Αποστολέας Θέμα: Νέα για τους φίλους του Αγίου Όρους  (Αναγνώστηκε 17591 φορές)

Συνδεδεμένος dk

  • Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 31077
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat
Νέα για τους φίλους του Αγίου Όρους
« στις: Ιούνιος 21, 2008, 20:35:34 μμ »
Άγιον Όρος

Το Άγιον Όρος είναι αυτόνομη και αυτοδιοίκητη περιοχή του ελληνικού κράτους. Καταλαμβάνει ολόκληρη σχεδόν την ανατολική χερσόνησο της Χαλκιδικής και αρχίζει από το Φραγγόκαστρο ή Μονή Ζυγού. Έχει έκταση 336τ.χλμ., μήκος περίπου 50χλμ. και πλάτος περίπου 10χλμ. Στο τέλος της χερσονήσου υπάρχει το όρος Άθως με ύψος 2033μ.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Άθως ήταν ένας γίγαντας από τη Θράκη, ο οποίος συγκρούστηκε με τον Ποσειδώνα, ο Ποσειδώνας τον νίκησε και τον έθαψε κάτω από ένα μεγάλο βράχο, ο οποίος ονομάστηκε Όρος Άθως.
Το Άγιο Όρος έχει προστάτιδα την Παναγία και κατά την παράδοση πήρε την ονομασία «το περιβόλι της Παναγιάς». Όταν η Παναγία ταξίδευε με τον Ευαγγελιστή Ιωάννη τον Λάζαρο στην Κύπρο, μία θαλασσοταραχή τους ανάγκασε να προσαράξουν στο Άγιο Όρος. Η Θεοτόκος ενθουσιάστηκε με το φυσικό τοπίο και ζήτησε από τον Υιό της να της το κάνει δώρο. Η φωνή του Υιού της ακούστηκε να λέει: Έστω ο τόπος ούτος κλήρος σός και περιβόλαιον σόν και παράδεισος, έτι δε και λιμήν σωτήριος των θελόντων σωθήναι».
Το παρακατω λινκ εχει πολυ χρησιμες πληροφοριες...

http://www.mountathosinfos.gr/pages/agionoros/mountathos.gr.html

« Τελευταία τροποποίηση: Νοέμβριος 29, 2009, 03:24:57 πμ by dk »

Αποσυνδεδεμένος Ntina

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 705
  • Φύλο: Γυναίκα
  • καλά ταξίδια στις θάλασσες του κόσμου
Απ: Νέα για τους φίλους του Αγίου Όρους
« Απάντηση #1 στις: Ιούνιος 24, 2008, 09:50:19 πμ »
Δημήτρη μια ερώτηση γιατί αφου το οικόπεδο ανήκει σε γυναίκα το κατοικούν μόνο αρσενικά??
« Τελευταία τροποποίηση: Ιούλιος 04, 2008, 12:42:29 μμ by Ntina »
καλά ταξίδια στις θάλασσες του κόσμου

Συνδεδεμένος dk

  • Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 31077
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat
Απ: Νέα για τους φίλους του Αγίου Όρους
« Απάντηση #2 στις: Ιούνιος 24, 2008, 14:21:19 μμ »
Δημήτρη μια ερώτηση γιατί αφου το οικόπεδο ανήκει σε γυναίκα το κατοικούν μόνο αρσενικά??
Για να μην κολαζονται οι μοναχοι!!! ;D ;D

Αποσυνδεδεμένος Ntina

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 705
  • Φύλο: Γυναίκα
  • καλά ταξίδια στις θάλασσες του κόσμου
Απ: Νέα για τους φίλους του Αγίου Όρους
« Απάντηση #3 στις: Ιούνιος 24, 2008, 14:40:27 μμ »
Αν δεν υπήρχαν μόνο μοναχοί δεν θα είχαν το πρόβλημα του κολασμού.
Καλά δεν τα λέω ???Και πάλι όμως γιατί κατοικοεδρεύουν μόνο σερνικά που θα έλεγε και η γιαγιά μου ???
καλά ταξίδια στις θάλασσες του κόσμου

Συνδεδεμένος dk

  • Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 31077
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat
Απ: Νέα για τους φίλους του Αγίου Όρους
« Απάντηση #4 στις: Ιούλιος 04, 2008, 12:18:08 μμ »
Ντινα νομιζω πως διαβαζοντας παρακατω δεν θα εχεις πλεον αποριες!!!


«Γιατί το Αβατον δεν μπορεί να καταργηθεί»

Σύμφωνα με το ελληνικό Σύνταγμα η χερσόνησος του Αθω δεν είναι
κοινόχρηστος τουριστικός τόπος αλλά ιδιοκτησία των Μονών

Αντίλογος στο πρόσφατο ψήφισμα
του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Αγιον Ορος

Αν. Ν. Μαρίνος, ΤΟ ΒΗΜΑ, 19-01-2003


Δεν είναι η πρώτη φορά που το Άβατον του Αγίου Όρους προκαλεί πολλούς και διαφόρους, είτε για να προβληματισθούν πάνω στην έννοια και το περιεχόμενό του, είτε για να αναζητήσουν την ιστορική, κοινωνιολογική και θρησκευτική καταγωγή του. Υπάρχουν όμως και εκείνοι οι οποίοι επικαλούνται το Άβατον για να αποδείξουν ότι σε αυτό το ταλαίπωρο ελληνικό κράτος ουδείς σέβεται την αρχή της ισότητας των δύο φύλων και όλοι θεωρούν τη γυναίκα δεύτερης κατηγορίας πολίτη απαγορεύοντας την είσοδό της στο Άγιον Όρος. Αποδίδουν δηλαδή στην ελληνική έννομη τάξη, στον κρατικό οργανισμό αλλά και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό βαριά μομφή και συγχρόνως επιχειρούν (και ίσως αυτός να είναι ο πρωταρχικός σκοπός τους) έμμεση πλην σαφή επίθεση κατά της Ορθοδοξίας, η οποία όχι μόνον ανέχεται αλλά και ευλογεί τέτοιες αναχρονιστικές, κατά την άποψή τους, και άρα μη δημοκρατικές καταστάσεις. Με τον τρόπον αυτόν ένα καθαρά θρησκευτικής συνειδήσεως ζήτημα υποβιβάζεται στο επίπεδο των οπαδών του λαϊκισμού, οι οποίοι πιστεύουν (και είναι αρκετοί) ότι όσο περισσότερο και συχνότερα κτυπούν την Ορθοδοξία, άρα και την Εκκλησία, τόσο περισσότερο δημοκράτες αποδεικνύονται και έτσι κάτι μπορεί να ωφεληθούν και, πάντως, τίποτα δεν έχουν να χάσουν.

* Η λανθασμένη θέση

Όταν όμως αυτοί που ζητούν την κατάργηση του Αβάτου, διότι προσβάλλει, δήθεν, την αρχή της ισότητας ανδρών και γυναικών, την ελευθερία κινήσεως των γυναικών και διάφορα άλλα - ων ουκ έστιν αριθμός - ατομικά δικαιώματα, είναι διεθνείς οργανισμοί οι οποίοι έχουν ή υποτίθεται τουλάχιστον ότι έχουν οργανωμένες νομικές υπηρεσίες και εγκρατείς νομικούς, τότε η κατάσταση αλλάζει. Στην περίπτωση αυτή δεν έχεις να κάνεις με τον καιροσκόπο του συρμού, τον οποίον απλώς περιφρονείς, διότι μόνον άξιος περιφρονήσεως και αδιαφορίας είναι. Έχεις να κάνεις με τη διατύπωση σε επίσημο επίπεδο μιας λανθασμένης - θέλω να πιστεύω - θέσεως της οποίας επιτακτική ανάγκη επιβάλλει την ανασκευή. Και γι' αυτήν την ανασκευή διατυπώνω σήμερα - για πολλοστή σημειωτέον φορά - ορισμένα επιχειρήματα, για να αντικρούσω το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περί καταργήσεως του Αβάτου του Αγίου Όρους. Και νομιμοποιούμαι να το κάνω όχι μόνον ως χριστιανός ορθόδοξος, ο οποίος ασχολείται χρόνια τώρα με τα θέματα αυτά, αλλά και ως παλαιό μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου «Οι φίλοι του Αγίου Ορους».


