TravelChat - Ταξιδιωτικό Forum
Ταξιδιωτικά Επίκαιρα - Ανακοινώσεις - Προσφορές => Ταξιδιωτικά Νέα => Μήνυμα ξεκίνησε από: dk στις Σεπτέμβριος 23, 2018, 10:31:17 πμ
-
Καλοκαίρι του 2019 θα πετάξουν τα πρώτα υδροπλάνα
(https://www.naftemporiki.gr/fu/p/764445/638/399/0x0000000000a505a3/2/ydroplano-arxeiou.jpg)
Μπορεί το φετινό καλοκαίρι να έφυγε χωρίς την έλευση των υδροπλάνων, όμως όλα δείχνουν ότι το ερχόμενο καλοκαίρι του 2019 αυτά θα έρθουν, δίνοντας ένα ακόμα πλεονέκτημα στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας.
Έπειτα από σχεδόν 15 χρόνια τα υδροπλάνα ετοιμάζονται να πετάξουν από τον Μάιο κατ' αρχάς στο Ιόνιο, καθώς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το πρώτο δίκτυο υδροπλάνων θα δημιουργηθεί στο Ιόνιο Πέλαγος και τη Δυτική Ελλάδα, έχοντας ως βάση την Κέρκυρα.
Το υπουργείο Μεταφορών, έστω και με καθυστέρηση, δεδομένου ότι η δημόσια διαβούλευση είχε ολοκληρωθεί στα τέλη του 2016, κατέθεσε το σχετικό σχέδιο νόμου, με την ελπίδα ότι το νομοσχέδιο θα αποτελέσει το καθοριστικό βήμα για τη επαναδραστηριοποίηση των υδροπλάνων στη χώρα.
Στην εγχώρια αγορά δραστηριοποιούνται δύο εταιρείες, η Ελληνικά Υδατοδρόμια και η Hellenic Seaplanes, οι οποίες έχουν καταφέρει, σύμφωνα με δηλώσεις τους, να προσελκύσουν ιδιώτες επενδυτές.
Θα πρέπει να αναφερθεί εδώ ότι στις προθέσεις του υπουργείου Μεταφορών, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, είναι το σχέδιο νόμου για τα υδροπλάνα, όπως έχει αποφασιστεί σε τετραμερή συνάντηση, να μεταφραστεί και σε τρεις ακόμη γλώσσες (Βουλγαρικά, Ρουμανικά και Σέρβικα) με σκοπό τη δημιουργία βαλκανικού δικτύου υδατοδρομίων.
Το νομοσχέδιο χρήζει βελτιώσεων
Πάντως, όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων εταιρειών το νομοσχέδιο χρήζει βελτιώσεων και ζητούν να γίνουν αλλαγές σε 10 σημεία του για να προχωρήσουν και να φθάσουν σε οριστική συμφωνία, με σκοπό να πετάξουν τα υδροπλάνα στην Ελλάδα.
Μεταξύ αυτών είναι να δοθεί η δυνατότητα σε ιδιωτικούς φορείς να δημιουργήσουν υδατοδρόμια, παράδειγμα οι διαχειριστές λιμένων ή μαρίνων. Ένα άλλο σημείο είναι η μη δυνατότητα ενός ιδιώτη να εκπαιδεύσει προσωπικό. Αν αναγκασθείς να το πάρεις από «τρίτους», αναφέρουν, αυτομάτως αυξάνεις το κόστος.
Προτείνουν ακόμη άλλες οκτώ αλλαγές σε επιμέρους θέματα που αφορούν τα κεφάλαια εταιρειών που ζητούν άδεια λειτουργίας υδατοδρομίου, το πρόγραμμα ασφαλείας, τον εξοπλισμό, τα δικαιολογητικά των φακέλων, τις προϋποθέσεις για το πτητικό έργο, τη μετοχική σύνθεση των κατόχων των αδειών, τη μεταβίβαση αδειών κ.ά.
Η σημασία του project για την εθνική οικονομία είναι ακόμα μεγαλύτερη από ό,τι έχει φανεί, υποστηρίζουν, καθώς θα δημιουργηθούν βάσεις συντήρησης των υδροπλάνων, ακαδημία εκπαίδευσης πιλότων και πολλά άλλα. Η συγκεκριμένη επένδυση αφορά έμμεσα ή άμεσα και μια σειρά άλλων κλάδων, προσθέτουν, καθώς η ανάπτυξη του τομέα των υδροπλάνων θα δώσει το έναυσμα και για ανάπτυξη και σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, τον τουρισμό, την υγεία, το real estate, κάτι που αφορά για παράδειγμα νησιά όπου δεν υπάρχει σήμερα αεροπορική σύνδεση με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Τέλος, σύμφωνα με τα πλάνα των δύο εταιρειών, Μητροπολιτικό Υδατοδρόμιο δεν θα υπάρξει μόνο ένα. Ως γνωστόν εξετάζεται η κατασκευή ενός στην Ελευσίνα, αλλά και ενός δεύτερου για την Αν. Αττική, ανάλογα με το αν θα αποφασισθεί ότι αυτό της Ελευσίνας θα εξυπηρετεί τις μετακινήσεις στη Δ. Αττική ή ολόκληρης της Αττικής. Για τη Θεσσαλονίκη προορίζεται το Μητροπολιτικό Υδατοδρόμιο Β. Ελλάδας, ενώ μελετάται άλλο ένα στην Αλεξανδρούπολη.
Αδειοδότηση υδατοδρομίων
«Η κατάθεση του νομοσχεδίου ανοίγει, πλέον, τον δρόμο για πτήσεις υδροπλάνων» αναφέρει στη «Ν» ο Τάσος Γκόβας, πρόεδρος της εταιρείας Ελληνικά Υδατοδρόμια, η οποία έχει αναλάβει την αδειοδότηση αρκετών υδατοδρομίων στην Ελλάδα. Προσθέτει πως «έχουν ήδη υποβληθεί οι φάκελοι αδειοδότησης υδατοδρομίων στη Λευκάδα και στο Μεγανήσι, στο πλαίσιο υλοποίησης σύμβασης με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, και θα ακολουθήσουν αιτήσεις για Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο. Στόχος είναι να δημιουργηθεί το πρώτο δίκτυο από οκτώ υδατοδρόμια στο Ιόνιο, ώστε να έχει νόημα η έναρξη πτήσεων».
Σύμφωνα µε πληροφορίες, πάντως, µία από τις εταιρείες που θα πετάξουν στο συγκεκριμένο δίκτυο θα είναι η K2 Airwaves, η οποία θα φέρει στην Ελλάδα δύο δικινητήρια υδροπλάνα 19 θέσεων, καναδικής κατασκευής. Τα Twin Otter ήταν το μοντέλο υδροπλάνων που είχε ξαναπετάξει στην Ελλάδα, αλλά και αυτά που πραγματοποιούν πτήσεις σε Καναδά και Μαλδίβες.
Με τις αδειοδοτήσεις των ανωτέρω υδατοδρομίων, υπογραμμίζει ο κ. Γκόβας, σε συνδυασμό με τα τρία υδατοδρόμια που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί (Κέρκυρας, Παξών, Πάτρας) με ανάδοχο την Ελληνικά Υδατοδρόμια για λογαριασμό του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας και του Οργανισμού Λιμένος Πατρών, θα δημιουργηθεί ένα επαρκές δίκτυο στο Ιόνιο ώστε να καθίσταται βιώσιμη η έναρξη πτήσεων των υδροπλάνων την επόμενη σεζόν.
Τα υδροπλάνα θα έχουν βάση την Κέρκυρα και θα μπορούν να πραγματοποιούν τακτικά δρομολόγια, charter πτήσεις, καθώς και μια σειρά ειδικών πτήσεων (Νοσοκομειακών, Cargo, Έρευνας-Διάσωσης, Πυρόσβεσης, Γενικής αεροπορίας, Αεροπορικών εργασιών κ.λπ.).
https://www.naftemporiki.gr/
-
Υδροπλάνα ακούμε και υδροπλάνα δεν βλέπουμε.
Αντε να δούμε τι θα γίνει κι αυτήν την φορά.
-
Υδροπλάνα ακούμε και υδροπλάνα δεν βλέπουμε.
Αντε να δούμε τι θα γίνει κι αυτήν την φορά.
Χαχαχα... ετσι, ετσι... και την προηγουμενη φορα ποτε δεν πεταξαν. :mocking:
-
Ε,μα πόσα χρόνια λένε ότι θα κάνουν υδατοδρόμια,μια για τα νησιά του Αιγαίου ,μια για το Ιόνιο.!!!!
-
Μετατίθεται για το 2021 η λειτουργία του δικτύου υδροπλάνων στο Ιόνιο
Για το 2021 μετατίθεται η λειτουργία του δικτύου υδροπλάνων στο Ιόνιο, μετά και τις δυσμενείς εξελίξεις που έχει προκαλέσει παγκοσμίως στον τουρισμό η πανδημία του κορωνοϊού.
Την είδηση επιβεβαίωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της «Ελληνικά Υδατοδρόμια», Αναστάσιος Γκόβας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η φετινή τουριστική σεζόν, ο οποίος ελπίζει, ότι «θα έχει σφυγμό», θα εξελιχθεί ομαλά κατά τους θερινούς μήνες, εφόσον δεν καθυστερήσει η επιστροφή στην κανονικότητα, με την Ελλάδα να βρεθεί ίσως στην κορωνίδα των τουριστικών προορισμών.
«Όπως φαίνεται τα υδροπλάνα δεν θα πετάξουν πάνω από το Ιόνιο, καθώς δεν θα προλάβουν να αδειοδοτηθούν τα υδατοδρόμια στα νησιά του Ιονίου, πέραν της Κέρκυρας και των Παξών που έχουν αδειοδοτηθεί, παρότι η χρησιμότητά τους θα ήταν άκρως απαραίτητη, όχι μόνο για τουριστικούς προορισμούς, αλλά ακόμη και για τη διακομιδή ασθενών σε νοσοκομεία» επισημαίνει ο κ. Γκόβας.
Εντούτοις όλα φαίνεται πως θα είναι έτοιμα για το 2021, ενώ προ ημερών, ολοκληρώθηκε με επιτυχία, στο αεροδρόμιο Oberpfaffenhofen EDMO της Γερμανίας, η πρώτη δοκιμαστική πτήση του υδροπλάνου “Seastar Dornier”.
«Το νέο “Seastar Dornier” είναι εξοπλισμένο με τα πλέον σύγχρονα συστήματα, όπως ψηφιακό πιλοτήριο, υψηλής απόδοσης έλικες, κλιματισμό, κ.λπ.», σύμφωνα με τον κ. Γκόβα, ο οποίος πρόσθεσε: «Τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά του το καθιστούν ως μια πολύ αξιόπιστη επιλογή για πτήσεις στην Ελλάδα. Ήδη από το 2016 η εταιρεία “Ελληνικά Υδατοδρόμια” είχε προσκαλέσει στην Κέρκυρα τον πρόεδρο της Dornier, Conrado Dornier, όπου του παρουσίασε το υδατοδρόμιο στο λιμάνι της Κέρκυρας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους, οι δύο πλευρές είχαν συζητήσει διεξοδικά τις προοπτικές πτήσεων των υδροπλάνων “Seastar Dornier” με βάση το υδατοδρόμιο Κέρκυρας. Ο κ. Dornier είχε εκφράσει τότε ζωηρό ενδιαφέρον δηλώνοντας ότι «η Κέρκυρα θα είναι το κέντρο του δικτύου των Ιονίων Νήσων και θα έχει άξονες και σε Ιταλία».
Επίσης, είχε δηλώσει ότι μόλις ολοκληρωθούν τα επενδυτικά σχέδια της Dornier για το “Seastar” αυτό θα δύναται να δραστηριοποιηθεί και στο Αιγαίο.
«Με βλέμμα πλέον στραμμένο στο 2021 η επικείμενη παραγωγή του νέου “Seastar Dornier” είναι πολύ σημαντική, υπό την έννοια ότι αυξάνεται η γκάμα των υδροπλάνων που θα πετούν στην Ελλάδα. Έτσι πέρα από το δικινητήριο καναδέζικο “Twin-Otter” των 19 επιβατικών θέσεων και ορισμένων μονοκινητήριων υδροπλάνων, μικρότερων θέσεων, προστίθεται και το δικινητήριο “Seastar” των 12 θέσεων.
Μπορεί το δίκτυο υδροπλάνων στη χώρα μας να έχει καθυστερήσει αισθητά, όμως η ύπαρξη περισσότερων τύπων υδροπλάνων με διαφορετικά χαρακτηριστικά σε θέσεις, ταχύτητα και εμβέλεια θα καλύπτει, πιο στοχευμένα, διαφορετικά είδη μεταφορικών αναγκών. Ανάλογα δηλαδή με τη ζήτηση για τακτικά δρομολόγια, VIP πτήσεις, περιηγητικές σε συνέργεια με την κρουαζιέρα, εμπορευματικές, νοσοκομειακές κ.λπ., θα μπορεί να χρησιμοποιείται το καταλληλότερο υδροπλάνο ώστε να προσφέρεται η βέλτιστη υπηρεσία στον επιβάτη, με απόλυτη ασφάλεια και αυτό είναι το ζητούμενο στους καιρούς που βιώνουμε» καταλήγει ο κ. Γκόβας.
www.metaforespress.gr
-
Hellenic Seaplanes: Η πανδημία δεν «κόβει» τα φτερά των υδροπλάνων
Οι περιορισμοί που προκύπτουν από την «πανδημία του κορωνοϊού» που τέθηκαν σε όλο τον κόσμο και του ντόμινο επιπτώσεων που φέρνει σε πολλούς κλάδους, όπως αυτών των μεταφορών, ίσως να μην επιτρέψουν στη Hellenic Seaplanes μια δυναμική είσοδο την καλοκαιρινή περίοδο του 2020, αλλά παραμένει σταθερή στην επιδίωξη πτήσεων υδροπλάνων στις ελληνικές θάλασσες εντός του 2020…
Ο στόχος της εταιρείας ότι θα μπορέσει να ενεργοποιήσει την αγορά του υδροπλάνου στον χώρο των ελληνικών μεταφορών πηγάζει και από έναν άλλον όμως παράγοντα, τα έγκαιρα μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας,από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και τη σοβαρή και μαζική αντιμετώπισή τους από τους πολίτες.Το γεγονός αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο, αλλά έχει εκθειαστεί από τα διεθνή ΜΜΕ, προβάλλοντας συχνά την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ελλάδας την περίοδο αυτή, σε σχέση με τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες που βρίσκονται σε ιδιαίτερα δραματική θέση.
«Θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε και να χτίζουμε σε όσα έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα, ώστε να διασφαλίσουμε ότι προχωρά με συνέπεια ο σχεδιασμός μας για την υλοποίηση του προγραμματισμού μας για το 2020» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νικόλας Χαραλάμπους, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Seaplanes.
Σημαντική πρόοδος έχει γίνει στην επικαιροποίηση, σύμφωνα με τον νέο νόμο, των τεχνικών φακέλων των υδατοδρομίων για όλο το δίκτυο, με τα πρώτα αποτελέσματα να αποστέλλονται άμεσα από την υπηρεσία αξιολόγησης των υδατοδρομίων του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών παρά τις δυσκολίες και δυσλειτουργίες που επιφέρει η πανδημία.
Οι κινήσεις του κυβερνητικού μηχανισμού δεν σταματούν εδώ. Πριν από μερικές μέρες, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας προχώρησε στην έγκριση του περιεχομένου του εκπαιδευτικού προγράμματος, της διαδικασίας, του τύπου πιστοποίησης και της εκπαίδευσης για το προσωπικό των υδατοδρομίων όπου δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.
Πέρα από την άμεση ανταπόκριση στα θέματα αξιολόγησης των υδατοδρομίων, το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών μέσω του υφυπουργού κ. Κεφαλογιάννη ξεκαθαρίζει με τη χθεσινή διευκρινιστική εγκύκλιο τις διαδικασίες αδειοδότησης υδατοδρομίων, περιβαλλοντικά θέματα, καθώς και τις εγκρίσεις που απαιτούνται, επισπεύδοντας τον χρόνο υλοποίησης του δικτύου.
Η Hellenic Seaplanes, πλήρως εναρμονισμένη με το περιεχόμενο του νέου νόμου περί ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίων (v.4663/2020), ολοκλήρωσε την επικαιροποίηση των τεχνικών φακέλων που αφορούν έργα που έχει αναλάβει έως τώρα και στη συνέχεια προέβη στην κατάθεσή τους στο Υπουργείο για τα κάτωθι υδατοδρόμια:
Οργανισμός Λιμένος Βόλου Α.Ε.,
Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.,
Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας,
Υδατοδρόμιο Σκύρου,
Υδατοδρόμιο Τήνου,
Υδατοδρόμιο Σητείας,
Υδατοδρόμιο Χίου,
Υδατοδρόμιο Αμφιλοχίας
Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των 21 υδατοδρομίων του διαγωνισμού της περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου,προχωρά η αδειοδότηση των υδατοδρομίων Ναυπλίου και της Νέας Κίου, ενώ στην τελική τους φάση βρίσκονται οι τεχνικοί φάκελοι των πέντε υδατοδρομίων του Οργανισμού Λιμένος Εύβοιας και συγκεκριμένα της Χαλκίδας, της Αιδηψού, της Καρύστου, του Αλιβερίου και της Κύμης.
Ακόμα, σε σχετική ανακοίνωση, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του δικτύου υδατοδρομίων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Seaplanes κ. Νικόλας Χαραλάμπους αναφέρει σε τηλεοπτική συνέντευξή του σχετικά με τις αναβολές που φέρνει ο κορωνοϊός στην έλευση των υδροπλάνων στη χώρα μας:
«Ο σύγχρονος κόσμος βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις με την πανδημία του κορωνοϊού και από αυτόν τον κλοιό δεν θα μπορούσε να ξεφύγει και ο επιχειρηματικός κόσμος. Αναφορικά με τον κλάδο μας (τον κλάδο των υδροπλάνων) η προσπάθεια της κυβέρνησης να στηρίξει τον τομέα των υδροπλάνων επισφραγίστηκε με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου και η Hellenic Seaplanes οφείλει να ακολουθήσει τον σχεδιασμό της, παρά τις καθυστερήσεις και τις αντικειμενικές δυσκολίες, με μόνο στόχο να πραγματοποιηθούν πτήσεις με υδροπλάνο ξανά στην Ελλάδα, μέσα στο 2020».
Αξίζει να αναφερθεί ότι το πλάνο της Hellenic Seaplanes, πέρα από τη διευθέτηση των απαραίτητων διαδικασιών που αφορούν τα υδατοδρόμια, επεκτείνεται στο σύστημα κρατήσεων το οποίο βρίσκεται σε φάση πιλοτικών δοκιμών και αναβαθμίσεων με απώτερο στόχο να είναι σύντομα διαθέσιμο μέσω της εταιρικής ιστοσελίδας, καθώς και νέες στρατηγικές συνεργασίες δρομολογούνται με τουριστικές εταιρείες για τη δημιουργία από κοινού περιηγητικών πακέτων, με εταιρείες μεταφορών, με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της υγείας, καθώς και με συνεργάτες που θα ενσωματώσουν καινούριες εφαρμογές και υπηρεσίες στα υδροπλάνα και υδατοδρόμια.
http://www.airnews.gr/
-
Αντίστροφη μέτρηση για τα υδροπλάνα στην Πάτρα
Hellenic Seaplanes και Ελληνικά Υδατοδρόμια αναλαμβάνουν μαζί τη λειτουργία του υδατοδρομίου της Πάτρας!
Αποφασιστικό βήμα για τη λειτουργία του Υδατοδρομίου Πάτρας έγινε χθες, με την υπογραφή της σύμβασης για την παραχώρηση του management του υδατοδρομίου.
Το εταιρικό σχήμα, που συμβλήθηκε με τον Οργανισμό Λιμένα Πατρών (ΟΛΠΑ), αποτελείται από τις εταιρείες Hellenic Seaplanes και Ελληνικά Υδατοδρόμια και με την υπογραφή της σύμβασης αναλαμβάνει τη διοίκηση, διαχείριση, λειτουργία και εκμετάλλευση του υδατοδρομίου της Πάτρας.
Τη σύμβαση παραχώρησης του υδατοδρομίου, η οποία θα έχει διάρκεια δώδεκα ετών, υπέγραψαν ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.ΠΑ. Α.Ε., κ. Παναγιώτης Τσώνης, και οι εκπρόσωποι της Ι.Κ.Ε. «Υδατοδρόμιο Λιμένος Πατρών», κ.κ. Νικόλας Χαραλάμπους (Πρόεδρος & CEO της Hellenic Seaplanes S.A.) και Αναστάσιος Γκόβας (Πρόεδρος της «Ελληνικά Υδατοδρόμια Ι.Κ.Ε.»).
Παρόντες κατά την υπογραφή της σύμβασης ήταν και οι: κ. Ειρηναίος Πελέχρας (Διευθυντής Ανάπτυξης της Hellenic Seaplanes), κ. Χαράλαμπος Γαργαρέτας (Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Υδατοδρομίων της Hellenic Seaplanes), Κωνσταντίνος Βρης (Station Manager του «Υδατοδρομίου Λιμένος Πατρών»).
Σε τοποθέτησή του ο Πρόεδρος & CEO της Hellenic Seaplanes, κ. Νικόλας Χαραλάμπους ανέφερε:
«Με την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης ολοκληρώσαμε ακόμη ένα βήμα προς τον ερχομό των υδροπλάνων στην Ελλάδα και μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία έναρξης μιας καινούριας μορφής συγκοινωνίας, που συμβάλλει στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ενώ προάγει αυτό που εμείς αποκαλούμε «Γρήγορη πρόσβαση» στην πολυνησία και στην μεγάλη ακτογραμμή της χώρας μας. Η πατρίδα μας έχει θάλασσα, έχει λίμνες και όλα εκείνα τα φυσικά χαρακτηριστικά για να υποδεχτούμε τη λειτουργία των υδροπλάνων. Σήμερα κάνουμε ακόμη ένα αποφασιστικό βήμα.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπογραφούν και θα αδειοδοτηθούν και άλλα υδατοδρόμια, ώστε σύντομα να έχουμε τα πρώτα δρομολόγια υδροπλάνων».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.ΠΑ. Α.Ε., κ. Παναγιώτης Τσώνης, δήλωσε: «Κάναμε σήμερα άλλο ένα σημαντικό βήμα για να καταστεί η πόλη και το λιμάνι της Πάτρας, κεντρικός κόμβος ενός πρώτου στοιχειώδους δικτύου υδατοδρομίων στη Δυτική Ελλάδα, συμβάλλοντας έτσι στην τουριστική και γενικότερη οικονομική αναπτυξιακή δυναμική της ευρύτερης περιφέρειας. Το πιστέψαμε και το πετύχαμε. Θέλω να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους του εταιρικού σχήματος για τη συνεργασία και να απευθύνω ιδιαίτερες ευχαριστίες στο προσωπικό του Οργανισμού μας που συνέβαλε για να φτάσουμε σήμερα στο σημείο να υπογράψουμε τη σύμβαση παραχώρησης για τη διαχείριση και λειτουργίας των υποδομών και υπηρεσιών του Υδατοδρομίου στο Λιμάνι της Πάτρας».
https://www.facebook.com/airnews.gr/
-
Υδροπλάνα: Πότε και πού θα γίνουν oι πρώτες πιλοτικές πτήσεις
Το 2020 είναι μια χρονιά γεμάτη ανατροπές. Για τα υδροπλάνα, όλες οι προβλέψεις έδειχναν πως θα ήταν η χρονιά τους, όμως το φρένο που έβαλε η COVID-19 στον τουρισμό άλλαξε τα δεδομένα. Εφόσον όμως ένα δεύτερο κύμα αποφευχθεί, το εφετινό φθινόπωρο 1-2 υδροπλάνα θα ανοίξουν πιλοτικά φτερά σε Ιόνιο και Νότιο Αιγαίο, προκειμένου να αναθερμάνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον εν όψει της εκκίνησης που βγάζει πια εισιτήριο για το 2021.
Η χώρα μας, διαθέτοντας 16.000 χλμ. ακτογραμμής, θεωρείται ιδανικός προορισμός για τα υδροπλάνα. Εκτιμάται ότι μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια θα έχει αναπτυχθεί ένα δίκτυο περίπου 100 υδατοδρομίων ανά την Ελλάδα και το εγχείρημα θα δημιουργήσει περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας.
Η Πάτρα κάνει την αρχή
Οι μήνες που ακολούθησαν την ψήφιση του νέου νομοθετικού πλαισίου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τα υδατοδρόμια, τον περασμένο Φεβρουάριο, αν και ουσιαστικά συνέπεσαν με την κρίση του κορωνοϊού, δρομολόγησαν σημαντικές εξελίξεις. Στις αρχές Ιουλίου υπογράφηκε η σύμβαση 12ετούς παραχώρησης στη σύμπραξη των εταιρειών Ελληνικά Υδατοδρόμια και Hellenic Seaplanes για τη διαχείριση και λειτουργία του υδατοδρομίου της Πάτρας περίπου τριάμισι χρόνια μετά την αδειοδότησή του!
Πρόκειται για το ένα εκ των μόλις τριών αδειοδοτημένων υδατοδρομίων στη χώρα, μαζί με αυτά σε Κέρκυρα και Παξούς. Οι 20 μέχρι σήμερα κατατεθειμένες αιτήσεις αδειοδότησης «κόλλησαν» στις αγκυλώσεις του νόμου του 2013 και στις ανεφάρμοστες αλλαγές που έφερε η προηγούμενη ηγεσία το 2018, αφού επί δύο χρόνια έπαιξε… καθυστερήσεις.
Για να υπάρξει όμως βιώσιμο δίκτυο στο Ιόνιο θα πρέπει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την κατασκευή υδατοδρομίων σε Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Μεγανήσι και Ζάκυνθο, που βρίσκονται ήδη σε διαδικασία αδειοδότησης. Για να θεωρηθεί βιώσιμη μια επένδυση σε υδροπλάνα, θα πρέπει να υπάρχει άνα δίκτυο 5-8 υδατοδρομίων και να πραγματοποιούνται ημερησίως 4 1/2 – 5 ώρες πτήσης.
33 «σταθμοί» στο Νότιο Αιγαίο
Το μεγαλύτερο στοίχημα, σε όρους μεγέθους και βιωσιμότητας, είναι η δημιουργία δικτύου 33 υδατοδρομίων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, που προχωρεί με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ηδη το υδατοδρόμιο της Πάτμου έχει κατασκευαστεί και εκκρεμεί η οριστική άδεια από την Επιτροπή Υδατοδρομίων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ενώ υπό κατασκευή είναι της Τήνου.
Οι τεχνικοί φάκελοι των 33 υδατοδρομίων βρίσκονται σε φάση εκπόνησης. Μέσα στο προηγούμενο διάστημα, αν και με εμπόδια λόγω lockdown, ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες στα λιμάνια των νησιών για τη χωροθέτηση των υδατοδρομίων, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την έκδοση των αδειών ίδρυσης. Θα ακολουθήσει ο διαγωνισμός της Περιφέρειας για την κατασκευή και τη λειτουργία των υδατοδρομίων, ώστε στη συνέχεια να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενοι έλεγχοι για να εκδοθούν οι άδειες λειτουργίας.
