι εκ των μεγαλύτερων εταιριών κρουαζιέρας στον κόσμο, μιλώντας στη συνάντηση του κλάδου στο Μαϊάμι της Φλόριντα, εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του τομέα τους, καθώς οι κρουαζιέρες κατέχουν μερίδιο 3% του τομέα διακοπών στις ΗΠΑ. Ο διευθύνων σύμβουλος της Holland America Line, Στάιν Κρουζ, ανέφερε ότι οι γεννημένοι μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που κατέχουν σήμερα την πλειονότητα του πλούτου, αποτελούν τεράστια και ανεκμετάλλευτη πηγή πελατών. «Ζουν καλύτερα, ζουν περισσότερο, εκφράζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα ταξίδια και τις κρουαζιέρες», είπε ο κ. Κρουζ.

Οι εταιρίες κρουαζιερόπλοιων πέτυχαν να διατηρήσουν την πληρότητα στα πλοία τους, περιορίζοντας δραστικά τις τιμές μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Αυτό κατέστησε τις κρουαζιέρες προσιτές σε μεγαλύτερη μερίδα πληθυσμού. «Για μία ακόμη φορά, ο τομέας μας απέδειξε πόσο ανθεκτικός είναι πραγματικά. Γεμίσαμε τα πλοία μας χάρη στις χαμηλότερες τιμές μας, παραμένοντας κερδοφόροι. Η βιομηχανία της κρουαζιέρας συνέχισε να αναπτύσσεται, προσθέσαμε νέα πλοία και προχωρήσαμε σε καινοτομίες», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Carnival Cruises Τζέραλντ Κέιχιλ.

Μεταξύ των νέων πλοίων που καθελκύσθηκαν φέτος ξεχωρίζει το δυναμικότητας 4.000 επιβατών Disney Dream, το τρίτο πλοίο της Disney και το πρώτο νεότευκτο ύστερα από μία δεκαετία. Το Dream ταξιδεύει στις Μπαχάμες από το Κέιπ Κανάβεραλ της Φλόριντα.

Το Μάιο, η Carnival σχεδιάζει να εγκαινιάσει το μεγαλύτερό της πλοίο, το Carnival Magic, χωρητικότητας 3.690 επιβατών που θα πραγματοποιεί κρουαζιέρες από τη Βαρκελώνη. Πρόκειται για το 23ο πλοίο της εταιρίας. O Κέβιν Σίαν, επικεφαλής της Norwegian Cruise Line, τόνισε ότι τα νεότευκτα πλοία είναι πιο οικονομικά σε καύσιμα και καλύτερα σχεδιασμένα.

www.kathimerini.gr με στοιχεία από AP

Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Μάρτιος 28, 2011, 17:02:59 μμ
Περισσότεροι από 50.000 τουρίστες αναμένονται το 2011 με κρουαζιέρες στο Βόλο

Αυξημένες κατά 50% θα είναι το 2011 σε σχέση με πέρυσι οι αφίξεις επισκεπτών μέσω του τουρισμού κρουαζιέρας στον Βόλο, οι οποίες αναμένεται να ξεπεράσουν τις 50.000. Οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Βόλου ξεκινούν στις 4 Απριλίου ενώ n τελευταία άφιξη κρουαζιερόπλοιου στην πόλη είναι προγραμματισμένη για τις 23 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, για το 2011 είναι προγραμματισμένες 50 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων.
 
Συνολικά εκτιμάται ότι οι αφίξεις ξένων τουριστών που θα έλθουν εντός του έτους με τα κρουαζιερόπλοια υπολογίζονται σε πάνω από 50.000 επισκέπτες, αυξημένες κατά 50% σε σύγκριση με το 2010 και 20% σε σχέση με το 2009. Σύμφωνα με τον ΟΛΒ οι αντίστοιχες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων το 2010 ήταν 33 με συνολικά 21.455 επιβάτες, ενώ το 2009 οι αντίστοιχες αφίξεις ήταν 43 με τους επιβάτες να ανέρχονται σε 38.592. Οι χιλιάδες ξένοι τουρίστες που θα αποβιβαστούν στο λιμάνι του Βόλου, θα δώσουν «ανάσα» στην τοπική οικονομία, ενώ οι προοπτικές την εφετινή χρονιά για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των αφίξεων είναι συνάρτηση και των πολιτικών συνθηκών που θα διαμορφωθούν τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες στην Αίγυπτο, στη Λιβύη και γενικότερα στον χώρο της Εγγύς και Μέσης Ανατολής. Σύμφωνα με τον ΟΛΒ αν οι πολιτικές συνθήκες στην περιοχή επιδεινωθούν, ενδεχομένως μεγάλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της κρουαζιέρας θα τροποποιήσουν τα δρομολόγια για πιο ασφαλείς τελικούς ή ενδιάμεσους προορισμούς στη Μεσόγειο.

Πηγή: Εξπρές
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Απρίλιος 08, 2011, 21:52:45 μμ
Το 1/3 των νέων επιβατών κρουαζιέρας είναι κάτω των 30 ετών

Μια ανεξάρτητη ιστοσελίδα σύγκρισης κρουαζιερών διεξήγαγε έρευνα για να ανακαλύψει σε ποια ηλικία οι Βρετανοί που επιλέγουν την κρουαζιέρα για τις διακοπές τους έχουν  την πρώτη τους ταξιδιωτική εμπειρία σε κρουαζιερόπλοιο. Σκοπός της μελέτης ήταν να διερευνήσει τις συνηθισμένες παρανοήσεις και στερεότυπα σχετικά με την ηλικία όσων πηγαίνουν διακοπές με κρουαζιέρες.

Κατά την έρευνα, που διενεργήθηκε από την CruiseCompare.co.uk, ρωτήθηκαν 1.382 άτομα σε ολόκληρη τη Βρετανία, καθένας από τους οποίους είχε συμμετάσχει σε μία ή περισσότερες κρουαζιέρες διακοπών.

Στους συμμετέχοντες στην έρευνα ζητήθηκε αρχικά να δηλώσουν την ηλικία τους όταν πραγματοποίησαν την πρώτη κρουαζιέρα τους. Αν και η πλειονότητα (το 48%) ήταν ηλικίας άνω των 50, όταν έκαναν την πρώτη τους κρουαζιέρα, η μελέτη διαπίστωσε ότι το 1/5 (το 21% των ερωτηθέντων) ήταν ηλικίας 25 έως 30, όταν είχαν την πρώτη τους εμπειρία σε κρουαζιερόπλοιο.

Για να διερευνήσουν περαιτέρω το ζήτημα, οι ερωτηθέντες ηλικίας 25-30 κλήθηκαν να εξηγήσουν τους λόγους για την επιλογή τους να κάνουν διακοπές με κρουαζιερόπλοιο. Ενώ πάνω από το 1/3 (το 34%) δήλωσαν ότι επέλεξαν την πρώτη κρουαζιέρα τους για μια "ρομαντική απόδραση", το 1/4 (το 24%) παραδέχτηκε ότι επέλεξαν την κρουαζιέρα από κάποια άλλο τρόπο διακοπών "για να έχουν την ευκαιρία να δουν πολλαπλούς προορισμούς".

Επιπλέον, το 1/5 (19% των ερωτηθέντων) που είχαν την πρώτη τους εμπειρία διακοπών κρουαζιέρας σε ηλικία 25-30, δήλωσε ότι η επιλογή τους αυτή έγινε λόγω της αξίας value-for-money του ταξιδιού.

Ο διευθυνων σύμβουλος της CruiseCompare.co.uk, Danielle Fear, δήλωσε: "Ο κύριος στόχος αυτής της έρευνας ήταν να διαπιστώσει εάν η εσφαλμένη αντίληψη ότι οι διακοπές κρουαζιέρας προτιμώνται από τις παλαιότερες γενιές είναι στην πραγματικότητα αληθινή. Ήταν ευχάριστο να ανακαλύψουμε ότι αυτό δεν συμβαίνει πάντα και ότι ένας τόσο μεγάλος αριθμός από τους νέους επιβάτες είναι αρκετά μικροί σε ηλικία όταν ξεκινούν για την πρώτη κρουαζιέρα τους. Θα είναι ενδιαφέρον να επανεξετάσουμε την έρευνα αυτή σε 12 μήνες από τώρα, καθώς οικογένειες αρχίζουν να βλέπουν τα οφέλη συμμετοχής σε διακοπές με κρουαζιερόπλοιο και αποφασίζουν να επιβιβαστούν στα πλοία για ταξίδια στους ωκεανούς, παρά να παραμένουν προσκολλημένες στα παραδοσιακά πακέτα διακοπών".

Και συνέχισε: "Μια δεκαετία πριν, οι διακοπές σε κρουαζιέρα θεωρούνταν μια μορφή διακοπών που ήταν μόνο για όσους είναι άνω των 50 ετών ή τους εξαιρετικά πλούσιους. Ευτυχώς, αυτό το στίγμα ανήκει όλο και περισσότερο στο παρελθόν, με κάθε τουριστική σεζόν που περνά. Ως αποτέλεσμα, πολλοί νέοι άνδρες και γυναίκες, οικογένειες, παρέες φίλων και νεόνυμφοι επιλέγουν να κάνουν κρουαζιέρα για τις διακοπές τους. Υπάρχουν τόσες πολλές συναρπαστικές δραστηριότητες που είναι πλέον διαθέσιμες στα κρουαζιερόπλοια, που είναι κρίμα για τους νέους να μην επιβιβαστούν σε ένα".

http://www.traveldailynews.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Απρίλιος 11, 2011, 21:53:16 μμ
Το 1/5 των αρραβωνιασμένων ζευγαριών ονειρεύονται τον τέλειο γάμο σε κρουαζιέροπλοιο

Σε μια προσπάθεια να διερευνήσει περαιτέρω τις ταξιδιωτικών συνηθειών των νεαρών αρραβωνιασμένων ζευγαριών, η ανεξάρτητη ιστοσελίδα σύγκρισης κρουαζιέρας  CruiseCompare.co.uk διεξήγαγε έρευνα, προκειμένου να διαπιστώσει τις διαφορετικές ιδέες του "τέλειου γάμου" σε πάνω από 2.000 αρραβωνιασμένα ζευγάρια. Συγκεκριμένα, το site διεξήγαγε έρευνα σε 2.183 ζευγάρια που προκειται να παντρευτούν σύντομα, ηλικίας 18-35, καθένα από τα οποία είχαν στο μυαλό του την ιδέα του "τέλειου γάμου".

Η μελέτη του CruiseCompare.co.uk ρώτησε αρχικά τους ερωτηθέντες (με απάντηση πολλαπλών επιλογών), "Ποια είναι η ιδέα σας για έναn τέλειο γάμο"; Περισσότεροι από τους μισούς, το 53%, δήλωσε ότι ένας κλασικός γάμος ήταν η δική τους ιδέα της τελειότητας για τη μεγάλη μέρα, ενώ 1/5, το 19%, παραδέχθηκε ότι ο ιδανικός γάμος για αυτούς θα διεξαγόταν σε ένα κρουαζιερόπλοιο.

Επιπλέον, το 23% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ο "τέλειος γάμος" για αυτούς θα πραγματοποιηθεί σε μια εξωτική παραλία. Μόνο το 2% των αρραβωνιασμένων ζευγαριών δήλωσαν ότι το να παντρευτούν στο Δημαρχείο είναι ο δικός τους ιδεατός γάμος.

Οι ερωτηθέντες στο πλαίσιο της μελέτης κλήθηκαν να εξηγήσουν τους λόγους για την επιλογή τους. Από το 19% που δήλωσαν ότι ο ιδανικός γάμος για αυτούς είναι σε ένα κρουαζιερόπλοιο, το 47% είπε ότι το προτιμά λόγω του πολυτελούς περιβάλλοντος που υπάρχει πάνω σε ένα κρουαζιερόπλοιο.

Ένα επιπλέον 1/10, το 11%, των ερωτηθέντων που παραδέχθηκε ότι το να παντρευτεί σε κρουαζιερόπλοιο ήταν ο "τέλειος γάμος", δήλωσε ότι η εμπειρία που προσφέρει ένας τέτοιος χώρος είναι ο λόγος που θα ήθελαν να το κάνουν. Το 18% είπε ότι η ευκαιρία του συνδυασμού του γάμου με διακοπές ήταν ο λόγος που πιστεύουν ότι αυτό θα ήταν ιδανικός γάμος.

http://www.traveldailynews.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Απρίλιος 27, 2011, 12:21:05 μμ
Ελαφρώς αυξημένη η προσέγγιση των κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια
 
Άνθιση αναμένεται να δει φέτος ο ελληνικός τουρισμός από την αυξημένη έλευση των κρουαζιερόπλοιων στα λιμάνια της χώρας. Η άρση απαγόρευσης του cabotage λειτουργεί πλέον θετικά για τα έσοδα από τον κλάδο της κρουαζιέρας, καθώς υπολογίζεται ότι η μέση δαπάνη ανά επιβάτη κρουαζιέρας στο μεν λιμένα αφετηρίας (embarkation port) ανέρχεται σε 271 ευρώ, ενώ στο λιμένα προσέγγισης (port-of-call) ανέρχεται στα 61 ευρώ. Ωστόσο, η ανάκαμψη στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στις ταξιδιωτικές εισπράξεις από την κρουαζιέρα θα αρχίσει να δείχνει σημαντικά δείγματα γραφής από το 2012, καθώς η φετινή χρονιά θα κινηθεί ελαφρώς καλύτερα από την περυσινή, αλλά όπως οι ταξιδιωτικοί πράκτορες μας πληροφορούν φέτος δεν έχουμε να περιμένουμε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Ούτως ή άλλως η αλλαγή της νομοθεσίας θα «φθάσει» στην αγορά την επόμενη χρονιά, εάν η κυβέρνηση κινηθεί έξυπνα και στοχευμένα, προσθέτουν χαρακτηριστικά.
Έτσι, στο λιμάνι του Πειραιά το 2010 προσέγγισαν 883 κρουαζιερόπλοια και οι επιβάτες ανήλθαν στους 452.855 το 2010 με αύξηση κατά 9,1%. Προς το παρόν τα κρουαζιερόπλοια, που πρόκειται να προσεγγίζουν το λιμάνι είναι 976, ενώ η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά εκτιμά ότι τα κρουαζιερόπλοια που θα προσεγγίσουν θα είναι περί τα 1000 μέχρι το τέλος του χρόνου.
Το δεύτερο λιμάνι της χώρας, αυτό της Θεσσαλονίκης, το οποίο μόλις τα τελευταία χρόνια μπαίνει στην μάχη της κρουαζιέρας, κατέγραψε πέρυσι 22 προσεγγίσεις πλοίων και συνολικό αριθμό επιβατών 16.029. Φέτος, λοιπόν, αναμένει περί τα 25 κρουαζιερόπλοια και σημαντική αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 20% τουλάχιστον.

http://www.traveltimes.gr
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Απρίλιος 28, 2011, 19:52:20 μμ
Αλλάζουν τα δεδομένα στην κρουαζιέρα

Και στον ορίζοντα, Κούβα. Το ενδεχόμενο μετατόπισης του ενδιαφέροντος στον τομέα της κρουαζιέρας ξανά στη Καραϊβική από την ανατολική Μεσόγειο, όπου παραμένει η αστάθεια στα περισσότερα κράτη της βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, εστιάζουν αναλυτές του χώρου.