* Τα επιχειρήματα

Το Άβατον λοιπόν δεν επιτρέπεται και δεν είναι δυνατόν, κατά νόμον, να καταργηθεί για τους εξής λόγους:

α) Η είσοδος των γυναικών στο Άγιον Όρος προσβάλλει τη συνείδηση των μοναχών, οι οποίοι δεν επιτρέπεται, σύμφωνα με τον όρκο τον οποίον έδωσαν, να συναναστρέφονται με γυναίκες. Ο μοναχισμός έλκει την καταγωγήν του από τους αναχωρητές της ερήμου, οι οποίοι ζούσαν μακριά από τα εγκόσμια και η προσχώρησή τους στον μοναχισμό - αποτέλεσμα της ελεύθερης εκλογής τους - απηγόρευε κάθε επαφή και επικοινωνία με γυναίκες. Δεσμεύονται με όρκον οι μοναχοί ως προς το θέμα αυτό. Εάν λοιπόν παραβιασθεί το Άβατον, θα προσβληθεί αυτομάτως το ατομικό δικαίωμα της ελευθερίας θρησκευτικής συνείδησης των μοναχών. Τι ζητούν λοιπόν οι κκ. ευρωβουλευτές; Θέλουν να προσβάλουν τη θρησκευτική συνείδηση των μοναχών για να μπορούν να εισέρχονται στο Άγιον Όρος οι γυναίκες;

β) Η χερσόνησος του Άθω δεν είναι ένας κοινόχρηστος τουριστικός τόπος στον οποίον κάθε Ευρωπαίος και κάθε άνθρωπος γενικά δικαιούται να εισέλθει, να διαμείνει και να κινηθεί. Είναι, σύμφωνα με το ελληνικό Σύνταγμα, «ιδιοκτησία των Μονών», δηλαδή ανήκει στην κυριότητά τους και το έδαφός της είναι κατά το άρθρο 105 του Συντάγματός μας «αναπαλλοτρίωτον». Είναι τόπος ισοβίου κατοικίας των μοναχών και, ως γνωστόν, η κατοικία είναι κατά το άρθρον 9 του Συντάγματος «άσυλον», η παραβίαση του οποίου απαγορεύεται, αποτελεί δε και ποινικόν αδίκημα.

Θα υποχρεώσει το ελληνικό κράτος, είτε διά νόμου, είτε άλλως πώς, τους μοναχούς να δεχθούν στο «σπίτι τους» πρόσωπα τα οποία δεν θέλουν; Ακόμη και οι άνδρες δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στο Άγιον Όρος χωρίς άδεια της Ιεράς Κοινότητος, δηλαδή χωρίς «διαμονητήριον». Όταν ο νόμος δεν μπορεί να με υποχρεώσει να δεχθώ στο σπίτι μου ένα πρόσωπο το οποίο δεν θέλω εγώ να το δεχθώ, κατά ποία λογική θα υποχρεώσει τους μοναχούς να δεχθούν στο σπίτι τους γυναίκες, τις οποίες αυτοί δεν θέλουν;

Επιδιώκουν λοιπόν οι κκ. ευρωβουλευτές να καταργήσουν το άσυλον της κατοικίας των μοναχών; Θέλουν δηλαδή να στερήσουν από τους μοναχούς ένα ατομικό δικαίωμα που απολαμβάνει κάθε άνθρωπος; Εάν πράγματι αυτό θέλουν, τότε παραβιάζουν και την ισότητα υπέρ της οποίας λένε ότι μάχονται.

γ) Ανεξάρτητα όμως από τους δύο προηγούμενους λόγους υπάρχει και ένας τρίτος λόγος για τον οποίον απαγορεύεται η κατάργηση του Αβάτου: Στην τελική πράξη προσχωρήσεως της Ελλάδος στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες έγινε κοινή δήλωση από όλα τα μέλη τής τότε Κοινότητας όσον αφορά το ειδικό καθεστώς του Αγίου Όρους και η δήλωση αυτή επιβεβαιώθηκε με τη διακήρυξη υπ' αριθμ. 8 της τελικής πράξεως της Συνθήκης του Άμστερνταμ. Με την κοινή αυτή δήλωση τα κράτη-μέλη «αναγνωρίζουν» το ειδικό καθεστώς που έχει παραχωρηθεί στο Άγιον Όρος «όπως τούτο είναι εγγυημένο από το άρθρο 105 του ελληνικού Συντάγματος» και «δικαιολογείται αποκλειστικά για λόγους πνευματικούς και θρησκευτικούς».


* Το ατομικό δικαίωμα

Αγνοούσαν το στοιχείο αυτό οι κκ. ευρωβουλευτές; Ασφαλώς όχι, διότι τους το είχε επισημάνει ο ευρωβουλευτής και γνωστός πνευματικός άνθρωπος κ. Γιάννης Μαρίνος. Άρα αδιαφόρησαν! Και ας μην τολμήσουν, είτε αυτοί, είτε οποιοσδήποτε άλλος, να ισχυρισθούν ότι η δήλωση αυτή δεν δεσμεύει τα κράτη-μέλη ή τα όργανα της Ενώσεως επειδή παραβιάζει, δήθεν, ανθρώπινα δικαιώματα, διότι το Άβατον, εν όψει των συνθηκών οι οποίες το επιβάλλουν και υπό τις οποίες τελεί, ουδέν ατομικό δικαίωμα προσβάλλει. Ας το καταλάβουν επιτέλους αυτό και οι ευρωβουλευτές και όλοι όσοι θέλουν να ασχολούνται με το Άγιον Όρος, αδιαφορώντας για την επί 1.000 και πλέον έτη παράδοσή του, την οποία θέλουν να καταστρέψουν. Και ας έχουν υπ' όψιν τους ότι το Άβατον του Αγίου Όρους δεν αποτελεί μοναδική πρωτοτυπία, αφού άβατο ισχύει και σε άλλες χώρες, όπως π.χ. στην Ιαπωνία και την Ινδία, ίσχυε δε ως άβατο των ναών και στην Αρχαία Ελλάδα (βλ. για όλα αυτά τη μελέτη μου «Η απαγόρευση εισόδου των γυναικών εις το Άγιον Όρος», Αθήναι 1980).

Παρ' όλα όσα εκτίθενται πιο πάνω το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εψήφισε την κατάργηση του Αβάτου με ψήφους 274 έναντι 269 και 14 αποχές. Και τους μεν 274, εις τους οποίους περιλαμβάνονται α) η κυρία Καραμάνου ανήκουσα στο ΠαΣοΚ, β) ο κ. Μπακόπουλος που ανήκει στο ΔΗΚΚΙ και γ) ο κ. Αλαβάνος που ανήκει στον Συνασπισμό, τους καταλαβαίνω, όπως καταλαβαίνω και τους 269. Εκείνους όμως που δεν καταλαβαίνω είναι τους 14 που απείχαν. Τι έννοια είχε η αποχή τους; Απείχαν επειδή απαξίωσαν να λάβουν υπ' όψιν τους την ως άνω κοινή δήλωση παραβιάζοντας έτσι την κοινοτική νομοθεσία ή απείχαν διότι δεν ήθελαν να πάρουν θέση;

Και υπό τη μία και υπό την άλλη εκδοχή δεν άσκησαν σωστά τα καθήκοντά τους.