Κινητικότητα σε όλη την Ελλάδα
Κινητικότητα εντοπίζεται πια ανά την Ελλάδα. Εντός του 2020 εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν τα υδατοδρόμια σε Σκύρο, Σκόπελο και Αλόννησο. Στην Εύβοια, με πρωτοβουλία του Οργανισμού Λιμένων Εύβοιας, προχωρεί η αδειοδότηση σε Χαλκίδα, Κύμη, Κάρυστο, Αλιβέρι, Αιδηψό.
Σημαντικό ενδιαφέρον εντοπίζεται στην Κρήτη. Πιο κοντά στην αδειοδότηση είναι το υδατοδρόμιο Ρεθύμνου, ενώ ακολουθούν σε Αγία Γαλήνη, Ηράκλειο, Κίσσαμο Χανίων και Ιεράπετρα. Στο Λουτράκι, ο σχεδιασμός του δήμου και του Λιμενικού Ταμείου προβλέπει πτήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Για να επιτευχθεί αυτό, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, προβλέπονται δύο υδατοδρόμια, ένα στο λιμάνι και ένα στην περιοχή Καλαμάκι.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κατασκευή υδατοδρομίων σε ένα δίκτυο 12-13 λιμνών, με πρώτες τις λίμνες Ιωαννίνων, Πλαστήρα, Καστοριάς, Καϊάφα κ.ά. Τέλος, για την Αθήνα και τα νησιά του Αργοσαρωνικού έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η Περιφέρεια Αττικής. Παράλληλα, προετοιμάζεται ήδη η δημιουργία Σχολής Εκπαίδευσης Πιλότων για υδροπλάνα στη Χαλκίδα.
Τα σχέδια ανά περιοχή
Σποράδες: Εντός του 2020 εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν τα υδατοδρόμια σε Σκύρο, Σκόπελο και Αλόννησο.
Εύβοια: Με πρωτοβουλία του Οργανισμού Λιμένων Εύβοιας προχωρεί η αδειοδότηση σε Χαλκίδα, Κύμη, Κάρυστο, Αλιβέρι, Αιδηψό.
Κρήτη: Πιο κοντά στην αδειοδότηση είναι το υδατοδρόμιο Ρεθύμνου, ενώ ακολουθούν Αγία Γαλήνη, Ηράκλειο, Κίσσαμος Χανίων και Ιεράπετρα.
Λουτράκι: Ο σχεδιασμός του δήμου και του Λιμενικού Ταμείου προβλέπει πτήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
«Πρωτοποριακή πύλη εισόδου στην καρδιά της Πάτρας»
Ο κ. Αναστάσιος Γκόβας, πρόεδρος της Ελληνικά Υδατοδρόμια, μίλησε στο «Βήμα» για τη σημασία του Υδατοδρομίου Πάτρας: «Στόχος είναι το Υδατοδρόμιο Πάτρας να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη βιώσιμη λειτουργία των υδροπλάνων σε ολόκληρο τον άξονα της Δυτικής Ελλάδας και μάλιστα σε δωδεκάμηνη βάση. Δημιουργεί μια πρωτοποριακή “πύλη εισόδου” στην καρδιά της πόλης, καθώς θα λειτουργεί μέσα στο λιμάνι, εξασφαλίζοντας τη γρήγορη και ευέλικτη μετακίνηση τουριστών αλλά και κατοίκων».
Ετοιμοι να μπουν στην αγορά Γερμανοί και Ελβετοί
«Σε μια μουδιασμένη αγορά λόγω του κορωνοϊού είναι καλύτερο να γίνονται προσεκτικά και μικρά βήματα. Εμείς θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι τα υδροπλάνα ήρθαν για να μείνουν» λέει ο κ. Νικόλαος Χαραλάμπους, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, εξηγώντας ότι η καλή διαχείριση της κρίσης μπορεί να αποδειχτεί ευκαιρία για την Ελλάδα και στον τομέα των υδροπλάνων.
Γι’ αυτό και καταβάλλονται προσπάθειες να μην ανατραπούν πλήρως τα σχέδια για πτήσεις – έστω σε πολύ μικρή κλίμακα – περί τον Οκτώβριο. Η εταιρεία κατέθεσε στις 20 Μαΐου 2020 αίτημα αδειοδότησης στην ΥΠΑ για πτήσεις με υδροπλάνα.
Κατά καιρούς, εξάλλου, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον επενδυτών από τον Καναδά, την Κίνα, τη Γερμανία, όμως τα πολιτικά προσκόμματα των περασμένων ετών και τώρα η κρίση του κορωνοϊού έχουν κρατήσει μακριά τα υδροπλάνα. Θεωρείται λοιπόν ότι οι πιλοτικές πτήσεις θα ζεστάνουν και πάλι τις μηχανές. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», πριν από λίγες ημέρες βρέθηκαν στην Ελλάδα εκπρόσωποι ενός γερμανικού fund. Εκτιμάται ότι, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, ως τα μέσα Αυγούστου θα δοθεί το «πράσινο φως» ώστε να υποβληθεί στην ΥΠΑ φάκελος με στόχο να ξεκινήσουν πτήσεις την επόμενη άνοιξη. Εν τω μεταξύ, πρόθεση για εκτέλεση πτήσεων έχει εκδηλώσει, σύμφωνα με απάντηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή στη Βουλή, ελβετική αεροπορική εταιρεία.
Στον αντίποδα, στον «πάγο» έχει μπει εδώ και δύο χρόνια το εγχείρημα της δημιουργίας Μητροπολιτικού Υδατοδρομίου στην Αττική. Η επένδυση, ύψους 250 εκατ. ευρώ, των Κινέζων της Petrichor Capital Partners, για την οποία έχει βολιδοσκοπηθεί η Ελευσίνα, βρίσκεται ακόμα σε αναμονή.
Πηγή: tovima.gr
-
Σε διαδικασία αδειοδότησης το υδατοδρόμιο Αμοργού
Σε διαδικασία αδειοδότησης βρίσκεται το υδατοδρόμιο Αμοργού, το οποίο θα αποτελέσει ένα από τα πρώτα υδατοδρόμια του Νοτίου Αιγαίου που θα αποκτήσουν Άδεια Ίδρυσης.
Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο Δήμος Αμοργού αναφέρει πως μετά από συντονισμένες ενέργειες και επικοινωνία με τον πρόεδρο της «Ελληνικά Υδατοδρόμια», κ. Αναστάσιο Γκόβα, ενημερωθήκαμε εγγράφως ότι το Υδατοδρόμιο Αμοργού παραμένει σε διαδικασία Αδειοδότησης και θα είναι από τα πρώτα υδατοδρόμια του Νοτίου Αιγαίου που θα αποκτήσουν Άδεια Ίδρυσης. Η σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εκπονείται από το γραφείο του κυρίου Γεώργιο Αλεξάκη με ανάθεση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατατέθηκε πρόσφατα για έγκριση στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Κυκλάδων.
Σύμφωνα με την επιστολή του κ .Γκόβα που αναγνώσθηκε από το Δήμαρχο Αμοργού Λευτέρη Καραΐσκο στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου «η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει αναθέσει στην «Ελληνικά Υδατοδρόμια» την αδειοδότηση του Υδατοδρομίου Αμοργού. Η εταιρεία έχει εκπονήσει τα Εγχειρίδια του Υδατοδρομίου, επίσης το Τεχνικό της Κλιμάκιο (αποτελούμενο από πιλότο υδροπλάνων και υπεύθυνο χωροθέτησης υδατοδρομίων) έχει μεταβεί στην Αμοργό και πραγματοποίησε αυτοψία – επιθεώρηση για την επιλογή του βέλτιστού σημείου δημιουργίας Υδατοδρομίου στην Αμοργό.»
«Το Υδατοδρόμιο Αμοργού βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης των Τεχνικών Φακέλων και κατάθεσής των στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με τις αντίστοιχες Αιτήσεις για την έκδοση Άδειων Ίδρυσης Υδατοδρομίων. Το Λιμενικό Ταμείο Αμοργού σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τα ¨Ελληνικά Υδατοδρόμια¨ εργάζονται συστηματικά για την ολοκλήρωση ενός έργου ζωτικής σημασίας για το νησί μας. Τις επόμενες ημέρες προγραμματίζουμε και σχετική επίσκεψη στο Υπουργείο Υπ0δομων”δήλωσε ο Δήμαρχος Αμοργού Ελευθέριος Καραϊσκος.
https://www.facebook.com/GreekAirNews/
-
Ξεκινούν οι πτήσεις με υδροπλάνα σε ξενοδοχείο στο Miraggio της Χαλκιδικής
Από του χρόνου, αρχίζουν οι πρώτες, ουσιαστικές πτήσεις με υδροπλάνα σε υδάτινα πεδία ανά την Ελλάδα. το πρώτο υδάτινο πεδίο στην Ελλάδα δόθηκε με την πρώτη έγκριση στο Κάνιστρο Κασσάνδρας Χαλκιδικής κατόπιν της αίτησης της εταιρείας “Med Sea Ηealth Α.Ε” για την κατασκευή ενός υδάτινου πεδίου στο 5άστερο Miraggio Thermal Spa Resort.
Πρόκειται για υδάτινες περιοχές προς-/αποθαλάσσωσης, εκτός των αδειοδοτηµένων υδατοδρομίων, που μπορεί να διευκολύνουν την επισκεψιμότητα περιοχών µε τουριστικό ενδιαφέρον, αλλά και την εξυπηρέτηση επειγουσών περιπτώσεων.
Η άδεια εκδόθηκε από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το Υπουργείο Ναυτιλίας, ενώ για την υλοποίηση της έγκρισης του Υδάτινου Πεδίου η Med Sea Ηealth Α.Ε επέλεξε ως ανάδοχο την “Ελληνικά Υδατοδρόμια”, η πρώτη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο των υδατοδρομίων.
Στο εγκεκριμένο Υδάτινο Πεδίο επιτρέπεται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν.4663/20, να πραγματοποιούνται καθημερινά μέχρι έξι ζεύγη πτήσεων (προσθαλάσσωση – αποθαλάσσωση) ανά αεροπορική εταιρεία υδροπλάνων. Οι πτήσεις μπορεί να πραγματοποιούνται από αδειοδοτημένα υδατοδρόμια ή/και χερσαία αεροδρόμια (με τη χρήση αμφίβιων υδροπλάνων).
O Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας “Med Sea Ηealth Α.Ε” κ. Αλέξανδρος Γιαννακίδης αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε:
«Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί, με την έγκριση αυτή έγινε πραγματικότητα ένα όνειρο που έχουμε για την ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής. Το Miraggio θα αποτελέσει από φέτος την πρώτη Πύλη Εισόδου και, η αρχή αυτή, θα είναι ένα ορόσημο για τον τουρισμό στην Ελλάδα γενικότερα.
Η Ελλάδα, με την τεράστια ακτογραμμή και τις πανέμορφες παραλίες της, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλες χώρες, όπως οι Μαλδίβες για παράδειγμα, που εδώ και χρόνια έχουν εντάξει τα υδροπλάνα στα μέσα μαζικής μεταφοράς τους.
Προορισμοί όπως η Χαλκιδική θα είναι πλέον προσβάσιμοι πιο εύκολα, ενώ οι επισκέπτες που βρίσκονται εδώ θα μπορούν να πεταχτούν σε ένα νησί για εκδρομή, για λίγες επιπλέον μέρες διακοπών ή και το αντίθετο.
Πέρα από τα πασίγνωστα νησιά του Αιγαίου και την πρωτεύουσα, πλέον όσοι ονειρεύονται να έρθουν στην Ελλάδα, θα μπορούν να προσεγγίσουν και τόπους λιγότερο γνωστούς και ανεξερεύνητους αλλά εξίσου όμορφους, και να γευτούν την αυθεντική ελληνική φιλοξενία.»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της «Ελληνικά Υδατοδρόμια» κ. Τάσος Γκόβας δήλωσε: «Η έγκριση του πρώτου Υδάτινου Πεδίου είναι μια σημαντικότατη εξέλιξη, καθώς θα αποτελέσει τον «πιλότο» για την έγκριση δικτύου Υδάτινων Πεδίων σε στρατηγικά σημεία τα οποία αποτελούν πόλο έλξης για τους Τουρίστες.
Μέσω των Υδάτινων πεδίων θα εξασφαλίζεται η απευθείας πρόσβαση σε τουριστικά θέρετρα, σε πανέμορφες αλλά δυσπρόσιτες παραλίες, σε δημοφιλείς παραθαλάσσιες και παραλίμνιες περιοχές, σε αξιοθέατα μέρη για εκδρομές συνέργειας με την κρουαζιέρα, κ.λ.π.
Η εξέλιξη αυτή θα έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια νέα αγορά που θα αναπτύξει περαιτέρω τον ποιοτικό τουρισμό, με όλα τα θετικά που αυτό συνεπάγεται».
https://www.airnews.gr/
-
Η Grecian Air Seaplanes ξεκινά τις πρώτες πτήσεις με υδροπλάνα στην Ελλάδα
Η Grecian Air Seaplanes προγραμματίζει να ξεκινήσει τις πτήσεις της στις αρχές Σεπτεμβρίου με τρία αμφίβια υδροπλάνα, 19 θέσεων. Οι πτήσεις θα ξεκινήσουν από το Ιόνιο.
Η Grecian Air Seaplanes έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπήρχε στην Ελλάδα σχετικά με τη διασύνδεση των ελληνικών νησιών και των παραλίμνιων περιοχών τόσο με την ηπειρωτική χώρα, όσο και μεταξύ τους.