Eκτιμώντας ότι το προσεχές διάστημα θα υπάρξει “στίγμα”, καθώς ο Ραούλ Κάστρο, ο οποίος διαδέχεται τον Φιντέλ, επιχειρεί άνοιγμα στην οικονομία.

Ως γνωστόν, η βαριά βιομηχανία της Κούβας ήταν και παραμένει ο τουρισμός, παρά το εμπάργκο το οποίο είχαν επιβάλλει οι ΗΠΑ σε άλλους τομείς που επιδρούσαν στην κουβανική οικονομία.

Το ενδεχόμενο πολυετούς αστάθειας στη Μ. Ανατολή φαίνεται να “φοβίζει” κάποιους κύκλους του τουρισμού, χωρίς ωστόσο να γίνεται σαφές εάν αυτοί ο φόβοι θα επηρεάσουν τα αμέσως προσεχή έτη τις πολιτικές των μεγάλων εταιρειών.

Πολιτικές, οι οποίες προς ώρας παραμένουν προσηλωμένες σε προορισμούς της ανατολικής Μεσογείου, αναπροσαρμοσμένες λόγω των γεγονότων, χάρις στις οποίες προορισμοί στο Αιγαίο, το Ιόνιο αλλά και τη Μαύρη Θάλασσα έχουν καταστεί δημοφιλείς.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης ευελπιστεί ότι το προσεχές διάστημα θα αποδώσουν οι επαφές που ανέπτυξε σε Ισραήλ στην αμερικανική έκθεση για τη κρουαζιέρα αλλά και τα Βαλκάνια και θα πυκνώσουν οι προσεγγίσεις κροαυζιερόπλοιων στη Θεσσαλονίκη.

http://www.theseanation.gr/
 
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Μάιος 02, 2011, 21:46:49 μμ
Κρουαζιέρα διεκδικεί και ο Βόλος

Επανακάμπτει ως προορισμός για τα κρουαζιερόπλοια το λιμάνι του Βόλου, που σημειωτέον ήταν από τα πρώτα, μετά τον Πειραιά, στρατηγικής σημασίας λιμάνια που ανέδειξαν τις δυνατότητες για τον θαλάσσιο τουρισμό και γενικά τη κρουαζιέρα, με τις πρώτες προσεγγίσεις προ ετών, κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Βόλου.

Το θέμα των δυνατοτήτων του συγκεκριμένου λιμανιού, το οποίο σημειωτέον διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο για την επιβατική όσο και την εμπορική κίνηση, αποτέλεσε το αντικείμενο σύσκεψης μεταξύ του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Γιάννη Διαμαντίδη και των κ.κ. Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ.Αγοραστού, Δημάρχου Βόλου Π.Σκοτινιώτη, της αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτίνας Μαγνησίας Ροδούλας Ζήση που παρενέβη τηλεφωνικά, του βουλευτή Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Κ.Καρτάλη, του Λιμενάρχη Βόλου, της Διοίκησης του Λιμένα Βόλου καθώς και του Γ.Γ. Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ο Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ.Γ. Διαμαντίδης ζήτησε από όλους να συμβάλλουν θετικά στην αναβάθμιση των υποδομών του Λιμανιού αλλά και την λειτουργικότητα του σε σχέση με τους χιλιάδες τουρίστες που ο Βόλος ετοιμάζεται να υποδεχθεί, αφού στόχος είναι να αναδειχθεί πλέον σε «αφετήριο λιμάνι κρουαζιέρας».

Με ικανοποίηση ο υπουργός ενημερώθηκε ότι από 39 μεγάλα κρουαζιερόπλοια που προσέγγισαν πέρυσι το λιμάνι του Βόλου, φέτος θα το προσεγγίσουν τουλάχιστον 50 κρουαζιερόπλοια (μέχρι στιγμής).

Ο κ. Διαμαντίδης ζήτησε από όλους συνεργασία για την αναβάθμιση και ανάπτυξη του λιμανιού «για όφελος του Βόλου και της τοπικής οικονομίας» και φυσικά της Πατρίδας μας.

http://www.theseanation.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Μάιος 09, 2011, 19:19:29 μμ
Ανεβαίνει η Αττάλεια στις τουριστικές προτιμήσεις

Οι πρώτες ενδείξεις είχαν έρθει από τον κόσμο της κρουαζιέρας, αλλά οι αποδείξεις ήρθαν με τα στοιχεία από μεγάλους tour operators που «ειδικεύονται» στις τουριστικές αγορές της Β. Ευρώπης.

Με βάση τις ενδείξεις και αποδείξεις λοιπόν, η Αττάλεια αλλά και άλλοι προορισμοί στην γειτονική Τουρκία αποτελούν πλέον αγαπημένο προορισμό για τη φετινή σεζόν που ήδη έχει αρχίσει παρά το άστατο του καιρού.

Με βάση τις ανακατανομές που συνέβησαν λόγω των πολιτικο-οικονομικών εξελίξεων στο «πέταλο» της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και των συγκρούσεων που συνεχίζονται οι τουριστικές αγορές φαίνεται να προτιμούν προορισμούς στην Τουρκία και λόγω των συναλλαγματικών ισοτιμιών αλλά και εκ του γεγονότος ότι η Τουρκία παραδοσιακά ακολουθεί σταθερή πολιτική στοχευόμενης παρουσίασης των θετικών της στον τουρισμό τα τελευταία χρόνια γεγονός που έχει «εθίσει» τους  tour operators.

Να υπενθυμίζουμε ότι για λόγους που έχουν αναλυθεί πολλάκις το τελευταίο διάστημα ο στόλος των κρουαζιερόπλοιων ανεξαρτήτως σημαίας έχει πυκνώσεις τις προσεγγίσεις του σε Τουρκικά λιμάνια.

http://www.theseanation.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Μάιος 17, 2011, 22:05:19 μμ
Ακυρώνουν κρουαζιέρες …

Και όμως η κατάσταση παραμένει ρευστή στην Ανατολική Μεσόγειο για το πελατειακό δυναμικό της κρουαζιέρας διεθνώς.

Το γεγονός ισοδυναμεί με ακυρώσεις συμμετοχής σε κρουαζιέρες που είχαν προγραμματιστεί με προσεγγίσεις σε «διάσημους» προορισμούς της Ανατολικής Μεσογείου με αποτέλεσμα και τρίτη κατά σειρά εταιρία να αναδιαρθρώσει τα προγράμματά της, εντάσσοντας προορισμούς της Δυτικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων, η κατάσταση που διαμορφώνεται θα επηρεάσει και την Ελλάδα καθώς είναι προφανές ότι προσεγγίσεις σε ελληνικά λιμάνια θα «χαθούν».

Να σημειωθεί ότι αλλαγές στα πλάνα τους έχουν ήδη αναγγείλει η Costa Cruises ,Royal Caribbean και η Norwegian Cruise Line.

http://www.theseanation.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Μάιος 21, 2011, 06:10:25 πμ
Κως: Ορόσημο η Δευτέρα 23/5 για τον θαλάσσιο τουρισμό

Στον παγκόσμιο χάρτη της κρουαζιέρας εντάσσεται από τη Δευτέρα 23 Μαΐου η Κως, με την άφιξη του πλοίου «AZAMARA QUEST» της εταιρείας «AZAMARA CRUISES», (θυγατρικής του ομίλου της ROYAL CARIBBEAN), μίας από τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου.

Για πρώτη φορά φέτος το λιμάνι της Κω θα αποτελεί προορισμό σε τακτικά δρομολόγια, όχι μόνο της συγκεκριμένης, αλλά και άλλων δύο πολύ μεγάλων εταιρειών, της «MSC CRUISES» και της «STAR CLIPPERS».

Το αποτέλεσμα αυτό είναι προϊόν σκληρής δουλειάς που ξεκίνησε το 2007, από την προηγούμενη δημοτική αρχή, και πρέπει να συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, προκειμένου η Κως να καθιερωθεί και να πάρει το μερίδιο που μπορεί από την ραγδαία ανάπτυξη αυτού του τουριστικού ρεύματος.

Ήδη τα νέα που έρχονται για την επόμενη περίοδο είναι πολύ ενθαρρυντικά με ακόμα μία πολύ σημαντική ανακοίνωση από την εταιρεία «SEABOURN» για 10 προσεγγίσεις των πλοίων της για το 2012.

http://www.zougla.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Μάιος 24, 2011, 18:17:32 μμ
Aναφερόμενο κρούσμα μεταδοτικής ασθένειας σε κρουαζιερόπλοιο στον Πειραιά

Η Λιμενική Αρχή Πειραιά ενημερώθηκε ότι σήμερα, στις 07.00 το πρωί, πρόκειται να καταπλεύσει στο λιμάνι, προερχόμενο από Κροατία, το κρουαζιερόπλοιο «NORWEGIAN JADE» σημαίας Μπαχάμες, με 2.400 επιβάτες και πλήρωμα 1.069 άτομα.

Μεταξύ των επιβαινόντων, έχουν αναφερθεί ένα κρούσμα ύποπτης μεταδοτικής ασθένειας (πιθανή μορφή γαστρεντερίτιδας).

Ενημερώθηκαν κατάλληλα οι αρμόδιες Υγειονομικές Αρχές και το Υγειονομικό Τμήμα της Νομαρχίας Πειραιά.

Το πλοίο αναμένεται να αποπλεύσει στις 17.00 το απόγευμα, με προορισμό την Τουρκία.

http://www.zougla.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Ιούνιος 02, 2011, 15:16:52 μμ
Μεσόγειος vs Καραϊβική

Τα κελεύσματα του Ραούλ Κάστρο αναμένει η διεθνής βιομηχανία της κρουαζιέρας προκειμένου να ανακαθορίσει στόχους δεκαετίας.

Προς ώρας πάντως το επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένει σε ανατολική και δυτική Μεσόγειο καθώς οι εταιρείες για τούτη τη περίοδο θεωρούν ότι προορισμοί της ανατολικής Μεσογείου, όπου το πολιτικό σκηνικό παραμένει ρευστό, εξακολουθούν απαγορευτικοί.

Και για το λόγο αυτό έχουν ήδη μεταφέρει κρουαζιέρες προς τη πλευρά της δυτικής Μεσογείου.

Ωστόσο μένει να διασαφηνιστεί εάν η επόμενη 5ετία και πλέον θα έχει προορισμούς στην ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα κάτι που αναμένεται  να εξεταστεί στο επικείμενο συνέδριο των Μεσογειακών λιμένων που ειδικεύονται στη κρουαζιέρα το οποίο και θα γίνει στον Πειραιά.

Όπως και να έχει το πράγμα η Καραϊβική ήταν και παραμένει δημοφιλής για την αμερικανική αγορά και δεν αποκλείεται να καταστεί επίσης δημοφιλής για μια μερίδα της ευρωπαϊκής αγοράς στη οποία έχει επενδύσει η βιομηχανία της κρουαζιέρας κυρίως για προορισμούς της ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

http://www.theseanation.gr
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Ιούνιος 13, 2011, 10:06:52 πμ
Μηδενική ανταπόκριση των μεγάλων εταιρειών κρουαζιέρας

Η Ελλάδα είναι ο πρώτος προορισμός κρουαζιέρας στην Ευρώπη μαζί με την Ιταλία.
Η Ιταλία ομως, σε αντίθεση με την Ελλάδα είναι βάση κρουαζιέρας για όλες τις μεγάλες εταιρείες του κόσμου και έχει μεγάλη ναυπηγική βιομηχανία ειδικά στον τομέα της κρουαζιέρας, καθώς και ένα ανεπτυγμένο σύστημα υπηρεσιών και τροφοδοσιών για τα κρουαζιερόπλοια, καθώς και σύγχρονα λιμάνια. Στην Ελλάδα, κυριολεκτικά τίποτα δεν λειτουργεί καλά. Ελάχιστα πλοία κάνουν home port στην Ελλάδα, ναυπηγική βιομηχανία δεν έχουμε και είναι δύσκολο να ανταγωνιστούμε τους Ιταλούς ακόμα τους Τούρκους στο ναυπηγοεπισκευαστικό κομμάτι, τα περισσότερα λιμάνια έχουν τεράστιες αδυναμίες, ενώ και να ερχόντουσαν τα κρουαζιερόπλοια στην χώρα, οι υποστηρικτικές προς την κρουαζιέρα εταιρείες θα ήταν δύσκολο να σπάσουν τις μεγάλες συμφωνίες που υπάρχουν με ανάλογες εταιρείες της Ιταλίας. Για τον λόγο αυτό ενώ τα έσοδα της Ιταλίας από τη κρουαζιέρα, υπολογίζονται στα 4,5 δισ. ευρώ ετησίως, στην Ελλάδα δεν ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ.
Οι τέσσερις βασικοί παράμετροι που θέτουν οι μεγάλες εταιρείες για να έρθουν στην Ελλάδα είναι καταρχήν η κατάργηση της σύμβασης που τους καλεί η ελληνική πολιτεία να υπογράψουν, η ασφάλεια (διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες, αποκλεισμοί), φθηνότερα λιμενικά τιμολόγια, και σύγχρονες λιμενικές υποδομές σε όλους τους προορισμούς.

http://www.marinews.gr
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Ιούνιος 20, 2011, 23:10:36 μμ
Δύο θέσεις πιο κάτω και έπεται συνέχεια (;)…

Δύο θέσεις πιο κάτω. Ο λόγος βέβαια για τα στοιχεία περί την κρουαζιέρα που είδαν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας και τη σύγκριση της περσινής χρονιάς με την προηγούμενή της.

Βέβαια τα στοιχεία δεν συνοδεύτηκαν από τις αναλύσεις που ενυπάρχουν στα ενημερωτικά των επιτελικών στελεχών εταιριών που διαχειρίζονται στόλους κρουαζιερόπλοιων.

Σύμφωνα με πηγές του “Theseanation” πολλές εταιρίες προτίμησαν να «γυρίσουν» , όταν άρχισε η αναταραχή στις βόρειες ακτές της Αφρικής και γενικότερα την ανατολική Μεσόγειο τις κρουαζιέρες στη δυτική μεσόγειο γεγονός που αυτόματα σήμανε και την μείωση των προσεγγίσεων στον Πειραιά.

Ο οποίος εξακολουθεί να «μάχεται» για μία καλύτερη θέση προσδοκώντας ότι από τα τέλη του φετινού καλοκαιριού θα υπάρξει αναθεώρηση στρατηγικών για την ανατολική Μεσόγειο και τις προσεγγίσεις.