* Τι λένε οι ευρωβουλευτές

Ας δούμε λοιπόν τι εδέχθη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την απόφασή του:

«Ζητεί να αρθεί η απαγόρευση της εισόδου των γυναικών στο Όρος Άθως (Ελλάδα), μια περιοχή 400 τετρ. χιλιομέτρων, στην οποία απαγορεύεται η είσοδος στις γυναίκες, σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη το 1045 από μοναχούς των είκοσι μοναστηρίων της περιοχής, απόφαση που σήμερα παραβιάζει την παγκοσμίως αναγνωριζόμενη αρχή της ισότητας των φύλων, την κοινοτική νομοθεσία για την απαγόρευση των διακρίσεων και την ισότητα καθώς και τις διατάξεις περί της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Οι κκ. ευρωβουλευτές ουδέ καν προβληματίστηκαν από τους λόγους που εξετέθησαν πιο πάνω. Πιθανόν βέβαια να μην είναι νομικοί και γι' αυτό εψήφισαν όπως εψήφισαν. Δεν μπορεί κανείς να τους κατηγορήσει επειδή δεν γνωρίζουν ενδεχομένως νομικά, πρέπει όμως να τους μεμφθεί διότι ψηφίζουν χωρίς να έχουν μελετήσει τα θέματα υπέρ των οποίων καλούνται να δώσουν την ψήφο τους. Η μελέτη όμως θέλει κόπο, προϋποθέτει ικανότητα κρίσεως του μελετητή και, επιπλέον, απαιτεί χρόνο τον οποίο φαίνεται ότι οι εν λόγω κκ. ευρωβουλευτές δεν διαθέτουν ή μάλλον δεν θέλουν να διαθέσουν.

Ο δρ. Αναστάσιος Ν. Μαρίνος είναι επίτιμος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.


Αποσυνδεδεμένος Ntina

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 705
  • Φύλο: Γυναίκα
  • καλά ταξίδια στις θάλασσες του κόσμου
Απ: Νέα για τους φίλους του Αγίου Όρους
« Απάντηση #5 στις: Ιούλιος 04, 2008, 13:08:49 μμ »
Οσο και αν προσπαθούν κάποιοι να δικαιολογήσουν το άβατο.
Δεν με πείθουν.Στο συγκεκριμένο άρθρο γίνεται λόγος για το ατομικό δικαίωμα
ελευθερίας του μοναχού και τη γυναίκα την έχουν σε δεύτερη μοίρα λες και αυτή
δεν έχει δικαιώματα.
Οι μοναχοί ψήφισαν για πάρτη τους,οι υπόλοιποι δεν ρωτήθηκαν.Η εκκλησία στη προκειμένη
περίπτωση έπραξε δημοκρατικά.
Οι μοναχοί διαλέγουν να μείνουν μακριά από τα εγκόσμια και τα μιάσματα αυτό δεν τους
νομιμοποιεί ώστε να θέτουν απαγορεύσεις στις γυναίκες.
Άλλωστε οι γυναίκες έπαιξαν πρώτο ρόλο στη ζωή του θεανθρώπου .Ποιοι λοιπόν και για ποιο λόγο μας αποβλακώνουν κατ αυτό τον τρόπο.Οι απαγορεύσεις αποσκοπούν κάπου αλλού,
τις δημιούργησαν άνθρωποι στρατευμένοι , εξυπηρετώντας συμφέροντα.Ανομολόγητα στον
απλό λαό.
Δεν καίγομαι να πάω ,σκέψεις κάνω.Μπορεί να είμαι και λάθος,γι αυτό κάνουμε κουβέντα. :)

καλά ταξίδια στις θάλασσες του κόσμου

Συνδεδεμένος dk

  • Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 31077
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat
Απ: Νέα για τους φίλους του Αγίου Όρους
« Απάντηση #6 στις: Ιούλιος 05, 2008, 07:13:00 πμ »
Ντινα αυτες οι εμμονες σου,κοιτα που μπορει να καταληξουν!!! ;) ;D

Γυναίκες που έσπασαν το Aβατον

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμανατίδου και πέντε ακόμα γυναίκες βρίσκονται αντιμέτωπες με διαδικασία ποινικής δίωξης από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Βασίλη Φλωρίδη, επειδή στο πλαίσιο διαμαρτυρίας για τις διεκδικήσεις Μοναστηριών σε εκτάσεις της Χαλκιδικής παραβίασαν τα σύνορα της Αθωνικής Πολιτείας.

Το περιστατικό αυτό που έγινε πριν μερικούς μήνες, δεν είναι το πρώτο και φυσικά δεν είναι οι πρώτες γυναίκες που έστω και για λίγες …πιθαμές γης, ή λίγα βήματα, αψήφησαν το Αβατον του Αγίου Ορους στην υπερχιλιετή ιστορία του. Το Αβατον προστατεύεται και από τους νόμους της Ελληνικής Πολιτείας. Συγκεκριμένα, η παραβίασή του τιμωρείται με φυλάκιση δύο μηνών εξαγοράσιμη. (Αρθρο 43β Νομ. Διατ. 10-9-1926. ΦΕΚ 182/20-7-1953.)

Βέβαια, η βουλευτής και οι υπόλοιπες γυναίκες που θέλησαν κατ’ αυτόν τον τρόπο να διαμαρτυρηθούν, το περισσότερο που κατάφεραν, πέραν της εισαγγελικής αντίδρασης, ήταν η πράξη τους να καταδικαστεί από την πλειοψηφία των 400-500 Χαλκιδικιωτών. Στο παρελθόν, όμως, υπήρξαν ακόμα και περιπτώσεις που η παρουσία γυναικών στο Αγιον Ορος έγινε και με την ανοχή μοναχών του Αθω. Για παράδειγμα, σε πολεμικές περιόδους το Αγιον Ορος έγινε αρκετές φορές καταφύγιο κυνηγημένων. Ισχνή μειοψηφία μοναχών αντιμετώπισε την αυστηρότητα της Ιερής Κοινότητας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όταν παραβιάστηκε το Αβατον από προνομιούχες Ρωσίδες, κάποιες εκ των οποίων φέρονται από τις ιστορικές αναφορές να φιλοξενήθηκαν στο λεγόμενο ρωσικό μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονος στον Αθωνα.

Το Αβατον του Αγίου Ορους για τις γυναίκες καθιερώθηκε ήδη από το πρώτο Τυπικό της Μοναστικής Πολιτείας που συντάχθηκε το 969 μ.Χ. Θεωρητικά, ίσχυε …ευλαβικά και νωρίτερα, καθώς υπάρχουν θρύλοι που χρονολογούν τις πρώτες «παραβιάσεις» του Αβάτου -που μάλιστα …εμποδίστηκαν, κατά την παράδοση, από την ίδια τη Θεοτόκο- ήδη στον 4ο αιώνα. Μια τέτοια θρυλούμενη «παραβίαση» προ επισήμου ιδρύσεως της Μοναστικής Πολιτείας είναι αυτή της Πλακηδίας, κόρης του Μεγάλου Θεοδοσίου ( 379-395 μ.Χ.), η οποία λέγεται πως όταν πάτησε στον Αθω, άκουσε μια φωνή που της έλεγε, «Τι θέλεις εσύ εδώ;

Εδώ είναι μοναχοί. Εσύ είσαι γυναίκα, γιατί δίνεις στον εχθρό αφορμή να τους πολεμά;» Φυσικά οι Αγιορείτες μοναχοί εξηγούν πως το Αβατον δεν συνιστά υποτίμηση της γυναίκας, αλλά σεβασμό του μοναχισμού και προστασία των μοναχών από τους πειρασμούς.

Από την άλλη πλευρά, η «διάσημη» από τις διενέξεις πολλών ετών, Ιερά Μονή Εσφιγμένου, σύμφωνα με τη βυζαντινή παράδοση ιδρύθηκε από τη Βυζαντινή αυτοκράτειρα Πουλχερία τον 5ο αιώνα, αν και το σημερινό κτιριακό συγκρότημα άρχισε να δημιουργείται στα τέλη του 10ου αιώνα. Οταν το Αβατον καθιερώθηκε και επίσημα με το πρώτο Τυπικό του Αγίου Ορους, περιελάμβανε όχι μόνο τις γυναίκες, αλλά και κάθε θηλυκό ζώο, κάτι που ισχύει (τυπικά μόνο βέβαια) μέχρι και σήμερα.

Το Αβατον ενισχύθηκε και θωρακίστηκε, στη συνέχεια, με αυτοκρατορικά διατάγματα του Ιωάννη Τσιμισκή, του Κωνσταντίνου Θ’ Μονομάχου και του Μανουήλ Παλαιολόγου, αλλά και με πατριαρχικά έγγραφα.