Ένα ισχυρό γερμανικό fund επενδύει μέσω της εταιρείας AXIONAIR στη δημιουργία της αεροπορικής εταιρείας υδροπλάνων Grecian Air Seaplanes,στην οποία συμμετέχουν η κα Μαρία Τόκτωρ και ο κ. Αναστάσιος Γκόβας, πρόεδρος της Ελληνικά Υδατοδρόμια, θέτοντας πολύ υψηλούς στόχους για την υλοποίηση του φιλόδοξου project ανάπτυξης των υδατοδρομίων σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Οι άνθρωποι της Grecian Air Seaplanes, η οποία αναλαμβάνει το πτητικό έργο με υδροπλάνα στη χώρα μας, σημειώνουν πως “είναι αδιανόητο να μην πετούν στην Ελλάδα τα υδροπλάνα”. Χάρη στον πολυνησιακό χαρακτήρα της και στον σημαντικό αριθμό λιμνών που διαθέτει, η χώρα μας, με μία από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές στον πλανήτη, μήκους 16.000 χλμ., αποτελεί ιδανικό προορισμό για την υλοποίηση του συγκεκριμένου εγχειρήματος.
Η Grecian Air Seaplanes προγραμματίζει να ξεκινήσει τις πτήσεις της στις αρχές Σεπτεμβρίου με 3 αμφίβια υδροπλάνα, 19 θέσεων, τα οποία προοδευτικά θα αυξάνονται προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες όλης της χώρας. Σύμφωνα με το στρατηγικό πλάνο, η εταιρεία θα διαθέτει μικτό στόλο, καθώς κάποια υδροπλάνα θα είναι ιδιόκτητα και κάποια μισθωμένα, με το κόστος αγοράς κάθε υδροπλάνου να ανέρχεται στα 7 εκατ. δολ.
Οι πτήσεις θα ξεκινήσουν από το Ιόνιο, όπου βρίσκονται τα πρώτα αδειοδοτημένα υδατοδρόμια και σταδιακά το πτητικό έργο της εταιρείας θα επεκτείνεται και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές της χώρας, ακολουθώντας την πορεία αδειοδότησης των υδατοδρομίων στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη, το Βορειοανατολικό Αιγαίο, τις Σποράδες και στα νησιά του Αργοσαρωνικού.
Το υδροπλάνο είναι ένα καινοτόμο, ευέλικτο, γρήγορο και φιλικό προς το περιβάλλον μέσο, του οποίου η πολυχρηστικότητα θα λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τα υφιστάμενα μεταφορικά μέσα (αεροπλάνα, πλοία, τρένα), στοχεύοντας στην ανάπτυξη ενός μοντέλου συνδυασμένων μεταφορών που θα εξυπηρετεί στα μέγιστα τις ανάγκες μετακίνησης στη χώρα μας μέσα από μια μοναδική πτητική εμπειρία.
Η Grecian Air Seaplanes, με σκοπό την κάλυψη των υπαρχουσών αναγκών και την παροχή υπηρεσιών υψηλού επίπεδου, θα πραγματοποιεί πτήσεις τακτικές, charter, περιηγητικές, νοσοκομειακές,cargo, κ.λπ. Η έταιρεία έχει στελεχωθεί από επαγγελματίες πιλότους και μηχανικούς με εμπειρία στον τομέα των υδροπλάνων, ενώ έχει ήδη συνάψει σημαντικές συνέργειες με εταιρείες-ηγέτιδες από τον αεροπορικό χώρο και από τον τουριστικό κλάδο εν γένει.
Ο κ. Δημήτρης Μπαμπάκος, ένας εκ των βασικών μετόχων του γερμανικού fund και της AXIONAIR, επισημαίνει: “Υλοποιείται ένα καινοτόμο project με πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας. Ο στόχος μας είναι μέσα από τη λειτουργία της Grecian Air Seaplanes και της Ελληνικά Υδατοδρόμια να δημιουργηθεί ανά την Ελλάδα ένας πολύ σημαντικός αριθμός θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη μείωση της ανεργίας. Στην πλήρη ανάπτυξή του το έργο αυτό θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Ενώνουμε την Ελλάδα και αναπτύσσουμε ένα νέο τουριστικό προϊόν για τη χώρα μας”.
“Επενδύουμε διότι πειστήκαμε για τον φιλοεπενδυτικό χαρακτήρα της ελληνικής κυβέρνησης και ξεπεράσαμε τον γραφειοκρατικό σκόπελο όλων των προηγούμενων ετών”, σημειώνει η κα Τόκτωρ. “Σε συνεργασία με το επισπεύδον, αλλά και τα συναρμόδια υπουργεία, βάζουμε στέρεες βάσεις για να υλοποιήσουμε ένα πρωτοποριακό συγκοινωνιακό εγχείρημα, το οποίο θα αποτελέσει τον πλοηγό για την τουριστική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των νησιών της Ελλάδας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι διότι υλοποιούμε, μέσω της Grecian Air Seaplanes και της Ελληνικά Υδατοδρόμια, ένα project εθνικής σημασίας που θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομικής ανάπτυξης”, συμπληρώνει.
https://traveldailynews.gr/
-
Πλήρης και προς αδειοδότηση ο τεχνικός φάκελος του Υδατοδρομίου της Κυλλήνης
Τα υδροπλάνα πλησιάζουν σύντομα στην Κυλλήνη καθώς κατατέθηκε ο τεχνικός φάκελος που αφορά την αδειοδότηση του υδατοδρομίου στο αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών.
Ο φάκελος αδειοδότησης κατατέθηκε την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, από την ένωση των εταιρειών Hellenic Seaplanes και Ελληνικά Υδατοδρόμια, η οποία ακολουθώντας το χρονοδιάγραμμα ενεργειών που είχε αποφασιστεί από κοινού με τη Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κυλλήνης περιμένουν τις εξελίξεις ώστε να προχωρήσουν στο τελικό στάδιο του έργου που αφορά την κατασκευή της υποδομής και την ανάληψη της διαχείρισης του υδατοδρομίου.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, κ. Νικόλας Χαραλάμπους ανέφερε:
Οι θετικές εξελίξεις που αναμένονται με την επικείμενη αδειοδότηση του υδατοδρομίου της Κυλλήνης συμπληρώνουν καταλλήλως την αισιοδοξία που μας διακατέχει καθώς στο δίκτυο υδατοδρομίων που δημιουργείται, οργανώνεται και ενισχύεται μέρα με τη μέρα εντάσσεται ένας προορισμός με μεγάλη τουριστική δύναμη.
Η Κυλλήνη με την άφιξη των υδροπλάνων άρα και την προσθήκη μίας ακόμα σημαντικής μεταφορικής επιλογής αναβαθμίζει την ελαστικότητα μετακίνησης των ντόπιων, ισχυροποιεί τις εμπορικές ευκαιρίες που ανοίγονται στις τοπικές επιχειρήσεις ενώ παράλληλα δημιουργεί ευκαιρίες ανάπτυξης νέων τουριστικών προϊόντων, όπως ο περιηγητικός τουρισμός με υδροπλάνο, που συνδέεται άρρηκτα με τον τουρισμό κρουαζιέρας που ήδη το λιμάνι της Κυλλήνης φιλοξενεί επιτυχώς εδώ και χρόνια.
Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, κ. Ιωάννης Λέντζας τοποθετήθηκε σχετικά με την αδειοδότηση και δημιουργία του υδατοδρομίου της Κυλλήνης:
Η κατάθεση του φακέλου για την αδειοδότηση του υδατοδρομίου Κυλλήνης αποτελεί πραγματικά ένα «στοίχημα» που είχαμε θέσει από την αρχή τόσο η δημοτική όσο και η λιμενική αρχή. Είναι από τα μεγάλα έργα ανάπτυξης τα οποία είχαμε ονειρευτεί και προγραμματίσει να γίνουν πράξη καθώς πιστεύουμε ακράδαντα ότι το υδατοδρόμιο θα δώσει ώθηση και ανάπτυξη τόσο στην Κυλλήνη όσο και γενικότερα στο δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Πιστεύουμε ότι σύντομα θα έχουμε την αδειοδότηση του υδατοδρομίου στα χέρια μας, ώστε να περάσουμε στο επόμενο στάδιο του έργου που αφορά την κατασκευή του με απώτερο στόχο να δούμε τα πρώτα υδροπλάνα να καταφθάνουν στο λιμάνι της Κυλλήνης και το γεγονός αυτό να αποτελέσει το εφαλτήριο της ανάκαμψης όλου του δήμου.
Οι εξελίξεις για το υδατοδρόμιο της Κυλλήνης έρχονται να προστεθούν στα αισιόδοξα νέα που φέρνουν τα βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί ώστε να προχωρήσουν οι φάκελοι αδειοδότησης δύο ακόμα υδατοδρομίων της Πελοποννήσου και συγκεκριμένα του υδατοδρομίου της λίμνης Τάκα στην Αρκαδία και το αντίστοιχο που αναμένεται να δημιουργηθεί στο λιμάνι της Καλαμάτας, στη Μεσσηνία.
https://www.airnews.gr/
-
Εκδόθηκε η άδεια ίδρυσης του Υδατοδρομίου Ρεθύμνου
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2132/Β/21-5-2021 η Κοινή Υπουργική Απόφαση Υποδομών & Μεταφορών, Οικονομικών και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής για την χορήγηση άδειας ίδρυσης Υδατοδρομίου στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνης.
Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνης είναι ο πρώτος φορέας διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένα στην Κρήτη που οραματίστηκε, σχεδίασε και πλέον διαθέτει άδεια ίδρυσης Υδατοδρομίου.
Η πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνης κα Ειρήνη Κουτσαλεδάκη αναφερόμενη στο θέμα δήλωσε: « Η προσπάθεια απέδωσε τους πρώτους καρπούς σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών καθώς και την ανάδοχο αδειοδότησης και αντίκλητό μας εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ», που έφερε εις πέρας τις διαδικασίες προς τους πολυπληθείς γνωμοδοτούντες φορείς και διεκπεραίωσε τη δαιδαλώδη και μακροχρόνια αυτή διαδικασία, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.
Με την έκδοση της ΚΥΑ αυτής, ολοκληρώνεται το πρώτο στάδιο της υλοποίησης του σχεδιασμού της λειτουργίας Υδατοδρομίου στην πόλη μας, με όλα τα παρελκόμενα οφέλη. Το επόμενο στάδιο, που είναι η λειτουργία του θα δημιουργήσει σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές σε τοπικό επίπεδο αλλά και συνολικά για τη χώρα μας, εφόσον βεβαίως αναπτυχθεί το δίκτυο υδατοδρομίων που δρομολογείται πανελλαδικά, ενώ θα ενισχυθεί το τουριστικό προϊόν και θα δημιουργηθούν νέες ιδιαίτερα ελκυστικές τάσεις αναψυχής.
Η λειτουργία του Υδατοδρομίου Ρεθύμνου επίσης θα καλύπτει κοινωνικές ανάγκες της πόλης μας, η οποία στερείται αεροδρομίου καθώς και τακτικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης, αφού θα συμπληρώσει τη μεταφορική εξυπηρέτηση καθώς και τις ανάγκες της έκτακτης και επείγουσας μετακίνησης, όπως αεροδιακομιδή ασθενών, έρευνα και διάσωση, μεταφορά φαρμάκων κλπ.
Τέλος, με σκοπό την ταχύτερη υλοποίηση της λειτουργίας του Υδατοδρομίου Ρεθύμνου, διερευνάται η δυνατότητα χρηματοδότησης των απαιτουμένων υποδομών σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο σχεδιασμός ετών και να λειτουργήσει από το επόμενο έτος στην πόλη μας το Υδατοδρόμιο.»
https://www.tourismtoday.gr/%CE%B5
-
Τα υδροπλάνα πλησιάζουν στα πέντε λιμάνια της Εύβοιας
Έτοιμοι και προς αδειοδότηση οι φάκελοι των υδατοδρομίων σε Χαλκίδα, Αιδηψό, Κύμη, Κάρυστο και Αλιβέρι.
Το δίκτυο υδατοδρομίων που δημιουργείται στην Ελλάδα ισχυροποιείται πλέον ακόμα πιο πολύ, με την Εύβοια να βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και αυτό επιβεβαιώνεται από τις καλπάζουσες εξελίξεις γύρω από την άδεια που αναμένεται να χορηγηθεί στα πέντε υδατοδρόμιά της.
Ειδικότερα, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες τόσο από πλευράς της ένωσης των εταιρειών Hellenic Seaplanes και Ελληνικά Υδατοδρόμια που έχουν αναλάβει την αδειοδότηση των έργων όσο και του Οργανισμού Λιμένα Ευβοίας που ανέθεσε στην σύμπραξη των εταιρειών την ίδρυση των υδατοδρομίων της Χαλκίδας, της Αιδηψού, της Κύμης, της Καρύστου καθώς και του Αλιβερίου.
Πλήρεις οι φάκελοι των υδατοδρομίων!
Όλες οι εκκρεμότητες έχουν εξαλειφθεί και πλέον οι τεχνικοί φάκελοι των υδατοδρομίων κατατέθηκαν πλήρως επικαιροποιημένοι και σύμφωνοι με το νέο νόμο στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών ώστε να δρομολογηθεί η διαδικασία αδειοδότησής τους.
Η υλοποίηση του project των υδατοδρομίων στο νησί, είναι αποτέλεσμα της καλής συνεργασίας που αναπτύχθηκε μεταξύ της ένωσης και της λιμενικής αρχής και φέρει την σφραγίδα του Προέδρου του Οργανισμού Λιμένα Ευβοίας, κ. Γεροντίτη Σπυρίδωνα, ο οποίος είχε σε περίοπτη θέση εξαρχής το σχέδιο δημιουργίας υδατοδρομίων με σκοπό την εύκολη διασύνδεσή τους τόσο με άλλες γειτονικές περιοχές όσο και με θέρετρα εντός του νομού.