Μια πρόσφατη παρέμβαση φορέας των παραγωγικών τάξεων του Πειραιά περί της αναγκαιότητας μέτρων ασφαλείας γύρω από το Πειραϊκό cruise terminal  λειτούργησε αποκαλυπτικά για τις «λαχτάρες» που έχουν περάσει επιβάτες κρουαζιερόπλοιων που έπεσαν θύματα διάφορων αετονύχηδων που συρρέουν σχεδόν ταυτόχρονα με τις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων γεγονός που δεν συμβαίνει, πάντα με βάση στοιχεία αναφορών, ούτε σε άλλα ευρωπαϊκά λιμάνια ούτε και σε λιμάνια της Τουρκίας όπου καταπλέουν κρουαζιερόπλοια.

Πέραν του τιμολογιακού και του επιπέδου παροχής υπηρεσιών, υποστηρικτικών και μη, που αποτελεί και ένα εκ των αντικειμένων συζήτησης για την πολιτική στον τομέα της κρουαζιέρας το θέμα των υποδομών κυρίως δεν των ελλείψεών τους φαίνεται να κυριαρχεί σε εκθέσεις επιβατών μεγάλης ηλικίας αλλά και α.μ.ε.α. που έχουν φτάσει στα χέρια επιτελικών στελεχών των εταιριών συμβάλλοντας έτσι στον προβληματισμό που επιδρά στα περαιτέρω.

Κύκλοι που αναπτύσσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες στον εν λόγω τομέα σημείωναν με νόημα ότι αν δεν υπάρξουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις δεν αποκλείεται, ακόμη και σε φάση ανάπτυξης της ανατολικής Μεσογείου και Μ. Θάλασσας από άποψης προσεγγίσεων η Ελλάδα να μείνει πίσω με ότι αυτό συνεπάγεται.

http://www.theseanation.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Ιούνιος 26, 2011, 17:18:09 μμ
Κρουαζιέρα: Αύξηση αφίξεων κατά 29,69% στον Πειραιά
 
Αύξηση 29,69% σημείωσαν το πρώτο 5μηνο του έτους οι αφιξοαναχωρήσεις επιβατών εξωτερικού (κρουαζιέρας) στο Λιμάνι του Πειραιά, ποσοστό το οποίο είναι κατά 15% ανώτερο από το εκτιμώμενο ποσοστό επιβατών στις αρχές του έτους.
Οι αφιξοαναχωρήσεις κατά το 2011 ανήλθαν σε 567.085 έναντι 437.274 του 2010.
Όπως τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.Π. Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης: «Παρά τη χειμερινή περίοδο, την οποία εμπεριέχει το πρώτο 5μηνο κάθε έτους, η αύξηση των ξένων επισκεπτών στον Πειραιά ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Δικαιώνει τους στόχους του Ο.Λ.Π. Α.Ε. που ονόμασε το 2011 «Έτος Κρουαζιέρας», αλλά και τις επενδυτικές επιλογές του στο Πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας, ύψους 600 εκατ. ευρώ μόνο για την κρουαζιέρα.
Σημειώνεται ότι ήδη ο Ο.Λ.Π. Α.Ε. εκσυγχρόνισε πλήρως τον Διεθνή Α’ Σταθμό Επιβατών Κρουαζιέρας, το Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει πλήρως τον Β’ Διεθνή Σταθμό Επιβατών Κρουαζιέρας, ενώ με την παραχώρηση της «Παγόδας» προβλέπεται και δημιουργία Γ’ Διεθνή Σταθμού Κρουαζιέρας, οι οποίοι θα μπορούν άνετα να εξυπηρετούν 35.000 επιβάτες ημερησίως. Ο Ο.Λ.Π. Α.Ε. διατηρεί σήμερα 9 θέσεις πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων, οι οποίες μέχρι το 2015 θα αυξηθούν σε 16, καθιστώντας έτσι τον Πειραιά ως το μεγαλύτερο λιμάνι κρουαζιέρας της Μεσογείου.
Παρά το τεράστιο επενδυτικό του πρόγραμμα, οι υπηρεσίες που τιμολογεί ο Ο.Λ.Π. Α.Ε. είναι κατά 40% φθηνότερες απ’ όλες τις τιμολογήσεις των λιμανιών της Δυτικής Μεσογείου».

http://www.marinews.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: panpan στις Ιούνιος 26, 2011, 22:59:37 μμ
Κρουαζιέρα: Αύξηση αφίξεων κατά 29,69% στον Πειραιά
 

 Ο Ο.Λ.Π. Α.Ε. διατηρεί σήμερα 9 θέσεις πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων, οι οποίες μέχρι το 2015 θα αυξηθούν σε 16, καθιστώντας έτσι τον Πειραιά ως το μεγαλύτερο λιμάνι κρουαζιέρας της Μεσογείου.


http://www.marinews.gr/
Δηλαδη η Βαρκελωνη που εχει ηδη 10 θεσεις προσδεσης και σε λιγο θα εχει αλλες 20 ,συνολο 30 ειναι μικροτερο λιμανι?  :dizzy:
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Ιούλιος 19, 2011, 17:44:16 μμ
Αλαλούμ στα δρομολόγια των κρουαζιεροπλοίων

Ψάχνουν να βρουν λιμάνι να δέσουν μετά από την αποχώρησή τους από το λιμάνι του Πειραιά τα κρουαζιερόπλοια δύο εταιρειών.
Οι επιπτώσεις των απεργιών των ταξί όχι μόνο δυσφημούν τη χώρα μας με μελλοντικές μειώσεις των αφίξεων των κρουαζιεροπλοίων στα λιμάνια μας, τη στιγμή που κάθε μία άφιξη φέρνει μερικές χιλιάδες τουρίστες, αλλά έχουν και άμεσες συνέπειες στα δρομολόγια τους σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του TravelDailyNews δύο κρουαζιερόπλοια αποφάσισαν να μην πιάσουν αύριο στον Πειραιά όπως ήταν προγραμματισμένο αλλά να πάνε στο Ναύπλιο και στο Ηράκλειο αντίστοιχα. Τυχεροί είμαστε που δεν πάνε σε γειτονικές χώρες αλλά παραμένουν σε Ελληνικά λιμάνια. Το κρουαζιερόπλοιο που θα πάει στο Ναύπλιο ανήκει στην εταιρεία MSC Cruises και ελπίζει ότι οι επιβάτες του θα έχουν τη δυνατότητα να βγουν από το καράβι και να απολαύσουν μια βόλτα όχι όμως στην νυν πρωτεύουσα της χώρας μας όπως σχεδίαζαν, αλλά στην πρώτη πρωτεύουσα μας το Ναύπλιο.  Κάτι είναι και αυτό!

Από την άλλη πλευρά τοπικά κρητικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το λιμάνι του Ηρακλείου της Κρήτη αρνήθηκε στο κρουαζιερόπλοιο να πιάσει σήμερα εκεί, λόγω της επικείμενης συνέχισης της απεργίας των ταξί. Τελικά σύμφωνα με πληροφορίες μας, το κρουαζιερόπλοιο της Royal Caribbean Cruises θα πιάσει στα Χανιά, ενώ οι τοπικοί τουριστικοί επαγγελματίες ευελπιστούν ότι δεν θα υπάρξουν συμπλοκές.

http://www.traveldailynews.gr
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Ιούλιος 23, 2011, 11:23:53 πμ
Δύο κρουαζιερόπλοια της Louis Hellenic Cruises δεν "έπιασαν" στο Ηράκλειο
 
Δύο κρουαζιερόπλοια, το Louis Cristal και Louis Majesty δεν μπόρεσαν να κατεβάσουν επιβάτες στο λιμάνι του Ηρακλείου, συνολικά 2.500, για τις προγραμματισμένες οργανωμένες εκδρομές, καθώς οι ιδιοκτήτες ταξί απέκλεισαν το λιμάνι.
Υπήρξαν προπηλακισμοί και διαπληκτισμοί ανάμεσα σε οδηγούς ταξί και πούλμαν που πλήττουν τόσο την κρουαζιέρα όσο και την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.

http://www.marinews.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Αύγουστος 07, 2011, 09:42:26 πμ
Γυρίζουν την πλάτη στην Ελλάδα τα κρουαζιερόπλοια

Το ένα δισ. υπολογίζεται ότι μπορεί να ξεπεράσει συνολικά η ζημιά που θα προκληθεί στην κρουαζιέρα αλλά και στις τοπικές κοινωνίες εξαιτίας των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών ταξί, σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων της βιομηχανίας της κρουαζιέρας!

Από την πρώτη στιγμή οι κινητοποιήσεις έπληξαν καίρια την κρουαζιέρα αφού δεκάδες μεγάλες εταιρείες άλλαξαν ή ακύρωσαν δρομολόγια. Οι τουρίστες δεν κατεβαίνουν στα λιμάνια να ξοδέψουν τα χρήματά τους ενώ εμφανίζεται πλέον μειωμένη η ζήτηση. Οι εταιρείες που άλλαξαν δρομολόγια ή δεν κατέβασαν σε λιμάνια επιβάτες υπολογίζονται στις δώδεκα...

Aλλαγές στα δρομολόγιά τους πραγματοποίησαν μεταξύ άλλων τα πλοία Αρμονία, Solstice, Voyager of the Seas, Zenith, Ruby Princess, Voyager of the seas, Navigator of the Seas, Spleder of the Seas.

Πολλά από αυτά δεν έδεσαν στα λιμάνια της Ελλάδας , ενώ άλλα αναζήτησαν εναλλακτικές διαδρομές με κριτήριο την ασφάλεια των επιβατών τους και την ομαλή αποβίβασή τους. Μέρος των κρουαζιερόπλοιων κατευθύνθηκε προς την Τουρκία, όπου καλύφθηκαν τα κενά που δημιουργήθηκαν στα προγραμματισμένα δρομολόγια.

Ενδεικτικά, το κρουαζιερόπλοιο Voyager of the Seas με 3.500 επιβάτες, όταν έφτασε την Τρίτη στον Πειραιά από το Ντουμπρόβνικ και ο καπετάνιος είδε την κατάσταση που επικρατούσε στο λιμάνι, όταν ολοκληρώθηκε ο ανεφοδιασμός του πλοίου με καύσιμα, απέπλευσε αμέσως για Τουρκία.

Η Louis Hellenic Cruises η μοναδική που κάνει επιβίβαση και αποβίβαση από τον Πειραιά, προωθώντας ουσιαστικά «Ελληνικούς προορισμούς», έχει υποστεί σημαντική βλάβη. Τόσο την πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων των ταξί με το Louis Majesty που αποκλείστηκε στον Πειραιά, όσο και άλλες δύο φορές στο λιμάνι Ηρακλείου (την περασμένη εβδομάδα το Louis Majesty & Louis Cristal), την περασμένη Κυριακή το Louis Cristal, δηλαδή συνολικά 3 φορές σε 4 πλοία, με μέσο όρο επιβατών 1.500 ατόμων ανά πλοίο δηλαδή 7.500 άνθρωποι. Στην πλειοψηφία τους Αμερικανοί & Ευρωπαίοι, οι οποίοι δεν κατάφεραν να κατέβουν και να πραγματοποιήσουν τις εκδρομές τους. Στο λιμάνι Ηρακλείου ουσιαστικά μόνο τα πλοία της Louis έχουν αποκλειστεί.

Και χθες Δευτέρα, στην Κέρκυρα αποκλείστηκε για μερικές ώρες το Calypso που είχε ξεκινήσει από την Κύπρο με 700 επιβάτες.

Σύμφωνα με πηγές της Louis, η ζημία που έχει υποστεί η εταιρεία από τη μη πραγματοποίηση των εκδρομών αυτών υπολογίζεται σε 500.000 ευρώ (αν υπολογιστεί κόστος 70 ευρώ την εκδρομή), ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο για ακυρώσεις κρουαζιέρων μελλοντικά από tour operators και εκεί η απώλεια δεν μπορεί να εκτιμηθεί άμεσα.

Στην εταιρεία επικρατεί προβληματισμός και προσανατολίζονται για την άμεση αλλαγή τουλάχιστον του δρομολογίου στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Επιπρόσθετα, τόσο η τοπική οικονομία όσο και κατά προέκταση η εθνική θα έχει τεράστια απώλεια εσόδων. Και αυτό γιατί από τη μία οι επιβάτες προτιμούν να παραμένουν στα πλοία παρά να επισκέπτονται την Αθήνα ή άλλα αξιοθέατα, από φόβο και ανησυχία για πιθανή ταλαιπωρία από τις κινητοποιήσεις ή πιθανούς αποκλεισμούς.

Από την άλλη, οι αναποφάσιστοι τουρίστες που αναζητούν μια καλή ευκαιρία και προσφορά της «τελευταίας στιγμής» για να κλείσουν τις διακοπές τους, είναι σίγουρο ότι θα απογοητευτούν, θα επηρεαστούν από τα αρνητικά αυτά γεγονότα και θα στραφούν φυσικά στους άμεσους ανταγωνιστές μας που είναι η Τουρκία, Ισπανία, Ιταλία.

Και σίγουρα η ζημιά δεν είναι μόνο για αυτούς που ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με αυτόν αλλά και για όλη την κοινωνία.

http://www.marinews.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Σεπτέμβριος 28, 2011, 22:45:12 μμ
Κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε κρουαζιερόπλοιο

Συναγερμός σήμανε στο προσωπικό του «NAVIGATOR OF THE SEAS», σημαίας Μπαχαμών, καθώς εντοπίστηκαν τέσσερα κρούσματα μεταδοτικής ασθένειας, πιθανώς γαστρεντερίτιδας.

Για τα περιστατικά ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Πειραιά, κατά τον κατάπλου του, προερχόμενο από Ιταλία με 3.024 επιβάτες και 1.234 μέλη πληρώματος.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά ενημερώθηκαν κατάλληλα οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές για τη διαχείριση του περιστατικού.

http://www.zougla.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Οκτώβριος 08, 2011, 22:27:38 μμ
Γραφειοκρατία και απεργίες διώχνουν πάλι την κρουαζιέρα

Η ιστορία με τις κυκλικές κρουαζιέρες στη χώρα μας, που τράβηξε σε μάκρος, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε τελικά την αντίδραση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κρουαζιέρας. Τα μέλη του έχουν στείλει σχετική επιστολή προς τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, όπου, μεταξύ άλλων, σημειώνουν ότι η μετεξέλιξη της Ελλάδας σε περιφερειακό κέντρο κρουαζιέρας της Ανατολικής Μεσογείου εξαρτάται άμεσα από την ικανότητα της χώρας να παρέχει ένα σταθερό περιβάλλον λειτουργίας που να είναι εξίσου ελκυστικό οικονομικά και διοικητικά με τους άλλους προορισμούς της Ευρώπης. Επίσης, θέτουν θέμα σε σχέση με τις μεταβολές των χρεώσεων και των Τελών που επιβάλλονται σε ελληνικά λιμάνια. Μάλιστα, οι αυξήσεις των τιμολογίων του ΟΛΠ για το 2011/2012 χαρακτηρίζονται υπερβολικές και προβλημάτισαν τους εκπροσώπους της κρουαζιέρας, καθώς επιβλήθηκαν αιφνιδιαστικά και δεν δόθηκε η ευκαιρία στις εταιρείες να τις προϋπολογίσουν στον σχεδιασμό των τρεχόντων προγραμμάτων τους. Για παράδειγμα, αναφέρεται η εταιρεία κρουαζιερών Costa Crociere, η οποία λόγω κόστους αποφάσισε να μειώσει κατά 50% τις προσεγγίσεις της στο λιμάνι του Πειραιά. Παράλληλα, αποφάσισε να εγκαινιάσει πιλοτικά ένα εποχικό home porting στη Ρόδο το 2012. Γι’ αυτό προτείνεται από το Συμβούλιο να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ώστε οι όποιες ανατιμήσεις τελών ή κόστους ελλιμενισμού, στο μέλλον, να συζητούνται μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών. Επίσης, καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει σύστημα προεξασφαλισμένης θέσης ελλιμενισμού για τα κρουαζιερόπλοια, με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται όσα φθάνουν πρώτα στον προορισμό. Αυτό δυσκολεύει τις εταιρείες στο να εξασφαλίζουν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τα δημοσιευμένα προγράμματά τους.