Συχνά οι Πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως, στην πνευματική δικαιοδοσία των οποίων υπάγεται κατά παράδοση το Αγιον Ορος, απέστελλαν αυστηρά γράμματα, όποτε τύχαινε παραβίαση του Αβάτου από γυναίκες, όπως έκανε ο Πατριάρχης Ιωακείμ το 1905, όταν σημειώθηκαν παραβιάσεις στη Μονή Αγίου Παντελεήμονα από Ρωσίδες.

Πριν περάσουμε όμως στις ιστορικά καταγεγραμμένες παραβιάσεις του Αβάτου, μια ακόμη «θρυλούμενη» ενδιαφέρουσα τέτοια παραβίαση είναι αυτή που σημειώθηκε μετά την Αλωση της Πόλης το 1453, όταν θέλησε να επισκεφθεί το Αγιον Ορος η μητέρα του Πορθητή Μάρω, θυγατέρα του Σέρβου βασιλιά Γεωργίου, κτίτορα του καθολικού της Μονής Αγίου Παύλου, για να προσφέρει σ’ αυτό τα Τίμια Δώρα των τριών Μάγων.

Κατά την παράδοση, λοιπόν, όπως είναι καταγεγραμμένη και σε εκδόσεις της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου, επενέβη η ίδια η Παναγία και την εμπόδισε να πλησιάσει στη Μονή όταν έφτασε στον αρσανά (λιμανάκι) του μοναστηρίου. Ετσι, η επισκέπτρια απλώς επέδωσε τα δώρα στους μοναχούς, που σε ανάμνηση της επίσκεψης έστησαν το Σταυρό που υπάρχει στο σημείο εκείνο και λέγεται «Σταυρός της Βασίλισσας». Ιστορικά καταγεγραμμένη …εκ παραδρομής παραβίαση του Αβάτου από γυναίκες και μάλιστα ομαδική σημειώθηκε τον 7ο αιώνα, όταν πέρασαν από τον Αθω νομάδες εξ Ανατολών που μαζί με τις γυναίκες τους είχαν σταλεί να ζήσουν στην Πελοπόννησο από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό (1081-1118).

Η πρώτη …τυπικότατη παραβίαση του Αβάτου, από γυναίκα διά της επίσημης οδού έγινε το 1346 από την Ελένη, σύζυγο του Σέρβου ηγεμόνα Στέφανου Δουσάν. Υπάρχουν αναφορές βάσει των οποίων η Ελένη δεν μπήκε σε μοναστήρια, αλλά μόνο εξ αποστάσεως είδε την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου (το λεγόμενο «σέρβικο» μοναστήρι).

Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, πάντως, ο Στέφανος Δουσάν συνοδεύτηκε από τη σύζυγό του μέσα σε όλα τα μοναστήρια του Αγίου Ορους. Σε νεότερους χρόνους αιτία αυστηρών επιστολών από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης αποτέλεσε σύμφωνα με ιστορικούς η συστηματική παραβίαση του Αβάτου από προνομιούχες κυρίες της ρωσικής ελίτ, που φιλοξενήθηκαν για προσκυνηματικούς λόγους στην Ι. Μονή Αγ. Παντελεήμονος, φτάνοντας νύχτα με ρωσικά πλοία στην αποβάθρα της Μονής. Λέχθηκε δε ότι η πυρκαγιά που κατέστρεψε μια πτέρυγα της Μονής, το 1878, σχετίζεται με την παρουσία μιας Ρωσίδας πριγκίπισσας εκεί.

Σε άλλη περίπτωση, πάντως, όταν το 1882 έφθασε στο Αγιον Ορος η μεγάλη δούκισσα Αλεξάνδρα Πετρόβνα για τη θεμελίωση του κύριου ναού της Σκήτης του Προφήτη Ηλία, της ζήτησαν να σεβαστεί το Αβατον, όπως και έπραξε, αναχωρώντας άμεσα. Απλές παραβιάσεις του Αβάτου, με την …αποβίβαση γυναικών στο λιμανάκι της Δάφνης του Αγίου Ορους, κατεγράφησαν το Μάιο του 1942 δύο φορές, μία από τη σύζυγο του λαϊκού γραμματέα της Μονής Σίμωνος Πέτρας και μία από την αρραβωνιαστικιά (ή σύζυγο) υπαλλήλου μαγαζιού της Δάφνης.

Η Ιερά Κοινότητα προέβη σε άμεση απέλασή τους. Στις περιπτώσεις των παραβιάσεων με την ανοχή των ιδίων των μοναχών, περιλαμβάνεται η κατ’ ουσίαν –έστω και άτυπη- άρση του Αβάτου, το καλοκαίρι του 1944, όταν έφτασαν από την Ιερισσό γυναικόπαιδα και μπήκαν στο Αγιον Ορος και στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου ζητώντας προστασία γιατί κινδύνευε η ζωή τους.

Τότε τους παρασχέθηκε καταφύγιο προσωρινό και η ίδια η μονή έλαβε μέριμνα για τη μεταφορά τους ξανά στην Ιερισσό από θαλάσσης. Ανάλογες αναφορές για προστασία γυναικόπαιδων στο Αγιον Ορος υπάρχουν και για την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Κάτι ανάλογο συνέβη το 1854, όταν ο Τσάμης Καρατάσος ξεσηκώθηκε κατά των Τούρκων και τότε τα γυναικόπαιδα από την Ιερισσό μπήκαν στο Αγιον Ορος για να προστατευθούν από τα τουρκικά αντίποινα.

Στις 16 Οκτωβρίου 1948, γυναίκες έφτασαν ως την πρωτεύουσα του Αγίου Ορους, τις Καρυές, διά των όπλων... Συγκεκριμένα, επιτέθηκε στις Καρυές μια μεγάλη ομάδα ανταρτών, αποτελούμενη από 400 άνδρες και γυναίκες ένοπλες, που είχαν ανταλλάξει και πυρά με τους άνδρες της τότε Χωροφυλακής που εδρεύανε στο Αγιον Ορος.

Τις τελευταίες δεκαετίες της μεταπολεμικής και Νεότερης Ιστορίας, υπάρχει η περίπτωση μιας Γαλλίδας συγγραφέως, της Μαρί Σουαζί, που σε βιβλίο της προβάλλει τον αμφισβητούμενο ισχυρισμό ότι έμεινε στο Αγιον Ορος μια εβδομάδα, μεταμφιεσμένη ως άντρας, χωρίς να γίνει αντιληπτή. Αναφέρεται η επίσης αμφισβητούμενη περίπτωση της συζύγου ενός Βρετανού πρέσβη.

Αλλες περιπτώσεις αφορούν κυρίως …πεισματάρες τουρίστριες που έχουν πλησιάσει με ταχύπλοα τον Αθω …για να έχουν να λένε πως πάτησαν το Αβατον, έχοντας καταλήξει (συνήθως) να συλληφθούν από τις λιμενικές αρχές.


πηγή Ελεύθερος Τύπος

Αποσυνδεδεμένος taxidiaris

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 302
  • Φύλο: Άντρας
    • ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΟΥ
Απ: Νέα για τους φίλους του Αγίου Όρους
« Απάντηση #7 στις: Φεβρουάριος 08, 2009, 20:51:12 μμ »
«Πονάω, όταν βλέπω ένα νερόβραστο μοναχισμό και μία ψεύτικη ευγένεια»
Πάτερ Παΐσιος


Το 'Αγιο Όρος περιέχει πλήθος υλικών και πνευματικών «θησαυρών», το σύνολο των οποίων δεν παρουσιάζεται μήτε στην ολότητα των χιλιάδων συγγραμμάτων που έχουν συνταχθεί γι' αυτό ανά τους αιώνες.
Πέρα όμως από την αδιαμφισβήτητη αυτή κληρονομιά του, υπάρχει και μία άλλη- αθέατη ως επί το πλείστον- πλευρά του Αγίου Όρους, διόλου πνευματική και ασκητική, η οποία έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία έτη με αποτέλεσμα να συναγωνίζεται πλέον μία μοναχική παράδοση αιώνων. Είναι η κοσμική πλευρά, η πολιτική και διπλωματική, αυτή των καθημερινών μικροτήτων και ανέσεων που δεν συνάδει με τον Γεροντικό κανόνα που επί 1.000 έτη ακολουθείται- ή θα έπρεπε να ακολουθείται- από τους αγιορείτες μοναχούς.
Το παρόν άρθρο έχει ως στόχο να παρουσιάσει αυτήν ακριβώς την άγνωστη για πολλούς πλευρά, κρούοντας παράλληλα των κώδωνα του κινδύνου που απειλεί σοβαρά πλέον να μετατρέψει το 'Αγιο Όρος σε ένα σύγχρονο τουριστικό θέρετρο της Ελλάδος.