Βάση του πλάνου που αφορά το έργο, καθένα από τα υδατοδρόμια της Εύβοιας προβλέπεται να περιλαμβάνει χερσαίες εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης επιβατών και αποσκευών καθώς και πλωτές εγκαταστάσεις για τον ελλιμενισμό των υδροπλάνων.
Το Κεντρικό Υδατοδρόμιο, θα βρίσκεται στη Χαλκίδα, στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου (εκτάσεως 7.500 τ.μ.), ενώ τα Περιφερειακά Υδατοδρόμια (εκτάσεως 150 τ.μ. το καθένα) στα Λουτρά Αιδηψού, την Κύμη, την Κάρυστο και τον Κάραβο Αλιβερίου θα κατασκευαστούν ταυτόχρονα, στην περιοχή του κεντρικού λιμένα της κάθε πόλης.
Το σχέδιο πτήσεων από και προς την Εύβοια
Παράλληλα με την διαδικασία αδειοδότησης των υδατοδρομίων, η Hellenic Seaplanes ξεκινάει τη χάραξη του σχεδίου πτήσεων της με υδροπλάνα από και προς την Εύβοια.
Ειδικότερα προβλέπεται βάση του πλάνου της εταιρείας η δημιουργία δρομολογίων που θα εξυπηρετούν σε πρώτη φάση τη διασύνδεση του υδατοδρομίου Βόλου με αυτά της Εύβοιας και των Σποράδων και αργότερα τις πτήσεις από τα υδατοδρόμια της Εύβοιας προς την Αττική και των πλησιέστερων υδατοδρομίων στις Κυκλάδες.
Παράλληλα με την ανάπτυξη της πτητικής δραστηριότητας των υδροπλάνων στην Εύβοια σκοπός της Hellenic Seaplanes είναι και η προώθηση του τουριστικού προϊόντος του νησιού, καθώς ενδείκνυται πέρα από θαλάσσιο τουρισμό και για εναλλακτικά είδη τουρισμού.
Η εταιρεία εξετάζει τη δημιουργία περιηγητικών πτήσεων πάνω από προορισμούς ιδιαίτερου κάλους ,όπως τα Λιχαδονήσια, που θα αποτελούν μέρος ενός τουριστικού πακέτου που θα σχηματιστεί με συνεργαζόμενες τουριστικές εταιρείες.
Για την αδειοδότηση των πέντε υδατοδρομίων, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Ευβοίας, κ. Γεροντίτης Σπυρίδων ανέφερε:
«Είμαστε ικανοποιημένοι που κατατέθηκε προς αδειοδότηση ο πλήρης φάκελος για την άδεια ίδρυσης των υδατοδρομίων μας. Μετά από μία μακρά περίοδο στασιμότητας, και αφού η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου δείχνει την ξεκάθαρη πολιτική βούληση να λυθούν προβλήματα που εκκρεμούσαν και λειτουργούσαν ανασχετικά, ο Οργανισμός Λιμένων Ευβοίας, σε συνεργασία με την Hellenic Seaplanes, εισέρχεται δυναμικά στον κλάδο των υδροπλάνων, προωθώντας την ταυτόχρονη κατασκευή των πέντε υδατοδρομίων στο νησί. Ευελπιστούμε σύντομα το έργο να μπει στην τελική ευθεία και εντός των πρώτων μηνών του 2022 να πραγματοποιηθούν οι πρώτες πτήσεις με υδροπλάνο στην Εύβοια».
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος και Διευθύνοντας Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, κ. Νικόλας Χαραλάμπους τοποθετήθηκε σχετικώς:
«Οι συντονισμένες ενέργειες από όλες τις συμμετέχουσες πλευρές φέρουν αποτέλεσμα και η περίπτωση των υδατοδρομίων στην Εύβοια το επιβεβαιώνει ξεκάθαρα. Η Εύβοια έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Hellenic Seaplanes και το σχέδιο πτήσεων που θα χαραχθεί από και προς το υδατοδρόμιό της θα διασυνδέσει πολλές γειτονικές περιοχές, ενώ είναι 100% σίγουρο ότι η παρουσία του υδατοδρομίου θα ισχυροποιήσει τον τουρισμό της και θα δώσει την ευκαιρία της ανάπτυξης των εμπορικών δραστηριοτήτων των ντόπιων».
Με την αδειοδότηση των υδατοδρομίων, η Εύβοια εισέρχεται δυναμικά στην αναπτυσσόμενη αγορά των μεταφορών με υδροπλάνα και ενισχύει τις ήδη υπάρχουσες προοπτικές της ως προορισμός, για όλες τις εποχές του χρόνου.
https://www.airnews.gr/
-
Hellenic Seaplanes: Εντάσσει στα σχέδια της το λιμάνι της Καλαμάτας
Ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του υδατοδρομίου της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας
H Πελοπόννησος βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αναφορικά με την ανάπτυξη του δικτύου των υδατοδρομίων και αυτό επιβεβαιώνεται από τις καλπάζουσες εξελίξεις γύρω από την άδεια που αναμένεται να χορηγηθεί στο υδατοδρόμιο της Καλαμάτας.
Ειδικότερα, με την έλευση του μήνα Αυγούστου η Καλαμάτα έλαβε την περιβαλλοντική αδειοδότηση ενώ έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες τόσο από πλευράς της Hellenic Seaplanes που έχει αναλάβει την αδειοδότηση του έργου όσο και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου της πόλης.
Πλήρης ο φάκελος του υδατοδρομίου!
Η εκκρεμότητα που αφορούσε τη άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει εξαλειφθεί καθώς ανακοινώθηκε η έγκριση της και πλέον ο τεχνικός φάκελος του υδατοδρομίου κατατέθηκε πλήρως επικαιροποιημένος και σύμφωνος με το νέο νόμο στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών ώστε να δρομολογηθεί η διαδικασία αδειοδότησης του.
Η υλοποίηση του υδατοδρομίου της Καλαμάτας φέρει την σφραγίδα του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος ξεκίνησε
την διαδικασία δημιουργίας υδατοδρομίου από την εποχή που ήταν Δήμαρχος της πόλης, αλλά και του νέου Δημάρχου που παρέλαβε την σκυτάλη κ. Θανάση Βασιλόπουλου που με επίμονή και στρατηγική βλέπει ότι οι προσπάθειες του στέφονται με επιτυχία, ώστε τα υδροπλάνα να πετάξουν λίαν συντόμως πάνω από το Μεσσηνιακό Κόλπο.
https://www.airnews.gr/2
-
HELLENIC SEAPLANES: Άμεση κατασκευή Υδατοδρομίου Αθήνας στον Άλιμο
Σε τελική ευθεία φαίνεται να οδεύει η έναρξη των πολυαναμενόμενων υδροπλάνων στην Ελλάδα, αφού με την βοήθεια όλων των κυβερνητικών παραγόντων καθώς και των πρωτοβουλιών που λαμβάνονται σε δημοτικό επίπεδο ολοκληρώνεται το επιχειρησιακό περιβάλλον για τον κλάδο των υδροπλάνων.
Απτό παράδειγμα ο δήμος Αλίμου όπου με την λήψη της απόφασης να δημιουργήσει υδατοδρόμιο, με συγκεκριμένες κινήσεις και εντός ολίγων μηνών κατάθεσε το πρώτο υδατοδρόμιο της Αθήνα όπου θα αποτελέσει στρατηγικά ίσως το σημαντικότερο βήμα στην ανάπτυξη των υδροπλάνων στην Ελλάδα.
Πρωταγωνιστής της πρωτοβουλίας αυτής ο Δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης ο οποίος ενήργησε άμεσα χωρίς καθυστερήσεις στην υλοποίηση των διαδικασιών για ίδρυση υδατοδρομίου. Ένα υδατοδρόμιο όπου θα είναι η βάση του δικτύου στην Ελλάδα όπου θα ξεκινάνε δεκάδες πτήσεις προς πολλούς προορισμούς.
Σχετικά με το υδατοδρόμιο, ο κ. Κονδύλης δήλωσε:
«Πρόκειται για μία προσπάθεια εθνικής σημασίας. Αναμένουμε σύντομα να έχουμε το πρώτο υδατοδρόμιο στην Αθήνα, που θα δώσει μια νέα πνοή στην διασύνδεση όλης της Ελλάδας.
Έχουμε στόχο να ολοκληρώσουμε την αδειοδότηση του υδατοδρομίου και να ξεκινήσει η λειτουργία του την επόμενη πλέον καλοκαιρινή περίοδο, ώστε να πετάξουν τα πρώτα αμφίβια… Τα υδροπλάνα θα εκτελούν πολλαπλές και διαφορετικές πτήσεις, όπως τακτικές επιβατικές πτήσεις, έκτακτες επιβατικές, περιηγητικές, φορτίου (φάρμακα, τρόφιμα, Τύπος, δέματα, κ.λπ.), νοσοκομειακές, έρευνας και διάσωσης, ακόμα και πυρόσβεσης.
Μέσα από αυτές τις πτήσεις θα ενισχύσουμε πολλούς τομείς της οικονομίας, αλλά και τις δραστηριότητες του δήμου μας… Η γρήγορη αδειοδοτική διαδικασία, που πλέον ισχύει, διευκολύνει την επενδυτική δραστηριότητα. Τα οφέλη από μια τέτοια επένδυση είναι πολλαπλά για την ελληνική οικονομία: δημιουργία θέσεων εργασίας, περιφερειακή ανάπτυξη, ανάπτυξη υποδομών και δικτύων, τόνωση της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας…»
Σε κυβερνητικό επίπεδο η επιλογή του Πρωθυπουργού να τοποθετήσει στο υπουργείο Μεταφορών τον έμπειρο Μιχάλη Παπαδόπουλο στην θέση του υφυπουργού με την αρμοδιότητα την ανάπτυξη του τομέα των υδατοδρομίων και υδροπλάνων φαίνεται ότι αποδίδει αφού πολλά θέματα επιλύονται και νέα αναπτυξιακά έργα ξεκινούν.
Τα υδροπλάνα όπως όλα δείχνουν θα πετάξουν στους ελληνικούς αιθέρες πολύ πιο γρήγορα αφού εντός μερικών μόνο εβδομάδων ο νέος υφυπουργός κατέθεσε νέα τροπολογία για να λυθούν και τα τελευταία χρονοβόρα προβλήματα στις αδειοδοτήσεις των υδατοδρομίων.
Ο υφυπουργός κ. Παπαδόπουλος σε σχετική αναφορά είπε:
«Ασφαλώς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η δημιουργία ενός δικτύου όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, μια νέα μεταφορική υποδομή, που θα δώσει νέα πνοή στην διασύνδεση όλης της Ελλάδας. Η διαμόρφωση και υλοποίηση αυτής της νέας μεταφορικής υποδομής έχει την στήριξη της κυβέρνησης και του κόσμου σε όλη την Ελλάδα. Δεν θα ανεχτούμε ως υπουργείο άλλες καθυστερήσεις στο θέμα της ανάπτυξης των υδροπλάνων, η νέα τροπολογία που κατατέθηκε θα ψηφιστεί εντός των ημερών και πιστεύουμε σύντομα θα έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα».
Μέχρι σήμερα πάνω από 90 υδατοδρόμια σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε φάση αδειοδότησης και υλοποίησης που αν όλα πάνε καλά σύντομα οι Έλληνες θα μπορούν να πετάνε σχεδόν παντού με υδροπλάνα.
Ο Πρόεδρος κ. Νικόλας Χαραλάμπους σε σχετική δήλωση του είπε:
« Ο σκοπός της HELLENIC SEAPLANES είναι η σύνδεση της κεντρικής Ελλάδας με την νησιωτική και το Υδατοδρόμιο του Αλίμου θα συμβάλει ουσιαστικά στην πραγματοποίηση αυτό του στόχου πετώντας αρχικά προς Τήνο και Πάτμο και πολύ σύντομα τους νέους προορισμούς Βόλου, Σκοπέλου, Αλοννήσου Σκύρου και υδατοδρόμιων Ευβοίας. Το υδατοδρόμιο Αλίμου ως το πρώτο που ξεκινάει να λειτουργεί στην Αθήνα θα εδραιώσει το υδροπλάνο ως μεταφορικό μέσο, προσφέροντας έτσι σε έλληνες και ξένους μια ασφαλή και γρήγορη λύση δίνοντας τέλος στις πολύωρες, άβολες και αργές μετακινήσεις αλλά ταυτόχρονα και να βοηθήσει την τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας στους δύσκολους αυτούς καιρούς δίνοντας μια νέα πνοή στο τουριστικό προϊόν που προσφέρει με νέες εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Συγκεκριμένα η Hellenic Seaplanes δρομολογεί να πραγματοποιήσει πτήσεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, εάν όλα κυλήσουν βάση προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με τους συνεργαζόμενους δημόσιους φορείς και τα λιμενικά ταμεία, σε δύο νησιά του Αιγαίου, την Τήνο και την Πάτμο.
Οι δύο αυτοί προορισμοί προκρίνονται μέχρι αυτή τη στιγμή καθώς στην Τήνο έχει εγκριθεί η νέα χωροθέτηση της υποδομής και πλέον μπαίνουμε στη φάση της υλοποίησης, ενώ στο υδατοδρόμιο Πάτμου έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση. Παράλληλα Βόλος, Σποράδες, Σκύρος και Εύβοια είναι το επόμενο δίκτυο.