Στο μεταξύ, τα τελευταία στοιχεία μπορεί να δείχνουν αύξηση των επισκεπτών με διερχόμενες κρουαζιέρες (τράνζιτ), ωστόσο, το λιγοστό ξένο home porting του Πειραιά δείχνει μία τάση μείωσης σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με στοιχεία του Συμβουλίου από 503.000 απο-επιβιβαζόμενους επιβάτες στην Ελλάδα το 2009, πέρυσι ο αριθμός αυτός μειώθηκε στους 336.000 επιβάτες.

Ο κ. Ανδρέας Στυλιανόπουλος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, αναφέρει στην «Κ» ότι τα κατάλοιπα του προστατευτισμού, οι νοοτροπίες που αποθαρρύνουν με κάθε τρόπο την ανάπτυξη του νόμιμου home porting πλοίων με κοινοτική σημαία και η αδυναμία της Πολιτείας να επιβάλλει τη νομιμότητα σε ακραίες μορφές αντιδράσεων κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων διώχνει τις εταιρείες κρουαζιερών. Επίσης, κάνει λόγο για απουσία σοβαρής προσπάθειας για την προσέλκυση της κρουαζιέρας, κυρίως σε επίπεδο βελτίωσης της εικόνας της χώρας σε επικοινωνιακό επίπεδο κι εκτιμά ότι το κλείσιμο διαρκώς του κέντρου της πρωτεύουσας σταδιακά θα έχει αντίκτυπο, μοιραία, και στο λιμάνι του Πειραιά.

http://www.marinews.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Οκτώβριος 19, 2011, 22:39:11 μμ
Το πρώτο επιχειρηματικό γεγονός για την κρουαζιέρα στη Μέση Ανατολή γίνεται στο Ντουμπάι

Ο δυναμικός τομέας της κρουαζιέρας και οι ευκαιρίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζει στα μεγάλα λιμάνια κρουαζιέρας της Μέσης Ανατολής βρίσκονται στο προσκήνιο σε ένα διήμερο πρόγραμμα συναντήσεων των ηγετών της βιομηχανίας σήμερα, στο ξενοδοχείο The Meydan, στο Ντουμπάι.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την κυβέρνηση του Ντουμπάι, το Υπουργείο Τουρισμού και Εμπορικού Μάρκετινγκ (DTCM), το Dubai Cruise Terminal και την εταιρεία DP World. Η Seatrade Cruise Middle East Convention προσελκύει τους σημαντικότερους “παίκτες” της κρουαζιέρας και των διεθνών φορέων της, που ανυπομονούν να μιλήσουν για τις ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις του τουρισμού κρουαζιέρας, καθώς τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν αύξηση-ρεκόρ στις αφίξεις επιβατών στους κόμβους της περιοχής και θετική ανάπτυξη των δεικτών για τη σεζόν του 2012.

“Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Μέση Ανατολή έχει δει σημαντική ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας στην περιοχή, με περισσότερες εταιρείες από ποτέ να θέλουν να αναπτυχθούν στην περιοχή ή να επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους σε αυτό το συναρπαστικό μέρος του κόσμου. Το γεγονός αυτό έχει τοποθετήσει τη βιομηχανία κρουαζιέρας ως ένα αναπόσπαστο τμήμα της μελλοντικής στρατηγικής ανάπτυξης των βασικών κόμβων τουρισμού της περιοχής”, δήλωσε ο Chris Hayman, πρόεδρος της Seatrade και διοργανώτριας της Seatrade Cruise Middle East Convention.

“Εκτός από το Ντουμπάι, το οποίο είναι ένα κομβικό σημείο για τον τουρισμό κρουαζιέρας, το Άμπου Ντάμπι, το Ομάν και τα άλλα λιμάνια κρουαζιέρας στην περιοχή ανέφεραν αύξηση του αριθμού επισκεπτών κρουαζιέρας κατά τους τελευταίους μήνες. Εν τω μεταξύ, στην Ερυθρά Θάλασσα, λιμάνια προσελκύουν επίσης σημαντικούς αριθμούς κρουαζιερόπλοιων και οι προοπτικές για τα λιμάνια της βόρειας Αφρικής είναι πιθανό να ενισχυθούν, με την επέκταση της χειμερινής σεζόν κρουαζιέρας στη Μεσόγειο”, πρόσθεσε ο Hayman.

Στο Ντουμπάι και μόνο, ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων που το επισκέπτονται έχει υπερτετραπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του DTCM, και με πρόβλεψη για αύξηση του αριθμού επιβατών κρουαζιέρας στο Port Rashid σε 50.000 ετησίως, φθάνοντας τους 625.000 επισκέπτες το 2015, έναντι συνολικά 425.000 που αναμένονται το 2011.

Με συνεχιζόμενη δέσμευση από τις διεθνείς εταιρείες κρουαζιέρας, όπως η Costa Cruises, η Royal Caribbean International και η AIDA Cruises, το λιμάνι Mina Zayed του Άμπυ Ντάμπι θα αυξήσει τη χωρητικότητά του για τη σεζόν του 2012, μετά και την απόφαση της MSC Cruises να το χρησιμοποιήσει ως βάση για το 59.000 τόνων πλοίο της “MSC Lirica” από τον προσεχή Οκτώβριο, προσθέτοντας έτσι έως και 39.000 ετήσιες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στην περιφερειακή αγορά.

Ακόμη, σχεδιάζοντας τον χειμώνα του 2012-13, το κρουαζιερόπλοιο της TUI Cruises, “Mein Schiff 2” θα κάνει το ντεμπούτο του στη Μέση Ανατολή με εβδομαδιαίες μετ‘επιστροφής κρουαζιέρες από Ντουμπάι προς Ομάν, Άμπου Ντάμπι και Μπαχρέιν. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου Τουρισμού του Ομάν και του λιμένος Mina Qaboos Port, οι αφίξεις των επιβατών στο Μουσκάτ προβλέπεται να υπερβούν τις 300.000 μέχρι το 2015, με την υποστήριξη επενδύσεων σε έργα υποδομής που θα μεταμορφώσουν τις παρούσες εγκαταστάσεις της πρωτεύουσας σε ένα καθαρά λιμάνι κρουαζιέρας. Αλλά και το Άμπου Ντάμπι και η Ντόχα έχουν στα σχέδιά τους την ανάπτυξη νέων εγκαταστάσεων κρουαζιέρας.

http://www.traveldailynews.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Οκτώβριος 25, 2011, 23:12:15 μμ
Αγώνας δρόμου για να μη χαθεί η κρουαζιέρα το 2013

Με «φουλ τις μηχανές» θα πρέπει να κινηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα το υπουργείο Ανάπτυξης και Ναυτιλίας για να μη χαθεί και το 2013 για την ελληνική κρουαζιέρα.

Οι εκπρόσωποι των μεγάλων ξένων εταιρειών κρουαζιέρας έχουν δηλώσει ότι τους ενδιαφέρουν οι ελληνικοί προορισμοί, όμως διστάζουν να τους εντάξουν στα προγράμματά τους καθώς εκτιμούν ότι το θεσμικό πλαίσιο δεν είναι φιλικό.

Κατά πληροφορίες, έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι για να αναπτυχθεί η κρουαζιέρα με αφετηρία ελληνικά λιμάνια, απαιτούνται δύο κινήσεις:

α) να δημιουργηθεί ένα σταθερό κανονιστικό πλαίσιο και αποδοτικό επιχειρηματικό κλίμα, το οποίο θα επιτρέπει στις εταιρείες μεγαλύτερη ευελιξία στη διαδικασία βελτίωσης των επιθυμιών των πελατών τους και

β) να βελτιωθούν οι υποδομές των λιμένων ως προς την υποδοχή μεγάλων σκαφών, με ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες θα μπορούσαν να συμμετάσχουν και οι εταιρείες κρουαζιέρας.

Σύμφωνα με στελέχη του, ο κλάδος αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα έτη και η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει μεγάλο κομμάτι της «πίτας». Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ενωσης Κρουαζιέρας (Cruise Lines International Association), ο αριθμός των επιβατών της το 2011 αναμένεται να φθάσει τα 16 εκατ. επιβάτες από 15 εκατ. που ήταν το 2010. Tην ίδια στιγμή ο Πειραιάς, κατά το πρώτο 8μηνο του 2011, εμφανίζεται να έχει περισσότερες προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων κατά 37,5%, σε σχέση με πέρυσι, φθάνοντας σε 1.309.681 in transit επιβάτες. Ειδικό βάρος αναμένεται να πέσει στην ανάπτυξη του Πειραιά, ώστε τα επόμενα τρία έτη να έχει εκσυγχρονιστεί το λιμάνι και να μπορεί να φιλοξενεί συγχρόνως 11 μεγάλα κρουαζιερόπλοια με συνολικό αριθμό επιβατών άνω των 20.000.

Ενδιαφέρον να εντάξουν τον Πειραιά στα σχέδιά τους αλλά και να συμμετάσχουν στην αναβάθμιση του λιμένα έχουν δείξει οι διεθνείς κολοσσοί κρουαζιέρας (Carnival, Royal Caribbean, Costa, MSC και Celebrity).

http://www.marinews.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Νοέμβριος 06, 2011, 09:48:33 πμ
Νέο πεδίο για τη δημιουργία πακέτων κρουαζιέρας που θα απευθύνονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιβατών, ανοίγει ο θρησκευτικός τουρισμός.

Κατά πληροφορίες εντός των ημερών σε σχετική διοργάνωση που θα αναφέρεται στο θρησκευτικό τουρισμό, ο τομέας της κρουαζιέρας θα κάνει δυναμική εμφάνιση καθώς είναι γνωστό ότι η Ελλάδα παρέχει όλα τα εχέγγυα για την ανάπτυξη πακέτων – συνεργιών με προσεγγίσεις σε σημεία μεγάλου ενδιαφέροντος για το θρησκευτικό τουρισμό.

http://www.theseanation.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Νοέμβριος 20, 2011, 14:03:57 μμ
Η ελληνική κρουαζιέρα προσελκύει Κινέζους τουρίστες

Την τεράστια δεξαμενή εν δυνάμει Κινέζων επιβατών κρουαζιέρας, επιχειρεί να προσελκύσει η ελληνική βιομηχανία κρουαζιέρας. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της κινεζικής τουριστικής βιομηχανίας, 790.000 ήταν οι Κινέζοι τουρίστες που ταξίδεψαν εκτός Κίνας το 2009 για κρουαζιέρες. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 20% αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αναφέρει άρθρο της κινεζικής ημερησίας “China Daily” που καταγράφει τα περιθώρια ανάπτυξης της κρουαζιέρας στην Κίνα.
Κατά τα δύο τελευταία χρόνια, τρεις είναι οι βασικές εταιρείες που έχουν επενδύσει στην κρουαζιέρα και έχουν τη βάση τους σε κινεζικά λιμάνια: Costa Cruises, Royal Caribbean και Star Cruises. Ουσιαστικά αποτελούν την πρώτη επιλογή των Κινέζων τουριστών.

Αναφορικά με την Ελλάδα, η Louis Hellenic Cruises έχει προγραμματίσει μέσα στο Νοέμβριο road show στο Πεκίνο, προκειμένου να αξιοποιήσει αυτή τη δεξαμενή τουριστών μετά και από τα θετικά μηνύματα που είχε τόσο από Κινέζους δημοσιογράφους που είχαν την ευκαιρία να φιλοξενηθούν εν πλω σε ένα από τα σύγχρονα κρουαζιερόπλοια της και να απολαύσουν αυθεντική κρουαζιέρα στο Αιγαίο, όσο και από την αυξημένη ζήτηση και ενδιαφέρον από τουριστικά πρακτορεία.
Άλλωστε είναι η μοναδική εταιρία κρουαζιέρας που ξεκινά από τον Πειραιά και μπορεί να συνδυαστεί με επίσκεψη στην Αθήνα και ολιγοήμερη κρουαζιέρα με το πανόραμα όλων των γνωστών και δημοφιλών προορισμών στην Κίνα , όπως είναι η Σαντορίνη και η Μύκονος.
Βέβαια “αγκάθι” για την ανάπτυξη της ζήτησης αλλά και της επισκεψιμότητας των Κινέζων, σύμφωνα με στελέχη της Louis Hellenic Cruises είναι το θέμα της έκδοσης βίζας και μάλιστα η έλλειψη ευελιξίας και από τους ελληνικές διπλωματικές αρχές ή γραφειοκρατικές διαδικασίες που λειτουργούν αποτρεπτικά για την τελική επιλογή διακοπών.

http://www.marinews.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Δεκέμβριος 27, 2011, 09:07:44 πμ
Αύξηση 13,73% στις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στον Πειραιά το 2011

Τα αποτελέσματα για τον τομέα Κρουαζιέρας του ΟΛΠ ΑΕ  κατά το 2011 και τις πολιτικές κρουαζιέρας του Οργανισμού για τα επόμενα έτη, παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ ΑΕ κ. Γιώργος Ανωμερίτης.

1. Τα κρουαζιερόπλοια, τα οποία κατά το 2011 προσέγγισαν τα λιμάνι του Πειραιά ανήλθαν σε 936, έναντι 823 του 2010, παρουσιάζοντας αύξηση 13,73%.

2. Οι αφιξοαναχωρήσεις επιβατών κρουαζιέρας το 2011 ανήλθαν σε 2.515.191 έναντι 1.864.657 του 2010, παρουσιάζοντας αύξηση 650.534 επιβατών ήτοι 34,89%.

3. Οι επι-αποβιβασθέντες επιβάτες στον Πειραιά (homeporting) ανήλθαν σε 454.387 (+6.63%) και transit  σε 2.060.804 (+43,26%).

4. Οι μεταβολές 10ετίας (2002 – 2011) ανήλθαν για τους επιβάτες home σε 198% και για τις διελεύσεις transit σε 339%.