Η Πνευματική Κληρονομιά του Αγίου Όρους..

Η σημερινή εικόνα που έχουμε για το 'Αγιο Όρος, έναν σπάνιο δηλαδή τόπο έντονου ασκητισμού και θρησκευτικής απομόνωσης, είναι αποτέλεσμα δεκάδων αιώνων συνεχούς εξέλιξης, αναβρασμών και μεταλλάξεων.
Η ιστορία της τοποθεσίας, της χερσονήσου δηλαδή του ʼθως, χάνεται στους μυθολογικούς χρόνους, όταν και πήρε το όνομα της από τον γίγαντα ʼθω μετά το τέλος της γιγαντομαχίας ενάντια στους Έλληνες Θεούς. Έκτοτε, το παρελθόν της αποτέλεσε ένα κράμα αρχαιοελληνικής μυθολογίας και ιστορίας, τόσο έντονο μάλιστα που δίχως υπερβολή θα λέγαμε ότι συναγωνίζεται την πολύχρονη- και εδώ και 1.000 έτη σχεδόν αποκλειστική- χριστιανική του παράδοση.
Το γεγονός όμως που συνδέθηκε άρρητα με την πορεία της χερσονήσου ανά τους αιώνες είναι αδιαμφισβήτητα το διάταγμα του Βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Θ' του Μονομάχου, το 1060, το οποίο και απαγόρευσε την είσοδο στην Αθωνική γη όλων των θηλυκών πλασμάτων, ανθρώπων ή ζώων.
Έκτοτε, η χερσόνησος του ʼθως μετονομάστηκε σε 'Αγιο Όρος και αποτέλεσε την Κιβωτό της Ορθοδοξίας συγκεντρώνοντας στο εσωτερικό της εκατοντάδες ιερά κειμήλια, εικόνες διαφόρων εποχών και τεχνοτροπιών, χειρόγραφα- σπανιότατα πλέον- που αν δεν είχαν φτάσει εδώ δεν θα είχαν διασωθεί, καθώς και πλήθος άλλων ιερών- ή μη- θησαυρών.
Παράλληλα, έδωσε τη δυνατότητα σ' αυτό το κομμάτι γης να αποτελέσει την έδρα μίας μικρής και- δίχως ίχνος υπερβολής- μοναδικής κοινωνίας που διαμορφώθηκε αποκομμένη πλήρως από την υπόλοιπη ανθρωπότητα, προσαρμόζοντας την καθημερινότητα των μελών της γύρω από διαφορετικές αξίες και στόχους, ενώ τα απομόνωσε από το ½ του ανθρώπινου πληθυσμού.. τις γυναίκες!
Κάπως έτσι, το 'Αγιο Όρος μετατράπηκε σε μία πολιτεία μοναχών, οτιδήποτε δηλαδή υπάρχει στη γη τόσο κοντά στην Ουράνια Βασιλεία του Θεού, όπου κάθε Ορθόδοξος χριστιανός- αρκεί να είναι άνδρας στο φύλο- έχει την ευκαιρία να βιώσει την ηρεμία και τη θρησκευτική κατάνυξη των ασκητών, να νιώσει κοντά στο Θεό και να επικοινωνήσει- όπως πολλοί διατείνονται- μαζί του. Ή τουλάχιστον, αυτός ήταν ο αρχικός του στόχος..

Καρυές: το Παρίσι της Χαλκιδικής

Όμως, από τους πρώτους κιόλας αιώνες ανάπτυξης της μοναστικής αυτής πολιτείας, προβλήματα εκκοσμίκευσης και απομάκρυνσης από την ασκητική ζωή άρχισαν να εγείρονται. Η πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, οι Καρυές, δεν άργησε να αποκτήσει το προσωνύμιο «Παρίσι της Χαλκιδικής», μιας και μόλις από τον 10ο αιώνα είχε αναπτύξει αγορά με σπουδαία κίνηση, με πλήθος καταστημάτων και εργαστηρίων.
Όπως ήταν φυσικό, η κίνηση αυτή άρχισε σύντομα να ενοχλεί μία μεγάλη μερίδα μοναχών, αλλά και να αναστατώνει τον ιερό τόπο, με αποτέλεσμα η μονή των Καρυών- η αποκαλούμενη και ως Μέση Λαύρα- να χάσει μετά από παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου τα πρωτεία της «Συνάξεως των Γερόντων» που κατείχε από την ίδρυση της μοναστικής πολιτείας.
Δυστυχώς όμως, η παραπάνω ενέργεια δεν ανέτρεψε την κατάσταση. Φθάνοντας στην περίοδο της τουρκοκρατίας, συναντάμε δεκάδες μαρτυρίες για διακίνηση πλήθους αγαθών στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, με τον 19ο αιώνα να αποτελεί τη «χρυσή εποχή» για την εμπορική ανάπτυξη και ευημερία των καταστημάτων εμπορίας ποικίλων προϊόντων στις Καρυές, τόσο από λαϊκούς όσο και από μοναχούς.
Η «χρυσή εποχή» και η στροφή μεγάλης μερίδας μοναχών προς τα κοσμικά και το εμπόριο οδήγησε για ακόμα μία φορά την Ιερά Κοινότητα και το Πατριαρχείο να επέμβουν, με αποτέλεσμα μόλις λίγες δεκαετίες πριν η παραδοσιακή υπαίθρια εβδομαδιαία αγορά και η περιώνυμη ετήσια εμποροπανήγυρη του δεκαπενταύγουστου να «σβήσουν».

Πέρα όμως από τα περιοριστικά μέτρα του Πατριαρχείου, η κοσμική πλευρά του Αγίου Όρους δεν έπαψε να αναπτύσσεται και να συγκεντρώνει όλο και περισσότερους οπαδούς- μοναχούς.
Αυτή ακριβώς η στροφή προς τα κοσμικά αποτελούσε και τη μεγαλύτερη πικρία του Πάτερ Παΐσιου, ενός δημοφιλέστατου γέροντα του Αγίου Όρους που απεβίωσε λίγα χρόνια πριν και που- για πολλούς- αργά ή γρήγορα θα ανακηρυχθεί 'Αγιος του ορθόδοξου δόγματος:
«Παλαιότερα εδώ στο 'Αγιον Όρος έβλεπε κανείς το Γεροντικό εφαρμοσμένο. Συναντούσε και δια Χριστόν σαλούς, και αγίους, και απλά γεροντάκια σε μεγάλα μέτρα, και πλανεμένους. Ενώ σήμερα έχομε άλλη πλάνη, και συναντά κανείς μία ευρωπαϊκή ευγένεια.
Γνώρισα εκείνη την ευλογημένη ατμόσφαιρα, γιατί, αν δεν τη γνώριζα, θα πέθαινα με καημό. Αυτό όμως με κάνει να πονάω για την σημερινή κατάσταση, όταν κάνω σύγκριση πως ήταν παλαιά τα πράγματα. Τότε γινόταν παρακίνηση στο καλό, στον αγώνα, τώρα γίνεται παρακίνηση στα κοσμικά πράγματα. Πονάω, όταν βλέπω ένα νερόβραστο μοναχισμό και μία ψεύτικη ευγένεια». [1]

Τα λόγια του Παΐσιου όμως δεν ήταν αρκετά ώστε να αναστρέψουν την κατάσταση, με αποτέλεσμα σήμερα πλέον το 'Αγιο Όρος να αποτελεί σε μεγάλο βαθμό πεδίο πολιτικών και διπλωματικών συναντήσεων, με την κοσμική πλευρά της αγιορείτικης κοινότητας να δίνει την εντύπωση ότι έχει αναλάβει τα ηνία στη διοίκηση της μοναστικής πολιτείας.
Τα παραδείγματα πολλά, από Έλληνες πολιτικούς, αλλοδαπούς πρίγκιπες, έως την επίσκεψη του κ. Πούτιν πριν λίγους μήνες στο 'Αγιο Όρος. Αρκεί όμως να αναφέρουμε ένα για να κατανοήσουμε το χείριστο της κατάστασης.
Ανατρέχοντας σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Αγγελιοφόρος της 31ης Ιουλίου του 2006, διαβάζουμε για την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδος, κ. Καραμανλή, στο 'Αγιο Όρος για θέματα οικονομικής ενίσχυσης των μονών. Παρά τη θετική κατάληξη των συνομιλιών, το συναίσθημα που επικράτησε στην αγιορείτικη κοινότητα ήταν μία έντονη δυσαρέσκεια για την προτίμηση που επέδειξε ο πρωθυπουργός στη Μονή Βατοπεδίου, όπου και διανυκτέρευσε και τις δύο μέρες. Κανένας λόγος για θρησκευτικά ή πνευματικά ζητήματα, για θέματα πίστης ή ηθικής. Η δυσαρέσκεια αφορούσε την προτίμηση του πρωθυπουργού προς τη μονή Βατοπεδίου!