Στον αντίποδα, στο Ιόνιο Πέλαγος η Hellenic Seaplanes βολιδοσκοπεί την αξιοποίηση πιθανών υδάτινων πεδίων σε νησιά που μπορούν να αδειοδοτηθούν έως την εκκίνηση της προσεχούς τουριστικής σεζόν ώστε μαζί με τα αδειοδοτημένα υδατοδρόμια της Κέρκυρας και των Παξών να σχηματίσουν ένα ικανοποιητικό δίκτυο υδατοδρομίου.
https://www.tourismtoday.gr/
-
Άδειες ίδρυσης και λειτουργίας στα υδατοδρόμια Κέρκυρας και Παξών
Τη δυνατότητα να υποδεχθούν πτήσεις υδροπλάνων αποκτούν η Κέρκυρα και οι Παξοί, καθώς τέθηκαν σε ισχύ οι άδειες ίδρυσης και λειτουργίας στα υδατοδρόμιά τους, με σχετικές αποφάσεις του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Μεταφορές, κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου.
Οι εν λόγω άδειες πιστοποιήθηκαν μετά την ολοκλήρωση της Επιθεώρησης της Επιτροπής Υδατοδρομίων στον «Οργανισμό Λιμένος Κέρκυρας Α.Ε.» (ΟΛΚΕ Α.Ε.) και αφορούν στη θαλάσσια περιοχή Λιμένα Κέρκυρας, στην Κέρκυρα και στη θαλάσσια περιοχή Λιμένα Γαΐου Παξών, στους Παξούς.
Η πιστοποίηση των δύο υδατοδρομίων πραγματοποιήθηκε με βάση τις μεταβατικές διατάξεις του νέου θεσμικού πλαισίου, καθώς το 2014, επί θητείας και τότε του κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου, τα υδατοδρόμια αυτά είχαν αδειοδοτηθεί, αλλά οι συγκεκριμένες άδειες παρέμεναν ανενεργές για πολλά χρόνια.
Άδειες ίδρυσης έχουν χορηγηθεί επίσης στα υδατοδρόμια Βόλου και Ρεθύμνου, όπου εκκρεμεί η κατασκευή των εγκαταστάσεων, όπως πλωτή προβλήτα, σημεία πρόσδεσης και κτήριο εξυπηρέτησης επιβατών, προκειμένου να χορηγηθεί σε αυτά και άδεια λειτουργίας. Δρομολογείται και η συμμόρφωση της άδειας λειτουργίας του υδατοδρομίου στην Πάτρα.
Ταυτόχρονα, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εξέτασης άλλων 25 αιτημάτων χορήγησης αδειών υδατοδρομίων, εκ των οποίων τα 20 αφορούν στη χορήγηση άδειας ίδρυσης και τα πέντε σε άδεια ίδρυσης και λειτουργίας (Σκύρος, Αλόννησος, Σκόπελος, Πάτμος και Τήνος).
Με αφορμή την πιστοποίηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας στα υδατοδρόμια της Κέρκυρας και των Παξών, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε:
“Μετά από πολλά χρόνια, γίνονται σήμερα τα πρώτα σταθερά βήματα για τη δημιουργία ενός δικτύου υδατοδρομίων στην πατρίδα μας. Η Κέρκυρα και οι Παξοί έχουν πλέον τις υποδομές για να υποδεχθούν πτήσεις υδροπλάνων και ευελπιστώ ότι εφόσον εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον, η Ελλάδα θα αποκτήσει σύντομα ένα νέο ιπτάμενο μέσο μεταφοράς που ταιριάζει στη γεωγραφία της και θα συνεισφέρει καταλυτικά στον τουρισμό, την οικονομία, αλλά και στην εθνική συνοχή.”
https://www.tourismtoday.gr/
-
Η Μυτιλήνη μπαίνει δυναμικά στο δίκτυο υδατοδρομίων της χώρας
Στα σχέδια του νησιού προβλέπονται κατασκευή υδατοδρομίου αλλά και δημιουργία υδάτινων πεδίων για την πολλαπλή δραστηριοποίηση των υδροπλάνων.
Σε πολύ καλό και αισιόδοξο κλίμα πραγματοποιήθηκε μια σπουδαία συνάντηση στο Δημαρχείο της Μυτιλήνης για το μέλλον των υδροπλάνων στη Λέσβο αλλά και όλο το Βόρειο Αιγαίο, έχοντας κύριο θέμα την αδειοδότηση και τη δημιουργία υδατοδρομίων και υδάτινων πεδίων στο νησί.
Στη συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων, κ. Αθανασίου συμμετείχαν ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, κ. Στρατής Κύτελης, ο Αντιδήμαρχος κ. Ευστράτιος Τζιμής ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes S.A., κ. Νικόλας Χαραλάμπους καθώς και ο ίδιος ο Αντιπρόεδρος της Βουλής που κατάγεται από τη Λέσβο.
Η σύσκεψη ξεκίνησε με εκτενή αναφορά στο ανανεωμένο νομικό πλαίσιο που αφορά την ίδρυση, τη λειτουργία και την εκμετάλλευση των υδατοδρομίων της χώρας, αλλά και στις ενέργειες που απαιτούνται για δημιουργία υδατοδρομίων από πλευράς της Hellenic Seaplanes.
Η συζήτηση συνεχίστηκε με την ανάλυση του σχεδίου για κατασκευή υδατοδρομίου στην πρωτεύουσα του νησιού, τη Μυτιλήνη καθώς και την αδειοδότηση δύο υδάτινων πεδίων στις περιοχές Πλωμάρι και στο λιμάνι της Πέτρας. Κοινός στόχος δημοτικής αρχής και Hellenic Seaplanes είναι η πολλαπλή λειτουργία και δραστηριοποίηση των υδροπλάνων όλο τον χρόνο στη Λέσβο αλλά και η εύκολη διασύνδεσή της με τα υπόλοιπα υδατοδρόμια του συμπλέγματος Βορείου Αιγαίου (υδατοδρόμια Χίου, Ψαρών και Οινουσσών) από πολλά σημεία.
Παράλληλα η αδειοδότηση και λειτουργία υδατοδρομίου και υδάτινων πεδίων στη Λέσβο εξυπηρετεί και το πλάνο δημιουργίας διεθνών υδατοδρομίων στο νησί λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής του θέσης και της ύπαρξης πυλών εισόδου – ζώνη Σένγκεν, με τα διεθνή υδατοδρόμια να παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο της Hellenic Seaplanes.
Η κατασκευή υδατοδρομίου στην Μυτιλήνη αποτελεί μεγαλόπνοο έργο και αποτέλεσμα της επιμονής και της πρωτοβουλίας του Αντιπροέδρου της Βουλής, κ. Αθανασίου και του Δημάρχου Μυτιλήνης, κ. Κύτελη που επιδιώκουν σχολαστικά την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των μεταφορικών υποδομών του νησιού.
Παράλληλα η δημιουργία του υδατοδρομίου και η έλευση των υδροπλάνων στη Λέσβο θα ανοίξει αυτόματα νέες θέσεις εργασίας για τους κατοίκους ενώ πολλές εμπορικές και τουριστικές ευκαιρίες θα φέρει η επιχειρησιακή λειτουργία των υδροπλάνων με πτήσεις οργανωμένες, charter καθώς και τουριστικού (περιηγητικού) ενδιαφέροντος αλλά και ευκαιρίες να συνδυαστεί η λειτουργία των υδατοδρομίων με τα αεροδρόμια και τα λιμάνια ώστε να υπάρχει ένα πλήρες και αποτελεσματικό δίκτυο υποδομών.
Μετά το τέλος της επιτυχούς αυτής συνάντησης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής της Λέσβου, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου δήλωσε:
«Η Κυβέρνησή μας, με σχέδιο και υπευθυνότητα προγραμματίζει την ανάπτυξη των νησιών μας».
Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, κ. Στρατής Κύτελης, δήλωσε ότι «με τη βοήθεια του Αντιπροέδρου της Βουλής, κ. Χ. Αθανασίου, επιδιώξαμε με κάθε τρόπο και μέσο να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές για την ανάπτυξη του νησιού μας. Δημιουργήσαμε Πύλη Εισόδου – Ζώνη Σένγκεν, στο Πλωμάρι, και σχεδιάζουμε τη δημιουργία Υδατοδρομίου και Υδάτινων Πεδίων στο Δήμο μας, σύμφωνα με τη μελέτη των ειδικών. Με τη συγκεκριμένη αυτή πρόταση της Hellenic Seaplanes δημιουργούμε ακόμη καλύτερες προϋποθέσεις για τη σύνδεση του νησιού μας με τα άλλα νησιά του Αρχιπελάγους, γεγονός που θα αυξήσει τις προοπτικές ανάπτυξης του νησιού μας».
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes S.A., Νικόλας Χαραλάμπους ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Hellenic Seaplanes,της Δημοτικής Αρχής της Μυτιλήνης και του Αντιπροέδρου της Βουλής ήταν ιδιαίτερα καρποφόρα καθώς καταφέραμε να προσδιορίσουμε άμεσα το χρονοδιάγραμμα για την χωροθέτηση του υδατοδρομίου και των υδάτινων πεδίων στο νησί. Η διαδικασία της δημιουργίας των τεχνικών φακέλων θα ξεκινήσει άμεσα και ελπίζουμε όσο το δυνατό πιο άμεσα να την έχουμε ολοκληρώσει, ώστε να δούμε γρήγορα την έλευση των υδροπλάνων και τα πολλαπλά πλεονεκτήματα που θα φέρουν μαζί τους στη Μυτιλήνη αλλά και σε όλο το σύμπλεγμα υδατοδρομίων Βορείου Αιγαίου».
Καταλήγοντας, ο κ. Χαραλάμπους είπε:
«Η Χίος τα Ψαρά και οι Οινούσσες έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες για την κατασκευή των υδατοδρομίων τους και η Μυτιλήνη έρχεται να προστεθεί στρατηγικά σε αυτό το υποδίκτυο που πρόκειται στο επόμενο διάστημα να εξυπηρετήσει χιλιάδες ντόπιους και τουρίστες!».
Στο πλαίσιο της παρουσίας του CEO της Hellenic Seaplanes στη Μυτιλήνη, ο κ. Χαραλάμπους συναντήθηκε και με τον Δήμαρχο Δυτικής Μυτιλήνης, κ. Ταξιάρχη Βέρρο.
Κατά την κοινή τους εμφάνιση, ο κ. Βέρρος ξενάγησε τον κ. Χαραλάμπους στο λιμάνι της Πέτρας και πραγματοποιήθηκε από κοινού εποπτεία του σημείου που προορίζεται να γίνει η χωροθέτηση του υδάτινου πεδίου όπου θα προσθαλασσώνονται τα υδροπλάνα, αρχής γενομένης από την τουριστική σεζόν του 2023.
Για τις θετικές εξελίξεις που φέρνει η ένταξη της Μυτιλήνης στο δίκτυο υδατοδρομίων της Ελλάδας αναφέρθηκε ο κ. Βέρρος:
«Το υδατοδρόμιο και τα υδάτινα πεδία αποτελούν υψίστης σημασίας έργα υποδομής για το νησί μας και θα προσφέρουν νέα δυναμική στους τρόπους μεταφοράς σε αυτό αλλά και στην ίδια την τουριστική ταυτότητα της Μυτιλήνης. Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα υδροπλάνα και η καλή συνεργασία που θα έχουμε με τη Hellenic Seaplanes είναι σίγουρο ότι θα φέρει το όραμά μας για υδροπλάνα στη Λέσβο, στην τελική υλοποίησή του».
https://www.airnews.gr/
-
Ξεκινούν το φθινόπωρο πτήσεις υδροπλάνων από Αλιμο για Σίφνο, Τήνο και Πάτμο
Σε τροχιά αποθαλάσσωσης εισέρχεται ο κλάδος των υδροπλάνων. Μετά από παλινωδίες συναρμόδιων υπουργείων και μάχες επιγόνων για τον έλεγχο του θεσμού οι πρώτες πιλοτικές πτήσεις είναι επί θύραις. Hellenic Seaplanes, Grecian Air Seaplanes και Trans Maldivian Airways είναι οι εταιρείες που κινήσουν τους κινητήρες της νέας αγοράς για την Ελλάδα φιλοδοξώντας να βάλουν τη χώρα δυναμικότερα στον τουρισμό πολυτελείας αλλά ταυτόχρονα και στην εξυπηρέτηση των δύσκολα προσβάσιμων νησιωτικών περιοχών.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη του τομέα των υδατοδρομίων φιλοδοξεί να διαδραματίσει η Hellenic Seaplanes, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Νικόλα Χαραλάμπους, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, έχει μισθώσει δύο υδροπλάνα και εξετάζει την αγορά δύο ακόμη προκειμένου να ενισχύσει τον στόλο της, με στόχο την έναρξη των πρώτων της πτήσεων στο Αιγαίο μέσα στο φθινόπωρο. Οι επενδύσεις της Hellenic Seaplanes, με βάση το business plan που έχει εκπονήσει, θα κυμανθούν στα 250 εκατ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων 55 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στο κομμάτι της ανάπτυξης των υδατοδρομίων και 160 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αγορά 20 αεροσκαφών μέσα σε έναν ορίζοντα πενταετίας.
«Θα ξεκινήσουμε φέτος πτήσεις σε Τήνο-Πάτμο-Σίφνο. Θα ξεκινήσουμε, αν είναι έτοιμο το υδατοδρόμιο του Αλίμου μέχρι τον Σεπτέμβριο που υπολογίζουμε ότι θα βάλουμε σε τροχιά το πρώτο υδροπλάνο, ειδάλλως θα ξεκινήσουμε μία μίξη από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και θα προσγειώνονται τα υδροπλάνα στα υδατοδρόμια των τριών νησιών, δεδομένου ότι τα αεροσκάφη που θα φέρουμε είναι αμφίβια. Τα δρομολόγια που θα κάνουμε θα είναι μία μίξη. Δηλαδή θα φεύγει το υδροπλάνο από Αθήνα προς Πάτμο, από Αθήνα προς Σίφνο, από Αθήνα προς Τήνο και μετά θα υπάρχει και το island hopping που θα συνδυάζει και τα τρία νησιά», επισημαίνει ο κ. Χαραλάμπους, ο οποίος εκτιμά ότι του χρόνου θα μπορούσαν να είναι έτοιμα 30 υδατοδρόμια ανά την Ελλάδα.
