Η εκδρομή στην Οχρίδα έγινε και όλα κύλησαν ομαλά!!

Ακολούθησα τον δρόμο απο Έδεσσα - Κέλλη - Νίκη - ΠΓΔΜ. Με την βοήθεια του GPS ακολούθησα την συντομότερη διαδρομή απο στενούς επαρχιακούς δρόμους αλλά χωρίς καθόλου κίνηση. Στα τελωνεία τελειώσαμε πολύ γρήγορα, τυπικός έλεγχος απο Ελλάδα όπως και μια γρήγορη ματιά απο ΠΓΔΜ. Πάλι με την βοήθεια του GPS βγήκαμε εύκολα από το Μοναστήρι (Μπίτολα) και οδηγώντας στον άθλιο χιλιομπαλωμένο εθνικό τους δρόμο, ανάμεσα σε πλούσια βλάστηση, φτάσαμε στην Οχρίδα μετά απο 4 περίπου ώρες και 260 χλμ απο Θεσσαλονίκη.
Η πρώτη εντύπωση (και η τελική) της Οχρίδας είναι : μιά μικρή επαρχιακή πόλη, με αρκετό κόσμο λόγω τουριστικής κίνησης, περιποιημένη στα κεντρικά σημεία και παρατημένη στα σημεία που δεν βλέπει αμέσως ο τουρίστας. Το χαμηλό βιοτικό επίπεδο φαίνεται πολύ γρήγορα, παρατηρώντας τα αυτοκίνητα, το ντύσιμο του κόσμου και τις βιτρίνες των μαγαζιών.
Βρήκαμε εύκολα το ξενοδοχείο όπου οι ιδιοκτήτες μας καλωσόρισαν με ενα αναψυκτικό (δωρεάν!) και μας οδήγησαν στο δωμάτιο. Όλα ήταν όπως φαίνονταν στο internet εκτός απο το ότι δεν έχει ανελκυστήρα.. και το δωμάτιο μας είναι στον 3ο όροφο

.
Μόλις τακτοποιηθήκαμε και ξεκουραστήκαμε λίγο φύγαμε για μιά βόλτα στην πόλη. Όμορφη παραλία, αρκετός κόσμος που κάνει μπάνιο ή απολαμβάνει τον ήλιο στο γρασίδι. Η σημαία με τον ήλιο της βεργίνας είναι παντού. Ο δρόμος οδηγεί στην κεντρική πλατεία (10 λεπτά περπάτημα), όπου είναι μαζεμένος και ο περισσότερος κόσμος, εφόσον απο εκεί ξεκινά και η αγορά της πόλης στον κεντρικό πεζόδρομο.

Όλα είναι πιό φθηνα, σε τιμές, γούστο και ποιότητα. Η αγορά είναι ανοιχτή και Κυριακή έως τα μεσάνυχτα. Τα περισσότερα μαγαζιά δέχονται ευρώ ενω υπάρχει και ανταλλακτήριο (χωρίς απόδειξη

).
Για φαγητό καθίσαμε σε μια ταβέρνα η οποία είχε τον περισσότερο κόσμο. 4 μερίδες φαγητό, μία τεράστια σαλάτα, μία πατάτες, μία μπύρα, ένα αναψυκτικό και ένα νερό, πληρώσαμε 10 ευρώ


Την 2η μέρα πήγαμε στη Στρούγκα, η οποία είναι πολύ κοντά (14χλμ). Ακόμη μικρότερη πόλη με μοναδικό ωραίο σημείο η πηγή του ποταμού Ντρίμ, ο οποίος πηγάζει απο την λίμνη και αλήθεια είναι ωραίο θέαμα.

Εκεί έχει ωραία καφέ στην άκρη της λίμνης από όπου βλέπεις και τους κύκνους που κυκλοφορούν εκεί.

Το τοπίο είναι πολύ όμορφο, ειδικά στο ηλιοβασίλεμα.

Την 3η μέρα πήγαμε στο μοναστήρι του Οσίου Ναούμ (30χλμ). Ο δρόμος εύκολος με αρκετή κίνηση, γιατί προς τα εκεί έχει πολλά τουριστικά μέρη (όπου υπάρχει αμμώδης παραλία για μπάνιο). Φτάνοντας στο μοναστήρι σε υποδέχεται ο ταμίας για το πάρκινκ (50 δηνάρια = 0,8€ για όλη την ημέρα). Ψάχνοντας να παρκάρουμε είδαμε πολλή βρωμιά, πεταμένα σκουπίδια, από τον κόσμο που ήρθε να κάνει μπάνιο στην παραλία.
Το μοναστήρι είναι στο βάθος και έχει μετατραπεί σε ξενοδοχείο με εστιατόριο. Δίπλα του είναι οι εκβολές άλλου ποταμού, που τροφοδοτεί την λίμνη. Μέσα στο ποτάμι υπάρχει ενα εστιατόριο, πνιγμένο απο την πλούσια και καταπράσινη χλωρίδα της περιοχής και σερβίρει πέστροφα και χέλι. Επίσης υπάρχουν πολλά εστιατόρια γρήγορου φαγητού και καφέ, μπροστά ακριβώς στην λίμνη. Το τοπίο είναι πανέμορφο αν μπορείς να "παραβλέψεις" τα πολλά μαγαζάκια που πουλάνε ότι πιο φθηνιάρικο σε παιχνίδι και αναμνηστικά, τα καφέ και τα εστιατόρια που καλύπτουν την παραλία κλπ κλπ.

Η θέα απο το μοναστήρι είναι φανταστική.

Περάσαμε το τελευταίο βράδυ στον κεντρικό πεζόδρομο της Οχρίδας και την επόμενη ημέρα γυρίσαμε απο τον ίδιο δρόμο που ήρθαμε χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.
Αυτά από εμένα, αν κάποιος θέλει να ρωτήσει κάτι ευχαρίστως να του απαντήσω.