«Μέσο» και για το 'Αγιο Όρος;

Κάπως έτσι, πριν από περίπου ένα χρόνο πήρα την απόφαση να κάνω το ιδιαίτερο- για πολλούς- αυτό ταξίδι, εκπληρώνοντας ένα βαθύτατο και πολύχρονο πόθο μου. Αν και δεν συμπεριλαμβάνω τον εαυτό μου ανάμεσα στους πιστούς καμίας χριστιανικής εκκλησίας ή δόγματος, εντούτοις το 'Αγιο Όρος αποτελούσε ένα από τα λιγοστά μέρη παγκοσμίως που μου γεννούσαν βαθύτατο και ειλικρινή σεβασμό.
Κάπως έτσι, η προετοιμασία- πνευματική και υλική- για την επίσκεψη μου στη χερσόνησο του ʼθως ξεκίνησε με την καλύτερη δυνατή διάθεση. Από τα πρώτα μου όμως βήματα η επικρατούσα πλευρά του Αγίου Όρους μου έδειχνε το κοσμικό της προσωπείο..

Στην προσπάθεια έκδοσης διαμονητήριου (ειδική άδεια του Αγίου Όρους) ήρθα αντιμέτωπος με τη φιλοσοφία του «μέσου» που επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης Ελλάδας. Επικοινωνώντας με τα γραφεία του Αγίου Όρους στη Θεσσαλονίκη για να κλείσω μία από τις 120 θέσεις για τους επισκέπτες που δέχονται κάθε μέρα οι 20 μονές της Αθωνικής χερσονήσου, συμμετείχα στην εξής συζήτηση:
«Παρακαλώ;», μου απαντάει μία ανδρική φωνή.
«Καλημέρα.. θα ήθελα να επισκεφθώ το 'Αγιο Όρος προς τα τέλη Μαΐου και σας τηλεφωνώ για το απαραίτητο διαμονητήριο..»
«Δεν υπάρχουν θέσεις τον Μάιο..».
«Για καμία μέρα;» , απάντησα γεμάτος έκπληξη δίχως να λάβω απόκριση.
Συνέχισα, «Καλώς, πότε μπορώ να έρθω λοιπόν;»
«Τα πάντα είναι κλειστά μέχρι και Ιούλιο» και αμέσως μου έκλεισαν το τηλέφωνο.

Όπως ήταν φυσικό παραξενεύτηκα. Πέρα του ότι η συνομιλία μας μου θύμισε περισσότερο συζήτηση με εκπρόσωπο κάποιου ακριβοθώρητου ξενοδοχείου ( «Τα πάντα είναι κλειστά μέχρι και Ιούλιο..» ), ο εκπρόσωπος του Αγίου Όρους στη Θεσσαλονίκη δεν ενδιαφέρθηκε καν να μου προτείνει μία άλλη ημερομηνία επίσκεψης.
Λίγο αργότερα, ενημερώθηκα από άτομα που έχουν επισκεφθεί το 'Αγιο Όρος ότι πλέον το «μέσο» είναι απαραίτητο για οποιαδήποτε επίσκεψη τους, είτε αυτό είναι ένας απλός μοναχός είτε κάποιο υψηλόβαθμο διοικητικό στέλεχος. Κάπως έτσι, μέσω φιλικού προσώπου πρώην διοικητή του Αγίου Όρους η επίσκεψη μου ορίστηκε μέσα σε 2-3 ώρες για τις 20 Μαΐου, για μία περίοδο δηλαδή που τα πάντα ήταν «κλειστά»!

Ένα Σύγχρονο Τουριστικό Θέρετρο;

Κάπως έτσι, το ξημέρωμα της 20ης Μαΐου έφθασα στο λιμάνι της Ουρανούπολης, από όπου μαζί με έναν φίλο θα ταξιδεύαμε ακτοπλοϊκώς στο εσωτερικό της Αθωνικής χερσονήσου. Καθώς πλησιάζαμε, συναντούσαμε σταδιακά μία ολόκληρη βιομηχανία τουρισμού που περιστρεφόταν γύρω από την επίσκεψη απλών ανθρώπων στο 'Αγιο Όρος: οργανωμένα parking επί πληρωμή για τη φύλαξη των αυτοκινήτων των προσκυνητών όσο αυτοί θα διέμεναν στη χερσόνησο, τουριστικά μαγαζάκια- απ' αυτά που συναντάς στα ελληνικά νησιά- με πλήθος souvenir που σχετίζονταν με το 'Αγιο Όρος, βαρκούλες που πραγματοποιούσαν περίπλου της χερσονήσου στολισμένες με τις κατάλληλες διαφημιστικές πινακίδες, ταβέρνες γύρω από το λιμάνι, κλπ..
Αφού προμηθευτήκαμε το διαμονητήριο μας, με κόστος 20 ευρώ έκαστος, πλησιάσαμε την αποβάθρα όπου πλήθος κόσμου περίμενε το πλοίο για το εσωτερικό του Αγίου Όρους. ʼρχισα να παρατηρώ τον συγκεντρωμένο πλήθος που πέρα των απλών ανθρώπων είχε και αρκετούς μοναχούς- νεαρούς ή ηλικιωμένους- η πλειονότητα των οποίων όμως δεν διέφερε ιδιαίτερα από τους λαϊκούς- εκτός βέβαια του μαύρου ράσου- μιας και απολάμβαναν εξίσου κάθε σύγχρονη άνεση: κινητό τηλέφωνο, μοντέρνα γυαλιά ηλίου, σύγχρονα και πολυτελή αυτοκίνητα, κλπ.
Στο εσωτερικό πλέον του πλοίου, καθοδόν προς το λιμάνι της Δάφνης, οι ψυχρολουσίες διαδέχονταν η μία την άλλη. Έως και μοναχό- υπαίθριο πωλητή συνάντησα στο κατάστρωμα που ανάμεσα στα άλλα πουλούσε χειροποίητα κομποσκοίνια και κρεμαστά, μικρές εικονίτσες της Παναγίας και του Χριστού, μικρά τυποποιημένα μπουκαλάκια με 'Αγιο μύρο, κλπ. Ο παραλληλισμός της εικόνας με αυτή των νεαρών υπαίθριων πωλητών που εμφανίζονται κάθε καλοκαίρι σε τουριστικά μέρη της Ελλάδος, αλλά και στη Ναβαρίνου της Θεσσαλονίκης ή στο Μοναστηράκι της Αθήνας, ήταν αναπόφευκτος.

Όταν πλέον έφτασα στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, τις Καρυές, με έκπληξη παρατήρησα καταστήματα θρησκευτικού τουρισμού με πωλητές μοναχούς να εμπορεύονται εικόνες, βιβλία για την ορθοδοξία και το 'Αγιο Όρος, σταυρούς σε διάφορα μεγέθη (επιτραπέζιους ή κρεμαστούς), κομποσκοίνια, τυποποιημένα μπουκαλάκια με 'Αγιο μύρο για το σπίτι, λιβάνι, καρτ-ποστάλ με σκηνές από την καθημερινότητα των μοναχών, διάφορα διακοσμητικά, κλπ..
Μία μεγάλη ποικιλία δηλαδή σε μεγέθη και τιμές για κάθε ανάγκη των προσκυνητών!