5. Υποδομές

    Το 2011 εκσυγχρονίστηκε ο Σταθμός Επιβατών Κρουαζιέρας Α’ (Αγίου Νικολάου), έκτασης πλέον 6.300 τ.μ.
    Τον Απρίλιο 2012 παραδίδεται ο νέος Σταθμός Επιβατών Κρουαζιέρας Β’ (Θεμιστοκλέους), έκτασης 5.200 τ.μ.
    Τον Μάιο 2012 παραδίδεται ο νέος Σταθμός Επιβατών Κρουαζιέρας Γ’ (Μιαούλη), έκτασης 3.200 τ.μ στον χώρο της πενταγωνικής αποθήκης της “Παγόδας”.
    Τίθενται σε λειτουργία νέες πύλες ελέγχου, ταινιόδρομοι αποσκευών, οχήματα      μεταφοράς επιβατών και αποσκευών, θέσεις στάθμευσης οχημάτων, πούλμαν, ταξί κ.λ.π.
    Τον Μάιο 2012 παραδίδεται το νέο κρηπίδωμα «Μιαούλη» για δύο νέες θέσεις πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων, έκτασης πρόσθετων κρηπιδωμάτων 8.700 τ.μ.
    Το 2012 ξεκινά το έργο της επέκτασης του νέου λιμένα πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων για 6 νέες θέσεις πλοίων νέας γενιάς. Ήδη ολοκληρώθηκαν όλες οι απαιτούμενες μελέτες και άδειες και το έργο θεωρείται πλήρως ώριμο.

6. Πολιτικές

    Ο ΟΛΠ ΑΕ αποφάσισε να διατηρήσει για τα έτη 2013, 2014, 2015 και 2016 (έτος ολοκλήρωσης υποδομών νέου λιμένα) τα τιμολόγια του σταθερά με ετήσια αναπροσαρμογή μόνο κατά τον δείκτη τιμών καταναλωτή, χωρίς άλλες μεταβολές ή προσαυξήσεις.
    Καθιέρωση τιμολογίου μεγάλων πελατών
    Καθιέρωση ειδικών εκπτώσεων (5-30%)
    Θέσεις προαναγγελίας και προτεραιότητας στην προσέλευση και προσέγγιση.
    Καθιέρωση σταθερών θέσεων πρόσδεσης για μεγάλους πελάτες.
    Κοινό check-in στα τερματικά αεροδρόμιου-λιμένος.

Από τα πιο πάνω συνάγονται τα ακόλουθα:

α. Ο τομέας κρουαζιέρας καθίσταται πλέον μια από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες του Ο.Λ.Π. Α.Ε.

β.  Με βάση τις θέσεις ελλιμενισμού (ΙΙ) ο Πειραιάς παραμένει το μεγαλύτερο   λιμάνι κρουαζιέρας της Μεσογείου.

γ. Το λιμάνι κρουαζιέρας του Ο.Λ.Π. Α.Ε. παραμένει τιμολογιακά κατά 30% φθηνότερο από όλα τα λιμάνια της Μεσογείου.

δ. Οι χώροι εξυπηρέτησης επιβατών κρουαζιέρας (passenger terminal) αυξάνονται από 5.900 τ.μ. σε 11.200 τ.μ. εντός του 2012.

Σχολιάζοντας τις θέσεις ελαχίστων προτάσεων για τη δημιουργία νέου λιμένα κρουαζιέρας στο Φαληρικό Δέλτα, ο κ. Γ. Ανωμερίτης δήλωσε: “Από τα αρχαία χρόνια του Θεμιστοκλή μέχρι τα μετά την Εθνική Ανεξαρτησία χρόνια του Όθωνα, από πλευράς ορισμένων Αθηναίων ετίθετο το ερώτημα αν το επίνειο της Αθήνας έπρεπε να είναι το Φάληρο ή ο Πειραιάς. Το θέμα αυτό έχει ιστορικά επιλυθεί με τεράστιες επενδύσεις, οι οποίες στο μεταξύ έγιναν στον Πειραιά. Όσοι το επαναφέρουν παραγνωρίζουν: (α) τα ρηχά ισοβαθή της περιοχής Φαλήρου/Φλοίσβου απαγορευτικά για προσέγγιση μεγάλων πλοίων, (β) την απόληξη δύο ποταμών στον όρμο Φαλήρου, (γ) τη χρησιμοποίηση της περιόδου ως στίβου ναυταθλητικών ομίλων, (δ) τη χρησιμοποίηση της περιοχής ως κέντρου θαλάσσιου τουρισμού με 4 μεγάλες χωροθετημένες μαρίνες, (ε) λόγω ανάπλασης του ολυμπιακού θαλάσσιου μετώπου από ΣΕΦ έως Φλοίσβο ως χώρου περιπάτου και αναψυχής, (στ) του χαρακτηρισμού της περιοχής ως αμιγώς οικιστικής και τέλος (ζ) λόγω των θαλασσίων συνθηκών της περιοχής, αφού με νότιους ανέμους έχει μετρηθεί κυματισμός 4-6 μ. χωρίς φυσικά να υπολογίσει κανείς το οικονομικό κόστος της δημιουργίας νέου λιμένα και των απαιτούμενων πανάκριβων χερσαίων χώρων και υποδομών. Ο Πειραιάς και το λιμάνι του αποτελούν το μοναδικό χώρο για ανάπτυξη κρουαζιέρας στην Αττική.

Όπως αποδέχεται και ο Οργανισμός Αθήνας στο σχέδιο του για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής 2021, ο μόνος μικρού μεγέθους συμπληρωματικός χώρος κρουαζιέρας θα μπορούσε να κατασκευασθεί στο Λαύριο υπό προϋποθέσεις, σε καμιά όμως περίπτωση στον Φαληρικό Όρμο”.

http://www.traveldailynews.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Ιούλιος 21, 2012, 14:32:47 μμ
Ελλάδα - Τουρκία συμμαχία για την κρουαζιέρα!
 
 Συσκέψεις για συνεργασία μεταξύ των ελληνικών και τουρκικών λιμανιών για την κρουαζιέρα πραγματοποιούνται σε επίπεδο διευθύνοντων συμβούλων.

H Tουρκία έχει ήδη προχωρήσει πολλά βήματα μπροστά στον τομέα αυτό και έχει παραχωρήσει λιμάνια της σε κολοσσούς κρουαζιέρας συγκεντρώνοντας συνάλλαγμα , με τα πλοία αυτά να επισκέπτονται και ελληνικά νησιά.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης της ΟΛΠ ΑΕ είχε συνάντηση με τον Δ/ντα Σύμβουλο της Global Investments κ. Saygin Narin, τον Γενικό Διευθυντή της Ege Ports κ. Aziz Gungor και στελέχη της Global για θέματα που έχουν σχέση με την ανάπτυξη και τις επενδύσεις των λιμένων κρουαζιέρας Ελλάδας και Τουρκίας.

Η Ege Ports αποτελεί τη διαχειρίστρια εταιρία του Λιμένα του Κουσάντασι με μετοχική συμμετοχή της Royal Caribbean και της Global Investments.

Η ελληνική πλευρά παρουσίασε το επενδυτικό πρόγραμμα του Ο.Λ.Π. Α.Ε. που περιλαμβάνει Ξενοδοχείο 5*, Θεματικά Πάρκα, επέκταση και ανωδομές λιμένος κρουαζιέρας καθώς και τις ανάγκες και δυνατότητες συνεργασίας σε τομείς της λιμενικής βιομηχανίας.

Και οι δύο πλευρές αποδέχθηκαν τη συνέχιση της συνεργασίας τους με ανταλλαγή πληροφοριών και ενδιαφερόντων, οι οποίες θα μπορούσαν να λάβουν μορφές γενικότερων συνεργασιών μετά την ολοκλήρωση των μελετών για το εθνικό λιμενικό σύστημα. Σημειώνεται ότι με συμβάσεις παραχώρησης εκτελούνται ή βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία 4 έργα στο λιμάνι του Ο.Λ.Π. Α.Ε.

Μόνο στο λιμάνι του Πειραιά, σήμερα η κρουαζιέρα δημιουργεί έσοδα που υπερβαίνουν τα 360 εκ. ευρώ.

Από το Mεγάλο Λιμάνι κυκλικές κρουαζιέρες κάνουν μόνο δύο κρουαζιερόπλοια της Louis Hellenic Cruises, ενώ η Poulman Tours θυγατρική της Royal Caribbean Cruises πραγματοποιεί μόνο επιβίβαση.

Πρόσφατα η Poulman Tours ανακοίνωσε την πρόθεσή της το 2013 να χρησιμοποιήσει ως βάση, homeport το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης και να αφήσει το λιμάνι του Πειραιά.

Ρόδος και Ηράκλειο

Την ατμομηχανή της ελληνικής κρουαζιέρας για το 2012 αποτελεί η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στη Μεσόγειο, η Costa Cruises ιταλικών συμφερόντων, υπό την ομπρέλα του παγκόσμιου κολοσσού της Carnival Cοrp. που είναι αμερικανικών συμφερόντων.

Πιο συγκεκριμένα, η Costa Cruises ξεκίνησε τις κρουαζιέρες της από τις 28 Ιουνίου έχοντας ως homeport, δηλαδή λιμάνια από όπου ξεκινούν και καταλήγουν και κρουαζιέρες της το Ηράκλειο και τη Ρόδο. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η εταιρεία έχει δηλώσει ως homeport το Ηράκλειο και για το 2013.

Η πλειονότητα των τουριστών θα είναι Ιταλοί, Γάλλοι και Βρετανοί.

Η Costa φέρνει τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου με απευθείας πτήσεις από την Ιταλία στα δύο νησιά. Αναμένονται κάθε Παρασκευή τουλάχιστον επτά πτήσεις τσάρτερ.

Συνδυάζει κλασικούς προορισμούς του Αιγαίου, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, ενώ θα αναδείξει και νέους προορισμούς όπως είναι η Σάμος και η Κως. Παράλληλα θα πραγματοποιεί κρουαζιέρες και στη Σμύρνη.

« Η επιλογή του λιμανιού του Ηρακλείου δεν έγινε τυχαία. Το δουλέψαμε το σχέδιο από τον Οκτώβριο του 2010 στην τουριστική έκθεση στις Κάνες. Επί μήνες καταστρώναμε στρατηγικά σχέδια και είχαμε επαφές με εταιρείες κρουαζιέρας» τόνισε στο protothema.gr ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, Γιάννης Μπράς, ο οποίος έχει καταφέρει να αναδείξει το λιμάνι του Ηρακλείου σε έναν από τους κορυφαίους προορισμούς κρουαζιέρας στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με επίσημες έρευνες ο κάθε ταξιδιώτης κρουαζιέρας ξοδεύει πάνω από 300 ευρώ στο λιμάνι απ΄ όπου αναχωρεί η κρουαζιέρα ενώ πάνω από το 60 % των επιβατών επιστρέφει για διακοπές τα επόμενα
χρόνια στο λιμάνι αναχώρησης της κρουαζιέρας .
Επίσης το πλοίο θα εφοδιάζεται από την Ελλάδα.

Το λιμάνι του Ηρακλείου υπήρξε και παλαιότερα homeport αφού από εκεί ξεκινούσαν κρουαζιέρα τα πλοία της Aida Cruises, θυγατρική της Costa Cruises και της «Ocean Village».

Οι προτάσεις

Η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη μεταξύ των οποίων:

i. Προοπτικές προσέγγισης περισσοτέρων κρουαζιεροπλοίων σε Ελληνικούς Λιμένες και ιδιαίτερα αυτών που δεν φέρουν κοινοτική σημαία προκειμένου για την εκτέλεση κυκλικών ταξιδίων, χρησιμοποιώντας τους λιμένες ως home port, μετά την απελευθέρωση του cabotage με την τελευταία Νομοθετική ρύθμιση.

ii. Η αναγκαιότητα εκτελέσεως έργων υποδομής στους λιμένες, και ιδιαίτερα αυτούς του νησιωτικού τμήματος της Χώρας, αποτελεί σοβαρό παράγων για την προσέλκυση κρουαζιεροπλοίων, ανεξαρτήτως σημαίας κράτους. Στις υποδομές αυτές κυρίαρχα σημεία επισημάνθηκαν νέες λιμενικές εγκαταστάσεις σύγχρονης μορφής, προκειμένου για την παραμονή των πλοίων, καθώς και terminals προς εξυπηρέτηση των αποεπιβιβαζομένων από τα κρουαζιερόπλοια τουριστών. Στις αναγκαίες υποδομές, καθώς και στις βελτιώσεις των υπαρχουσών, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η υποχρέωση εφαρμογής των απαιτήσεων που προβλέπονται από τις Διεθνείς Συμβάσεις και την Κοινοτική Νομοθεσία, σχετικά με τον Διεθνή Κώδικα ISPS για το Maritime Security.

Για ορισμένους τουριστικούς λιμένες που παρουσιάζεται μεγάλη κίνηση κρουαζιεροπλοίων, υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες όσον αφορά την εξυπηρέτηση των αποεπιβιβαζομένων τουριστών, όπως για παράδειγμα η περίπτωση της Σαντορίνης και η μεγάλη ανάγκη κατασκευής δεύτερης σύγχρονης και με μεγάλη μεταφορική ικανότητα μονάδος τελεφερίκ. Επίσης ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τα έργα επέκτασης του προβλήτα στον λιμένα της Κέρκυρας, οι εργασίες του οποίου έχουν διακοπεί από καιρό και θα πρέπει να συνεχιστούν χωρίς άλλη καθυστέρηση, προκειμένου για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που δημιουργούνται από την προέλευση μεγάλου αριθμού κρουαζιεροπλοίων στο νησί.

ΠΗΓΗ: protothema.gr
 
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Αύγουστος 18, 2012, 10:40:11 πμ
Οι Σπέτσες μπήκαν στα πλάνα των εταιρειών

Η προσπάθεια ανάπτυξης της κρουαζιέρας στα ελληνικά νησιά συνεχίζεται κυρίως όμως χάρη στη βοήθεια ιδιωτικής πρωτοβουλίας και όχι της κρατικής. Με λίγα λόγια όχι οργανωμένα!

Το ίδιο συνέβη και στα Σπέτσες όπου κατέπλευσε ανήμερα του 15Αύγουστο το υπό κυπριακή σημαία κρουαζιερόπλοιο «Salamis Filoxenia» (φωτό) και παρέμεινε αρόδου όλη την ημέρα, με τους 933 επιβάτες να αποβιβάζονται στο νησί της Μπουμπουλίνας και να δίνουν μία δυνατή οικονομική ανάσα.

Το γεγονός ότι ένα κρουαζιερόπλοιο επισκέφθηκε ένα νησί του Αργοσαρωνικού έξω από τα συνηθισμένα δρομολόγια δείχνει πόσο μεγάλο περιθώριο υπάρχει ανάπτυξης της κρουαζιέρας στην Ελλάδα με τα χιλιάδες νησιά.

«Οφείλουμε να εστιάσουμε στην αναπτυξιακή διάσταση του θαλάσσιου τουρισμού, σε όλο του το πλέγμα, αξιοποιώντας το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα: το συγκριτικό γεωγραφικό, αλλά και του νησιωτικού μας πλούτου, που είναι μοναδικός στον κόσμο, με άξονα τη φύση, το ευαίσθητο οικοσύστημα και τον πολιτισμό.