«Ο στόχος μας είναι να συνδέσουμε καταρχήν τα νησιά που δεν έχουν αεροπορική διασύνδεση και κατά δεύτερον, αφού πλέον μπήκαμε σε μία λογική συνδυασμένης μεταφοράς και συνδυασμού υδατοδρομίων και αεροδρομίων, να αναπτύξουμε και μία συνεργασία με αεροπορικές εταιρείες οι οποίες θα πουλάνε το εισιτήριο από το εξωτερικό προς τα ελληνικά υδατοδρόμια. Δηλαδή θα μπορεί κάποιος να πηγαίνει από την από το Παρίσι προς τη Λέρο που έχει αεροδρόμιο και από τη Λέρο με υδροπλάνο θα πηγαίνει στην Πάτμο μέσα σε 15 λεπτά, οπότε θα είναι πολύ πιο άνετο ένα ταξίδι», λέει ο επικεφαλής της Hellenic Seaplanes.
Μάλιστα, η εταιρεία, η οποία αναμένει μέσα στο προσεχές διάστημα την άδεια αερομεταφορέα (AOC-Air Operator Certificate) προκειμένου να μπορέσει να ξεκινήσει εμπορικές πτήσεις, έχει ήδη αναπτύξει τη διαδικτυακή πύλη μέσω της οποίας θα πραγματοποιούνται οι αγορές και οι κρατήσεις των εισιτηρίων, με το κόστος ενός εισιτηρίου να διαμορφώνεται στα 75 ευρώ περίπου για μία πτήση διάρκειας 30 λεπτών. «Υπολογίζουμε ότι το εισιτήριο στη μισή ώρα πτήση, δηλαδή Αθήνα-Τήνο θα είναι στα 75 ευρώ, ελπίζοντας ότι θα επανέλθουν και οι τιμές των καυσίμων προς τα κάτω γιατί τώρα με τις ανατιμήσεις των καυσίμων πιθανόν να κάνουμε κάποιες ανατιμήσεις», επισημαίνει ο Ν. Χαραλάμπους.
Η Grecian Air Seaplanes
Τη δική της θέση στην αγορά των υδροπλάνων «χτίζει» η Grecian Air Seaplanes, η οποία προετοιμάζει το έδαφος για την έναρξη των πρώτων πτήσεών της μέσα στο προσεχές διάστημα. Η Grecian Air Seaplanes ολοκλήρωσε πρόσφατα τη συμφωνία με την Viking για την αγορά των δυο πρώτων δικινητήριων υδροπλάνων, τα οποία αναμένεται να λάβουν την άδεια αερομεταφορέα και να ξεκινήσουν τα δρομολόγια στο υπάρχον δίκτυο του Ιονίου και στο δίκτυο των υδάτινων πεδίων του Αιγαίου, που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε.
Υπενθυμίζεται ότι η Grecian Air Seaplanes συνδέεται μετοχικά με την «Ελληνικά Υδατοδρόμια Α.Ε.». Η επένδυση των δυο εταιρειών στην πλήρη ανάπτυξή της θα υπερβεί τα 180 εκατ. ευρώ και προβλέπει τη δημιουργία ενός δικτύου υδατοδρομίων που θα ξεπεράσουν τα 100 σε όλη την ελληνική επικράτεια. «Η έναρξη των πρώτων δοκιμαστικών πτήσεων με υδροπλάνα θεωρώ ότι θα λειτουργήσει ως επιταχυντής της ανάπτυξης του δικτύου των υδατοδρομίων», επισημαίνει ο Αναστάσιος Γκόβας, διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικά Υδατοδρόμια», βάζοντας στο κάδρο των πτήσεων μελλοντικά τη λεκάνη της Αδριατικής. «Η λεκάνη της Αδριατικής θα είχε πολύ ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της αγοράς των υδροπλάνων», συμπληρώνει.
Η Trans Maldivian Airways
Το ενδιαφέρον της να δραστηριοποιηθεί στην ελληνική αγορά των υδατοδρομίων εξέφρασε κατά το πρόσφατο παρελθόν και η Trans Maldivian Airways που έχει έδρα στο Μάλε των Μαλδίβων. Η εταιρεία που διαθέτει στο δυναμικό της περίπου 60 υδροπλάνα έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να αποκτήσει παρουσία στην Ελλάδα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει ο νησιωτικός χαρακτήρας της χώρας. Στην κατεύθυνση αυτή, επικεφαλής της εταιρείας, που διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο υδροπλάνων παγκοσμίως, πραγματοποιούν διερευνητικές επαφές και, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το προηγούμενο διάστημα επισκέφθηκαν το υδατοδρόμιο της Κέρκυρας προκειμένου να αποκτήσουν μια εικόνα του εγχειρήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη γύρω από την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών.
Στην Trans Maldivian Airways αποδίδεται η έναρξη των εμπορικών πτήσεων στις Μαλδίβες και από την ίδρυσή της το 1989 μέχρι σήμερα αποτελεί συνώνυμο για τη σύνδεση των νησιών στον Ινδικό ωκεανό. Πρόκειται για τον παλαιότερο αερομεταφορέα των Μαλδίβων. Παλαιότερα ανήκε στην Blackstone Group, μετέπειτα πουλήθηκε στην Bain Capital και πλέον το Carlyle Group διαθέτει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της εταιρείας.
https://www.tourismtoday.gr/
-
Κοπεγχάγη: Υδροπλάνα στο κέντρο της πόλης!
Η Δανία είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης στην οποία πραγματοποιούνται τακτικές πτήσεις με υδροπλάνα. Τις πραγματοποιεί η Nordic Seaplanes. Το τσεκ ιν και η επιβίβαση γίνεται στο κέντρο της Κοπεγχάγης και η αναχωρητή από το υδατοδρόμιο στο λιμάνι της πόλης (φώτο) κοντά στο διάσημο άγαλμα της Γοργόνας. Καθημερινά πραγματοποιούνται πέντε δρομολόγια από τη Κοπεγχάγη προς τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Άαρχους, μέσω ενδιάμεσων στάσεων. Πραγματοποιούνται επίσης και τουριστικές πτήσεις για περιήγηση πάνω από τα αξιοθέατα της δανέζικης πρωτεύουσας, εξυπηρετώντας κυρίως επιβάτες κρουαζιερόπλοιων που φτάνουν στην Κοπεγχάγη. Η ίδια εταιρεία έχει ιδρύσει θυγατρική στην Μάλτα προκειμένου να πραγματοποιεί αρχικά τουριστικές πτήσεις στην περιοχή. Ήταν να ξεκινήσει εντός του Αυγούστου. Στη συνέχεια η ίδια δανέζικη αεροπορική εταιρεία θα επεκταθεί στην Ισπανία και πιο συγκεκριμένα στα Κανάρια νησιά, συνδέοντας τα μεταξύ τους με υδροπλάνο.
Στη χώρα μας υπάρχουν όχι μια αλλά δυο αεροπορικές εταιρείες που θέλουν να ξεκινήσουν τακτικά δρομολόγια με υδροπλάνα. Η Grecian Air Seaplanes και η Hellenic Seaplanes. Ωστόσο δεν μπορούν να το κάνουν καθώς δεν υπάρχει επαρκής αριθμός υδατοδρομίων, μόλις τρία σε Κέρκυρα, Παξούς και Πάτρα. Πάνω από δέκα χρόνια παλεύουν με την γραφειοκρατία και την απροθυμία των δημόσιων υπηρεσιών δυο ελληνικές εταιρείες (η Hellenic Seaplanes και η Ελληνικά Υδατοδρόμια) να δημιουργήσουν υδατοδρόμια στην Ελλάδα, ώστε στη συνέχεια οι αεροπορικές εταιρείες να ξεκινήσουν δρομολόγια με υδροπλάνα. Τρεις φορές άλλαξε ο νόμος ώστε οι διαδικασίες να γίνουν πιο εύκολες. Ωστόσο μέχρι στιγμής τίποτε παρά μόνο μεγαλόστομες εξαγγελλίες και δελτία τύπου από Υπουργεία και Περιφέρειες ότι οσονούπω τα υδατοδρόμια θα αδειοδοτηθούν. Και πέρασαν πάνω από δέκα χρόνια…
https://www.facebook.com/OmorfaTaxidia/
-
Απο το 2024 οι πρώτες πτήσεις με υδροπλάνα στην Ελλάδα
(https://ypodomes.com/wp-content/uploads/2023/11/hellenic-seaplanes-epivatiko-ydroplano-numbers.jpg)
Το πρώτο επιβατικό υδροπλάνο είναι μία στροφή πριν την αποθαλάσσωσή του, με τη Hellenic Seaplanes να ξεκινά άμεσα την εφαρμογή του δυναμικού της πλάνου για πτήσεις, ανεβάζοντας τον πήχη στις μεταφορές της χώρας.
Ο δρόμος προς έναν νέο, πιο γρήγορο και ασφαλή τρόπο να ταξιδεύουμε στην Ελλάδα ανοίγει ορθάνοιχτα μέσα από τα υδροπλάνα και τις επιβατικές τους πτήσεις . Το νέο επιχειρηματικό μοντέλο μεταφοράς παρότι έχει περάσει χίλια κύματα τα τελευταία δέκα χρόνια μέχρι την εκκίνησή του, «πετάει» από πάνω του την ταμπέλα του φιλόδοξου project και γίνεται πλέον άμεσα εφαρμόσιμο, αρχής γενομένης από την τουριστική σεζόν του 2024.
Πρωτεργάτης σε αυτήν την καινούργια αρχή των υδροπλάνων στην Ελλάδα είναι η Hellenic Seaplanes και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλός της, Νικόλας Χαραλάμπους. Αν και η αγορά των υδροπλάνων αποτέλεσε μήλον της έριδος από ξένους και Έλληνες επενδυτές στο πέρασμα των χρόνων, η αεροπορική εταιρεία έγινε η πρώτη που φέρνει τη νέα εποχή στην αεροπλοΐα της Ελλάδας, προσγειώνοντας στη χώρα το πρώτο υδροπλάνο του στόλου της, στις αρχές του περασμένου Αυγούστου.
Το νεοαφιχθέν επιβατικό υδροπλάνο που πλέον στεγάζεται στη βάση υποστήριξής της Ifly στα Μέγαρα, πρόκειται για ένα Caravan C-208, της αμερικάνικης κατασκευάστριας εταιρείας, CESSNA περιμένει την νηολόγηση του από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας. To συγκεκριμένο υδροπλάνο πρόκειται για αμφίβιο τύπο αεροσκάφους που θα δραστηριοποιηθεί στο δίκτυο υδατοδρομίων της Ελλάδας με τη χρήση πλωτήρων σε συνδυασμό με το υπάρχον δίκτυο αεροδρομίων.
Το Cessna Caravan C-208 είναι ιδανικό για οργανωμένα-τακτικά αεροπορικά δρομολόγια, ναυλωμένες (charter) ιδιωτικές πτήσεις καθώς και ταξίδια περιηγητικού-τουριστικού περιεχομένου. Το πολυτελές υδροπλάνο διαθέτει χωρητικότητα 8-12 θέσεων και με μέση ταχύτητα τα 300 χλμ./ώρα, προορίζεται να δώσει έξυπνες λύσεις για γρήγορη μετακίνηση ντόπιων αλλά και τουριστών επιβατών μέσα σε λίγα μόλις λεπτά.
Η Hellenic Seaplanes προχώρησε πρόσφατα στο ντύσιμο του πρώτου της αεροσκάφους, «περνώντας» την εταιρική της ταυτότητα και τα χρώματά της στο εξωτερικό και στο εσωτερικό μέρος του, με το σύνθημα της εταιρείας Ενώνουμε την Ελλάδα – Connecting Greece να κυριαρχεί και να υπενθυμίζει την αποστολή της για πτήσεις από λιμάνι σε λιμάνι, σε όλη την Ελλάδα!
Η άφιξη του πρώτου επιβατικού υδροπλάνου στην Ελλάδα αποτελεί μόνο την αρχή καθώς όπως προκύπτει από την εταιρεία στόχος είναι η ενίσχυση του στόλου της με άλλα δύο υδροπλάνα μέσα στο επόμενο έτος ώστε βάσει του επιχειρησιακού της σχεδιασμού να είναι έτοιμη να ικανοποιήσει πολλαπλές πτήσεις στους τουριστικούς προορισμούς και τα νησιά!
Το «ζήτημα» για τις πρώτες πτήσεις των υδροπλάνων το 2024
Παράλληλα με τις προετοιμασίες για τα εναρκτήρια δρομολόγια με υδροπλάνα, γίνεται αγώνας δρόμου ώστε να είναι εξίσου έτοιμες οι λειτουργικές συνθήκες που θα επιτρέψουν τις πρώτες αποθαλασσώσεις.
Στο κέντρο του ενδιαφέροντος αυτών είναι η προσπάθεια που γίνεται για την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών όπως επίσης και η επιχειρησιακή ετοιμότητα των πρώτων υδατοδρομίων που θα ανοίξουν τις πύλες τους για να υποδεχτούν επιβάτες.
Τα τελευταία νέα σχετικά με την αδειοδότηση των υδροπλάνων φέρνουν στο προσκήνιο την έντονη κινητικότητα της Hellenic Seaplanes για τη νηολόγηση του πρώτου αεροσκάφους της ώστε να ακολουθήσουν και τα επόμενα υδροπλάνα, όπου εκτελείται από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (Α.Π.Α.).
Παρότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έως τώρα, η πλευρά των υδροπλάνων ευελπιστεί ότι θα λάβει εγκαίρως όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις, για να δραστηριοποιηθεί τους πρώτους μήνες του 2024 στο δίκτυο υδατοδρομίων που έχει δημιουργήσει.
Υδροπλάνα και Κρουαζιέρα: Μια Τέλεια Συνεργασία!!
Για τα πρώτα δρομολόγια των υδροπλάνων τα οποία θα μπορούν να εξυπηρετούν με περιηγητικές πτήσεις (sightseeing) τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων παρέχοντάς τους ένα μοναδικό τρόπο να δουν και να κρατήσουν στη μνήμη τους τα αξιοθέατα του προορισμού τους, αναφέρθηκε ο CEO της Hellenic Seaplanes Νικόλας Χαραλάμπους, κατά τις δηλώσεις του όπου η Hellenic Seaplanes «ανοίγει φτερά» και στο Ιόνιο. Η εταιρεία έχει ήδη ενημερώσει την διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Κέρκυρας για την πρόθεση της να επιχειρεί στο Ιόνιο Πέλαγος με βάση το υδατοδρόμιο της Κέρκυρας. Όπως αναφέρει ο κ. Νικόλας Χαραλάμπους, επίκεινται συνέργειες με έναν άλλο τομέα με ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και την οικονομία, την Κρουαζιέρα. Μια σύμπραξη αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Η Κέρκυρα και τα γύρω νησιά με τις ομορφιές του Ιονίου Πελάγους προσελκύουν κάθε χρόνο εκατοντάδες δρομολόγια με κρουαζιερόπλοια. Υπολογίζεται ότι ετησίως στην Κέρκυρα «δένουν» περί τα 500 κρουαζιερόπλοια κατά μέσο όρο με περίπου 750.000 επιβάτες που «κατεβαίνουν» για αρκετές ώρες στο νησί. Δεδομένου ότι η Κέρκυρα συνήθως λειτουργεί και ως home port για εταιρείες κρουαζιέρας αλλά και ότι οι εγκαταστάσεις του υδατοδρομίου είναι στον ίδιο χώρο με τις εγκαταστάσεις λειτουργίας των κρουαζιερόπλοιων, γίνεται σαφές ότι οι δύο αυτές δραστηριότητες, υδροπλάνα και κρουαζιέρα, πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για μια κερδοφόρα σύμπραξη.
Οι επιβάτες συνήθως αποβιβάζονται στην Κέρκυρα για οκτώ ώρες, όπου θα έχουν την ευκαιρία να επιβιβαστούν σε ένα υδροπλάνο και είτε να κάνουν περιήγηση δια αέρος με χαμηλή πτήση για να απολαύσουν και με αυτόν τον τρόπο το νησί, είτε μέσα σε 15-20 λεπτά να βρεθούν στις μοναδικές ομορφιές των Παξών ή ακόμα και στα Διαπόντια νησιά. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται πρόσθετα οικονομικά οφέλη για όλη την περιοχή με ένα νέο τουριστικό προϊόν ενώ ο επισκέπτης βλέπει στην ουσία περισσότερη Ελλάδα.
Υδροπλάνα και κρουαζιέρα θα μπορούν να παρέχουν στους επιβάτες ένα μοναδικό πακέτο υπηρεσιών «μοντέλου Καραϊβικής» που θα τους μείνει αξέχαστο. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για τα υδατοδρόμια στην Ελλάδα εάν όλα κυλήσουν ομαλά, περιλαμβάνει και την ενεργοποίηση του δικτύου υδατοδρομίων Πελοποννήσου και Σποράδων, αξιοποιώντας τις αδειοδοτημένες υποδομές σε Καλαμάτα, Κυλλήνη, Πάτρα, Σκύρο, Σκοπέλο, Βόλο και Αλόννησο .
Όπως υποστηρίζεται τα δρομολόγια των υδροπλάνων σχεδιάζονται να είναι καθημερινά, επιτρέποντας την χρήση των αεροσκαφών και για charter πτήσεις κατόπιν διαθεσιμότητάς τους, ενώ ο προγραμματισμός της εταιρείας για το προσεχές καλοκαίρι θα περιλαμβάνει και πακέτα περιηγητικών πτήσεων πάνω από δημοφιλή θέρετρα και νησιωτικούς και παραθαλάσσιους προορισμούς.
Αντί επιλόγου, η άφιξη του πρώτου επιβατικού υδροπλάνου στην Ελλάδα, αντιπροσωπεύει έναν σημαντικό σταθμό στην ανάπτυξη του μεταφορικού κλάδου στη χώρας μας. Με την δυνατότητά του να συνδέει αρκετούς προορισμούς της Ελλάδας αεροπορικώς αξιοποιώντας το υδάτινο στοιχείο και τα πολυάριθμα νησιά μας, τα υδροπλάνα αποτελούν κλειδί για την δημιουργία νέων αναπτυξιακών ευκαιριών που στηρίζονται σε άμεσα και εφαρμόσιμα πλάνα, έτοιμα να ανοίξουν τον δρόμο στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.
https://ypodomes.com/
-
Δήμος Αλίμου: Μετά από πενήντα χρόνια επιστρέφουν τα υδροπλάνα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα
Ο Άλιμος γίνεται ξανά σημείο αναφοράς και σύνδεσης της Αθήνας με τα ελληνικά νησιά ανέφερε ο δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης - Σε ποιους προορισμούς θα πετάνε
Πενήντα χρόνια μετά, η Αθήνα υποδέχεται ξανά τα υδροπλάνα στην παραλιακή της Ριβιέρα, καθώς εκδόθηκε η άδεια πτήσεων υδροπλάνων από το ΓΕΝ (Γενικό Επιτελείο Ναυτικού) και τις συναρμόδιες υπηρεσίες για την θαλάσσια περιοχή του Αλίμου. Ο προορισμός των Νοτίων Προαστίων θα εξυπηρετεί πτήσεις προς τα νησιά των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων, των Σποράδων, του Ιονίου, του Βορείου Αιγαίου καθώς και τους παράλιους προορισμούς της Πελοποννήσου.
Όπως έγινε γνωστό, η Hellenic Seaplanes που ανέλαβε το project για την αδειοδότηση του Αλίμου θα εντάξει στο δίκτυο υδατοδρομίων και υδάτινων πεδίων και την Αττική και όπως τονίζει η εταιρεία «το νέο σημείο προσέγγισης αποτελεί ορόσημο για τη θαλάσσια αεροπορία της χώρας, προσφέροντας στους Αθηναίους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας ένα σύγχρονο, γρήγορο και ελκυστικό μέσο μεταφοράς προς τα ελληνικά νησιά και άλλους παραθαλάσσιους προορισμούς».
Δηλώσεις για τη δημιουργία του πρώτου σταθμού υδροπλάνων στην Αθήνα, έκανε ο Δήμαρχος Αλίμου, κ. Ανδρέας Κονδύλης: «Η Αθηναϊκή Ριβιέρα κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Ο Άλιμος γίνεται ξανά σημείο αναφοράς και σύνδεσης της Αθήνας με τα ελληνικά νησιά, δίνοντας στους πολίτες της Αττικής και στους επισκέπτες μας έναν μοναδικό τρόπο να απολαμβάνουν την ομορφιά της χώρας μας. Τα υδροπλάνα προσθέτουν δυναμική στην περιοχή μας και ενισχύουν το όραμά μας για μια πιο ζωντανή και προσβάσιμη Αθηναϊκή Ριβιέρα».
Στη δέσμευση για καινοτομία και βιωσιμότητα που έρχονται μέσα από τα υδροπλάνα, επικεντρώθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Νίκος Χαρδαλιάς: «Η Αττική επενδύει στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην αναβάθμιση των συγκοινωνιακών της μέσων. Η επαναλειτουργία των υδροπλάνων είναι μία απόδειξη της δέσμευσής μας για καλύτερη συνδεσιμότητα και ενίσχυση του τουριστικού μας προϊόντος. Η Αθηναϊκή Ριβιέρα αποκτά το δικό της μέσο που συνδυάζει την καινοτομία με την παράδοση».
Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Βασίλης Οικονόμου αναφέρθηκε στη δυναμική που αποκτά το δίκτυο υδατοδρομίων με την είσοδο του Αλίμου καθώς και στο νέο νομοσχέδιο: «Η αδειοδότηση του σημείου προσέγγισης στον Άλιμο είναι το πρώτο βήμα για την καθιέρωση των υδροπλάνων ως μέσου μεταφοράς στη χώρα μας. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός δικτύου που θα φέρει τα νησιά μας πιο κοντά στην ηπειρωτική Ελλάδα και θα ενισχύσει τις μετακινήσεις με σεβασμό στο περιβάλλον και στις ανάγκες των πολιτών. Έχουμε ετοιμάσει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των Υδατοδρομίων όπου θα επιτρέψει την ανάπτυξη της λειτουργίας των Υδροπλάνων στην Ελλάδα. Είμαστε περήφανοι που βάζουμε την Ελλάδα ξανά στον χάρτη της θαλάσσιας αεροπορίας».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, κ. Νικόλα Χαραλάμπους σημείωσε:
«Η σημερινή ημέρα είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Με την επιστροφή των υδροπλάνων στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, αποκαθίσταται η σύνδεση της πρωτεύουσας με τη θάλασσα. Ο Άλιμος και ολόκληρη η Αττική αναβαθμίζονται, και ανοίγει ο δρόμος για μια νέα εποχή μεταφορών που θα εξυπηρετεί τους πολίτες και θα φέρει τους επισκέπτες πιο κοντά στην ελληνική φιλοξενία. Το παραλιακό μέτωπο της Αθήνας έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, και τα υδροπλάνα είναι μόνο η αρχή. Φανταστείτε έναν Αθηναίο να μπορεί σε λίγα λεπτά να φτάσει από την καρδιά της Αθήνας σε έναν νησιωτικό παράδεισο. Η Hellenic Seaplanes δεσμεύεται να υλοποιήσει αυτό το όραμα και να κάνει την Αθηναϊκή Ριβιέρα ξανά το κόσμημα που της αξίζει».
https://www.protothema.gr/
-
Απογείωση για τα υδροπλάνα: Σύνδεση Βόλου–Σποράδων σε 13 λεπτά
Η επανεκκίνηση των υδροπλάνων στην Ελλάδα είναι πλέον γεγονός, με τη Hellenic Seaplanes να ανοίγει επίσημα ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνικές μεταφορές.
Με φόντο την πρώτη προσθαλάσσωση στο λιμάνι του Βόλου και την άμεση αναχώρηση για τη Σκόπελο, η νέα αυτή υπηρεσία δημιουργεί νέα δεδομένα για τη συνδεσιμότητα και την τουριστική ανάπτυξη των νησιών.
Η διαδρομή Βόλος–Σκόπελος, που μέχρι πρότινος απαιτούσε ώρες, ολοκληρώθηκε σε μόλις 13 λεπτά, εγκαινιάζοντας μια εποχή ταχύτερης και αποδοτικότερης μετακίνησης, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της περιοχής.
Ο Βόλος καθιερώνεται ως κεντρική πύλη αερο-θαλάσσιας πρόσβασης προς τις Σποράδες, με τις προοπτικές να επεκτείνονται σύντομα και σε άλλους προορισμούς.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένα Βόλου (ΟΛΒ), Σωκράτης Αναγνώστου, δήλωσε ότι η σημερινή προσθαλάσσωση δεν είναι απλώς εντυπωσιακή εικόνα, αλλά απόδειξη πως η θαλάσσια αερομεταφορά γίνεται πράξη. Τόνισε ότι ο Βόλος είναι έτοιμος να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στη σύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με τα νησιά, ενισχύοντας την περιφερειακή ανάπτυξη.
Στη Σκόπελο, ο Δήμαρχος Σταμάτης Περίσσης χαρακτήρισε το εγχείρημα ως μια αναγκαία λύση που ξεπερνά τα γεωγραφικά εμπόδια και προσφέρει νέα ώθηση στον τουρισμό, την τοπική οικονομία και την καθημερινότητα των κατοίκων. «Το υδροπλάνο δεν είναι πολυτέλεια – είναι αναγκαιότητα για τα νησιά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η Hellenic Seaplanes, με προορισμούς όπως Βόλος, Σποράδες, Πάτμος, Άλιμος, Τήνος και Ιόνιο, ετοιμάζεται πλέον να πετάξει και προς τις Μικρές Κυκλάδες. Σχοινούσα, Ηρακλειά, Αμοργός, Κουφονήσι και Δονούσα ετοιμάζονται να υποδεχθούν τα υδροπλάνα μετά την επιτυχή αδειοδότηση των υδατοδρομίων τους.
Ο Πρόεδρος και CEO της Hellenic Seaplanes, Νικόλας Χαραλάμπους, τόνισε ότι πρόκειται για «αλλαγή εποχής» και όχι για «φωτοβολίδα». «Οι αποστάσεις μικραίνουν, οι δυνατότητες μεγαλώνουν και οι άνθρωποι ταξιδεύουν με τρόπο γρήγορο, ασφαλή και μοναδικά όμορφο», δήλωσε. Υπογράμμισε ότι το όραμα της εταιρείας δεν περιορίζεται στην εμπορική δραστηριότητα, αλλά δημιουργεί ένα ευρύ δίκτυο που στηρίζει την εδαφική συνοχή και την ποιότητα ζωής στις νησιωτικές περιοχές.
Με σταθερά βήματα, η Hellenic Seaplanes θέτει τις βάσεις για έναν νέο χάρτη μεταφορών στην Ελλάδα, φέρνοντας πιο κοντά προορισμούς που μέχρι σήμερα θεωρούνταν δύσκολα προσβάσιμοι.
https://www.tourismtoday.gr/