Λίγο πιο πέρα, μερικά mini-van με οδηγούς λαϊκούς και μοναχούς περίμεναν να μεταφέρουν προσκυνητές προς τις απομακρυσμένες μονές, επί πληρωμή φυσικά. Εξαιτίας όμως της σχεδόν ανύπαρκτης δημόσιας συγκοινωνίας, είναι ουσιαστικά η μόνη λύση πέρα από την πολύωρη πεζοπορία. Και τα mini-van «δουλεύουν» με ταρίφα ανά διαδρομή, η οποία κατά μέσο όρο κυμαίνεται από 40 έως 60 ευρώ. Έτσι, αν το van «γεμίσει», δηλαδή τυχαίνει να επισκέπτονται μία συγκεκριμένη μονή 10 άτομα, τότε το κόστος είναι σχετικά μικρό, τι συμβαίνει όμως όταν 1-2 άτομα θέλουν να πάνε σε μία μονή; Αναγκαστικά πληρώνουν την ταρίφα της διαδρομής μόνοι τους!
Σας φαίνονται εξω-αγιορείτικες οι παραπάνω καταστάσεις; Και όμως, δυστυχώς, δεν αποτελούν διόλου σπάνιο φαινόμενο..

Χρηματοδοτήσεις, 'Aβατο και Θρησκευτικός Τουρισμός

Αφήνοντας πίσω τα παραπάνω σύγχρονα φαινόμενα εκκοσμίκευσης της μοναστικής πολιτείας, μπορούμε τουλάχιστον να αισθανόμαστε σίγουροι ότι μέσα σε ένα περιβάλλον απομόνωσης και γυναικείου αβάτου δίνεται τουλάχιστον η ευκαιρία στους λιγοστούς αυθεντικούς ασκητές να μονάσουν.. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Η στροφή αυτή προς τα κοσμικά και τις ανέσεις των περισσοτέρων μοναχών έχει επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα και στη καθημερινότητα του συνόλου της Ιεράς Κοινότητας, μιας και εξαρχής αναπτύχθηκε και πλέον στην κυριολεξία συντηρείται χάρη σε εξωγενείς χρηματοδοτήσεις.
Η εισροή χρημάτων στο 'Αγιο Όρος υπήρξε αδιάκοπη από την αρχή της ύπαρξης του. Έτσι, από το 963 μ.Χ. και έπειτα είχε τη μορφή δωρεών από Βυζαντινούς αυτοκράτορες, Ρώσους τσάρους, πρίγκιπες της Βλαχίας, της Μολδαβίας και της Σερβίας, κλπ., ενώ σήμερα πλέον φέρει τη μορφή ευρωπαϊκών- κυρίως- κονδυλίων. Μόνο για το 2006, η ελληνική κυβέρνηση πρόσφερε το ποσό των 80 εκατομμυρίων ευρώ στις 20 μονές του Αγίου Όρους από το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ) της Ε.Ε.. [2]

Σε αυτό ακριβώς λοιπόν, στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων από την Αγιορείτικη κοινότητα, στηρίζεται σήμερα το πολυπληθέστατο πανευρωπαϊκό κίνημα για την άρση του αβάτου του Αγίου Όρους(με πρωτεργάτη την πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. ʼννα Καραμάνου), σύμφωνα με το οποίο η διατήρηση του αποτελεί πρωτοφανή καταστρατήγηση των αυτονόητων δικαιωμάτων περί ισότητας των φύλων αποκλείοντας ρατσιστικά μία ολόκληρη χερσόνησο από τον μισό πληθυσμό της υφηλίου!
Μάλιστα, το ζήτημα αυτό τέθηκε και ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2002 με έκθεση του Γάλλου ευρωβουλευτή Φοντέ Σιλά. Έτσι, το 2003 η Ε.Ε. απαίτησε από την Ελλάδα την κατάργηση των ποινικών διατάξεων που προβλέπουν ποινή φυλάκισης δύο έως δώδεκα μήνες για τις γυναίκες που παραβαίνουν το άβατο του Αγίου Όρους [3] , ενώ σε δεύτερη φάση απαίτησε και την κατάργηση του ίδιου του αβάτου μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα!

Παράλληλα, με την άρση του αβάτου πλέον να αποτελεί ουσιαστικό ενδεχόμενο, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης βρίσκεται σε συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος για την προώθηση του θρησκευτικού/ προσκυνηματικού τουρισμού στη χώρα μας! Όπως αναφέρει σχετική μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, η Ελλάδα μπορεί να αποκομίσει σημαντικά οικονομικά οφέλη από την ανάπτυξη του ρωσικού εξερχόμενου τουρισμού, η οποία θα στηριχθεί στην προβολή στην ορθόδοξη Ρωσία του προσκυνηματικού πλούτου της χώρας μας. [4]
Στόχος των παραπάνω συντονισμένων ενεργειών είναι η εξειδίκευση στη διοργάνωση ταξιδιών σε περιοχές με έντονο το θρησκευτικό ενδιαφέρον, οι οποίες και θα αναπτυχθούν περαιτέρω για να προσφέρουν πλήθος υπηρεσιών στους τουρίστες..
Αλήθεια, εφόσον το άβατο αρθεί, ποιος τόπος θρησκευτικού ενδιαφέροντος νομίζετε ότι θα αποτελέσει την κορυφή στη λίστα του προσκυνηματικού τουρισμού στη χώρα μας;

Εσπερινός στο Πρωτάτο: Μία Παρωδία Λειτουργίας..

Κατά την επίσκεψη μου στο 'Αγιο Όρος επισκέφθηκα αρκετές μονές, σκήτες, την Αθωνιάδα Ακαδημία (όπου και δέχτηκα μία εξαιρετική φιλοξενία) και ναούς της μοναστικής πολιτείας. Δεν κατευθύνθηκα όμως προς το νοτιότερο και πλέον απομακρυσμένο άκρο της Αθωνικής χερσονήσου, στο οποίο- όπως υποστηρίζουν πολλοί- ζουν ασκητές ακολουθώντας πιστά τον Γεροντικό κανόνα και δημιουργώντας έτσι μικρές εστίες πνευματικότητας.
Αλήθεια όμως.. πόσο ασκητικά και απομονωμένα μπορούν να ζήσουν οι μοναχοί σε έναν τόπο που καθημερινά δέχεται εκατοντάδες «τουρίστες», που πλήθος μοναχών φέρει πλέον κινητό τηλέφωνο και που σε λίγους μήνες θα αναπτυχθεί από τον ΟΤΕ ασύρματο internet κατά μήκος ολόκληρου του Αγίου Όρους; [5]