Το ερώτημα είναι αν και πως θα καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε το πλεονέκτημα, προκειμένου να αναδείξουμε τη χώρα σε παγκόσμιο κέντρο θαλάσσιου τουρισμού για: κρουαζιέρα, yachting, ιστιοπλοΐα, ημερόπλοια, θαλάσσιες εκδρομές, φουσκωτά.

Και εδώ απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός, αλλά και ειδικό θεσμικό πλαίσιο» έχει τονίσει ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης:

«Για την προνομιακή αγορά της κρουαζιέρας, στόχος είναι η αύξηση του αριθμού των κρουαζιερόπλοιων που προσεγγίζουν τα λιμάνια μας, αλλά, κυρίως, η αύξηση του ιδιαίτερα χαμηλού αριθμού home porting, όπου τα οικονομικά οφέλη είναι σημαντικότερα»

Σύμφωνα με τον Υπουργό για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός χρειάζονται πολλά:

 καταρχήν, επενδύσεις σε λιμενικές υποδομές και εγκαταστάσεις: σύγχρονοι τερματικοί σταθμοί υποδοχής επιβατών, υψηλού επιπέδου παροχή λιμενικών υπηρεσιών, περιλαμβανομένης και της ασφαλούς, με σύγχρονα μέσα πλοήγησης – ρυμούλκησης,

 διαμόρφωση συγκοινωνιακού δικτύου για άνετη, χωρίς καθυστερήσεις μετακίνηση των επιβατών σε επισκέψιμους χώρους-αξιοθέατα,

 δράσεις προώθησης και προβολής των λιμανιών-τόπων προορισμού ως συνδυασμός τουριστικού και πολιτιστικού η θρησκευτικού η ιστορικού ενδιαφέροντος,

 μόνιμες και θεσμοθετημένες συνεργασίες,

 πολιτική ασφάλειας λιμένων για πλοία και επιβάτες,

 ανταγωνιστικές τιμές τόσο στις λιμενικές χρεώσεις, όσο και στην τιμολόγηση υπηρεσιών τρίτων όπως π.χ. πλοήγηση, ρυμούλκηση κλπ.

«Δυστυχώς, η ελληνική κρουαζιέρα σήμερα, με εξαίρεση το λιμάνι του Πειραιά, υστερεί σημαντικά σχεδόν σε όλους του παραπάνω τομείς» τονίζει ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου.

http://www.marinews.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: koyrsaros_gr στις Αύγουστος 27, 2012, 09:49:51 πμ
Συνεχίζεται η κόντρα για το λιμάνι κρουαζιέρας στο «Δέλτα»


 


• Η «Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας» επιμένει, αλλά ζητά συνεργασία με τον ΟΛΠ
 
•   Ο Γ. Ανωμερίτης είχε κάνει λόγο για «διαπλεκόμενα»
 
Με μια τακτική που θυμίζει «μια στο καρφί και μια στο πέταλο» η «Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας» υπερασπίζεται την άποψη της να δημιουργηθεί νέο λιμάνι για τα κρουαζιερόπλοια στο φαληρικό Δέλτα. Οι «κρουαζιεράδες», με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του ΟΛΠ, που έδωσαν στη δημοσιότητα, ζητούν μεν συνεργασία με τον ΟΛΠ και τα αρμόδια υπουργεία «προκειμένου να υπάρχει το καλύτερο αποτέλεσμα στις προσπάθειες και τις επιδιώξεις» και διαβεβαιώνουν για το (αυτονόητο) ότι δηλαδή «θα αποφασίζαμε ξαφνικά για κάτι για το οποίο, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, απαιτούνται πολλές και πολυσύνθετες διαδικασίες, συνεννοήσεις, διαβουλεύσεις».
Στη συνέχεια όμως της πολυσέλιδης επιστολής τους και αφού θυμίζουν το ιστορικό της ιδέας για κατασκευή λιμανιού για τα κρουαζιερόπλοια στο «Δέλτα», που ανάγεται  στην δεκαετία του 1990, επιστρέφει στο παρόν κι υποστηρίζει ότι το λιμάνι του Πειραιά είναι «κορεσμένο». Καθώς επίσης και ότι ταλαιπωρεί τους τουρίστες «που διέρχονται τον Πειραιά transit», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην επιστολή που ολοφάνερα στόχο έχει την επαναφορά στην επικαιρότητα του σχεδίου της για λιμάνι στο Δέλτα.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την πρώτη ανακοίνωση της «Ένωσης» ότι συναποφάσισαν με τον γεν. γραμματέα Λιμένων να συστήσουν επιτροπή που εξετάσει την επίμαχη ιδέα, ο Γ. Ανωμερίτης ως πρόεδρος του ΟΛΠ αντέδρασε κάνοντας αναφορά σε «διαπλεκόμενα» που υποστηρίζουν μια ανέφικτη οικονομικά και καταστροφική περιβαλλοντικά πρόταση. Ζήτησε δε ως εκπρόσωπος μιας εισηγμένης στο ΧΑΑ εταιρείας η οποία ενδεχομένως να θίγεται από τις πληροφορίες αυτές λεπτομερή κατάθεση των περιβαλλοντικών , οικονομικών , πολεοδομικών και άλλων μελετών υπάρχουν για το project της κατασκευής λιμανιού στο Δέλτα. Κάτι στο οποίο οι «Κρουαζιεράδες» υποστηρίζουν ότι τους ξεπερνά και είναι αρμοδιότητα άλλων φορέων.
Στην Ακτή Μιαούλη πάντως πληθαίνουν οι φωνές παραγόντων που επισημαίνουν πως η εν λόγω Ένωση δεν έχει σχέση με την κρουαζιέρα, αφού , δυστυχώς, ελληνική εταιρεία κρουαζιέρας πλέον δεν υπάρχει – ή έστω υπάρχει μόνο η Louis του Κύπριου Κωστάκη Λοΐζου, που  έχει μια σημαντική διεθνή  δραστηριότητα στην οποία η Ελλάδα αποτελεί μόνο ένα τμήμα της. «Οπότε οι κύριοι αυτοί ως εκπρόσωποι ποίων ομιλούν;» είναι το ερώτημα για την «Ένωση». Ερώτημα που συνοδεύει τις αμφιβολίες που διατυπώνονται. όλο και πιο ανοιχτά πλέον, για την ουσιαστική αναφορά τους στο τομέα της ναυτιλίας που υποστηρίζουν πως εκπροσωπούν. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ίδια η «Ένωση» σε κάποιο σημείο προς το τέλος της επιστολής της προς τον Γ. Ανωμερίτη αναφέρει  :  «η Ένωση μας (που) εκπροσωπεί το μεγαλύτερο θα λέγαμε, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, μέρος της επιβατηγού ναυτιλίας αυτού του κλάδου».
Για την ιστορία η επιστολή της Ένωσης, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος της Θ. Κόντες και ο γεν. γραμματέας της Γ. Κουμπενάς,  προς τον πρόεδρο του ΟΛΠ έχει ως εξής:
«Εις απάντηση του ύπερθεν σχετικού εγγράφου, σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:
1.   Κατ’ αρχάς θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι, στην συνάντηση μας με τον νέο Γενικό Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας κ. Μουτζούρη, που ήταν και η πρώτη εθιμοτυπική, αναφερθήκαμε στο γενικότερο φάσμα του αντικειμένου αρμοδιότητος της Γενικής Γραμματείας που προΐσταται, όπως ήτο φυσικό.
Συμφωνία μεταξύ μας όσον αφορά την κατασκευή οποιουδήποτε έργου σε λιμένα της Χώρας, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν ήτο δυνατό να γίνει σε ένα τόσο περιορισμένο τρόπο επικοινωνίας, αλλά ούτε ήμασταν και οι δύο οι φορείς εκείνοι, που θα αποφασίζαμε ξαφνικά για κάτι για το οποίο, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, απαιτούνται πολλές και πολυσύνθετες διαδικασίες, συνεννοήσεις, διαβουλεύσεις κλπ.
2.   Οι εκπρόσωποι του κλάδου της κρουαζιέρας, είχαν από χρόνια προτείνει την κατασκευή λιμένος στην περιοχή του Δέλτα, προκειμένου για την αποκλειστική εξυπηρέτηση των μεγάλων νέας γενιάς κρουαζιερόπλοιων. Οι προτάσεις αυτές είχαν γίνει ιδιαίτερα την δεκαετία του 90, όταν οι εταιρείες και εκπρόσωποι του κλάδου ανήκαν στην τότε Ένωση Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων.
3.   Η Ένωση μας, που όπως γνωρίζετε ιδρύθηκε και λειτουργεί από το τέλος του 2011, είχε την ευκαιρία με το Προεδρείο της να συναντηθεί μαζί σας, αλλά και με τους αρμόδιους προϊσταμένους τμημάτων του Οργανισμού σας, όπου συζητήσαμε τα διάφορα θέματα – προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο και κάναμε σχετικές προτάσεις, όσον αφορά την λήψη μέτρων, προκειμένου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πλοίων και των δι’ αυτών διακινουμένων επιβατών – τουριστών.
4.   Στις ως άνω συναντήσεις, μας δόθηκε η ευκαιρία να αναφερθούμε σε αυτά που είχαν ανακοινωθεί από τον Οργανισμό σας και εσάς προσωπικά, σχετικά με την εκτέλεση νέων έργων υποδομής, μεταξύ των οποίων και η κατασκευή κρηπιδωμάτων έξωθεν του λιμένος και αριστερά των εξερχομένων, ικανού να εξυπηρετήσει έξι μεγάλα κρουαζιερόπλοια. Οι εκπρόσωποι της Ενώσεώς μας, είχαν επισημάνει για το έργο αυτό, μεταξύ των άλλων και την αναγκαιότητα απ’ ευθείας σύνδεσης, τόσο των σχεδιαζόμενων νέων εγκαταστάσεων terminals της κρουαζιέρας όσο και των σημερινών, με το κεντρικό δίκτυο της παραλιακής λεωφόρου, καθώς και της λεωφόρου Συγγρού στο ύψος του Φαληρικού Δέλτα. Η επισήμανση μας αυτή που είχε τεθεί και από την εποχή που ο κλάδος μας ήταν στον ΣΕΕΝ, σκοπό είχε την αποσυμφόρηση της πόλης του Πειραιά και την διευκόλυνση των τουριστών που καταφτάνουν με τα κρουαζιερόπλοια σε συντομότερο χρόνο, τόσο προς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος για αυτούς που θεωρούνται επιβάτες του home port, όσο και προς τα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής της Αττικής, για την μεγάλη μερίδα των τουριστών που διέρχονται τον Πειραιά transit.
Επίσης στις συναντήσεις αυτές είχαν έντονα τονιστεί από τα μέλη μας, η συμφόρηση που θα δημιουργηθεί στην είσοδο του λιμένος αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το χρόνο αναμονής των Κ/Ζ έξωθι του λιμένα, και συγκεκριμένα για θέματα που αφορούν την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας καθώς θα εκτελούνται χειρισμοί μεγάλων πλοίων ακριβώς μπροστά στην είσοδο του κεντρικού λιμένα.
5.   Η σημερινή Διοίκηση της Ενώσεώς μας, εκτιμώντας την προσπάθεια και τα προγράμματα του Οργανισμού σας, όσον αφορά την προαναφερόμενη νέα Λιμενική Υποδομή ευελπιστούσε ότι, εκείνο που δεν μπόρεσε να επιτευχθεί επί τόσα χρόνια, σχετικά με την κατασκευή Λιμένος στο Δέλτα για την κρουαζιέρα, θα μπορούσε ίσως να ικανοποιηθεί για την ταχεία έξοδο και είσοδο των επισκεπτών από τα terminals της κρουαζιέρας, με τον τρόπο που προαναφέρεται, δηλαδή την απ’ ευθείας οδική σύνδεση με τους κεντρικούς άξονες ταχείας κυκλοφορίας. Στο σημείο αυτό είχαμε θέσει για εξέταση την κατασκευή του οδικού αυτού δικτύου, είτε με υποθαλάσσια σήραγγα, είτε με υπερυψωμένη γέφυρα, αναλόγως πως οι τεχνικές μελέτες θα έκριναν σκοπιμότερο.
6.   Επειδή από όλα τα παραπάνω, από ότι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, τίποτα δεν μπόρεσε να σχεδιαστεί και προωθηθεί, αναγκαστήκαμε να επαναφέρουμε το θέμα λιμενικών εγκαταστάσεων στο Δέλτα, με σκοπό την μελέτη του έστω και σήμερα δεδομένου ότι,  το κεντρικό  λιμάνι  του  Πειραιά  είναι  πλέον  κορεσμένο  και  με  τις
προοπτικές που υπάρχουν και τις προσπάθειες όλων μας ιδιαίτερα στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας, θα χρειαστούν πολύ σύντομα και άλλες εγκαταστάσεις, λαμβανομένου υπ’ όψιν όλων των αναγκών του μέλλοντος πέρα της κρουαζιέρας και για την ακτοπλοΐα αλλά ενδεχομένως και νέων γραμμών με επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία Διεθνών πλόων.
7.   Τα αναφερόμενα στο έγγραφο σας σχέδια και μελέτες, καθόλου περιορισμένα σε αριθμό και έκταση (project – τεχνικές και οικονομικές μελέτες – προτάσεις επιχειρηματικών ομίλων – λιμενικά και τεχνικά σχέδια – επενδυτικό σχέδιο κλπ.) που ζητάτε να σας προσκομίσουμε για την περίπτωση εγκαταστάσεων στο Φαληρικό Δέλτα, με όλο το σεβασμό που σας έχουμε, ξεφεύγουν των ορίων της αρμοδιότητος των φορέων που ενδιαφέρονται, φορείς χρήστες του λιμένος όπως για παράδειγμα η Ένωση μας, άλλες εφοπλιστικές ενώσεις ενδεχομένως, η Διεθνής Ναυτική Ένωση κλπ. Η αρμοδιότητα τέτοιων μελετών ανήκει, όπως καλά γνωρίζετε, στους Οργανισμούς Λιμένος, τα Λιμενικά Ταμεία, γενικότερα την Τοπική Αυτοδιοίκηση που είναι διαχειριστές των λιμένων και εποπτεύονται από την κεντρική Διοίκηση των αρμοδίων Υπουργείων.
Τελειώνοντας θα θέλαμε να επιβεβαιώσουμε ότι, η συνεργασία μας προκειμένου για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, θα συνεχιστεί γιατί και οι δύο φορείς έχουμε κοινό στόχο την πρόοδο και την ανάπτυξη που καταλήγουν όλα στην οικονομική στήριξη της Χώρας. Η Ένωση μας, που από την πρώτη εβδομάδα της ιδρύσεως της ζήτησε και πραγματοποίησε επίσκεψη στα Γραφεία σας και προσωπικά σε εσάς, που είστε και παλιός γνώριμος από την θητεία σας στο Υπουργείο Ναυτιλίας, εκτιμά ότι κάθε πρόταση και κάθε σκέψη είναι καλοπροαίρετη και σε καμία περίπτωση δεν αποσκοπεί στην κακή βούληση που θα μπορούσε να θεωρηθεί μομφή ή καταγγελία για οποιοδήποτε θέμα.
Δεν παραλείπουμε, κ. Πρόεδρε, να τονίσουμε ότι, το κεντρικό λιμάνι του Πειραιά, που εξυπηρετεί εδώ και αρκετά χρόνια αποκλειστικά την επιβατηγό ναυτιλία, μεταξύ των οποίων και την κρουαζιέρα, έχει ανάγκη την στενή συνεργασία όλων των φορέων που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση των πλοίων και των επιβατών, γι’ αυτό η Ένωση μας που εκπροσωπεί το μεγαλύτερο θα λέγαμε, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, μέρος της επιβατηγού ναυτιλίας αυτού του κλάδου θα συνεχίσει  να συνεργάζεται  με  την  Διοίκηση  του  Οργανισμού  σας,  αλλά  φυσικά  και  με  τα
Υπουργεία που έχουν βαθμό αρμοδιότητος, προκειμένου να υπάρχει το καλύτερο αποτέλεσμα στις προσπάθειες και τις επιδιώξεις».
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: Σπύρος στις Μάρτιος 02, 2013, 16:37:53 μμ
 Δεύτερο καλύτερο λιμάνι κρουαζιέρας στον κόσμο… το Ηράκλειο!!