Με λίγα λόγια, μήπως ήδη το 'Αγιο Όρος έχει χάσει την απομόνωση που επί αιώνες υπερασπιζόταν και μάλιστα εξαιτίας των ίδιων των μοναχών- μελών του; Όλο και περισσότεροι πλέον προσκυνητές του Αγίου Όρους κάνουν λόγω για τη σταδιακή συρρίκνωση της πνευματικής πλευράς των αγιορειτών μοναχών και την εξώθηση τους όλο και νοτιότερα, μακριά δηλαδή από τα κοσμικά κέντρα της χερσονήσου, με αποτέλεσμα πολλοί μοναχοί να έχουν χάσει κάθε επαφή με την πρωτεύουσα της μοναστικής πολιτείας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο ναός του Πρωτάτου, ο αρχαιότερος ναός του Αγίου Όρους που κτίστηκε το 962, ο οποίος και αποτελούσε- και θεωρητικά αποτελεί ακόμα- τον «πρώτο ναό» σε ολόκληρη τη μοναστική πολιτεία. Από την ίδρυση της μοναστικής κοινότητας του Αγίου Όρους σε κάθε λειτουργία γέμιζε από απλούς μοναχούς αλλά και εκπροσώπους των 20 μονών, σήμερα όμως οι τελετές στο εσωτερικό του θυμίζουν παρωδία..
Σε μία τέτοια βρέθηκα εκ παραδρομής, όταν το τελευταίο απόγευμα πριν την αναχώρηση μου θέλησα να παρακολουθήσω έναν εσπερινό. Κάθισα στην τελευταία σειρά των καθισμάτων και παρακολουθούσα τον ιερέα να γυαλίζει εικόνες σε έναν εντελώς άδειο ναό. Λίγα λεπτά πριν αρχίσει η λειτουργία, εμφανίστηκε μόλις ένας μοναχός προκαλώντας το ξέσπασμα του ιερέα: «Που είναι οι υπόλοιποι; Κανένας δεν θα έρθει σήμερα;» .
Όταν πλέον άρχισε η λειτουργία, οι ψαλμοί που έβγαιναν από τα χείλη των δύο μοναχών με οδήγησαν στο να αποχωρήσω γεμάτος πικρία. Λίγο πριν φύγω, άκουσα τον δεύτερο μοναχό να ψέλνει το «κύριε ελέησον» με τέτοια ταχύτητα και άρθρωση που έδειχνε- δίχως καμία πρόθεση συγκάλυψης- την οκνηρία που του είχε προκαλέσει η επανάληψη κάθε μέρα των ίδιων φράσεων.
Το παραπάνω περιστατικό αποτέλεσε την ταφόπλακα στην εικόνα που είχα μέσα μου για την πνευματικότητα του Αγίου Όρους, όταν πριν από 3 ημέρες ξεκινούσα το ταξίδι μου..

Συγγραφέας:Κουμαρτζής Νικόλαος

« Τελευταία τροποποίηση: Νοέμβριος 29, 2009, 03:27:29 πμ by dk »
Το ταξίδι είναι γνώση,εμπειρία,σταθμός.

Συνδεδεμένος dk

  • Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 31077
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat
Απ: Νέα για τους φίλους του Αγίου Όρους
« Απάντηση #8 στις: Φεβρουάριος 09, 2009, 13:44:27 μμ »

Λίγο αργότερα, ενημερώθηκα από άτομα που έχουν επισκεφθεί το 'Αγιο Όρος ότι πλέον το «μέσο» είναι απαραίτητο για οποιαδήποτε επίσκεψη τους, είτε αυτό είναι ένας απλός μοναχός είτε κάποιο υψηλόβαθμο διοικητικό στέλεχος. Κάπως έτσι, μέσω φιλικού προσώπου πρώην διοικητή του Αγίου Όρους η επίσκεψη μου ορίστηκε μέσα σε 2-3 ώρες για τις 20 Μαΐου, για μία περίοδο δηλαδή που τα πάντα ήταν «κλειστά»!


Δεν ειναι ακριβως ετσι τα πραγματα.
Αν τηλεφωνησεις 2 μηνες πριν θα βρεις μονη να σε φιλοξενησει αλλιως αν τηλεφωνησεις την τελευταια στγμη εεε ναι...τοτε χρειαζεσαι μεσον. :laugh:


Καθώς πλησιάζαμε, συναντούσαμε σταδιακά μία ολόκληρη βιομηχανία τουρισμού που περιστρεφόταν γύρω από την επίσκεψη απλών ανθρώπων στο 'Αγιο Όρος: οργανωμένα parking επί πληρωμή για τη φύλαξη των αυτοκινήτων των προσκυνητών όσο αυτοί θα διέμεναν στη χερσόνησο, τουριστικά μαγαζάκια- απ' αυτά που συναντάς στα ελληνικά νησιά- με πλήθος souvenir που σχετίζονταν με το 'Αγιο Όρος, βαρκούλες που πραγματοποιούσαν περίπλου της χερσονήσου στολισμένες με τις κατάλληλες διαφημιστικές πινακίδες, ταβέρνες γύρω από το λιμάνι, κλπ..
Αφού προμηθευτήκαμε το διαμονητήριο μας, με κόστος 20 ευρώ έκαστος, πλησιάσαμε την αποβάθρα όπου πλήθος κόσμου περίμενε το πλοίο για το εσωτερικό του Αγίου Όρους.


Ευκολονοητο ειναι οτι με τοσους επισκεπτες θα εχει τα παντα.
Αν δεν ειχε...θα λεγαμε οτι ειναι ανοργανωτοι.
1 Μαιου 2008 που πηγα εγω το διαμονητηριο ειχε 25 ευρω.


Λίγο πιο πέρα, μερικά mini-van με οδηγούς λαϊκούς και μοναχούς περίμεναν να μεταφέρουν προσκυνητές προς τις απομακρυσμένες μονές, επί πληρωμή φυσικά. Εξαιτίας όμως της σχεδόν ανύπαρκτης δημόσιας συγκοινωνίας, είναι ουσιαστικά η μόνη λύση πέρα από την πολύωρη πεζοπορία. Και τα mini-van «δουλεύουν» με ταρίφα ανά διαδρομή, η οποία κατά μέσο όρο κυμαίνεται από 40 έως 60 ευρώ. Έτσι, αν το van «γεμίσει», δηλαδή τυχαίνει να επισκέπτονται μία συγκεκριμένη μονή 10 άτομα, τότε το κόστος είναι σχετικά μικρό, τι συμβαίνει όμως όταν 1-2 άτομα θέλουν να πάνε σε μία μονή; Αναγκαστικά πληρώνουν την ταρίφα της διαδρομής μόνοι τους!
Σας φαίνονται εξω-αγιορείτικες οι παραπάνω καταστάσεις; Και όμως, δυστυχώς, δεν αποτελούν διόλου σπάνιο φαινόμενο..


Ετσι ακριβως ειναι...μοναχοι ταξιτζηδες και ταξι πανακριβα!!!

Συνδεδεμένος dk

  • Γενικός Συντονιστής
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 31077
  • Φύλο: Άντρας
  • Τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!!
    • facebook/dktravelchat
Απ: Νέα για τους φίλους του Αγίου Όρους
« Απάντηση #9 στις: Απρίλιος 09, 2009, 18:31:44 μμ »
Στην Πόλη του Φωτός ταξιδεύουν οι θησαυροί του Αγίου Όρους, καθώς από αύριο 10 Απριλίου έως και τις 5 Ιουλίου φιλοξενείται στο Petit Palais η μεγάλη έκθεση Αθως και Βυζαντινή Αυτοκρατορία-Θησαυροί του Αγίου Όρους.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε τέσσερις ενότητες: «Από την προϊστορία του Αγίου Όρους», «Βυζάντιο και Αγιον Όρος», «Πνευματικότητα και αυτοκρατορική τέχνη», «Το Αγιον Όρος μετά την Αλωση».

Η έκθεση αποσκοπεί να δείξει και στο γαλλικό κοινό το Αγιον Όρος της Ορθοδοξίας, της πνευματικότητας και των ιερών κειμηλίων των μονών και του Πρωτάτου.

Πρόκειται για ένα γεγονός υψίστης πολιτιστικής σημασίας, καθώς θα προβληθούν περίπου 181 κειμήλια και συγκεκριμένα σπαράγματα τοιχογραφιών, εικόνες, χειρόγραφα, έργα μικροτεχνίας και γλυπτά.

Βασικός στόχος της έκθεσης είναι η παρουσίαση σε ευρωπαϊκό κοινό της άρρηκτης σχέσης που διατήρησαν το βυζαντινό κράτος και η αυτοκρατορική αυλή, ειδικότερα με τη χερσόνησο του Αθω, με αποτέλεσμα το Αγιον Όρος να αναδειχτεί όχι μόνο σε κιβωτό της Ορθοδοξίας, αλλά και σε φύλακα του μεγάλου πλούτου του.

Τα περισσότερα έργα προέρχονται από τις μονές Βατοπαιδίου, Ιβήρων, Διονυσίου, Παντοκράτορος, Καρακάλλου, Σίμωνος Πέτρας, Αγίου Παύλου, Ξενοφώντος, Γρηγορίου καθώς και από το Πρωτάτο στις Καρυές.

Η έκθεση διοργανώνεται από τα ελληνικά υπουργεία Εξωτερικών και Πολιτισμού και την ένωση μουσείων «Paris Musees».

Newsroom ΔΟΛ