   "Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Έκθεσης κρουαζιέρας “Seatrade Med 2012” που φέτος πραγματοποιήθηκε στην Μασσαλία, διοργανώθηκε ο 6ος διαγωνισμός για το “Λιμάνι της Χρονιάς 2012 (Port of the Year 2012)” από το διεθνές περιοδικό κρουαζιέρας “Seatrade insider”.

Αν και ο ανταγωνισμός ήταν εξαιρετικά μεγάλος, με πάνω από 70 συμμετοχές από όλο τον κόσμο, το Λιμάνι του Ηρακλείου απέσπασε το δεύτερο βραβείο. Την πρώτη θέση κατέλαβε το λιμάνι της Νέας Υόρκης, ενώ την τρίτη αυτό της ισπανικής πόλης Καρθαγένης στη Μούρθια.

Το λιμάνι του Ηρακλείου έκλεψε την παράσταση, και βρέθηκε στους 3 τελικούς διεκδικητές, ανάμεσα σε 70 λιμάνια, κυρίως εξαιτίας των καινοτομιών που εφάρμοσε το 2012, όσο και λόγω της πρωτοποριακής διαδικασίας του Home Port, που υλοποιεί σε συνεργασία με την μεγαλύτερη εταιρεία κρουαζιέρας στην Ευρώπη, Costa Crociere, και τον Κρατικό Αερολιμένα Ηρακλείου “Ν. Καζαντζάκης”.

Ανάμεσα στα σημεία που εντυπωσίασαν ήταν το παγκόσμιο ρεκόρ χρόνου στην μεταφορά των επιβατών από την στιγμή της προσγείωσης τους στο αεροδρόμιο Ηρακλείου μέχρι το πλοίο, με όλες τις πιστοποιημένε διαδικασίες ασφαλείας, μέσα σε 15 μόλις λεπτά... "

Αλέξανδρος Πήχας
http://roadstory.gr/%CE%B4%CE%B5%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF-%CE%BB%CE%B9%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CE%B9-%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%B1%CE%B6%CE%B9%CE%AD%CF%81%CE%B1%CF%82-2/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Αύγουστος 09, 2013, 22:56:26 μμ
Αύξηση 11,7% στις διακινήσεις transit επιβατών κρουαζιέρας

Άνοδος 6,02% στο γενικό δείκτη στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου

Αύξηση 11,72% παρουσιάζουν το επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου 2013 οι διακινήσεις transit επιβατών κρουαζιέρας, μέσω του λιμένα κρουαζιερόπλοιων του ΟΛΠ ΑΕ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ωστόσο, ο γενικός δείκτης διακίνησης κρουαζιέρας δεν παρουσίασε ανάλογη αύξηση, καθώς η άνοδός του ήταν 6,02%, λόγω της πτώσης στη διακίνηση επιβατών εσωτερικού, που οφείλεται σύμφωνα με τον ΟΛΠ, στην ακύρωση δρομολογίων του πλοίου ZENITH, στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά στις καπνοδόχους ανοιχτά της Γένοβας.

http://www.newsbeast.gr/travel/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Σεπτέμβριος 30, 2018, 15:21:12 μμ
«Εξισορροπεί» η Γαλλική αγορά στην κρουαζιέρα

Τυνησία, Μαρόκο, Αρκτική, Ανταρκτική και λίγη Καραϊβική. Ο λόγος περί προορισμών η δημοφιλία των οποίων έχει αρχίσει να ανεβαίνει στην Γαλλική αγορά. Με βάση στοιχεία που είδαν το φώς της δημοσιότητας η αγορά της κρουαζιέρας στην Δυτική Μεσόγειο παρουσιάζει τάσεις εξισορρόπησης μετά από μία περίοδο σημαντικής αύξησης, που αποδόθηκε στα προβλήματα που εξακολουθούν να ταλανίζουν την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στις διαθέσεις της αγοράς της Κεντρικής Ευρώπης η πλειοψηφία της οποίας εξακολουθεί να υποστηρίζει τις Μεσογειακές κρουαζιέρες.

Σύμφωνα τέλος με εκτιμήσεις αναλυτών η Γαλλική αγορά έχει «βοηθηθεί» σημαντικά από τα high-speed trains... τα οποία και διασυνδέουν λιμάνια «κόμβους» για την κρουαζιέρα στην Γαλλική επικράτεια και όχι μόνο. Ωστόσο οι προαναφερθέντες προορισμοί αλλά και μία σειρά νέων υπηρεσιών που προσφέρονται επί των πλοίων έχει αλλάξει ορισμένα χαρακτηριστικά της αγοράς που φαίνεται να εξισορροπεί μεταξύ προσφοράς-ζήτησης.

https://www.theseanation.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Οκτώβριος 31, 2018, 18:55:24 μμ
Η Καραϊβική ο απόλυτα ονειρικός προορισμός κρουαζιέρας για τους Βρετανούς

Σε έρευνα της βρετανικής ανεξάρτητης εταιρείας πώλησης πακέτων κρουαζιέρας ROL Cruise, η Καραϊβική έρχεται πρώτη σε προτιμήσεις, με την Ευρώπη να έρχεται τρίτη και τη Μεσόγειο έβδομη. Τιμή, δρομολόγιο και φήμη της εταιρείας κρουαζιέρας οι πιο σημαντικές παράμετροι για το 'κλείσιμο' του ταξιδιού.

Η βρετανική, ανεξάρτητη εταιρεία πώλησης πακέτων κρουαζιέρας ROL Cruise διερεύνησε πάνω από 500 “θιασώτες” της κρουαζιέρας και αποκάλυψε ότι η Καραϊβική είναι ο απόλυτα ονειρικός προορισμός κρουαζιέρας (σε ποσοστό 31%), ακολουθούμενη από τη Β. Αμερική (16,3%) και την Ευρώπη (9,36%).

(https://traveldailynews.gr/uploads/images/chart158.jpg)

Όσον αφορά στους πιο δημοφιλείς τύπους κρουαζιέρας, αυτές που πραγματοποιούνται στους ωκεανούς έρχονται πρώτες με 47%, ενώ ακολουθούν οι κρουαζιέρες ανά τον κόσμο (36%). Ενώ οι τελευταίες θεωρούνται ειδιλλιακές από πολλούς, οι εταιρείες προσφέρουν πλέον μια μεγάλη ποικιλία διεθνών κρουαζιέρων, που είναι πολύ πιο προσιτές και οικονομικά συμφέρουσες από ποτέ.

Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι το 38% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε επίσης ότι θα ήταν διατεθειμένοι να ταξιδέψουν σε οποιοδήποτε λιμάνι του κόσμου, για να συμμετάσχουν σε μια κρουαζιέρα. Ακόμη, ποσοστό 17% ανέφερε ότι ανακάλυψαν την αγάπη σε μια κρουαζιέρα αναψυχής, ενώ ένα 7,5% ομολόγησε ότι είχε μια σύντομη ερωτική περιπέτεια.

(https://traveldailynews.gr/uploads/images/chart292.jpg)

Η έρευνα αποδεικνύει ότι η τιμή, το δρομολόγιο και η φήμη της εταιρείας κρουαζιέρας είναι οι πιο σημαντικές παράμετροι που λαμβάνει κανείς υπόψιν του όταν πρόκειται να κλείσει ένα ταξίδι.

https://traveldailynews.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Νοέμβριος 01, 2018, 18:45:22 μμ
Νέα παραγγελία για την Fincantieri

Να γεμίζουν ασφυκτικά τα orderbook βλέπει η Fincantieri για την κατασκευή κρουαζιερόπλοιων. Η τελευταία νέα παραγγελία που δέχθηκε είναι από την Virgin Voyages για την ναυπήγηση ενός ακόμη πλοίου συνολικής αξίας 700 εκατομμυρίων ευρώ. Το εν λόγω πλοίο θα εισέλθει στο στόλο της εταιρίας το 2023 και θα είναι αδελφό προς τα άλλα τρία που ήδη ναυπηγεί η Fincantieri στα ναυπηγεία στο Sestri της Γένοβας.

Σύμφωνα με την εταιρία το πλοίο 110.000 τόνων θα είναι διαθέτει 1400 καμπίνες για την φιλοξενία 2.770 επιβατών και 1.100 μελών του πληρώματος. Τα τρία υπό κατασκευή ευρισκόμενα νεότευκτα θα παραδοθούν από το 2020 έως και το 2022 στην εταιρία.

https://www.theseanation.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Ιανουάριος 12, 2019, 10:14:17 πμ
24 νέα συναρπαστικά κρουαζιερόπλοια το 2019

Το 2019 φέρνει μαζί του 24 ολοκαίνουργια κρουαζιερόπλοια τα οποία σταδιακά θα κάνουν την εμφάνιση τους στις θάλασσες όλου του κόσμου. Πρόκειται για ένα νέο ρεκόρ στην ιστορία της κρουαζιέρας, καθώς το 2019 θα είναι η χρονιά με τα περισσότερα νέα κρουαζιερόπλοια. Όχι άδικα αφού η κρουαζιέρα αποκτά όλο και μεγαλύτερο ταξιδιωτικό κοινό καθώς αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο διακοπών με πολλά πλεονεκτήματα.
 
Όλα μαζί τα νέα κρουαζιερόπλοια θα μπορούν να μεταφέρουν 42.488 επιβάτες αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τις διαθέσιμες καμπίνες. Αυτό είναι πάρα πολύ καλό καθώς όσο αυξάνεται η διαθεσιμότητα τόσο πέφτουν οι τιμές, κάνοντας την κρουαζιέρα από υπόθεση των ευκατάστατων που ήταν παλαιότερα σε υπόθεση των περισσότερων που είναι σήμερα. Τα 24 νέα κρουαζιερόπλοια κουβαλούν μαζί τους απίστευτες τεχνολογικές καινοτομίες έτοιμες να καταπλήξουν τα ταξιδιωτικό κοινό και να του χαρίσουν μοναδικές εμπειρίες. Από ψηφιακούς υπάκουους βοηθούς για την εξυπηρέτηση κάθε επιβάτη ξεχωριστα μέχρι υποβρύχιες ξεναγήσεις στον βυθό της θάλασσας.

Απο εστιατόρια με αστέρια Michelin. και καθημερινά σόου επιπέδου Μπρόντγουεϊ , μέχρι απίστευτες καθημερινές δραστηρίοτητες πάνω στο πλοίο που θα κάνουν τους επιβάτες να μην θέλουν να κατέβουν από το πλοίο. Κάθε κρουαζιερόπλοιο ανάλογα σε ποιο κοινό απευθύνεται, έχει τις δίκες του καινοτομίες που το κάνουν να ξεχωρίσει. Ωστόσο η μεγαλύτερη εξέλιξη που άφορα στα περισσότερα νέα κρουαζιερόπλοια είναι ότι πλέον χρησιμοποιούν για την κίνηση τους ή στην παραμονή τους στο λιμάνι και υγροποιημένο αέριο LNG ή μόνο LNG που δεν είναι ρυπογόνο όπως τα παραδοσιακά καύσιμα.

Το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο που θα ξεκινήσει φέτος τα ταξίδια του θα είναι το Costa Smeralda με χωρητικότητα 5.224 επιβατών. Θα κάνει κρουαζιέρες στην Δυτική Μεσόγειο και θα κινείται όχι με ρυπογόνο πετρέλαιο αλλά με υγροποιημένο αέριο LNG. Ένα ακόμη πολύ μεγάλο κρουαζιερόπλοιο θα είναι το Grandiosa της εταιρείας MSC. Θα ξεκινήσει τα ταξίδια του τον Νοέμβριο και θα μπορεί να φιλοξενεί πέντε χιλιάδες επιβάτες. Τα 14 από τα 24 νέα κρουαζιερόπλοια θα μπορούν να φιλοξενήσουν λιγότερους από 1.000 επιβάτες. Και αυτό για υπάρχει ένα μεγάλο κοινό που αποφεύγει τα πολύ μεγάλα κρουαζιερόπλοια των χιλιάδων επιβατών, και των προβλημάτων που η πολυκοσμία προκαλεί. Επίσης τα μικρότερα κρουαζιερόπλοια, μπορούν να προσεγγίζουν μικρότερα λιμάνια αναζητώντας νέους τόπους και εμπειρίες. Ακόμη κάποια κρουαζιερόπλοια κατασκευάστηκαν με ειδικές προδιαγραφές για να προσεγγίζουν συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη που άλλα κρουαζιερόπλοια δεν μπορούν να πάνε. Κοντολογίς η βιομηχανία της κρουαζιέρας προσφέρει πλέον τα πάντα κάνοντας αυτόν τον τρόπο διακοπών ιδιαίτερα συναρπαστικό, ενώ κάποια κρουαζιερόπλοια αποτελούν από μόνα τους ταξιδιωτικό προορισμό.

https://www.facebook.com/OmorfaTaxidia/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Μάρτιος 16, 2020, 21:08:46 μμ
Απαγορεύτηκε η προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων σε όλα τα λιμάνια

Απαγορεύτηκε η προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων και ημερόπλοιων σε όλα τα ελληνικά λιμάνια σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού Τουρισμού, Μάνου Κόνσολα, ο οποίος τόνισε πως δεν θα γίνει «καμία έκπτωση και ολιγωρία σε ζητήματα προστασίας της δημόσιας υγείας».

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Κόνσολας: «Η κυβέρνηση έλαβε νέα μέτρα σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, τα οποία έχουν άμεση ισχύ και περιλαμβάνουν:

– Απαγόρευση της πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων και ημερόπλοιων σε όλα τα ελληνικά λιμάνια και χρήσης χερσαίων εγκαταστάσεων.

– Διακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης από και προς την Ιταλία για επιβάτες.

– Διακοπή των οδικών, θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων με Αλβανία και Σκόπια, με μοναδικές εξαιρέσεις τη μεταφορά εμπορευμάτων και την είσοδο στη χώρα όσων διαμένουν στην Ελλάδα ή έχουν ελληνική υπηκοότητα».

«Τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν άμεσα», τόνισε, σημειώνοντας:

«Δεν υπάρχει κανένας δισταγμός, καμία ολιγωρία και καμία έκπτωση στα ζητήματα προστασίας της δημόσιας υγείας. Η κυβέρνηση παίρνει και εφαρμόζει δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις για να προστατεύσουμε το πολυτιμότερο αγαθό: την υγεία όλων μας»

http://www.airnews.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Μάρτιος 29, 2020, 05:00:13 πμ
Τέσσερις νεκροί στο κρουαζιερόπλοιο Zaandam

Τέσσερις ηλικιωμένοι επιβάτες πέθαναν πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Zaandam, το οποίο πλέει στα ανοιχτά του Παναμά, αφού πολλά λιμάνια χωρών της Νότιας Αμερικής αρνήθηκαν να το δεχτούν λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Η εταιρεία Holland America Line, στην οποία ανήκει το Zaandam, επιβεβαίωσε τους τέσσερις θανάτους, χωρίς όμως να διευκρινίσει την αιτία τους.
Τουλάχιστον δύο από τους 1.800 ανθρώπους που επιβαίνουν στο κρουαζιερόπλοιο έχουν βρεθεί θετικοί στον SARS-CoV-2.

«Προχθές (Πέμπτη), πολλοί ασθενείς (μεταξύ των επιβατών) που παρουσιάζουν αναπνευστικά συμπτώματα εξετάστηκαν για την ασθένεια Covid-19 και δύο βρέθηκαν θετικοί», ανέφερε η ανακοίνωση.

Συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της γρίπης παρουσιάζουν 53 επιβάτες και 85 μέλη του πληρώματος.

Το Zaandam φέρει σημαία Ολλανδίας και ανήκει στον όμιλο Carnival. Είχε αναχωρήσει από το Μπουένος Άιρες στις 7 Μαρτίου και επρόκειτο να αποβιβάσει τους τουρίστες στο Σαν Αντόνιο της Χιλής, όμως οι τοπικές αρχές του απαγόρευσαν τον ελλιμενισμό. Στη συνέχεια, και άλλα λιμάνια πάνω στη διαδρομή του έκλεισαν, λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για να αναχαιτιστεί η πανδημία.

Από χθες, ενώ βρισκόταν ήδη στα χωρικά ύδατα του Παναμά, το Zaandam άρχισε να λαμβάνει βοήθεια από ένα άλλο πλοίο της εταιρείας, το Rotterdam, που είχε αναχωρήσει από το Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ μεταφέροντας τρόφιμα και τεστ για την ασθένεια Covid-19. Η εταιρεία σχεδιάζει να μεταφέρει στο Rotterdam τους επιβάτες που δεν έχουν ασθενήσει, αφού προηγουμένως υποβληθούν σε εξετάσεις. Όσοι έχουν προβλήματα υγείας ή έχουν τεθεί σε καραντίνα αφού ήρθαν σε επαφή με τους ασθενείς, καθώς και όλα τα μέλη του πληρώματος, θα παραμείνουν πάνω στο Zaandam.

Νωρίτερα σήμερα η κυβέρνηση του Παναμά αρνήθηκε «για λόγους δημόσιας υγείας» να επιτρέψει στο κρουαζιερόπλοιο να περάσει τη Διώρυγα ώστε να φτάσει στη Φλόριντα και να αποβιβάσει εκεί τους επιβάτες του, στις 30 Μαρτίου. «Το υπουργείο Υγείας δεν σας δίνει το πράσινο φως», είπε, μέσω βιντεοκλήσης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υπεύθυνος της Διώρυγας του Παναμά Ρικάουρτε Βάσκες. Να σημειωθεί ότι η Τετάρτη ο Παναμάς ανέφερε ότι θα επέτρεπε τη διέλευση, υπό τον όρο ότι κανείς δεν θα αποβιβαζόταν στο έδαφος της χώρας.

https://www.theseanation.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Απρίλιος 06, 2020, 18:30:53 μμ
Κρουαζιερόπλοια: «Δίπλα τους στα δύσκολα» ο ΟΛΠ

Σημαντική βοήθεια έχει προσφέρει το λιμάνι του Πειραιά σε πλειάδα κρουαζιερόπλοιων που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω των απαγορεύσεων που έχουν επιβληθεί ελέω της πανδημίας.

Τις τελευταίες εβδομάδες αρκετά κρουαζιερόπλοια που ολοκληρώνουν εκτάκτως τα χειμερινά τους προγράμματα σε περιοχές του νοτίου ημισφαιρίου επιστρέφουν στην Ευρώπη. Καθώς εισέρχονται στη Μεσόγειο βρίσκονται αντιμέτωπα με τα μέτρα απαγόρευσης που έχουν επιβάλλει αρκετές χώρες με συνέπεια να μην μπορούν να καταλήξουν στον τελικό τους προορισμό και να περιπλανώνται στη θάλασσα μέχρι να βρεθεί λιμάνι που θα τους επιτρέψει να προσδέσουν και οι επιβάτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ο Πειραιάς το διάστημα αυτό έχει προσφέρει σημαντική βοήθεια σε αρκετά από αυτά τα κρουαζιερόπλοια επιτρέποντας τους τον ανεφοδιασμό και μόνο αυτό ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία η εν λόγω δυνατότητα παρασχέθηκε ήδη στα Celebrity Constellation, Seabourn Ovation , Jewel of the Seas , Costa Fortuna και Aida Βella ενώ κατά πληροφορίες θα τύχουν της ίδιας εξυπηρέτησης τα Mein Schiff 6 Mein Schiff 5 και το Aida Βlu.

Είναι προφανές ότι ο ΟΛΠ προσδοκά την «επόμενη ημέρα» της αποδρομής της πανδημίας και της επαναλειτουργίας όλων των πλοίων της κρουαζιέρας η «προσφορά» αυτή στη δύσκολη περίοδο να μην ξεχαστεί απο τα επιτελικά στελέχη των εταιριών. Τέλος σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η CLIA Europe έχει ζητήσει την παρέμβαση του ΥΝΝΠ προκειμένου να εξυπηρετηθούν κρουαζιερόπλοια ως προς την αγκυροβολία τους πέραν του χρόνου ανεφοδιασμού τους και μέχρι της επαναδρομολόγησης τους καθώς τούτο απαγορεύεται από τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη μη εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

https://www.theseanation.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Μάιος 22, 2020, 15:52:12 μμ
COVID-19- Σεϋχέλλες: Απαγόρευση κατάπλου κρουαζιερόπλοιων μέχρι το 2022

Σε απαγόρευση του κατάπλου κρουαζιερόπλοιων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2021 προχώρησαν Σεϋχέλλες στην Ανατολική Αφρική σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN στο πλαίσιο μίας γενικευμένης προσπάθειας ανάσχεσης της πανδημίας. Η μεγαλύτερη εφημερίδα των Σεϋχελλών, η Seychelles Nation, αναφέρει πως ο υπουργός Τουρισμού, Πολιτικής Αεροπορίας και Λιμένων Ντίντιερ Ντόγκλι έλαβε τη σχετική απόφαση, αν και ακόμα δεν έχει διευκρινισθεί τι θα γίνει με τις αεροπορικές μεταφορές. Να σημειωθεί ότι ο τουρισμός είναι για τις Σεϋχέλλες ο δεύτερος μεγαλύτερος κλάδος που στηρίζει την οικονομία, μετά την αλιεία.

Η μία παράταση μετά την άλλη...

Στο μεταξύ προβληματισμένα φαίνεται να είναι υψηλόβαθμα στελέχη του τομέα της κρουαζιέρας καθώς η άρση των μέτρων κατά της πανδημίας σε πολλές χώρες έχουν δημιουργήσει φοβίες για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων. Καθώς οι περισσότεροι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων διακινούνται αεροπορικώς το θέμα βρίσκεται στη κορυφή. Στο πλαίσιο αυτό επικαλούμενη τις συνεχιζόμενες παγκόσμιες συνθήκες δημόσιας υγείας, η Royal Caribbean Cruises ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να παρατείνει την αναστολή των περισσότερων δρομολογίων μέχρι τις 31 Ιουλίου 2020, με εξαίρεση τα δρομολόγια από την Κίνα, τα οποία θα ανασταλούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Στη ίδια ρότα με την Royal Caribbean Cruises, σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανώς βρίσκονται και άλλες εταιρίες οπότε αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις.

https://www.theseanation.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Ιούλιος 31, 2020, 07:18:12 πμ
Καμία εταιρεία κρουαζιέρας δεν έχει ανακοινώσει δρομολόγια για την Ελλάδα πριν το Σεπτέμβριο

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να εγκριθούν από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας οι ευρωπαϊκές οδηγίες  που θα πρέπει να τηρούν επιβάτες και πλήρωμα στα κρουαζιερόπλοια στα ελληνικά λιμάνια, λόγω κορονοϊού.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας κ. Θεόδωρος Κόντες η εφαρμογή των πρωτοκόλλων επιβατών για την κρουαζιέρα που ήδη έχουν ανακοινωθεί και πρόκειται να εγκριθούν δε σημαίνει ότι αυτό θα σημάνει και επανεκκίνηση της κρουαζιέρας στη χώρα μας από 1ης Αυγούστου καθώς χρειάζεται μεγάλος χρόνος προετοιμασίας για τα πληρώματα, αλλά και για τις εταιρείες.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν αυτή τη στιγμή προγραμματισμένοι πλόοι κρουαζιεροπλοίων για την Ελλάδα ο κ. Κόντες ανέφερε ότι ορισμένες μικρές εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι μπορεί να ξεκινήσουν μικρές κρουαζιέρες τριήμερες η τετραήμερες χωρίς ωστόσο να πιάνουν λιμάνια της Ελλάδας αλλά να πραγματοποιούν μόνο θαλάσσια περιήγηση εν πλω και επιστροφή στο λιμάνι από όπου εκίννησαν, λόγω των αυξημένων μέτρων για προστασία των επιβατών. Αναφορικά με τις μεγάλες εταιρείες κρουαζιεροπλοίων ο κ. Κόντες τόνισε ότι νωρίτερα από το Σεπτέμβριο δεν υπάρχει καμμία εταιρεία που να έχει ανακοινώσει την έναρξη δρομολογίων για τη χώρα μας.

Όσον αφορά στην εσωτερική αγορά, η εταιρεία yachting Variety Cruises ξεκίνησε δρομολόγια από τις 24 Ιουλίου, θα εκτελεί 7ήμερες κρουαζιέρες έως και τα τέλη Οκτωμβρίου από την Αθήνα και θα κάνει το γύρο των Κυκλάδων. Οι πελάτες της εταιρείας είναι κυρίως από το εξωτερικό αλλά φέτος λόγω των ειδικών συνθηκών υπάρχουν ειδικά πακέτα τιμών για Έλληνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ/ΜΠΕ, τη σύνταξη του προγράμματος οδηγιών που θα πρέπει να ακολουθούν επιβάτες και πλήρωμα στα κρουαζιερόπλοια σε όλη την Ευρώπη, στο πλαίσιο δράσης του προγράμματος “Healthy Gateways” εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η κάθε χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το δικαίωμα στο πλαίσιο αυτών των ευρωπαϊκών οδηγιών να μπορεί να προχωρεί σε μικρές αλλαγές.

Οι οδηγίες της ΕΕ, που αναμένεται να εγκριθούν και από το Υπουργείο Ναυτιλίας και που αφορούν την τήρηση συγκεκριμένων κανόνων από επιβάτες και πλήρωμα στα ελληνικά λιμάνια, περιλαμβάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα εξής:

Τον καθορισμό του μέγιστου αριθμού των μετακινούμενων ταξιδιωτών στο 60% του συνολικού αριθμού που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του κρουαζιερόπλοιου.
Υποχρεωτικούς ελέγχους σε επιβάτες και πλήρωμα πριν από την επιβίβαση, με θερμομέτρηση και με την υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας.
Επίσης, στα κρουαζιερόπλοια θα πρέπει να οριστούν καμπίνες απομόνωσης στην περίπτωση που υπάρξει τυχόν κρούσμα, ενώ παράλληλα θα πρέπει να υπάρχουν συμβάσεις των εταιρειών με ιατρικά κέντρα στα νησιά.
Περιλαμβάνει επίσης την ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων των πλοίων για την αντιμετώπιση τυχόν κρούσματος, την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας με την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.
Τέλος, δε θα υπάρχουν πλέον γεύματα σε μπουφέ, αλλά μόνο στις τραπεζαρίες του πλοίου, με τήρηση συγκεκριμένων αποστάσεων ασφαλείας.

https://traveldailynews.gr/
Τίτλος: Απ: Νέα για τους φίλους της κρουαζιέρας
Αποστολή από: dk στις Αύγουστος 09, 2020, 10:51:26 πμ
Και ένα κρουαζιερόπλοιο θύμα της φονικής έκρηξης στη Βηρυτό

Θύμα της φονικής έκρηξης στη Βηρυτό ήταν και ένα κρουαζιερόπλοιο, μαζί με δυο μέλη του πληρώματος. Πρόκειται για το Orient Queen που ήταν αραγμένο κοντά στην αποθήκη με το φονικό περιεχόμενο. Το κρουαζιερόπλοιο δεν είχε επιβάτες, καθώς αυτή την εποχή λόγω κορονοϊού δεν πραγματοποιούσε κρουαζιέρες, παρά μόνο τα μέλη του πληρώματος από τα οποία δυστυχώς δυο Φιλιππινέζοι έχασαν τη ζωή τους. Το πλοίο βούλιαξε και καταστράφηκε ολοσχερώς.

Το Orient Queen, ήταν το μοναδικό κρουαζιερόπλοιο της τοπικής εταιρείας Abou Merhi Cruise. Με αφετηρία την Βηρυτό εκτελούσε κρουαζιέρες προς την Κύπρο (Λεμεσό), την Ελλάδα και την Τουρκία. Ανάμεσα στους ελληνικούς προορισμούς ήταν η Ρόδος, η Κως, η Σαντορίνη και η Μύκονος.

Προσοχή: Το συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο δεν έχει σχέση με ένα άλλο Orient Queen που ανήκε στην Κυπριακή εταιρεία Louis Cruise Lines και για αρκετά χρόνια εκτελούσε κρουαζιέρες με αφετηρία το λιμάνι του Πειραιά. Το συγκεκριμένο μετονομάστηκε το 2013 σε Louis Aura και εκτελούσε κρουαζιέρες από την Κύπρο και αργότερα σε Aegean Queen και εκτελούσε κρουαζιέρες από την Τουρκία. Το 2018 πουλήθηκε για παλιοσίδερα στα διαλυτήρια της Ινδίας μετά από 49 χρόνια πολυτάραχης δράσης.

https://www.facebook.com/OmorfaTaxidia/